Feature
Læsetid: 6 min.

Ghettopakken tvinger seniorkollektiv fra Mjølnerparken til at flytte

De troede egentlig, at de havde fundet det hjem, de skulle bo i resten af deres liv. Men på grund af ghettopakken skal Mjølnerparkens seniorbofællesskab og dets 20 beboere tvangsflyttes til nye lejligheder, hvor huslejen kan blive tæt på det dobbelte
Der er gymnastik med foreningen Aktive Ældre hver fredag, og her kommer ældre fra hele området. I dag er Lisbeth Saugmann og Anne Mette Eliasson fra oldekollektivet mødt op.

Der er gymnastik med foreningen Aktive Ældre hver fredag, og her kommer ældre fra hele området. I dag er Lisbeth Saugmann og Anne Mette Eliasson fra oldekollektivet mødt op.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
14. september 2019

Spredt over to opgange i det berygtede boligområde Mjølnerparken på Nørrebro i København bor 20 ældre mennesker i Københavns første og ældste seniorkollektiv.

De spiser sammen cirka hver anden uge i deres store fælleslokaler i stuen, de går til varmtvandsgymnastik og yoga sammen, de arrangerer julefester for områdets børn, og de taler sammen på kryds og tværs i opgangene og hen over altanerne i løbet af hverdagen.

Men nu er det snart slut.

Mjølnerparken er nemlig en såkaldt ’hård ghetto’. Med ghettopakken, som blev vedtaget sidste år, skal boligområdet derfor nedbringe antallet af almene familieboliger til 40 procent af den samlede boligmasse inden 2030.

For at nå det mål skal cirka halvdelen af Mjølnerparkens boliger – over 200 – omdannes til andet end almene familieboliger, og boligselskabet Bo-Vita, der ejer Mjølnerparken, har sammen med Københavns Kommune derfor besluttet at sælge lejlighederne til en privat investor og tvangsflytte de mennesker, der bor i dem.

Desværre for seniorkollektivets beboere er deres lejligheder blandt dem, der skal sælges. Derfor skal de inden for de kommende år tvangsflyttes.

Janni Milsted på vej op i sin lejlighed. I dag betaler hun cirka 4.000 kroner i husleje, men når kollektivet flytter, skal hun betale 7.000 kroner. Det har hun og mange af de andre beboere ikke råd til, fortæller Janni Milsted.

Janni Milsted på vej op i sin lejlighed. I dag betaler hun cirka 4.000 kroner i husleje, men når kollektivet flytter, skal hun betale 7.000 kroner. Det har hun og mange af de andre beboere ikke råd til, fortæller Janni Milsted.

Sarah Hartvigsen Juncker

Janni Milsted på 81 år, som har boet i seniorkollektivet i 10 år, kalder beslutningen for »forrykt«.

»Vi er Danmarks ældste bofællesskab. Seniorer fra hele landet står på venteliste for at komme til at bo her. Og vi har ofte fået at vide, at vi er en ressource for Mjølnerparken. Så at flytte os er fuldstændig idiotisk,« mener hun.

Først var det meningen, at seniorkollektivet helt skulle nedlægges. Men det er lykkedes beboerne at få opbakning i Københavns Borgerrepræsentation til, at det kan bestå – men i nye lejligheder et andet sted på Nørrebro.

Lige nu er planen, at de skal flyttes til Hothers Plads et stenkast derfra. Og selv om det ifølge Janni Milsted er en sejr, er der et stort men:

Der er nemlig ikke nogen sikkerhed for, hvad prisen på seniorernes nye husleje bliver. I Mjølnerparken er huslejen relativt lav, og Janni Milsted, der bor oppe på 3. sal i en toværelseslejlighed, betaler for eksempel omtrent 4.000 kroner om måneden.

På Hothers Plads er huslejen cirka 7.000 kroner om måneden. Derudover skal lejlighederne renoveres, hvilket kan resultere i, at huslejen stiger, siger Janni Milsted. Oven i det skal de betale et indskud på Hothers Plads. Da mange af dem ikke har en opsparing, bliver flere nødt til at optage lån.

»Hvis man har en almindelig folkepension, så har man ikke råd til at give over 8.000 i husleje om måneden. Heller ikke, hvis man får noget tilskud. Så vi er ikke ligefrem fortrøstningsfulde.«

De fattige skal ud

Karreerne i Mjølnerparken former hver deres firkant med et gårdmiljø bestående af træer, bænkeborde og en legeplads i midten. I vinduerne ind til opgangene hænger flyers med budskaberne ’Vores hjem er ikke til salg’ og ’Bevar almene boliger’.

En ældre kvinde hænger ud ad sit vindue og taler i telefon, mens hun betragter børnene, der pjattende leger mellem boligblokkene.

Seniorkollektivets to opgange består af 18 lejligheder. For at blive medlem skal man være over 50 år, men de fleste er en del ældre. Alderspræsidenten er Jørgen på 83 år, som har boet i sin lejlighed i 14 år.

Hver uge er der tirsdags- og søndagskaffe i seniorkollektivet. Her ses Jørgen Andersen, der med sine 83 år er alderspræsident i kollektivet, til det sociale arrangement.

Hver uge er der tirsdags- og søndagskaffe i seniorkollektivet. Her ses Jørgen Andersen, der med sine 83 år er alderspræsident i kollektivet, til det sociale arrangement.

Sarah Hartvigsen Juncker

Hver søndag og tirsdag drikker seniorkollektivet kaffe og spiser kage sammen. I dag er det tirsdag, og fordi solen skinner, har de dækket op på den lille udendørs terrasse, som de deler. Agnete Schwartz på 70 år er en af dagens fremmødte.

»Det er blevet attraktivt at bo her i området. Så de fattige skal ud,« siger hun, mens hun hælder kaffe op.

Hun har ikke råd til at betale 3.000 mere i husleje om måneden på Hothers Plads. Og hun har heller ikke en opsparing, der er stor nok til at betale indskuddet. Men det er ikke kun det økonomiske, der nager hende.

»Jeg føler mig trådt på, nedværdiget, og jeg er dybt rystet og vred over at vi skal flytte,« siger hun.

»Jeg troede egentlig ikke, at man kunne finde på at behandle folk sådan. Det er utroligt, at jeg i en alder af 70 år finder ud af, at jeg ikke bor i et demokratisk land. Det er virkelig sådan, jeg har det. Det er første gang, jeg ikke selv må bestemme, hvor jeg skal bo,« siger hun. De andre om havebordet nikker.

»Man bliver stresset af det. Og ked af det. Jeg får en knude i maven. Og det er jeg ikke den eneste her, der gør,« siger Agnete Schwartz.

Flere af beboerne havde tænkt, at deres lejlighed i Mjølnerparken var det sidste sted, de skulle bo i deres liv. De kommer fra hele landet, og flere af dem er flyttet ind i bofællesskabet efter at have mistet deres ægtefæller, eller fordi de har savnet et socialt fællesskab.

»Vi er meget forskellige her i bofællesskabet,« siger Lisbeth Saugmann på 76 år, som har boet i Mjølnerparken i otte år.

»Men det der med, at man bor et sted, hvor man kender hinanden og hjælper hinanden, betyder meget for mig. Det kan selvfølgelig også opstå i en normal opgang. Men her er vi ligesom tvunget til det. Og for mig føles det trygt og rart,« siger hun.

Alternativ plan skudt ned

Janni Milsted sidder i Mjølnerparkens beboervalgte bestyrelse. Her kom de i foråret op med en alternativ plan for at leve op til ghettopakkens krav uden af tvinge nogen til at flytte.

Den gik ud på at ’ommærke’ nogle af familieboligerne i Mjølnerparken til ungdomsboliger og bofællesskaber. Bestyrelsens håb og forventning var, at ommærkningen af boligerne kunne ske løbende frem mod 2030 i takt med, at nuværende beboere flyttede frivilligt. Derved kunne man nå målet om maksimalt 40 procent almene familieboliger.

Men Bo-Vita har afvist planen. De mener ikke, at det er muligt at lokke studerende til at flytte ind i studieboligerne.

»Og det selv om vi hele tiden hører, at der mangler hundredvis af studieboliger i København,« siger Lisbeth Saugmann og suppleres af Janni Milsted:

»Det er jo helt almindeligt, at unge mennesker bor sammen, så man kan deles om huslejen.«

Ghettoplanen udmøntes frem mod 2030. Men beboerne i seniorkollektivet fornemmer, at udflytningen af dem kommer til at ske inden for de næste par år. Men de ved det ikke. Og det skaber usikkerhed.

»Der er nogle her, der har været næsten nervevrag over det her. Nogle er virkelig, virkelig skrøbelige. Og så må vi andre jo træde til og prøve at opmuntre,« siger Lisbeth Saugmann.

Dårlig kommunikation

Beboerne i seniorkollektivet er ikke kun indigneret på egne vegne. De taler også meget om, hvad det betyder for de andre beboere i området.

De fortæller, at mange af informationerne sendes på dansk, hvilket betyder at de beboere, der ikke er gode til at tale dansk, ikke forstår, at de skal flytte. For eksempel fortæller Janni Milsted, at hun faldt i snak med en mor med anden etnisk baggrund i gården en dag.

»Så sagde hun: ’Jeg skal ikke flytte. For jeg har fire børn, og ingen af dem er kriminelle’. Folk forstår simpelthen ikke konsekvenserne,« siger Janni Milsted.

Derudover føler seniorkollektivets beboere også, at der bliver tegnet et forkert billede af Mjølnerparken af politikere og medier.

»Så står borgmester Frank Jensen (S) for eksempel og siger, at her er fyldt med små, mørke, skumle stier i Mjølnerparken. Her? Nej, vi har fængselsbelysning over det hele. Jeg synes, at det er patroniserende,« siger Agnete Schwartz.

»Ja, der er masser af fordomme,« siger Lisbeth Saugmann. Hun er vant til, at andre mennesker undrer sig over, at hun kan bo i Mjølnerparken, og at hun ofte forsvarer boligområdet, som blandt mange mest af alt er kendt for bandeskyderier og problemer med parallelsamfund.

Flere af beboerne havde troet, at kollektivet ville være det sidste sted, de skulle bo i deres liv. Flere er rejst langvejsfra for at bo i kollektivet efter, at have mistet deres ægtefæller, for at være en del af fælleskabet her.

Flere af beboerne havde troet, at kollektivet ville være det sidste sted, de skulle bo i deres liv. Flere er rejst langvejsfra for at bo i kollektivet efter, at have mistet deres ægtefæller, for at være en del af fælleskabet her.

Sarah Hartvigsen Juncker

Men det er ikke den eneste sandhed om Mjølnerparken, mener beboerne i seniorkollektivet og fortæller om julefesterne i gården, hvor børnene fra de muslimske familier laver bunker af julepynt, som de hænger på det fælles juletræ.

Det bidrager heller ikke ligefrem til det positive billede af Mjølnerparken, at der er mange »uretfærdigheder« i, hvordan man beslutter, hvilke områder der skal på ghettolisten.

For eksempel tæller uddannelser fra udlandet ikke med, når man opgør, hvor mange af beboerne der er uddannet, ligesom beboere under 30 år ikke tæller med, hvilket betyder at alle de unge mennesker i Mjølnerparken, der er i gang med at læse på gymnasiet eller universitetet, ikke vejer op for de ældre beboere, der ikke har en uddannelse.

»Det er ikke fordi, alt i Mjølnerparken er positivt, selvfølgelig ikke,« siger Janni Milsted, »men alt bliver jo negativt, hvis det positive så ikke engang tælles med.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den artikel - hvor mange i Folketinget og deres fremmedforskrækkede vælger ved mon ,at dette seniorkollektiv fandtes i Mjølnerparken og nu må lukke pga af Folketingets fremmedforskrækkelse.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Rolf Andersen, Dennis Tomsen, Gitte Loeyche, John Andersen, Jonna Jensen, Torben Skov, Annelise Risager, Carsten Munk, Søren Nielsen, Gert Romme, Jan Fritsbøger, olivier goulin, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Poul Simonsen, Sven Dall, Mogens Holme, Hans Larsen, Katrine Damm, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Knud Chr. Pedersen, Randi Christiansen, Nike Forsander Lorentsen og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar

Det er en skamstøtte over politikernes misforståede rolle i et demokrati.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Rolf Andersen, Dennis Tomsen, Gitte Loeyche, John Andersen, Torben Skov, Carsten Munk, Søren Nielsen, Gert Romme, Jan Fritsbøger, olivier goulin, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Poul Simonsen, Mogens Holme, Hans Larsen, Esben Lykke, Dorte Sørensen, Katrine Damm, Bjarne Andersen, Svend Erik Sokkelund, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Randi Christiansen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Det er ret forvirrende med Mette Frederiksens afvisning af et tæt samarbejde med Venstre. Måske nok i en regering, men ellers - som det demonstreres her i al sin gru - så fungerer det da godt i det daglige. Det eneste den nye regering har foretaget sig i forhold til det diskriminerende gheoopakke, er at Kaare Dybvad har sagt, at han ikke kan lide ordet "ghetto", og i stedet foretrækker udsatte boligområder. Det er alt, er vel sp hvad vi kan forvente af S-regeringen. Af støttepartierne er det opportunistiske SF med på ideen, mens R og EL holder kæft for ikke at spolere idyllen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Rolf Andersen, Dennis Tomsen, John Andersen, Torben Skov, Jan Fritsbøger, Gert Romme, olivier goulin, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Poul Simonsen, Sven Dall, Dorte Sørensen, Katrine Damm, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

De er blevet martyrer i politikernes (u)hellige krig mod indvandrere...

nils valla, Kim Folke Knudsen, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, John Andersen, Torben Skov, Carsten Munk, Gert Romme, olivier goulin, Steffen Gliese, Mogens Holme, Katrine Damm, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er blevet attraktivt at bo her i området. Så de fattige skal ud,« siger hun, mens hun hælder kaffe op."

Ghettopakken er bare en undskyldning for den almindelige gentrificering.
Man tvinger simpelthen de fattige ud under dække af fremmedfrygten.

Hvor skal seniorkollektivet flytte hen, når det er for dyrt at bo andre steder? I små, isolerede lejligheder rundt omkring i udkanten af København, indtil de bliver ældede og syge før tid og dør af ensomhed?

Det er ligeså symbolpolitisk at sige, man ikke kan lide ordet ghetto, som at man elsker det, når resultatet er udemokratisk uretfærdighed.

At sælge almene boliger til private er åbenbart S-boligpolitik.

nils valla, Bjarne Bisgaard Jensen, hannah bro, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Rolf Andersen, Dennis Tomsen, Torben Skov, Carsten Munk, Jan Fritsbøger, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Erik Fuglsang, Poul Simonsen, Mogens Holme, Dorte Sørensen, Katrine Damm, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Ebbe Overbye og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Komplet idiotisk og urimeligt.
Endnu en ting I bliver nødt til at få ordnet ny regering...

nils valla, Bjarne Andersen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Lise Lotte Rahbek, Erik Fuglsang, Poul Simonsen, Erik Winberg og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Det er tyveri ved højlys dag af boliger, som beboerne er medejere af, og som de derfor kun i fællesskab burde kunne træffe bestemmelse om, uden Folketingets indblanding. Det er faktisk en grundlovskrænkelse ikke at respektere ejendomsretten.

Bjarne Andersen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Dennis Tomsen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Jan Fritsbøger og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det er dybt foruroligende, at arbejdsløsheden er tårnhøj i så mange af de belastede boligområder. Det kan hverken områdets beboere eller landets skatteborgere være tjent med. At de samme områder også er plaget af en foruroligende høj kriminalitetsstatistik gør ikke bekymringerne mindre. Der er i høj grad brug for at tage fat her.
Men svarene ligger jo slet ikke i hverken nedrivning af moderniserede boliger eller i eksempelvis at tvangsopløse velfungerende seniorkollektiver, som er positivt bidrag til livet i de hårdt plagede områder.
Det er andre virkemidler, der skal til. Tænk jer nu om, kære politikere.

Det giver jo overhovedet ingen mening i forhold til at skabe blandede miljøer og beboersammensætninger i ghetto-områderne - at smide et et, formentlig, etnisk dansk ældrekollektiv ud. Tværtimod.

Få stoppet det vanvid, S - eller det bliver et søm til jeres politiske ligkiste.

/O

Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Rolf Andersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Arne Lund hvad hulen skulle et tæt eller bare et samarbejde med venstre gøre godt for ?
jeg har til dato ikke set et eneste godt forslag eller initiativ fra venstre i de mere end 40år jeg har fulgt dansk politik,
et samarbejde med venstre vil entydigt gøre den førte politik ringere, eller måske snarere værre, end den S kunne finde på at føre uden "hjælp" fra venstre,
stabilitet i sig selv er jo ikke det mindste gavnligt hvis ikke retningen fører imod et bedre samfund.

Eva Schwanenflügel

@ Jan Weber Fritsbøger

Jeg læser nu Arne Lunds kommentar som at S påstår, at de ikke vil samarbejde med Venstre (i regering?), men at de i praksis ("i al sin gru"), gerne samarbejder.
Altså at de vil blæse med mel i munden.
Jeg kunne tage fejl :-)

Niels Christensen

Fin artikel, der viser at struktur planlægning taber overblikket over lokale forhold. huslejeforhøjelserne er en svinestreg overfor sårbare ældre.

Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nej, Erik Lund, det er boliger, som man kan betale, selvom man er arbejdsløs. Folk, der ophører med at være arbejdsløse eller på kontanthjælp, flytter.
Derfor vil der altid bo en stor andel arbejdsløse i de kvarterer, det er faktisk for deres skyld, at de findes, og det indenfor rammer, hvor det offentlige kan yde en boligsikring uden risiko for, at den bliver misbrugt til at forøge private menneskers profit.
Det er imidlertid kun i begrænset omfang de samme beboere, der bor der over mange år.

Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Torben Skov, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Undskyld: Erik Fuglsang!

Og derudover er det jo, som Olivier Goulin på en anden måde påpeger, forkert at tale om etnisk ens kvarterer, tværtimod er de defineret ved at være etnisk blandede, mens man fra politisk hold ønsker en højere grad af etnisk konformisme.

Torben Skov, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

De danske vælgere der har stemt på Dansk Folkeparti kan nu se resultatet af deres stemme.

Et parti der dyrker centralisme og politisk indblanding i borgernes liv og færden som levede vi i et kommunistisk samfund.

I den slags totalitære samfund må individer ofres for den højere mening med partiprogrammet og med den højere sag:

" At for enhver pris straffe de beboere, som har valgt at bo i et område, hvor der med tiden bor mange indvandrer med en ikke vestlig baggrund, som det så smagfuldt udtales af partiets topstyrede ledelse Dansk Folkeparti. "

At andre partier har ladet sig lokke i fælden af den retorik er mig komplet ubegribelig.

Men fælden er nu klappet og ghettoplanens sande virkning etnisk udrensning og udrensning af alle socialt udsatte borgere, så det bedre og rigere klientel kan flytte ind i ejerlejligheder til mange mio. kr. Det var indholdet af Dansk Folkepartis falske melodi og falske løgnagtige foregivende af at være den lille mands parti.

Jeg siger en ting - FØJ.

Afskaf Ghettoplanen - og giv os en levende by hvor vi alle kan leve sammen.

Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, hannah bro, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

De danske vælgere der har stemt på Dansk Folkeparti kan nu se resultatet af deres stemme.

Et parti der dyrker centralisme og politisk indblanding i borgernes liv og færden som levede vi i et kommunistisk samfund.

I den slags totalitære samfund må individer ofres for den højere mening med partiprogrammet og med den højere sag:

" At for enhver pris straffe de beboere, som har valgt at bo i et område, hvor der med tiden bor mange indvandrer med en ikke vestlig baggrund, som det så smagfuldt udtales af partiets topstyrede ledelse Dansk Folkeparti. "

At andre partier har ladet sig lokke i fælden af den retorik er mig komplet ubegribelig.

Men fælden er nu klappet og ghettoplanens sande virkning etnisk udrensning og udrensning af alle socialt udsatte borgere, så det bedre og rigere klientel kan flytte ind i ejerlejligheder til mange mio. kr. Det var indholdet af Dansk Folkepartis falske melodi og falske løgnagtige foregivende af at være den lille mands parti.

Jeg siger en ting - FØJ.

Afskaf Ghettoplanen - og giv os en levende by hvor vi alle kan leve sammen.

Kim Folke Knudsen

Det almennyttige byggeri er til for fællesskabet og for beboerne.

Det vil sige, at her er der en bolig også for den arbejdsløse, for førtidspensionisten, for kontanthjælpsmodtagerne, for sygedagpengemodtageren, for pensionister med lav pension og uden anden indkomst og for de unge, som næsten ikke kan komme ind på storbyens boligmarked med de nuværende m2 priser.

Det er det fællesskab og den solidaritet med byens befolkning, der ødelægges ved at forvandle almindelige lejere til en flok bønder i et skakspil, hvor de kan tvangsforflyttes af Pommern til ud af byen til områder der er øde, uden kollektiv trafik og med akut mangel på arbejdspladser.

Ja til beboerdemokratisk fornyelse af de udsatte boligområder men på beboernes vilkår og med hensyn til at beboerne kan blive i deres lokale område. Ja til boligsocialt arbejde, der bringer borgerne ud af fattigdom i arbejde men ikke ud af deres hjem.

Afskaf Ghettoplanen - Dens indhold og konsekvens er afskyelig.

Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Kim Folke Knudsen
15. september, 2019 - 23:45

Det er altså lidt spøjst når du sammenligner de neoliberalistiske og de feudalnationalistiske med kommunister..
Dér kan man bare se, hvor lidt etisk indhold "ismer" egentlig har, når det handler om at binde folk på mund og hånd.
Det er de samme mekanismer der træder i kraft i alle totalitære og patriarkalske systemer; nedkæmp din modstander, slå andre i hovedet for selv at komme frem i verden, og sky ingen midler før du holder magten i din hule hånd.
Bliv derefter myrdet af din egen søn/støtte/ven i en uendelighed.
Karma.

Kim Folke Knudsen, nils valla og Torben Skov anbefalede denne kommentar

I efterkrigsårene opførte vi "byen-i-byen"-boligkomplekserne. Godt og trygt sted at bo og
for børn at vokse op.
I dag kaldes den slags boligområde for "ghetto", primært fordi der bor flere indvandrere !!!
Mange indvandrer-familier er temmelig børnerige, så hvorfor i alverden skulle ikke også de syntes godt om disse steder at bo?
(mon ikke det politiske vinde, der blæser modvind på indvandrene så ikke de bliver glade for være her).
Når familie, venner og bekendte møder hinanden i byen, er det da ikke usædvanligt de sætter sig ved samme bord. Når vi møder hinanden ved stranden nede på Gran-Canaria klumper vi os sammen i nationaliteter. Man kan kommunikere på eget sprog. Det er da hyggeligt, trygt og godt.
Men når indvandrere "stuver" sig sammen kaldes det Ghetto. Det fordummende og de lærer ikke blive danske lige som os danskere?
Næh, det meget bedre splitte alle indvandrere individuelt op, så de kan opfyldes af angsten ved at være alene og ende med blive sky overfor fremmede for JA så ligner de os danskere.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Hans Larsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvad der irriterer mig umåde meget er, hvordan lovene i dag laves, så der ikke er plads til et skøn og til en lokal afgørelse. Alt skal bedrives som var det en femårsplan, der minutiøst skal følges fra enden til anden. Således med Ghettoplanen, hvor alle mulige måltal skal forfølges for tallenes skyld ikke for borgernes og ikke for beboernes skyld.

Hvordan kan et seniorkollektiv trække et boligområde skævt ? Hvordan kan et velfungerende seniorkollektiv, hvor beboerne tager sig af hinanden ses som et problem, der skal fjernes i Ghettoplanens navn ? Enhver kan jo se, at seniorkollektivet er et plus for lokalområdet og et et netværk, som skaber fællesskab og forståelse fremfor isolation og fremmedgørelse.

Alle ved, at for mennesker som har boet et sted i rigtig mange år, der kan et opbrud være svært og det kan skade de mennesker, at blive tvunget ud i en flytning. Når der så oveni bydes dem markant højere husleje, så bliver opbruddet endnu mere utrygt og truende, for en pension kan ikke forhøjes eller tilføres en lønforhøjelse, den er det beløb, som er aftalt udbetalt måned for måned.

Jeg synes vi har udviklet en systemtænkningspolitik, som får mig til at tro, at vi som vælgere er helt magtesløse og uden indflydelse. Systemtænkningen er drevet af de store mediekoncerner af de professionelle spindoktorer og partiernes topstyrede ledelser. Her starter det med ugens tophistorie ( den med den gule nyhedsbjælke og Breaking News): eksempel: Mjølnerparken er et mørkt område midt på Nørrebro fyldt med kriminalitet og skyderier. Når historien er plantet så sidder den fast med epoxylim. Ikke mange evner at tage ud i området og ved selvsyn se, om der vitterlig er tale om et kvarter udelukkende karakteriseret ved at være fyldt med kriminalitet og skyderier. Det kunne jo være, at kvarteret gemte sin helt egen unikke livshistorie med gode og værdifulde indslag.

Politikerne løber efter denne systemtænkning men de løber ikke efter vælgerne har jeg indtryk af. Det skulle da lige være DF´s melodi med at de fremmede ødelægger alt her i landet. De samme politikere skal nu indgå i den udsete rolle som borgernes moralske vogter. De kommer frem med anklagende og nedværdigende udtalelser og foreskriver, hvorledes borgerne skal leve et moralsk efterstræbelsesværdigt liv. Hvem siger, at vi ikke er voksne og selv kan bestemme over vores skæbne uden at skulle lade os dirigere rundt med af en flok politiske døgnfluer, som aldrig nogensinde selv har boet i Mjølnerparken endsige personligt kender til seniorkollektiver og deres store menneskelige værdi. De samme politikere overgår hinanden i lysten til at regulere og foreskrive for borgerne ned i mindste detalje. Intet må være overladt til borgernes eget skøn og egen bedømmelse. Alt skal være fjernstyret af bureaukratiet og myndighederne.

Det er en administrativ sygdom en kafkask styring, som startede med at underminere de udsatte sociale grupper, som benytter Jobcentrene. Den samme kafkaske styring er med DF velvilje blevet indført i integrationslovgivningen for at skræmme flygtninge og asylansøgere væk her fra landet.

Den kafkaske styring med dens krinkelkroge af uendeligt mange bestemmelser, som borgerne helt er afskåret fra indflydelse på ses også orkestreret overfor de handicappede, hvor deres bosteder nu skal nedlægges og erstattes af egen bolig med socialpædagogisk støtte, som dernæst barberes ned til et minimum. Hver gang der protesteres skynder de selvsamme poliitkere, som har lavet lovgivningen at love bod og bedring, men i realiteternes verden så holder løfterne ikke en meter.

De kunne jo have vedtaget en plan for fornyelse af Mjølnerparken, hvor den sunde fornuft rådede. Hvor når det kom til Seniorkollektivet, så sagde politikerne. Av det havde vi ikke tænkt på, selvfølgelig skal det ikke nedlægges. I får lov at blive boende i jeres lokaler og så arbejder vi videre med de andre forslag.

Hvorfor er der ikke plads til sund fornuft og til nærdemokrati. Hvorfor skal jeg føle mig hensat til en udgave af en sovjetisk 5 års plan som er lavet for dens ophavsmænds skyld for bureaukratiets skyld men ikke for de borgere, som den berører.

Jeg er helt sikker på, at de af vores bedsteforældre, som kæmpede for Velfærdsstaten, de ville aldrig finde det her foreneligt med den velfærdsstat, som de ønskede sig.

Kim Folke Knudsen

Hvad der irriterer mig umåde meget er, hvordan lovene i dag laves, så der ikke er plads til et skøn og til en lokal afgørelse. Alt skal bedrives som var det en femårsplan, der minutiøst skal følges fra enden til anden. Således med Ghettoplanen, hvor alle mulige måltal skal forfølges for tallenes skyld ikke for borgernes og ikke for beboernes skyld.

Hvordan kan et seniorkollektiv trække et boligområde skævt ? Hvordan kan et velfungerende seniorkollektiv, hvor beboerne tager sig af hinanden ses som et problem, der skal fjernes i Ghettoplanens navn ? Enhver kan jo se, at seniorkollektivet er et plus for lokalområdet og et et netværk, som skaber fællesskab og forståelse fremfor isolation og fremmedgørelse.

Alle ved, at for mennesker som har boet et sted i rigtig mange år, der kan et opbrud være svært og det kan skade de mennesker, at blive tvunget ud i en flytning. Når der så oveni bydes dem markant højere husleje, så bliver opbruddet endnu mere utrygt og truende, for en pension kan ikke forhøjes eller tilføres en lønforhøjelse, den er det beløb, som er aftalt udbetalt måned for måned.

Jeg synes vi har udviklet en systemtænkningspolitik, som får mig til at tro, at vi som vælgere er helt magtesløse og uden indflydelse. Systemtænkningen er drevet af de store mediekoncerner af de professionelle spindoktorer og partiernes topstyrede ledelser. Her starter det med ugens tophistorie ( den med den gule nyhedsbjælke og Breaking News): eksempel: Mjølnerparken er et mørkt område midt på Nørrebro fyldt med kriminalitet og skyderier. Når historien er plantet så sidder den fast med epoxylim. Ikke mange evner at tage ud i området og ved selvsyn se, om der vitterlig er tale om et kvarter udelukkende karakteriseret ved at være fyldt med kriminalitet og skyderier. Det kunne jo være, at kvarteret gemte sin helt egen unikke livshistorie med gode og værdifulde indslag.

Politikerne løber efter denne systemtænkning men de løber ikke efter vælgerne har jeg indtryk af. Det skulle da lige være DF´s melodi med at de fremmede ødelægger alt her i landet. De samme politikere skal nu indgå i den udsete rolle som borgernes moralske vogter. De kommer frem med anklagende og nedværdigende udtalelser og foreskriver, hvorledes borgerne skal leve et moralsk efterstræbelsesværdigt liv. Hvem siger, at vi ikke er voksne og selv kan bestemme over vores skæbne uden at skulle lade os dirigere rundt med af en flok politiske døgnfluer, som aldrig nogensinde selv har boet i Mjølnerparken endsige personligt kender til seniorkollektiver og deres store menneskelige værdi. De samme politikere overgår hinanden i lysten til at regulere og foreskrive for borgerne ned i mindste detalje. Intet må være overladt til borgernes eget skøn og egen bedømmelse. Alt skal være fjernstyret af bureaukratiet og myndighederne.

Det er en administrativ sygdom en kafkask styring, som startede med at underminere de udsatte sociale grupper, som benytter Jobcentrene. Den samme kafkaske styring er med DF velvilje blevet indført i integrationslovgivningen for at skræmme flygtninge og asylansøgere væk her fra landet.

Den kafkaske styring med dens krinkelkroge af uendeligt mange bestemmelser, som borgerne helt er afskåret fra indflydelse på ses også orkestreret overfor de handicappede, hvor deres bosteder nu skal nedlægges og erstattes af egen bolig med socialpædagogisk støtte, som dernæst barberes ned til et minimum. Hver gang der protesteres skynder de selvsamme poliitkere, som har lavet lovgivningen at love bod og bedring, men i realiteternes verden så holder løfterne ikke en meter.

De kunne jo have vedtaget en plan for fornyelse af Mjølnerparken, hvor den sunde fornuft rådede. Hvor når det kom til Seniorkollektivet, så sagde politikerne. Av det havde vi ikke tænkt på, selvfølgelig skal det ikke nedlægges. I får lov at blive boende i jeres lokaler og så arbejder vi videre med de andre forslag.

Hvorfor er der ikke plads til sund fornuft og til nærdemokrati. Hvorfor skal jeg føle mig hensat til en udgave af en sovjetisk 5 års plan som er lavet for dens ophavsmænds skyld for bureaukratiets skyld men ikke for de borgere, som den berører.

Jeg er helt sikker på, at de af vores bedsteforældre, som kæmpede for Velfærdsstaten, de ville aldrig finde det her foreneligt med den velfærdsstat, som de ønskede sig.

Kim Folke Knudsen

Kære Eva
16 September 2019 kl 00:47

En fin pointe om ismer fra dig. Det tragiske ved ismer er, at der er så mange ærlige og idealistiske mennesker sikkert også kommunister, som i starten tror på den store sag og de store idealer, men dernæst i løbet af partiets hastige vækst til et stort magtfuldt parti selv bliver opslugt og desillusioneret med tiden. Partiet udvikler sig fra et idealistisk eksperiment til en magtens destruktive maskine, der tiltrækker knap så pæne typer af mennesker Især dem der driver hastigt op mod magtens tinde.

Er et parti det rette til at bevare gejsten og håbet om en bedre fremtid ?

og hvad skal vi stille i stedet for et parti ?

Enhedslisten og Alternativet har da i det mindste forsøgt sig med nye ledelsesformer, som skulle afhjælpe ovenstående, at partierne ender som golde magtpartier.

VH
KFK