Feature
Læsetid: 13 min.

Dansk forretningsmand stod bag formodet millionsvindel. Sporet efter ham ender i Islamisk Stat

Lyssky kontakter, konkurser på stribe og en hel masse penge, der er forsvundet. En hidtil ukendt pengemand spillede en nøglerolle i formodet momssvindel mod den danske stat – og drog i kamp for Kalifatet
På fem måder var dansk IS-kriger med til at organisere momssvindel. Se forklaring i bunden af artiklen. 

På fem måder var dansk IS-kriger med til at organisere momssvindel. Se forklaring i bunden af artiklen. 

Jesse Jacob

Indland
12. september 2019

Kvinden havde USB-nøglen gemt i bh’en. Det var ikke for at skjule den, forklarede hun senere under en afhøring. Hun brugte bare sin bh som en ekstra lomme.

Indholdet på USB-nøglen var fældende. Der var dokumenter om en hel række selskaber, der blev brugt til momssvindel i Danmark og Sverige. Kvinden fik ved retssagen i Sverige i første omgang to år og fire måneders fængsel i en retssag om millionsvindel med moms rettet mod den svenske statskasse.

Hun var dansk, og hun hed Ania Christiansen. Sagen mod hende virkede umiddelbart solid. Da politiet og de svenske skattemyndigheder ransagede hendes hjem, fandt de ud over USB-nøglen i bh’en også regnskaber, fakturaer, dokumenter fra Danmark og Sverige, kreditkort til banker i Danmark, Sverige og Letland, firmadokumenter fra Litauen, et bulgarsk pas, flere simkort og mobiltelefoner.

Der var også en manual i, hvordan man snyder med moms i Danmark.

Under retssagen forsøgte Ania Christiansen at forsvare sig med, at hun blot administrerede svindelvirksomhederne. Hun var en slags vicevært. Det var en anden – en dansk mand – der stod bag svindlen. Det var ham, der organiserede det hele.

Ania Christiansen fastholder sin forklaring, da Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, møder hende på et advokatkontor i det centrale Malmø den 1. maj i år.

»Jeg gjorde bare, hvad han sagde, at jeg skulle gøre. Han ville have nogle selskaber. Det er ham, der introducerede mig for de forskellige mennesker, og det var ham, der drev forretningerne,« siger Ania Christiansen.

Dommen blev anket, og Hovrätten i Malmø nedsatte Ania Christiansens straf fra to år og fire måneder til otte måneders fængsel. Hun fik medhold i centrale dele af sin forklaring om, at en anden stod bag dele af den svindel, hun var anklaget for. En dansk-tyrkisk mand i 40’erne, der ifølge den svenske efterforskning var sporløst forsvundet.

Vi kalder ham Kemal, men det hedder han ikke. Navnet er opdigtet. Der er flere grunde til at anonymisere Kemal, blandt andet at han aldrig er blevet dømt for den svindel, som meget tyder på, at han har medvirket til at organisere.

Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, har gennem flere måneder i et omfattende samarbejde kulegravet Kemals færden i et forsøg på at kortlægge hans virke.

Historien om Kemal er historien om, hvordan en for offentligheden hidtil ukendt pengemand har spillet en central rolle i en række sager om formodet momssvindel mod den danske stat. Om hvordan manden i tiltagende grad blev radikaliseret, før han ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, endte sine dage som kriger for Islamisk Stat.

Og så er det også historien om en hel masse penge, der aldrig er blevet fundet.

Hemmelige møder

Blandt beviserne i den svenske retssag mod Ania Christiansen var hendes sms-korrespondance med Kemal. De kaldte ikke hinanden ved navn. Ironisk nok omtalte han hende som »Skat«, mens hun kaldte ham »Moms«.

De skrev meget sammen. Før et møde i et kontor i en kælder på Frederiksberg skrev Kemal til Ania Christiansen, at hun var nødt til at vente en halv time, inden hun kom. Han skulle bede. Eller som han formulerede det:

»Jeg skal lige underkaste mig min skaber først.«

Kemal havde flere forretningsadresser i København. I en sms understregede han, at mødestedet i kælderen var hemmeligt. Døren var massiv, grøn og delvist dækket af en stålplade. Der var ikke navn på den låste dør og ingen postkasse.

»Husk, ingen kender min placering.«

Indtil nu har offentligheden stort set intet hørt om Kemal. For eksempel kom der intet frem om ham, da hans nære forretningspartner Mohamed El Mahdaoui blev anholdt i 2017 i en internationalt omtalt sag om radikalisering og terrorfinansiering.

Spansk politi tog ingen chancer. Politiets egne videooptagelser viste, hvordan de rykkede talstærkt ind med kampklædte og skarpt bevæbnede betjente, da dansk-marokkaneren blev anholdt.

Mohamed El Mahdaoui blev anholdt få dage før et åbent samråd i Folketinget i 2017 om koblingen mellem momssvindel og terrorfinansiering. Der var to PET-ansatte til stede ved anholdelsen af dansk-marokkaneren. De to danske efterretningsfolk var maskerede under operationen og deltog i den efterfølgende ransagning.

Under samrådet skulle daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) svare på spørgsmål om politiets indsats mod terrorrelateret momssvindel. Men selv om alt tyder på, at Kemal spillede en central og organiserende rolle i den sag, som Pape skulle redegøre for, nævnte ministeren ham ikke under samrådet.

Der foreligger meget få offentligt tilgængelige dokumenter om Kemal, men i svenske retsdokumenter dukker et helt afgørende notat op.

Notatet er fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK – den enhed, der i daglig tale kaldes bagmandspolitiet – og blev udleveret til de svenske myndigheder i forbindelse med efterforskningen af sagen mod den danske kvinde.

I notatet, der er dateret den 12. juli 2016, står, at Kemal ifølge PET’s vurdering »med stor sandsynlighed er dræbt i Syrien som IS-kriger«.

Usædvanlig sag

Onsdag afslørede Finans og Information en kortlægning af et netværk af forretningsmænd, der gennem en årrække menes at have unddraget den danske stat for over 800 millioner kroner i moms. Dertil kommer en ukendt gæld i millionklassen til den tyske og svenske stat. Kemal spillede en central rolle i dette formodede svindelnetværk.

Kortlægningen viser, hvordan Kemal sammen med sin dansk-marokkanske, terroranklagede partner spillede en aktiv og organiserende rolle i selskaber, der i dag skylder mindst 97 millioner kroner i moms og skat.

Yderligere skylder selskaberne mere end 66 millioner kroner til private kreditorer. Kortlægningen bygger blandt andet på dokumenter fra mere end 100 konkurser samt retsdokumenter fra flere danske og udenlandske svindel- og terrorsager.

Selv om Kemal så vidt vides aldrig har været hverken tiltalt, sigtet eller dømt for momssvindel, er der spor efter ham i et betydeligt antal af de konkursramte selskaber.

For eksempel ved at han har haft kontrol over bankkontoen, deltaget officielt i ledelsen af firmaet, eller at firmaet har haft stråmandsdirektører, der kan knyttes til Kemal, for eksempel fordi de har været registreret på hans private adresse.

Men officielt har der altid været skudt et lag ind mellem Kemal og hans virksomheder, mens den formodede svindel foregik.

Der er ingen konkrete beviser på, at penge fra Kemals forretninger er endt hos Islamisk Stat. Men kortlægningen viser, at de fleste af pengene i selskaberne i dag er forsvundet.

Tom Keatinge er leder af Center for Finansiel Kriminalitet og Sikkerhedsstudier i tænketanken The Royal United Services Institute (RUSI) i London. Han kalder sagen usædvanlig. Det er tidligere set, at jihadister har været brugt som stråmænd, fortæller han, men det er bemærkelsesværdigt, at der kan tegnes en forbindelse fra en formodet bagmand i økonomisk kriminalitet direkte til Islamisk Stat.

»Det er ikke usædvanligt at høre folk (fra myndighederne, red.) tale om momssvindel, men det er meget usædvanligt at høre det i denne kontekst. For hvad gør de med alle disse penge? Måske er de gået til Islamisk Stat i Irak eller Syrien, og måske er der et større terrorfinansieringsproblem i Europa, end vi kender til,« siger Tom Keatinge.

Kemal forlod tilsyneladende Danmark og rejste til Syrien, da han følte, at jorden begyndte at brænde under ham. Han rejste fra Danmark en dag i midten af januar 2016, har hans kone forklaret i en retssag mod en af Kemals bekendte. Det var tre dage, efter at hans partner Mohamed El Mahdaoui og en anden forretningsforbindelse var blevet anholdt i Danmark.

Det var muligvis ikke første gang, Kemal tog til Syrien. Information og Finans er i besiddelse af kopier af chatbeskeder fra Kemal, hvor det fremgår, at han i 2015 var i udlandet og efter eget udsagn måske skulle i kamp.

Da Kemal igen forlod Danmark i januar 2016, efterlod han sig hustru og familie. Efter hustruens ønske er parret siden blevet skilt ved dom. Kemal blev efterlyst via Statstidende, men udeblev fra retssagen om skilsmissen. Hans ekshustru har ingen kommentarer.

Høj musik og alkohol

Kemal blev født i Tyrkiet i en relativt konservativ landsby. Som dreng kom han til Danmark i 1980’erne. Familien boede i en lille lejlighed i København. Faderen var religiøs, mens Kemals mor var mere orienteret i retning af den sekulære kurdiske befrielsesorganisation PKK. Kemals søster blev gift med en mand, der var aktiv i den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir.

Det er uklart, om Kemal nogensinde fik mere end en folkeskoleuddannelse. Kilder, der kendte ham, fortæller, at han hang ud på et gymnasium i Valby.

Men Kemal var angiveligt ikke tilmeldt gymnasiet. Han dukkede bare nogle gange op i frikvartererne og var med til festerne. Kilderne fortæller, at Kemal dengang festede på samme måde som vennerne: med høj musik og alkohol.

Kemal var ikke specielt høj, men fremstod skarp og muskuløs. Hans store interesse var kampsport. Det gik senere igen i hans forretningsliv, hvor han oprettede et firma, der skulle forhandle kampsportsudstyr. Firmaet blev senere brugt til momssvindel.

I 00’erne fik Kemal for første gang kontakt til momssvindlere. Han begyndte at dele firmaadresser med personer, der blandt andet er sat i forbindelse med sagen om den milliardstore momssvindel med CO2-kvoter, der blev afdækket i 2009.

I forbindelse med konkursbehandlingen af et firma, der var indregistreret på Kemals adresse, fandt konkursadvokaten Christian B. Elmer oplysninger, der viste, at firmaet formentlig var blevet brugt til momssvindel med CO2-kvoter.

Christian B. Elmer forklarede i en redegørelse i februar 2012, at han forsøgte at advare skattemyndighederne om denne formodede svindel, men at Skat besluttede ikke at forfølge sagen.

CO2-svindlen ebbede ud i 2010. I 2012 var momssvindlen rykket over i fødevarebranchen. Det var også på det tidspunkt, at Kemal ifølge fire kilder tæt på ham for alvor begyndte at blive radikaliseret.

Mænd i kjortler

Kemal havde flere forretningsadresser i Københavnsområdet, blandt andet i København, på Grønttorvet i Valby, på Frederiksberg og i et industriområde i Hvidovre. Her delte Kemal kontor med flere andre forretningsmænd i en grå betonbygning.

Tre kilder, der havde deres gang i bygningen, fortæller, hvordan der blev indrettet bederum, og hvordan der altid »hang mænd ud i kjortler«, som en af dem formulerer det.

På dette tidspunkt begyndte der i danske virksomheder at dukke stråmænd op, som havde forbindelse til islamistiske grupper. En stråmand er en person, der bliver indsat i et selskab af navn, men ikke af gavn.

Stråmanden kan for eksempel få titlen som direktør eller bestyrelsesformand, mens de egentlige bagmænd i realiteten fortsætter med at drive virksomheden i det skjulte.

Blandt andre dukkede en række spanske statsborgere op, der blev registreret som direktører i forskellige danske virksomheder. Flere af dem er siden blevet dømt for terrorisme.

En af de spanske direktører, Zakaria Said Mohamed, blev dræbt i kamp i Mali, hvor han var leder af en kampgruppe under al-Qaeda. Han var på papiret direktør for et sodavandsfirma med adresse på Vesterbro i København.

Hele denne gruppe af spanske stråmandsdirektører er tæt forbundet med Kemal og forretningspartneren Mohamed El Mahdaoui.

Stråmændene kom fra den spanske enklave i Nordafrika Melilla, hvor Mohamed El Mahdaoui løbende opholdt sig. Og både han og de blev overvåget af de spanske myndigheder.

En edderkop

En af stråmændene har i et interview forklaret, at han intet vidste om de virksomheder i Danmark, hvor han var direktør. Han var i Danmark i tre måneder for at arbejde på et lager, der blandt andet importerede olie fra Tyrkiet, og han fik 4.000 euro for det.

Han fortalte, at han blev inviteret til Danmark og ansat af en dansk-tyrkisk mand i 40-45 års-alderen der boede i København. Stråmanden kunne ikke huske sin dansk-tyrkiske arbejdsgivers efternavn, men udtalte et fornavn, der lyder som Kemals rigtige fornavn.

I Danmark skrev stråmanden under på nogle papirer, men teksten var ikke på et sprog, han kunne forstå.

Kemals navn var på dette tidspunkt begyndt at dukke op i periferien, når konkursadvokater skulle rydde op i bunken af fallitboer. I 2016 skrev en advokat, at de danske skattemyndigheder havde fokus på det, der foregik i et af de selskaber, Kemal kontrollerede:

»Det er Skats opfattelse, at selskabet har været led i en momskarrusel, og at selskabets eneste formål har været dette. Selskabets eneste kreditor er Skat,« skrev advokaten om firmaet, der havde købt kød for 20 millioner kroner og solgt det videre til en grossist for 20,5 millioner kroner.

Opgørelsen viste, at der aldrig blev betalt moms på kødet. Firmaets direktør var på papiret en tyrkisk mand, som advokaten ikke kunne finde, og som formentlig aldrig havde været i Danmark.

Advokaten skrev, at intet tydede på, at den tyrkiske direktør reelt havde styret selskabet. Manden havde ikke engang fuldmagt til firmaets bankkonto. Det havde til gengæld Kemal.

Firmaet, der leverede kødet, var stiftet af Kemals bror. Leverandøren holdt til på en adresse, hvor flere af Kemals firmaer tidligere havde været registreret. Det var lige rundt om hjørnet fra det firma, hvor Kemal havde fuldmagt til bankkontoen.

Firmaet lå i samme karré som det kælderlokale, hvor Kemal senere skulle mødes i hemmelighed med sin svenske forretningsforbindelse Ania Christiansen.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm er overrasket over omfanget af Kemals forbindelser.

»Det virker voldsomt. Særligt i betragtning af, hvem der har været involveret. Hvis der har været sådan en edderkop involveret, som det ser ud til, undrer det mig, at nogen ikke har grebet ind. Og om ikke andet slår det fast, at der er en række forhold omkring terrorfinansiering, som vi hidtil ikke har taget alvorligt nok,« siger Magnus Ranstorp.

Stråmænd som pakkeløsning

Blot en enkelt gang klappede fælden i omkring Kemal. En nevø blev i 2010 knaldet for hæleri i forbindelse med et tyveri fra en Georg Jensen outlet på Frederiksberg. Kemal røg med i faldet. Han havde opbevaret smykker og ure for sin nevø, selv om det var helt oplagt, at guldet var hælervarer. Kemal fik seks måneders betinget fængsel.

Da dommen faldt, havde Kemal allerede gang i flere forretninger. En café i det indre København, en spillecafé på Frederiksberg, en computerforretning på den anden side af gaden. Først et par år senere blev Kemal så stærkt religiøs, at det faldt vennerne i øjnene.

Flere af vennerne bor i dag stadig på Københavns vestegn, hvor Kemal også selv i nogle år boede i et almindeligt parcelhus. Kemals adresse er velkendt fra virksomhedsregistre, der også viser, at en spansk jihadist en overgang var tilmeldt adressen.

En af de gamle venner fortæller i dag, at Kemal hurtigt blev fanget ind i det religiøse miljø:

»Han havde mange islamistiske venner. Mange ekstremister. Han havde selv meget strikse islamiske regler i sin familie.«

Kemal begyndte at omgås medlemmer fra den militante, islamistiske gruppe Kaldet Til Islam. Flere af gruppens medlemmer rejste som nogle af de første i 2013 og 2014 til Syrien for at kæmpe for etableringen af kalifatet. I 2013 udsendte Kaldet Til Islam en propagandavideo optaget i Syrien.

Her så man flere personer skyde til måls efter blandt andet billeder af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og den konservative folketingspolitiker Naser Khader.

En af personerne i propagandavideoen kan knyttes til Kemal. Denne danske syrienkriger havde et firma registreret på en adresse i det nordvestlige København, som ifølge folkeregistret også var Kemals sidste adresse, inden han selv forlod Danmark til fordel for Syrien.

En af de spanske stråmænd, der kom til Danmark for at arbejde på et lager, fik folkeregisteradresse i Kemals private bolig. Stråmanden blev sat ind som direktør i fire firmaer. En anden stråmand fik også adresse hos Kemal samt to direktionsposter. En tredje stråmand flyttede ind på Kemals privatadresse og blev direktør i endnu et firma.

Kemal solgte angiveligt også stråmænd til andre forretningsmænd. De falske direktører blev solgt som pakkeløsninger med NemID, cpr-nummer og kopi af legitimationspapirer.

Prisen for en stråmand var 75.000 kroner, der skulle betales i euro, fortæller tre kilder uafhængigt af hinanden.

Ifølge kortlægningen har i alt seks militante islamister været direktører i selskaber med forbindelse til de 14 mænd i netværket. Yderligere to direktører var registreret udvandret til henholdsvis Libanon og Syrien, inden deres selskaber blev taget under konkursbehandling. Endvidere har endnu en direktør ifølge eget udsagn til Sø- og Handelsretten rejst med Kemal til Syrien.

Ingen penge tilbage

Selv om Kemal medvirkede til formodet svindel for millioner af kroner, brugte han tilsyneladende ikke mange penge på sig selv og sin familie. Familien boede i et relativt ydmygt hus. Og Kemals ekshustru har i retten forklaret, at han efterlod hende med en gæld til sine brødre, som hun efterfølgende måtte betale.

Information og Finans har forelagt kortlægningen for SØIK, der ikke ønsker at udtale sig om konkrete selskaber eller personer. I stedet svarer politiinspektør Thomas Anderskov Riis, at »terrorfinansiering og omfattende momssvindel er dybt samfundsskadelige forbrydelser, som vi tager meget alvorligt og konstant forsøger at komme til livs«.

Han tilføjer, at SØIK i forbindelse med efterforskninger, hvor der er mistanke om terrorfinansiering, videreformidler oplysninger til og samarbejder med Politiets Efterretningstjeneste.

PET oplyser, at de ikke har nogen kommentarer til sagen.

I Sverige er ingen blevet stillet til ansvar for den svindel, den danske kvinde Ania Christiansen blev frikendt for i Hovrätten i år, da hun fik nedsat sin straf fra to et halvt til otte måneders fængsel.

»Min påstand er, at der har været andre personer indblandede. Det kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved. Men det er ikke nogen, jeg har kunnet tiltale,« siger anklager Jenny Olovsson fra Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Hun forklarer, at sagen har været svær at efterforske, fordi der er tale om grænseoverskridende kriminalitet. Generelt er det svært at afhøre folk, der befinder sig uden for landets grænser. Og i tilfældet med Kemal har det slet ikke været muligt, »eftersom der er oplysninger om, dels at han ikke er i Danmark, og dels at han skulle være død«, forklarer Jenny Olovsson.

Da de svenske myndigheder greb ind, var der stort set ingen penge tilbage på de svenske selskabers konti. Jenny Olovsson ved ikke, hvad pengene måtte være gået til. Derfor kan hun heller ikke svare på, om penge fra svindlen kan have bidraget til at finansiere terror.

»Men jeg forstår jo interessen fra jeres side,« siger hun.

Jesse Jacob

Serie

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

Hvorfor indser vi ikke at momssystemet. har spillet fallit ?

ja momssystemet og selvskabsbeskatningen er blevet plattenslagerens paradis. mens ærlige lovlydige betaler for plattenslageres svindel tvinges stats tyveriet af vores artbedsindægter i skat. op mens plattenslagere. har frit spil i den urskov, af regler, der er skabt for at gøre det så nemt og snyde som muligt.

hvorfor ikke bare betale en fast procent andel. i tranaktions afgift, når vi betaler hinanden, digitalt.
Når det er alle tranaktioner, der er belagt med denne afgift, vil det være meget enkelt, du kan ikke snyde. systemet. lad os lave et simpelt skatte velfædsystem med borgerløn til os alle som vi kan leve af. langsomt hæve grundskylden, så vi hiver spekulatons værdien ud af engdomsmarked. lave E kroner i nasonalbanken og fordele dem ud via borgerlønnen og nu vil gælden langsomt forsvinde. Afskrivnings og rentefradrags retten forsvinder sammen med befordrings. fradraget og alle de andre fradrag og tilskud. mens vi så kan sænke eller fjerne afgiften for at bruge offenligt transport. og fjerne regler der gør det bøvlet og drive virksomhed,

ingen kontanthjælp. ingen folkepension borgerløn til alle. med en så høj børneborgerløn så man kan leve af den med en social indsats for de svageste medborgere, som der skal samles, op så vi ikke taber nogen. ingen jobcenter men øget social indsats

men fuld grundskyld der suger spekulations-værdien ud af boligmarked

Alle kan nu let åbne virksomhed, ja dit cpr nummer er automatisk også dit CVR nummer når afsenderen af en tranaktion altid betaler tranaktions afgiften kan man ikke overføre penge ud af danmark uden, at betale afgiften multinationale selvskaber vil nu tvinges til at betale, skat som alle andre.

jo længere vi forsætter som nu jo mere vil vores samfund være plattenslagerens paradis, mens det kunne være vores alles paradis, hvis vi ville gøre op med de mange fordele, som en lille elite, har givet sig selv på bekostning af alle os andre.

med venlig hilsen martin sørensen medlem af retsforbundes landsledelse