Feature
Læsetid: 7 min.

Seksualundervisning for voksne: »Bliv god til at onanere. Det er en god life-skill«

Debatten om #MeToo og samtykke har ændret manges opfattelse af, hvor de seksuelle grænser går. Og selv om man er voksen, kan man jo godt være i tvivl om noget af alt det med flirt og sex. Information er taget til flirteworkshop og seksualundervisning for voksne
Omkring 70 mennesker er dukket op til seksualundervisning for voksne i Den Brune Kødby i København. Med grønt, et gult og et rødt A4-papir svarer de på spørgsmål, som: hvor mange af jer taler om onani med jeres venner?

Omkring 70 mennesker er dukket op til seksualundervisning for voksne i Den Brune Kødby i København. Med grønt, et gult og et rødt A4-papir svarer de på spørgsmål, som: hvor mange af jer taler om onani med jeres venner?

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
12. august 2019

»Hvor mange har en nær ven, som I taler om onani med?«

Spørgsmålet udløser en skov af grønne sedler.

Seksualunderviser Frederikke Kjerulff Madsen løfter øjenbrynene let, tilsyneladende en smule overrasket over, at så mange af dagens deltagere til seksualundervisning har så gode og fortrolige venner.

Hun spørger en ekstra gang som for at være sikker. Denne gang understreger hun, at hun mener venner, som man rent faktisk taler om onani med. En håndfuld af de grønne sedler bliver skiftet ud med en rød, men størstedelen holder fast.

Det er lørdag eftermiddag, og et vinkelformet rum på 1. sal i Råhuset i Den Brune Kødby i København er fyldt. Omkring 70 mennesker er dukket op. På hver stol i rummet er der lagt tre A4-papirer. Et grønt, et gult og et rødt. Flere gange undervejs i dagens undervisning bliver deltagerne bedt om at svare på et spørgsmål ved at række en farve i vejret.

»Men hvis en af os nu kommer til at sige noget forkert eller cisnormativt, kan I også bruge et gult kort til at sætte os på plads med. Eller et rødt, hvis den er helt gal,« siger Morten Ruge og griner.

Han er dagens anden underviser. 26 år gammel, medicinstuderende og erfaren i at undervise de ældste elever i folkeskolen i nogenlunde samme stof som det, vi skal igennem i dag – nemlig seksualundervisning.

Anders Rye Skjoldjensen

Seksualundervisning for voksne er blot et af de mange oplæg, festivalen Talk Town på Vesterbro i København danner rammen om.

Arrangørerne opfordrer i programteksten til, at man kommer og diskuterer køn, ligestilling og feminisme. Men det handler også om at »lytte og lære«. Og der er nok at vælge imellem. Man kan gå til debat om queerpersoner og fertilitetsbehandling, gå til feministisk læseklub eller vulva gaze lørdag formiddag.

»Har du lyst til at blive klogere på dig selv og din vulva?« spørger teksten.

Og så er der er en debat om, hvorvidt Danmark skal have en samtykkelov arrangeret af vores egen lille avis. For bare at nævne et par eksempler.

Men man behøver hverken være særlig feministisk eller kønspolitisk vakt for at have oplevet at kigge på sin egen krop og tænke: Er det normalt? Eller selv som fuldvoksent menneske at befinde sig i en situation under sex, hvor man kan komme i tvivl om den anden – eller man selv – egentlig er o.k.

#MeToo og de efterfølgende års store fokus på, hvad krænkende adfærd er, har gjort det mere accepteret at diskutere grænser, krænkelser og samtykke. Men debatten har samtidig reaktualiseret det eviggyldige og meget grundlæggende spørgsmål: Hvordan gør man egentlig alt det med sex?

Glæden ved prostata

Tilbage til seksualundervisningen. Et blåt kvadrat fra en projektor lyser den hvide væg op. Dagens program står med hvid skrift på en sort baggrund. Første emne er anatomi.

Små hvide ark papir bliver delt rundt i salen. Nu skal publikum tegne.

Lydniveauet stiger markant, og folk går koncentreret til opgaven.

27-årige Kira Skovbo sidder bøjet ind over sin tegning. Hun har en hvid T-shirt med en rød livmor malet på, med æggestokke og det hele. Den er bundet i en knude over navlen. Hun tegner næsten lærebogsagtigt præcist og navngiver alle dele:

»Indre og ydre kønslæber, kønskrans, æggeledere, glans, forhud« osv.

Hendes veninde har på en helt enkel og lidt naiv måde tegnet et mandligt, et kvindeligt og et mere ubestemmeligt kønsorgan. Og et stort spørgsmålstegn.

De to undervisere Morten Ruge og Frederikke Kjerulff Madsen kender hinanden gennem deres frivillige arbejde med organisationen Sexekspressen, der tilbyder seksualundervisning som supplement til den lovpligtige undervisning, man skal igennem i folkeskolen. Frederikke Kjerulff Madsen er desuden nyuddannet læge og repræsenterer fonden K. Vinders Fond, som blandt andet står bag den ikoniske håndbog Kvinde Kend Din krop, der er udkommet i – indtil nu – fem reviderede udgaver siden 1975.

På forreste række sidder æresgæsterne. Eller duksene: Nemlig de til lejligheden indbudte politikere, der forventes at deltage ekstra aktivt, spørge nysgerrigt og kommentere. Dele en anekdote, inddrage sig selv.

»Vi synes jo, at seksualundervisning er enormt vigtigt. Og meget underprioriteret. Så vores hemmelige agenda er jo, at I skal tænke: Hvorfor var der ingen, der lærte mig det her, da jeg gik i 8. klasse? Og så tage det med ind på Borgen,« siger Frederikke Kjerulff Madsen, inden de fem politikere bliver bedt om at præsentere sig selv.

Smilene er let nervøse, selv om de bliver forsikret om, at de ikke er der for at dumme sig og blive grillet. De er her for at lære noget.

Alternativet, Feministisk Initiativ, De Radikale og SF er repræsenteret med en politiker hver. De præsenterer sig kort og forklarer, hvorfor de er her.

Cheanne Nielsen (DF) er den sidste i rækken. Hendes lange blonde hår er samlet i en stram hestehale i nakken, og hendes sorte øjenmakeup er markant. Hun rødmer, da det bliver hendes tur.

»I mit parti plejer alle at kalde mig snerpet, og derfor var det sjovt at sende mig herhen. Jeg er ikke opdraget til at tale om sex eller kroppen eller noget af alt det. Bare det, at I bruger de ord der – jeg kan ikke engang sige dem – det har jeg svært ved. Men jeg synes jo, det er vigtigt, og jeg gør mit bedste,« siger hun og sætter sig.

Frederikke Kjerulff Madsen finder en skrigpink tusch frem og tegner en »pik« på den hvide væg bag sig. Inklusive sædledere, testikler og prostata.

»Faktisk er det prostata, der sørger for, at man ikke tisser, når man kommer,« siger hun.

Flere blandt tilhørerne rynker øjenbrynene. Det er vi tilsyneladende flere, som ikke vidste.

Alle mennesker har, indtil et vist punkt i fosterstadiet, de samme anlæg til at udvikle kønsorganer, forklarer Frederikke Kjerulff Madsen. Mængden af testosteron afgør, om man udvikler det ene eller andet kønsorgan. Eller en mellemting. For klitorishovedet er egentlig at sammenligne med pikhovedet, fortsætter hun.

»Ved man det, er det måske lettere at få ens partner til at forstå, hvorfor klitoris – eller hovedet af klitoris – ikke er en knap, man skal trykke på for at give en kvinde nydelse,« siger hun og trykker på en knap i luften tre gange. Salen griner.

Bagefter tegner hun en kusse. Den enkle stregtegning illustrerer ligheden i de to forskellige kønsorganers ellers så forskelligartede fremtoning. Ordvalget er konsekvent, som en bog fra halvfjerdserne. Pik, kusse og bolle.

Anders Rye Skjoldjensen

Kunsten at flirte

Og her forlader vi de to undervisere og springer et øjeblik tilbage til en flirte-workshop med Everyday Sexism Project Danmark, som foregik aftenen før:

Det er småkoldt i Kødbyen. Det er fredag, og på Onkel Dannys Plads står der folk i mindre grupper og skutter sig.

En forsamling af frivillige står og venter på, at et lokale bliver ledigt. De har hvide T-shirts med ESPD (Everyday Sexism Project Danmark, red.) trykt over brystet. De diskuterer, hvordan de skal få folk ind.

Hos Everyday Sexism Project Danmark modtager man mange historier om hverdagssexisme, voldtægt, overgreb og ’catcalling’ – dvs. når der bliver råbt noget uønsket af seksuel karakter efter en. Det forklarer Isabel Donen. Hun er 20 år gammel og har været frivillig i to-tre år. Hun har lyse jeans på, mørke briller. Langt lyst hår og lyserøde læber. Det er hende, der skal styre aftenens arrangement.

»Man kan sagtens flirte på en sexet og sjov måde uden at krænke,« siger hun, da jeg spørger, hvilken plads der er efterladt til den del af flirt, der handler om det sjove – altså spillet og kemien.

Man kan ikke forvente, at andre nødvendigvis har lyst til at blive rørt ved eller talt til. En del af pointen med denne workshop er at aftabuisere. Det er o.k. at sige fra, forklarer hun, mens et par af de andre frivillige går ud og råber, at det er nu, der er flirte-workshop.

Bordene bliver stillet, så de danner fem grupper, og de efterhånden 40-50 mennesker fordeler sig omkring dem.

Tre veninder med øl og drinks i hånden griner og småsnakker, lidt usikre på, hvor de skal sætte sig. De finder en plads ved et bord i et hjørne under et vindue. En af dem er Rikke From. Hun er 22 år gammel, har kort mørkblondt hår og en langærmet, hvid T-shirt med et lille rødt queer-logo på brystet. Hun bliver efter lidt tøven udpeget til bordets talsperson – altså den, som skal præsentere de do’s and don’ts, som gruppen kommer frem til.

Isabel Donen byder velkommen. Hun taler højt og klart i mikrofonen. Grupperne skal diskutere fem scenarier, der kridter banen op for den ædle forførelses kunst. Hvad man gør – og ikke gør. Gruppen med det bedste svar vinder.

Der er sat en time af.

Hundemetaforen

Første scenarie: Hvordan man tager kontakt til en, man er interesseret i?

Seks kvinder og en mand sidder rundt om bordet under vinduet i hjørnet. De drikker Fynsk Forår og Dark and Stormy’s. På bordet ligger en telefon med et I <3 Feminism-klistermærke på bagsiden. De er alle i 20’erne.

Det er godt at starte en samtale. Det kan bare være svært, hvis ham, man er interesseret i, sidder sammen med sine venner, for hvad tænker de andre så? Man kan virke desperat eller som en let scoring, hvis man som kvinde tager kontakt. Der tænkes rundt om bordet. Det gælder om at lure, hvornår han er alene. De andre griner og nikker. Den er god. Og så gå hen og snakke. Eller bede om en cigaret.

De fem minutter, grupperne har til at diskutere, går hurtigt. Rikke From får mikrofonen i hånden.

»Man kan holde øje med, når personen går i baren eller på toilettet og så følge efter og starte en samtale der. Altså ikke på en stalker-måde,« siger Rikke From og griner. »Ingen klamme og seksuelle jokes, det er ikke i orden!«

En af de andre grupper foreslår, at man går hen til personen og siger, at man mangler en til at diskutere, hvorfor Harry Potter er en fed film. Man kan også bruge den gamle klassiker og bede om et telefonnummer. Eller tænke den indledende kontakt som en hundemetafor: Det kan godt være, at du gerne vil klappe den søde hund, som du ikke kender, men du går ikke bare hen og rører ved den. Først nærmer du dig den forsigtigt, og først når den viser dig, at den synes, det er okay, klapper du den. Forsigtigt.

Harry Potter-gruppen vinder.

Det med samtykke

Tilbage til Frederikke Kjerulff og Morten Ruge, som står og småsnakker med de af deltagerne, som har spørgsmål, de gerne vil stille, efter at aftenens seksualundervisning er slut.

Den største forskel på, om man underviser børn eller voksne, er, om man taler ind i en forforståelse, eller om man skal lære dem noget, som er helt nyt, forklarer Frederikke Kjerulff Madsen. De fleste voksne vil nikke genkendende til, at der findes små fesne orgasmer – og så findes der de voldsomme, som sidder i kroppen i lang tid. Men i folkeskolen har de færreste elever prøvet at have sex – hverken med andre eller med sig selv, og orgasmer er oftest kun noget, de har hørt om.

Anders Rye Skjoldjensen

Alle elever i folkeskolen skal tilbydes en eller anden form for seksualundervisning, men når man har afsluttet 9. klasse, er det slut. Herfra er det bare ud og slå sig på sine egne erfaringer. Så hvorfor seksualundervisning for voksne?

»Alle har lært noget i dag. Også selv om det, vi var igennem i dag, var meget basal seksualundervisning. Pointen er, at Pornhub og 50 Shades of Grey er ikke er gode manualer til, hvordan man sikrer samtykke og får et godt sexliv,« siger Frederikke Kjerulff Madsen.

– Og hvordan gør man så det?

»Bliv god til at onanere. Det er en god life-skill. Øv dig i at onanere, øv dig i at sætte grænser – og øv dig i at respektere andres grænser,« siger hun.

Man kan skelne mellem verbal og nonverbal kommunikation. Og i virkeligheden er det meste kommunikation under sex nonverbal. Et nonverbalt stopord kan være, hvis man trækker sig lidt væk eller pludselig er stille. Det er kropslige signaler, som viser, at man ikke synes, det, der foregår, er rart. Og som vi også ser i andre sammenhænge end bare sex.

»Det kan jo godt være, at man bare blev lidt træt og nu ligger lidt stille. Det vigtige er, at den anden mærker den ændring. Og at man så lige stopper op og tjekker, om den anden er okay,« siger Frederikke Kjerulff Madsen.

– Det kan man jo godt mærke?

»Ja. Men kun, hvis man mærker efter. Det er ikke alle, der gør det. Og man kan jo godt blive virkelig fokuseret på det, man har gang i. Hvis man ikke kigger efter signalerne, så ser man dem ikke.«

»Det er interessant, hvor lidt sprog vi har for det. Det handler jo om at finde nogle vendinger og sætninger, som man føler, man kan sige, uden at det bliver virkelig akavet, eller at stemningen falder,« siger Morten Ruge.

Det er blevet fyraften, og Frederikke Kjerulff Madsen tager en tår af sin fadøl.

»Vi er ikke altid så gode til at tale sammen under sex. Hurtigt bliver det enten vild dirty talk, hvor man skal tage et pornografisk sprog i brug, som man ikke nødvendigvis tænder på eller har lyst til. Eller også er vi bare stille. Og så er niveauet af kommunikation, at jeg stønner højere, hvis det er rart. Og hvor konstruktivt er det?«

Serie

Sex til hverdag

I reality-tv-serier kan vi se de unge og smukke gøre det. På nettet kan vi få det på alle tænkelige måder. Og i SM- og swinger-klubber kan vi virkeliggøre vores inderste fantasier. Men hvordan står det egentlig til med helt almindelige danskeres hverdagslige sexliv? Det ser Information nærmere på i denne artikelserie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her