Læsetid: 5 min.

Nu bliver det sværere for unge forskere at finde finansiering til egne forskningsideer

Carlsbergfondet uddeler ikke længere postdocstipendier i Danmark. Dermed er det ikke længere muligt for unge forskere at søge frie midler til et forskningsprojekt, hvis de vil blive i Danmark. Det går både ud over de akademiske arbejdsforhold, men også i sidste ende videnskaben, mener forsker
Sociologen Christoph Ellersgaard (tv). er en af forskerne bag den omtalte og roste kortlægning af den danske magtelite. Han skriver på Twitter, at det »kun var, fordi vi kunne få individuelle postdocbevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond, at projektet om magteliten kunne fortsætte«.

Sociologen Christoph Ellersgaard (tv). er en af forskerne bag den omtalte og roste kortlægning af den danske magtelite. Han skriver på Twitter, at det »kun var, fordi vi kunne få individuelle postdocbevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond, at projektet om magteliten kunne fortsætte«.

Anders Rye Skjoldjensen

8. august 2019

Nyudklækkede ph.d.er har mistet deres sidste mulighed for at søge finansiering til at realisere egne forskningsideer i Danmark.

Carlsbergfondet, der var den eneste fond i Danmark, som uddelte frie midler til postdocer i Danmark, har nemlig droppet den mulighed.

I stedet uddeler fonden såkaldte internationaliseringsstipendier for postdocer, som skal bruges i udlandet. Fonden uddeler desuden midler til de postdocer, der vender hjem fra et udlandsophold, som det fremgår af en pressemeddelelse.

Tidligere var det også muligt for unge forskere at søge postdocstillinger i Danmark til deres egne ideer hos Danmarks Frie Forskningsfond. Men den pulje blev nedlagt for et par år siden i forbindelse med markante nedskæringer hos fonden.

Udviklingen er problematisk for de unge forskere, der skal få privatlivet til at gå op med deres videnskabelige virke, mener Rune Møller Stahl, der selv er postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Aske Hennelund Nielsen
  • Bjarne Toft Sørensen
  • David Zennaro
Aske Hennelund Nielsen, Bjarne Toft Sørensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Midlerne skal i langt højere grad tildeles automatisk som en naturlig fortsættelse af det arbejde, forskeruddannede sætter i værk under arbejdet med deres ph.d. Pengene skal tilflyde det institut, der domesticerer de unge forskere.
Vi skal væk fra denne konkurrence om retten til brødet - når vi har uddannet dem, skal vi også have fornøjelsen af deres resultater, og post.doc. er en glimrende mellemstation, inden et lektorat eller en forskerstilling i en institution bliver vakant.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Tue Romanow og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
»Det burde være sådan, at universiteterne dækkede forsknings- og undervisningsbehovet ved at slå almindelige faste stillinger op, som var finansieret af institutterne. Det her postdocshow er absolut ikke optimalt.« (Rune Møller Stahl)

Jeg er meget enig. En sådan løsning forudsætter desværre et helt andet fokus på og en helt anden økonomisk prioritering af forskningens område hos politikerne på Christiansborg.

Set i et langsigtet perspektiv, ikke mindst i forhold til det, der typisk betegnes som grundforskning, ville det kunne være med til at styrke dansk forskning, også internationalt.

Udviklingen af ekspertise på et afgrænset felt kræver typisk mange års koncentreret indsat, og det er de mange postdoc stillinger ikke svaret på.

Anne-Marie Krogsbøll, Allan S. K. Frederiksen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar