Banksvindel for millioner har forbindelse til formodet Islamisk Stat-kriger

I 2017 blev en bankansat dømt for at have stjålet otte millioner kroner gennem en fiktiv ejendomshandel. Dokumenter afslører, at bankmanden var i kontakt med en formodet IS-kriger. Bankmanden indrømmer nu for første gang, at den formodede IS-kriger var med til at organisere svindlen. Ekspert undrer sig over, at myndighederne ikke forfulgte terrorsporet
I 2017 blev en bankansat dømt for at have stjålet otte millioner kroner gennem en fiktiv ejendomshandel. Dokumenter afslører, at bankmanden var i kontakt med en formodet IS-kriger. Bankmanden indrømmer nu for første gang, at den formodede IS-kriger var med til at organisere svindlen. Ekspert undrer sig over, at myndighederne ikke forfulgte terrorsporet

Jesse Jacob

Indland
24. september 2019

En sag om bedrageri for millioner i en bank på Frederiksberg har forbindelse til en mand, der formodes at være IS-kriger.

Det indikerer dokumenter, som Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har fået aktindsigt i. Og det indrømmer den bankmand, der blev dømt for forbrydelsen, nu for første gang.

Afsløringen får Magnus Ranstorp, der har forsket i terrorfinansiering ved svenske Försvarshögskolan, til at kritisere myndighederne for ikke at have forfulgt det mulige terrorfinansieringsspor i retten.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke har rejst tiltale for terrorfinansiering. Det er meget mærkeligt, når man har chathistorikken og kan påvise, at bankmanden samarbejdede med den her IS-kriger,« siger han.

Da den ansatte i banken på Frederiksberg i efteråret 2017 blev idømt tre års fængsel for at have stjålet mere end otte millioner kroner af bankens penge, lignede det en sag om almindeligt bedrageri. I offentligheden blev dommen kun omtalt i et kort Ritzau-telegram.

Ved hjælp af forfalskede dokumenter konstruerede bankmanden i marts 2015 en fiktiv ejendomshandel og overførte 8,4 millioner kroner til en konto i en anden bank. Heraf forsvandt mere end 4,5 millioner kroner sporløst, inden bankerne og myndighederne nåede at gribe ind.

Fem andre tiltalte blev straffet for medvirken til svindlen ved at have videreført og hævet pengene.

Otte af de helt store

I et bilag fra retssagen, som Information og Finans har fået aktindsigt i, fremgår det, at den ansatte i banken op til, under og efter svindlen chattede med en person, som vi her kalder Kemal. Eftersom han hverken er tiltalt eller dømt i sagen, undlader vi her at nævne Kemals rigtige navn.

Chatkorrespondancen indeholder beskeder, som kunne tyde på, at Kemal var involveret i svindlen mod banken på Frederiksberg. Eksempelvis nævner Kemal i en besked et beløb, der umiddelbart kunne se ud til at stemme overens med de godt otte millioner kroner, som indgik i den fiktive ejendomshandel.

»De 8 sku her over forde jeg lavede papir uden de papir var det næsten tabt sag,« skrev Kemal og uddybede:

»8 er de helt store«.

Samtidig fremgår det, at Kemal, mens han chattede med bankmanden, efter eget udsagn befandt sig i udlandet og måske skulle »i kamp«.

Selv om chatbeskederne indgik i retssagen mod bankmanden, blev det mulige terrorfinansieringsspor ikke forfulgt nærmere i retten. De danske myndigheder var ellers på tidspunktet for retssagen klar over, at Kemal med al sandsynlighed havde tilsluttet sig Islamisk Stat.

Som Information og Finans tidligere har beskrevet, havde Politiets Efterretningstjeneste (PET) nemlig i et notat dateret den 12. juli 2016 informeret Bagmandspolitiet (SØIK) om, at Kemal med »stor sandsynlighed« var blevet »dræbt i Syrien som IS-kriger«.

Komplikationer

I retten erklærede bankmanden sig uskyldig og benægtede, at hans korrespondance med Kemal havde noget med svindlen at gøre. Men over for Information og Finans indrømmer han nu for første gang, at de to samarbejdede om at planlægge og organisere svindlen. Han har stillet op til interview på betingelse af anonymitet.

Bankmanden stod på det tidspunkt i en trængt situation og havde brug for penge. Han fandt ud af, at Kemal kunne noget med falske dokumenter og det at få kanaliseret penge væk fra svindel, forklarer han. Aftalen gik ifølge bankmanden ud på, at Kemal skulle stå for det praktiske mod at få 35 pct. af de 8,4 millioner kroner.

Da Kemal midt i det hele forlod landet, opstod der komplikationer. Men selv om alt ikke gik efter planen, gik Kemal ifølge bankmanden ikke tomhændet fra svindlen.

»Mellemmanden nåede at sende et betydeligt beløb videre til Kemal, inden politiet greb ind,« siger bankmanden.

At der blev kanaliseret penge til Kemal er ifølge Magnus Ranstorp i overensstemmelse med en vedtaget strategi om, at IS-medlemmer i Europa skulle forsøge at begå bedrageri.

»Ligesom en myre har et strå med til tuen, så skulle hvert enkelt medlem have penge med. Målsætningen var, at hvert medlem skulle forsøge at skaffe omkring 500.000. Og det her er jo betydeligt mere,« siger han og tilføjer, at et beløb i denne størrelsesorden vil have fået Kemals status i organisationen til at stige.

Agerede frit

Kemal har, som Information og Finans tidligere har afdækket, også været i centrum for en omfattende formodet millionsvindel med blandt andet moms og afgifter.

»Det er meget bekymrende, hvor frit han har kunnet agere i Danmark,« siger Tom Kirchmaier, der er professor ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet.

Bankmanden understreger over for Information og Finans, at han ikke kendte til Kemals forbindelser til Islamisk Stat. Han forklarer, at han kendte Kemal fra sin ungdom i 1990’erne, men ikke havde set så meget til ham siden. Og dengang var Kemal ifølge bankmanden tilhænger af den sekulære kurdiske oprørsbevægelse PKK. En fortælling, som støttes af en kilde, der for år tilbage var tæt på Kemal, som Finans og Information har talt med.

»Han forsikrede mig om, at han ikke skulle i krig. Personligt troede jeg fuldt og fast på, at han ville rejse derned for at støtte kurdernes sag,« siger bankmanden.

Information og Finans har spurgt Københavns Politi, hvorfor de ikke forfulgte det mulige terrorfinansieringsspor i retten, og hvorfor det ikke blev fremlagt, at myndighederne under retssagen var klar over, at Kemal med stor sandsynlighed var blevet dræbt som IS-kriger.

»Vi kan ikke kommentere, i hvilken udstrækning vi har været i kontakt med andre myndigheder som PET/SØIK i forbindelse med sager, hvor der muligt kan være et terrorfinansieringsspor – og vi kan derfor heller ikke kommentere det i denne sag,« skriver Københavns Politi i en kommentar.

»På samme måde kan vi ikke kommentere, hvilke overvejelser vi har gjort i forbindelse med tiltalerejsningen og bevisførelsen i forhold til emnet ’mulig terrorfinansiering’«

Jesse Jacob

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Godt at det er islamisk stat så vi har et fornuftigt sted at rette vreden hen.

Ib Christoffersen

Vi danskere kan stille os selv spørgsmålet om hvad vi har PET og Finansiel Stabilitet til. Måske rationaliseringsstyrelsen her kan spare 2 hele klumper væk på een gang.