Læsetid: 10 min.

Søslag i Jammerbugten er ved at knække Danmarks bæredygtige kystfiskere

Danmarks eneste tilbageværende kystfiskersamfund føler sig truet på sit levebrød af store hollandske skibe. De ødelægger miljøet og tager vores fisk, siger fiskerne i Thorupstrand. Vi holder os til reglerne, svarer hollænderne
Thomas Højrup er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug, og han har svært ved at se, hvordan økonomien i de hollandske trawleres fiskeri kan hænge sammen, hvis ikke de fisker mere, end de har ret til. 

Thomas Højrup er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug, og han har svært ved at se, hvordan økonomien i de hollandske trawleres fiskeri kan hænge sammen, hvis ikke de fisker mere, end de har ret til. 

Tor Birk Trads

28. august 2019

Et søslag raser i Jammerbugten. Det truer med at knække Danmarks eneste tilbageværende kystfiskersamfund, Thorupstrand, kendt for sit bæredygtige, kooperative fiskeri i Skagerrak såvel som fra TV 2-serien Gutterne på Kutterne.

»Miljøkatastrofe,« kalder fiskerne det, der foregår, og som undergraver deres økonomi og kan tvinge dem til at give op. Thorupstrand Kystfiskerlaugs medlemmer er så desperate, at de er begyndt at samle underskrifter for at få stoppet søslaget, samtidig med at de appellerer til politikerne om at gribe ind.

»I flere år er vores økonomi blevet undergravet, og det bliver bare værre. Om et par år kan det være slut,« siger Jesper Olsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Christian Mondrup
 • Henrik Leffers
 • Lars Jørgensen
 • Anders Reinholdt
 • Torben Skov
 • Eva Schwanenflügel
 • Jon Mangerel
 • Svend Erik Sokkelund
 • David Zennaro
 • Carsten Munk
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Lise Lotte Rahbek
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Carsten Mortensen
 • Ejvind Larsen
 • Henrik Brøndum
Lillian Larsen, Christian Mondrup, Henrik Leffers, Lars Jørgensen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Jon Mangerel, Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Carsten Munk, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Ejvind Larsen og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Fy for pokker. Alle taber, hvis bomfiskeriet fortsætter: Fiskene, havbunden, danskerne, hollænderne, fiskekunderne.. det er jo komplet vanvittigt!

Vivi Rindom, Lillian Larsen, Henrik Leffers, Lars Jørgensen, Tue Romanow, Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Anders Reinholdt, Svend Erik Sokkelund og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

og hvad er forklaringen på bomfiskeriet ? det er meget effektivt og er man grådig vil man være så effektiv som muligt, grådighed ødelægger alt.

Lars Jørgensen, Tue Romanow, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Anders Reinholdt, Svend Erik Sokkelund og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Grisk & Grådig er kun interesseret i PENGE! Miljøødelæggelser skider de på...

Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

En friskfanget flået rødspætte købt i Thorupstrand til 15 kr. Det er nok for billigt for Lars og hans venner, og den er helt sikkert ikke halvrådden.
Ønsker vi kvalitet skal disse strandfiskere have al den støtte de kan få!

jørgen djørup, Ib Christoffersen, Viggo Okholm, Tue Romanow, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, søren ploug, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
jorgen stender clausen

Det er en helt utrolig god artikel. Og når man gennem årtier har haft sin gang i Vester Thorup, så er det oplagt, at det gælder om at give en hånd med for at redde situationen.
Den danske regering må øjeblikkelig forbyde bomtrawlfiskeri i de indre farvande, og må så samtidig opfordre EU til at indføre en tilsvarende bestemmelse i alle unionens indre farvande. En sådan beslutning vil uden tvivl i første omgang fremkalde voldsomme protester - specielt hos de multinationale, men ikke hos alle dem, der ønsker at fiske uden at ødelægge miljøet - og bevare en sund og fornuftig næringsvej. Ligesom det danske Kystfiskeri er blevet smadret, så er det samme sket - eller er ved at ske i alle landene ved Middelhavet. Og her i Italien er det eneste parti, der tilsyneladende effektivt har forsvaret denne form for fiskeri er Lega. Den danske regering og de enkelte koalitionspartier må sætte denne sag på programmet, men det samme må alt hvad der findes af partier og bevægelser, der vil gøre praktisk indsats for denne sag. Man kunne fx starte un velorganiseret underskriftsindsamling.

Erik Karlsen, jørgen djørup, Viggo Okholm, Henrik Leffers, Lars Jørgensen, Tue Romanow, Susanne Kaspersen, søren ploug, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er nok ved at være to år siden, jeg hørte den historie første gang.

Og det her svineri fortsætter fordi.....fordi DJØFerne på Slotsholmen er skidehamrende ligeglad med folk i Nordjylland.

Jan Weber Fritsbøger

Niels Astrup, du tager fejl, det handler om grådighed i fiskeribranchen, om kvotekonger som aldrig vil kunne få nok, altså glammer du af de helt forkerte, men er jo let bare at give djøfferne skylden for alt (så behøver man slet ikke vide noget om sagerne), og så bare lade de grådige slippe afsted med byttet.

Sven Elming, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

(så behøver man slet ikke vide noget om sagerne)

Jan - har du kigget på baggrunden hos de folk fra fiskeriministeriet, der gav kvotekongerne frit spil. (Og blev fyret for indsatsen). Ordet DJØFere var ikke valgt tilfældigt.

Ib Christoffersen

Der er vel også hollandske kvotekonger med i Lars Løkke´s netværk. Eller måske i Mette Frederiksen`s netværk. Lad nu bare de fiskere på Thorup Strand få fri på understøttelse. Vi har jo så mange penge i statskassen. Der kan sikkert også skores noget støtte til at gøre de fiskebåde til museum. Måske endda fiskene museum, hvor fiskerne i Thorup Strand bliver ansat som....fiskere...