Nyhed
Læsetid: 5 min.

Break for Climate: Nu hører de voksne klimaappellen fra børn og unge

Der er stigende opbakning fra organisationer og virksomheder til Break for Climate – ’de voksnes’ pause for klimaet den 27. september, en uge efter den kommende fredags store klimastrejke blandt skoleelever og studerende, herhjemme og globalt
De unge har flere gange tidligere været på gaden for at strejke for klimaet. På billedet er det ved klimastrejken foran Christiansborg i marts. Fredag den 27. september følger de voksne trop, når Break for Climate holder to timers pause i arbejdsdagen for at markere deres støtte til de unges klimakamp.

De unge har flere gange tidligere været på gaden for at strejke for klimaet. På billedet er det ved klimastrejken foran Christiansborg i marts. Fredag den 27. september følger de voksne trop, når Break for Climate holder to timers pause i arbejdsdagen for at markere deres støtte til de unges klimakamp.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
16. september 2019

På fredag går danske skole- og gymnasieelever, studerende og andre unge igen i klimastrejke, denne gang i op mod 20 danske byer.

Sammen med andre unge i hele verden vil de øge presset på ’de voksne’ op til det topmøde om klimaudfordringen, som FN’s generalsekretær António Guterres har indkaldt verdens stats- og regeringschefer til i New York onsdag den 23. september.

Ifølge de unges globale netværk Fridays for Future planlægges der over 3.000 klimastrejker og lignende manifestationer i mere end 1.500 byer verden over. I New York taler den svenske klimaaktivist Greta Thunberg ved dagens strejke, i København samles de unge på Rådhuspladsen.

»Vi har lært, at hvis ikke vi begynder at handle for vor egen fremtid, så vil ingen andre tage det første skridt. Vi er dem, vi har ventet på,« hedder det i en appel fra Fridays for Future.

»Vi oplever, at mange voksne ikke helt har forstået, at vi unge ikke selv formår at bremse klimakrisen. Dette er ikke en opgave for en enkelt generation. Det er en opgave for menneskeheden.«

På de unge danske klimaaktivisters hjemmeside, klimastrejke.org, spørges der ’Er der en voksen tilstede?’ Og en uge efter den store skolestrejke – fredag den 27. september – svarer de voksne.

I København og flere andre steder i Danmark foruden mange steder rundt om i verden gennemføres en Break for Climate, en to timers pause i arbejdsdagen, hvor de voksne vil markere deres støtte til de unges klimakamp og vise, at de selv er del af den.

»Vi skylder at svare de unges velbegrundede råb om klimahandling, der har lydt siden september sidste år,« skriver arrangørerne.

Mange står bag

Initiativet til den danske klimapause fra kl. 12 til kl. 14 er taget af 350 Klimabevægelsen i Danmark og Den Grønne Studenterbevægelse, men manifestationen bakkes op af omkring 30 organisationer, heriblandt Dansk Magisterforening, Amnesty International, Greenpeace, Merkur Andelskasse, Akademikerne, Grøn Kirke, Cyklistforbundet, Mellemfolkeligt Samvirke og Danmarks Naturfredningsforening. Også Dagbladet Information står som anbefaler af Break for Climate.

Avisen har lavet en rundspørge hos en række virksomheder og organisationer for at teste opbakningen til både de unges klimastrejker og til de voksnes klimapause den 27. september. Tilbagemeldingerne peger på massiv opbakning.

»Danmarks Lærerforening bakker op om, at klimaet sættes på dagsordenen – og om at børn og unge interesserer sig for og engagerer sig i klimadebatten,« siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening.

Hun gør opmærksom på, at man ifølge den danske arbejdsmarkedsmodel ikke må opfordre til strejke i en situation som denne.

»Til gengæld opfordrer vi til, at lærerne bruger begivenheden som anledning til, at man sammen med eleverne sætter fokus på klimaet i undervisningen på alle landets folkeskoler den 27. september.«

Dorte Lange oplyser, at foreningen har udsendt inspirationsmateriale om klimaet til lærerne til brug på dagen.

Også Dansk Magisterforening, hvis formand Camilla Gregersen er blandt talerne ved arrangementet på Ofelia Plads i København, påpeger, at man ikke må opfordre til strejke for klimaet.

»Men nogle har jo fri eller kan markere det på andre måder,« siger Camilla Gregersen.

Fagforeningen gør således alle medlemmer opmærksom på arrangementet og sætter fokus på emnet via de sociale medier.

Holder lukket

Flere virksomheder og organisationer vælger at lukke under klimapausen eller opfordrer medarbejderne til at gå med i manifestationen. Merkur Andelskasse har således besluttet at holde lukket hele dagen og tage del i dagens klimaarrangement i København, ligesom Mellemfolkeligt Samvirke lukker sit kontor i København mellem kl. 12 og 14 samt sine frivilligcafeer i både København og Aarhus.

»Vi går sammen ind på Ofelia Plads,« fortæller kampagnekoordinator Maja Andersen.

Det samme er planen hos Information.

»Vi inviterer alle medarbejdere til at gå i samlet flok til Break for Climate,« siger chefredaktør Rune Lykkeberg.

Også Dansk Cyklistforbund, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening opfordrer medarbejderne til at holde pause og deltage i demonstrationen.

Hos pensionsselskabet PKA oplyser pressechef Nicholas Rindahl, at man deltager direkte i FN-mødet i New York for at være med til at råbe politikere og investorer op om klimakrisens alvor.

»Vi kommer ikke til at holde lukket i tidsrummet den 27. september, men hvis nogen i huset ønsker at deltage på Ofelia Plads, må de naturligvis gerne det,« siger Nicholas Rindahl.

Et tilsvarende signal udgår fra IKEA’s ledelse.

»IKEA Danmark påtænker ikke at facilitere en decideret arbejdsnedlæggelse for medarbejderne, men hilser det velkomment, hvis medarbejdere i privat regi deltager. Vi er også åbne for, at medarbejdere får fri til at deltage såfremt dette aftales med deres pågældende leder og at eventuelt påvirket arbejde som følge af deres ønskede deltagelse enten byttes til en anden dag eller tages som betalt ferie,« skriver kommunikationschef Christian Mouroux i en mail.

Hos Coop er det selskabets øverste ledelse, der markerer dagen.

»Vi har faktisk valgt at samle spidserne i Coops direktion og ledelse netop den 27. september for at drøfte, hvordan Coop endnu mere aktivt end i dag kan bidrage positivt til vor tids store udfordring omkring klimaet,« fortæller Peter Kjærsgaard Svendsen, chef for energi og grøn omstilling i Coop.

Knokler for klimaet

Flere organisationer udtrykker sympati for klimaaktionerne omkring FN-mødet, men synes, at de selv gør bedst gavn ved at fortsætte deres konkrete arbejde for klimaet. Det gælder for eksempel Dansk Energi.

»Vi synes, det er fedt, at unge, gamle og dem midtimellem, engagerer sig. For os går klimakampen lige i hjertet – og ideen om, at virksomheder og deres ansatte bruger tid på at forholde sig til klimaudfordringen, er da super,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

»Da vores sektor er frontløber i klimakampen, bliver der ingen pause hos os. Det har hverken vi eller klimaet brug for.«

Hos Dansk Industri (DI) siger branchedirektør Troels Ranis:

»Det er opløftende, at stadig flere tager klimaudfordringen alvorligt. Ikke mindst er det godt at se, at de unge er parate til at gøre en indsats.«

»I Dansk Industri giver vi klimaudfordringen topprioritet. Vi foretrækker at gå en ekstra meter for klimaet i stedet for at tage en pause for klimaet.«

Troels Ranis oplyser, at DI netop nu arbejder på en plan for, hvordan Danmark kan nå målet om 70 procent reduktion af CO2-udledningerne i 2030.

»Det bliver en kæmpe udfordring, men vi har valgt at kaste os ind i den med fuld styrke,« siger Troels Ranis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børnene ved det er deres fremtid. Så de er hulens motiverede og er klar til at prioritere klimaet - det mærker vi tydeligt i hjemmet. Men børn og unge har også lettere ved at slippe gamle kost- og forbrugsvaner. Det er nemmere for dem. De skal nok trække det frem.

Dækningen af kampen for biodiversitet må gerne fylde mere fremover.

erik pedersen, Birte Pedersen, ingemaje lange, Thomas Tanghus og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det går så vidt nu - også i guds og Trumps eget land, at skolebørnene i New York fik officielt fri fra skole for at høre svenske Greta Thunberg og for at demonstrere.

Too little, too late
Stadigt mere peger på, at kampen er tabt og spørgsmålet nu er, hvordan vi administrerer samfundene under kollapset.