Læsetid: 3 min.

Francesca Bria giver Barcelonas borgere magten over deres data tilbage

Hvis ikke borgerne har magten over deres data, bliver vi til digitale kolonier med techgiganter som koloniherrer, mener Barcelonas digitale kommissær. Hun har forsøgt at gøre Barcelona til en digital by på borgernes præmisser
»Data er en lige så kritisk infrastruktur i byen som vand, luft og energi. Vi bruger data til at træffe bedre politiske beslutninger, til at styre trafiklys, i sundhedssektoren og uddannelsessektoren, ja, til alle de centrale offentlige tjenester,« siger Barcelonas digitale kommissær, Francesca Bria.

»Data er en lige så kritisk infrastruktur i byen som vand, luft og energi. Vi bruger data til at træffe bedre politiske beslutninger, til at styre trafiklys, i sundhedssektoren og uddannelsessektoren, ja, til alle de centrale offentlige tjenester,« siger Barcelonas digitale kommissær, Francesca Bria.

Ditte Valente

7. september 2019

Når Francesca Bria går rundt på Techfestival i Kødbyen i København, bliver hun stoppet af folk, der vil tage selfies. »Dataenes Robin Hood« kalder innovationsmediet Siftet den 41-årige italiener, og det var også sådan, hun blev præsenteret, da hun fredag gik på scenen for at fortælle de fremmødte i Kødbyen om sin mission: At teknologi og data skal bruges demokratisk for borgernes bedste – og ikke for virksomhedernes.

Som Barcelonas hovedkommissær for digital udvikling, er Francesca Bria lykkedes med en række projekter, der udnytter teknologi og data til at udvikle deltagerdemokrati, bekæmpe korruption og regulere virksomheder som Airbnb og Uber.

Det begyndte i 2015, da Barcelona valgte den socialistiske borgmester Ada Colau, der samtidig blev byens første kvindelige borgmester. Indignados-bevægelsen havde længe protesteret over korruption i Spanien, og Colau stod i spidsen for den sociale boligbevægelse PAH.

Efter valget blev Francesca Bria ringet op af Colau, der havde fulgt hendes arbejde og delte visionen om i højere grad at lade teknologien tjene folket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Steen K Petersen
  • Bjarne Andersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Erik Riis
  • Carsten Munk
  • Lise Lotte Rahbek
  • David Zennaro
Morten Lind, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Interessant. Hvis data bliver offentliggjort, kan de jo ikke bruges til at handle med.

Steen K Petersen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Barcelona er sammen med Valencia de eneste større eller "relevante" byer, hvor den nye vestrefløj (men en vigtig præsens af Podemos, En Comu, Compromis, eller lignede ny venstre politiske grupper) er tilbage efter lokal valg i 2019. Uheldigvis den nødvendige lokal demokratiske udvikling og eksperimentering i Spanien er blevet meget begrænsede. Held og lykke fremover til Barcelona og Valencia!

Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar