Læsetid: 5 min.

Danmark kan tilslutte sig gruppen af lande, der siger farvel til mere olie og gas

Danmark vil ikke være det første land, der bremser jagten på fossile reserver, hvis regeringen afviser olieselskabernes ansøgninger om nye tilladelser til olie- og gasudvinding i Nordsøen. De Økonomiske Vismænd fastslår nu, at et reduceret udbud vil have positive klimaeffekter. Samtidig bliver indtægterne til statskassen stadig mindre og mindre
De samfundsøkonomiske gevinster af olie- og gasproduktionen bliver stadig mindre, fordi produktionen er blevet mindre, og fordi politikerne senest i 2017 gav en stor skatterabat til olie- og gasselskaberne, som dermed slipper billigere end for eksempel i Norge.

De samfundsøkonomiske gevinster af olie- og gasproduktionen bliver stadig mindre, fordi produktionen er blevet mindre, og fordi politikerne senest i 2017 gav en stor skatterabat til olie- og gasselskaberne, som dermed slipper billigere end for eksempel i Norge.

17. september 2019

Hvis klimaminister Dan Jørgensen vælger at afvise de nye tilladelser til at pumpe mere olie og gas op af Nordsøen, tilslutter Danmark sig en gruppe af lande, der enten har eller er ved at indstille jagten på fossile brændsler.

Frankrig, New Zealand, Costa Rica og Belize har allerede indført forbud mod at lede efter mere olie og gas, og i Sverige er regeringen netop ved at udarbejde et forbud mod nye tilladelser. I Italien har den nye regering indskrevet et forbud i sit regeringsgrundlag, og i Island er et fremført lovforslag endnu ikke afgjort, ligesom et opgør mod nye olie- og gastilladelser også har været på tale i Spanien.

I Danmark behandler regeringen lige nu fire olieselskabers ansøgninger om netop at få tilladelse til at lede efter og siden udvinde ny olie og gas i Nordsøen. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Thomas Tanghus
  • Hanne Utoft
  • Peter Knap
Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Thomas Tanghus, Hanne Utoft og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uha da. Tænk at klimapolitik kan kræve handling og ikke bare ordflom. Den havde en hel del politikere på borgen ikke lige set komme.

Pia Nielsen, Torben Skov, Anders Lund og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er forhåbentlig ikke indgået politiske studehandler for forskningsmidler?

Fra link Videnskab.dk.
“Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.
Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer.

En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Pia Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Torben Skov og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

In your dreams. De borgerlige partier incl. R står i kø for at tilslutte sig en klimaplan med 70% reduktion...
MEN det må ikke koste penge eller gå ud over beskæftigelsen eller konkurrenceevnen. Så er der ingen vej frem!

Ole Kresten Finnemann Juhl

Få nu brugt den olie op!
Når alle oliereserver her og hisset er væk, så sker der for alvor noget og ingen sidder tilbage med oliereserver (og kul) som en energi- og pris-joker.

Achim K. Holzmüller

Olie & gas er nu engang også feedstock af kulstof som grundstof for mange organisk-kemiske produkter, vi heller ikke fremover kan undvære i vort forhåbentlig mere miljørigtige liv.
Så lad reserverne i undergrunden, indtil der er brug for dem som grundstof til dette formål, der nok også vil påvirke CO2-regnskab mere fordelagtigt en ved bare at bruge gas & olie som fossilt brændstof og energikilde.