Læsetid: 8 min.

Før valget støttede S krav om, at kun bredt flertal kan sende Danmark i krig. Nu tøver regeringspartiet

Skal danske soldater først kunne sendes i krig, når mindst to tredjedele af Folketinget støtter beslutningen? Regeringens støttepartier og Alternativet mener ja, og Socialdemokratiet har tidligere støttet ideen. Men efter at have overtaget regeringsmagten tøver Socialdemokratiet med at give et klart svar
Krisen i Hormuzstrædet har gjort spørgsmålet om dansk krigsdeltagelse aktuelt på ny. Her amerikanske soldater på patrulje i Hormuz.

Krisen i Hormuzstrædet har gjort spørgsmålet om dansk krigsdeltagelse aktuelt på ny. Her amerikanske soldater på patrulje i Hormuz.

2. september 2019

Danske soldater skal kun sendes i krig, hvis mindst to tredjedele af Folketinget bakker op om beslutningen. Det mener regeringens støttepartier samt Alternativet. Socialdemokratiet støttede også forslaget, da SF fremsatte det i foråret under den forhenværende regering. Det er dog uklart, hvad Socialdemokratiet mener, nu hvor det sidder i regering.

I foråret sagde Socialdemokratiets daværende udenrigsordfører, Nick Hækkerup, i folketingssalen, at man med et bredt flertal kan sikre legitimitet til at anvende det »mest potente værktøj i den udenrigspolitiske værktøjskasse« og samtidig støtte de udsendte soldater.

»De unge mænd og kvinder, vi sender af sted, velvidende at de risikerer ar på krop og sjæl, nogle af dem måske ovenikøbet aldrig at komme hjem, skal vide, at de har den danske befolknings støtte og opbakning,« sagde han og erklærede, at Socialdemokratiet kunne »støtte beslutningsforslaget, som det ligger«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Anker Heegaard
  • Anne Albinus
Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Aastrup Jensen (V) om Irakkrigen og det snævre VKO-flertal i 2003:
»Jeg synes ærligt talt, at vi skal til at komme videre. Vi har haft en kæmpe krigsudredning og en debat i offentligheden. Beslutningen fandt sted, før jeg sad i Folketinget, men jeg har måttet forholde mig til beslutningen i fjorten et halvt år.«

- Selvfølgelig har Aastrup Jensen som medlem af Venstre måttet - og må fortsat - forholde sig til en krig, der var en fejltagelse med enorme menneskelige, politiske og økonomiske konsekvenser:

http://edition.pagesuite.com/popovers/dynamic_article_popover.aspx?artgu...

- Til Berlingske sagde Aastrup Jensen 5.2.2019, at den danske beslutning om deltagelse i Irak-krigen skete på et oplyst grundlag:

https://www.berlingske.dk/politik/v-ordfoerer-danmark-gik-ind-i-irak-kri...

Det stik modsatte var tilfældet. Bl.a. var der ingen plan for, hvad danske soldater skulle gøre, når de tog fanger. Den plan havde amerikanerne ikke.

Enten lukker Aastrup Jensen øjnene, eller også læser han ikke litteratur om Irakkrigen som f.eks. "Fiasco The American Military Adventure in Iraq, 2003 to 2005" af Thomas E. Ruicks
eller "Vägval Irak" af Henrik Amneus, Sveriges tidligere ambassadør i Bagdad: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=...

Torben Skov, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Werner Gass, Flemming Berger, Ete Forchhammer , Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, John Andersen, Carsten Munk, Per Madsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Nu hvor S har taget regeringsmagten fra V, er det ganske passende, at sejrherren også snupper deres slogan: S ved man hvor man har:(

Flemming Berger, Torben Skov, Søren Kristensen, Niels-Simon Larsen, Søren Bro, Christian Mondrup og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Vi bør under alle omstændigheder kun gå udenfor vores land,hvis der er FN mandat-hverken mere eller mindre.
Vi har ikke haft en eneste trussel direkte mod vores land siden tyskerne!

Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Werner Gass, Torben Skov, Ete Forchhammer , Krister Meyersahm, Lars Løfgren, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, John Andersen, Carsten Munk, Torben Bruhn Andersen og Per Madsen anbefalede denne kommentar

Iflg. Snowden, er omprofileringen af Krigsministeriet til Forsvarsministeriet et af de allerstørste bedrag.

Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Niels-Simon Larsen, John Andersen, Christian de Coninck Lucas, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

nu har vi jo sammen med United Bluff tabt alle de krige, vi har været med i, så der er al mulig grund til at tøve, måske skulle disse beslutninger ud til en vejledende folkeafstemning, det tager jo kun ganske kort tid og kunne gøres med nemid. Men selvfølgelig: dybt i den danske folkesjæl sidder stadig storhedsvanviddet fra før 1864.....

Jan Weber Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Niels-Simon Larsen, Carsten Munk, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvor opportunistisk ! Den mavnøvre har liste A lavet utallige gange. Det er utroværdigt.

Torben Skov, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund, Ete Forchhammer , Søren Bro og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Ja selvfølgelig skal det ændres.

Men nu hvor de er i regering kan de se hvilken dæmon AFR inviterede ind i Danmark i forbindelse med invasionen af Irak. Ingen er bange for "United Bluff". De er bange for Halliburton (som "købte Bush familien ud af Dresser Indutries gennem KBR), Raytheon, Lockheed, EG&G, Boeing og Wackenhut (G4S for danske forbeugszombier). Det var DEM der overbeviste verden om en kæmpe WMD løgn og tvang Powell til at sælge den i FN).

Declassified history is NOT conspiracy theory, it's deeper history. Deal with it.

Karsten Lundsby, Torben Skov og John Andersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Fratag politikerne angrebsretten helt!

Jeg er af den opfattelse, at vi bør ændre Grundlovens § 19 og fratage folketinget retten til at sende danske styrker på krigstogter på fremmed territorium, med mindre, vi eller vore allierede, Nato, er angrebet først, vel at mærke, af regulære styrker – ikke af kriminelle terrorister.

Carl Chr Søndergård, Jan Weber Fritsbøger, Torben Skov, Werner Gass, John Andersen, Lars Løfgren, Søren Bro og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvorfor kan politikerne ikke komme med klare udmeldinger? I mine øjne taber de kun ved deres omsvøb, men de mener åbenbart, at det tiltaler nogen at tale udenom.

Karsten Lundsby, Carsten Munk og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Socialdemokrater ved man sjældent, hvor man har. De synes generelt at savne et moralsk kompas. Jeg havde i sommer den fornøjelse at være sammen med den tidligere norske statsminister Kjell Magne Bondevik. Han tilhører og tilhørte Kristeligt Folkeparti og gjorde sig i øvrigt fortjent ved både mundtligt overfor Bush, i en telefonsamtale, og senere politisk i Stortinget at forhindre, at Norge støttede amerikanernes krig i Irak.
Hvor velgørende ville det ikke være, hvis vi havde danske politikere af den støbning og af det mod til at sige NEJ.

Anders Graae, Egon Stich, Torben Skov, Viggo Okholm, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Klart DK ikke skal gå i krig med smalt flertal. Det er ikke S politik. Så tøv ikke med at melde klart ud her.

Krister Meyersahm

"Danske soldater skal kun sendes i krig, hvis mindst to tredjedele af Folketinget bakker op om beslutningen" lyder forslaget fra dele af Folketinget. Men - det duer ikke til noget som helst, for et siddende folketing kan ikke binde hverken nuværende medlemmer eller kommende. Den eneste garanti der er juridisk bindende er en tilføjelse til Grundlovens § 19 - det vil være bindende.

Her er en skør tanke... hvad med at hele Norden bliver en neutral zone? Vi har alt at vinde og intet at tabe.
Hvorfor skal vi tvinges til at agere "brik" i stormagternes spil om global dominans, og med det resultat at vi er medskyldige i drab på hundreder af tusinder af civile, ødelæggelse af suveræne stater, massive flygtningestrømme og krigsforbrydelser i lande der ligger tusinder af km væk fra vores grænser, og som i øvrigt ikke engang har erklæret os krig? det giver absolut ingen mening.

Torben Skov, Carsten Munk og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

hvorfor ikke "bare" løse stort set alle verdens problemer,
opskriften er her; vi laver en verdensomspændende folkeafstemning om at afskaffe ALT militær og dermed også al militær produktion, og alle de penge der dermed spares øremærkes til at løse problemer, først og fremmest klimaproblemet men også de andre som sult, mangel på vand, uddannelse til alle, og hvad der ellers er behov for,
det militærindustrielle kompleks gives en ny opgave som er forskning i de teknologier som er brugbare i omstillingen til bæredygtighed,
og produktion af de mest avancerede teknologier som kan være til gavn for menneskeheden, kunne være brint-teknologi med brændselsceller, eller måske endda fusionskraftværker hvis dette bliver en reel mulighed.
en bivirkning er så at vi må undvære krig men mon ikke vi godt kan leve med det !
en mulighed er at starte lokalt og lave folkeafstemningen i norden først, eller bare her i Danmark.

Jan Weber Fritsbøger

hvis nogen bilder sig ind at militær er nødvendigt så forklar lige hvordan der så kan findes lande som ikke har noget militær.