Nyhed
Læsetid: 4 min.

Udenrigsminister Jeppe Kofod er tavs om situationen i Hongkong

Udenrigsministeren vil ikke udtale sig om situationen i Hongkong. Det vil Socialdemokratiets udenrigsordfører heller ikke. Hvorfor? Fordi man er bange for at kritisere Kina, mener Søren Espersen fra DF
Det har vist sig umuligt at få en kommentar fra udenrigsministeren til de stadig massive demonstrationer i Hongkong.

Det har vist sig umuligt at få en kommentar fra udenrigsministeren til de stadig massive demonstrationer i Hongkong.

Kim Kyung-Hoon

Indland
5. august 2019

Det er ikke let at få en kommentar fra regeringen om situationen i Hongkong. Det er faktisk umuligt.

Efter gentagne henvendelser til Udenrigsministeriet over flere dage har det ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han er »forhindret« i at udtale sig om situationen, lyder det fra ministeriets pressetjeneste. Imens har han udtalt sig om præsident Donald Trumps kommende besøg i Danmark til medie efter medie.

Heller ikke Socialdemokratiets udenrigsordfører, Annette Lind, er til at få fat i. Efter gentagne henvendelser over flere dage, skriver hun i en sms, at hun er på ferie og henviser til udenrigsministeren.

Sidst har Information fredag forsøgt at få et interview med Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. Men han udtaler sig ikke om sagen, oplyser han over sms.

De massive demonstrationer i Hongkong har varet i over otte uger. De begyndte, fordi Hongkongs regering – som af nogle kaldes en kinesisk marionetregering – foreslog, at mistænkte kriminelle i Hongkong kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina.

Loven er siden blevet skrottet, men protesterne fortsætter, da demonstranterne frygter at tabe civile rettigheder. Hongkong er en del af Kina, men har sit eget politiske system.

Tør ikke kritisere Kina

Ifølge Søren Espersen, der er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, og som tidligere ikke har holdt sig tilbage med at kritisere Kina, burde regeringen bakke op om demonstranterne i Hongkong.

»Skiftende danske regeringer engagerer sig jo rask væk i alle mulige ting, der ligger uden for Danmarks grænser. Så det undrer mig, at man ikke er mere aktiv i denne situation,« siger han.

»Men sådan er det jo hver gang, det drejer sig om Kina. Man tør ikke kritisere Kina, når det drejer sig om for eksempel Taiwan, Tibet og Hongkong, fordi vi har en kæmpe eksport til Kina. Og det er ikke bare Socialdemokratiet og den nuværende udenrigsminister, men skiftende danske regeringer siden 2009.«

– Så når jeg ikke kan få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod, mens han samtidig udtaler sig om andre sager til medierne, så tror du, at det er, fordi han er bange for at kritisere Kina?

»Nej, jeg tror det ikke. Det ved jeg,« siger Søren Espersen.

Selv er han meget klar i mælet, hvad angår situationen i Hongkong.

»Hongkong er jo ved at blive kvalt langsomt af Kina, og jeg tror, der går ganske få år, før Hongkong bliver overtaget som en almindelig del af Kina,« siger Søren Espersen, der gerne så, at ikke alene Danmark men et samlet EU bakkede op om protesterne i Hongkong.

Ulempen ved at være minister

Også Søren Pind, tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre, har været tydelig i sin holdning til protesterne.

»Jeg erklærer hermed min fulde støtte til og solidaritet over for de unge mennesker i Hongkong, der kæmper mod det illegitime kommunistiske Kinas undertrykkelse,« skrev han i juli på Twitter.

I kommentarerne til hans tweet skrev en anden Twitter-bruger »jeg husker dig ikke kritisere Kina, da du sad i regering. Men måske tager jeg fejl«, hvortil Søren Pind svarer:

»Sandt. Det var en af ulemperne ved at være minister og en af grundene til, jeg holdt op. Kina er et grumt regime, og det skal siges.«

Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, har modsat sin danske kollega udtalt sig om demonstrationerne i Hongkong. Til Sveriges Radio siger hun, at det »nok er uventet for Kina, at så mange mennesker demonstrerer«.

»Der er håb om, at man indser, at man har brug for folks støtte til det, man gør,« tilføjer hun.

V: Kina gør ikke noget forkert

Mens det viser sig at være umuligt at få en kommentar fra udenrigsministeren og Socialdemokratiet i det hele taget, er det lettere at få en kommentar fra det tidligere regeringspartis udenrigsordfører – Michael Aastrup Jensen fra Venstre. Han tager telefonen med det samme, da Information ringer.

– Hvad er din reaktion på demonstrationerne i Hongkong?

»Jeg synes, det er ekstremt vigtigt, at vi sørger for at sende det klarest mulige signal til myndighederne om, at de ikke bare skal gå amok over for de prodemokratiske demonstranter,« siger han og fortsætter:

»Vores absolut bedste opfordring er, at de lokale Hongkong-myndigheder lytter til de prodemokratiske demonstranter og ikke mindst sørger for at sikre, at den oprindelige aftale stadig står 100 procent ved magt.«

– Der er nogle, der mener, at danske regeringer gennem tiden har været lidt for forsigtige, når det kommer til at tage afstand fra Kina, og ting Kina gør. Er du enig i det?

»Nej. Det er jeg ikke,« siger han.

»Vi siger fra over for Kina, når vi synes, de gør noget forkert, men vi gør det bare af diplomatiets vej,« siger Michael Aastrup Jensen.

– Synes du, at Kina gør noget forkert i denne situation med Hongkong?

»Nej, for det er jo faktisk meget svært at sige, at det er Kina, der gør noget forkert, når det er den lokale Hongkong-regering, der gør det. Og det er fordi, jeg gerne vil holde fast i den politiske aftale, der siger, at der er tale om to politiske styresystemer, selv om det er ét land.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sikke da en vatp.. til udenrigsminister, vil han så heller ikke kritisere Kina hvis de rykker ind og massakrere honkongerne til plukfisk?

Man kan jo kun håbe på, at flertallet af kineserne lader sig inspirere og en gang for alle kommer ind i demokratiets række. Magthaverne i Kina kan så selv vælge om det skal være fredeligt eller med en masse døde, jeg tror det vil ske før eller siden, man kan ikke for evigt holde en veluddannet befolkning nede.

Carsten Wienholtz, Klaus Lundahl Engelholt og John Poulsen anbefalede denne kommentar
Mathias Petersen

Sshh nu ikke så meget snak. Se de søde pandaer i zoo. Kig.

Nille Torsen, ingemaje lange, Klaus Lundahl Engelholt, Maia Aarskov, John Poulsen, Helene Kristensen, Carsten Svendsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvad siger de tre støttepartier fra forståelsespapiret?
Er udenrigspolitikken ved at trække tæppet væk under det?

Peter Kumander

Interessant nok, så har Infomation ikke skrevet meget om USA indblanding og støtte til demonstranterne i Hong Kong.

Det er en ganske almindelig opfattelse i Østasien at demonstrationerne er planlagt i Washington, organiseret via Taiwan, og udført i Hong Kong.

Hvad enten man bryder sig om det eller ej, så bør folk i Danmark få de forskellige synspunkter og ikke kun en vestllig vinkel.

Kjeld Jensen, Peter Marckwardt og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det var det samme under VLAK og det er så dumt. Selvfølgelig skal den slags kritisres hvad enten det kommer fra øst eller vest.

Pinlige teknokrater, som mener at deres vigitgste opgave er at holde danskerne velstående, fede og pacificerede i evigt større biler er en uddøende race men de holder meget stædigt fast.

Christian De Coninck Lucas

Edit: Det er dog muligt at han reelt ikke ved hvad der foregår.

Troels Larsen

@Peter Kumander:

"Det er en ganske almindelig opfattelse i Østasien at demonstrationerne er planlagt i Washington, organiseret via Taiwan, og udført i Hong Kong."

Og hvad så?

i 2011 var (og det er det sikkert endnu) en ganske almindelig opfattelse i USA, at engle findes. Men det har bare ingen betydning for om engle rent faktisk findes. https://www.cbsnews.com/news/poll-nearly-8-in-10-americans-believe-in-an...

Der er ingen grund til at fremlægge synspunkter, bare fordi det er synspunkter. Der skal også rent faktisk være noget belæg for dem. Hvis der er noget belæg for dem, så skal dette naturligvis inkluderes i reportager om emnet.

Hvad angår regeringens forhold til Kina, så følger det vel bare fodsporene fra de sidste X regeringer, der har gjort hvad man kunne for at fedte sig ind hos Kina på bekostning af diverse borger- og menneskerettigheder i Danmark og sikkert også andre steder.

Når det så er sagt, så er Danmarks officielle position ift. Hong Kong vel, at Hong Kongs regering er selvrådende qua aftalen fra 1997, selvom det er en del af Kina. På den måde er det jo svært for regeringen at kritisere Kina for indblanding uden helt klare beviser - om end man sikkert selv da ikke ville gøre meget for at udtrykke en holdning. Kan man lurepasse, så gør man sikkert det.

Skal man så kritisere Hong Kong administrationen selv? Det kunne man vel godt, men det kunne jo spille lige ind i Kinas hænder. På sigt: "Hong Kong administrationen fejler, ergo må vi hellere nedlægge den og gøre Hong Kong en del af Kina".

Helene Kristensen

Den nuværende regering er lige så tam som den foregående. Der er svin på spil. Dansk svineeksport til Kina - og billige produkter den anden vej. Vækst og profit. Tys.

Carsten Wienholtz, Morten Andersen, Torben Skov og John Poulsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det hedder diplomati og tale er som bekendt kun sølv.

Morten Andersen

Enhedslisten og SF. Lige til at lukke op og skide i med deres betingelsesløse støtte til de rødbrune.

Ole Rasmussen

Socialdemokraterne er gået i efterårs hi og vil først sige hvad de mener efter den 1. januar. Om det er Trumph eller el. cykler så må vi afvente at de internt i S bliver enige. Imens sejler samfundet. En glædelig nyhed er, at Løkke Rasmussen følger sundhedsreformen til dørs i efterårets forhandlinger, for det er svært at se folkevalgte kan løse problemerne`