Jihadister indblandet i formodet momssvindel for store millionbeløb

Et netværk med 14 formodede momssvindlere i centrale roller har oparbejdet en gæld på mindst 800 millioner kroner til den danske stat. Netværket har forbindelser til syrienkrigere og terrordømte, og to af bagmændene er selv jihadister. Eksperter frygter, at nogle af pengene er gået til terrorfinansiering
Et netværk med 14 formodede momssvindlere i centrale roller har oparbejdet en gæld på mindst 800 millioner kroner til den danske stat. Netværket har forbindelser til syrienkrigere og terrordømte, og to af bagmændene er selv jihadister. Eksperter frygter, at nogle af pengene er gået til terrorfinansiering

Jesse Jacob

Indland
11. september 2019

En gruppe af syrienkrigere, jihadister og terrordømte har de seneste år været involveret i en række store sager om momssvindel.

Det viser en omfattende gennemgang af retsdokumenter og konkurser, som Dagbladet Informations undersøgende redaktion har foretaget sammen med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I alt 14 forretningsmænd har haft centrale roller i et netværk, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat. Dertil kommer en ukendt gæld i millionklassen til hhv. den svenske og tyske stat.

To af mændene er jihadister med forbindelse til henholdsvis al-Qaeda og Islamisk Stat. De virksomheder, som de to jihadister personligt har spillet en aktiv og organiserende rolle i, er gået konkurs med mindst 97 mio. kr. i moms- og skattegæld og en gæld på mere end 66 mio. kr. til private kreditorer, viser en gennemgang af kuratorredegørelser. Derudover har en række syrienkrigere været indsat som stråmænd i firmaer, der er blevet anvendt til den formodede svindel.

Der er ingen konkrete beviser for pengeoverførsler til terrorgrupper. Men eksperter, der har gennemgået Informations og Finans’ kortlægning, frygter, at der kan være gået penge fra den formodede svindel til terrorfinansiering.

»Det er dobbelt alvorligt, hvis der både bliver svindlet, og pengene så også bliver brugt til at undergrave vores samfund,« siger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og ekspert i hvidvask.

Han bakkes op af professor med speciale i økonomisk kriminalitet og hvidvaskbekæmpelse ved Copenhagen Business School og London School of Economics, Tom Kirchmaier.

»Hvis pengene går til terror, så bliver de brugt til at ødelægge fundamentet for vores samfund. Jeg kan ikke bevise, at det er tilfældet her, men jeg har en slem mistanke om det,« siger Tom Kirchmaier.

Dræbt som IS-kriger

Information og Finans har kortlagt flere afsluttede retssager og en enkelt verserende om formodet momssvindel fra de seneste år, samt konkurser i firmaer, hvor der har været samhandel eller for eksempel personsammenfald med de store sager.

Kortlægningen viser, at sagerne er indbyrdes forbundne, og at der tilsyneladende er tale om et netværk, der har samarbejdet på kryds og tværs om forskellige forretninger. Flere af de 14 forretningsmænd, som har haft centrale roller i netværket, har fået domme for momssvindel, og enkelte har verserende tiltaler.

Hvordan fungerer momssvindel? Journalist Bo Elkjær giver her en kort og letforståelig forklaring.

Retsdokumenter viser, at der først og fremmest er tale om berigelseskriminalitet i de sager, hvor der er faldet dom. De penge, som myndighederne i forbindelse med efterforskningen har kunnet spore, er brugt til blandt andet luksusvarer, dyre biler og ejendomsinvesteringer. Men langt de fleste af pengene er sporløst forsvundet.

Flere kilder placerer den ene af de to centrale jihadister i Islamisk Stat. I et hidtil ukendt notat fra 2016, som Information og Finans har fået aktindsigt i, skriver bagmandspolitiet, at manden ifølge PET »med stor sandsynlighed« er »dræbt i Syrien som IS-kriger«. Information har valgt at anonymisere manden, da hans familie frygter for deres sikkerhed.

Den anden centralt placerede jihadist, Mohamed El-Mahdaoui, blev i 2017 fængslet i Spanien i en sag om terrorfinansiering.

Ingen af de to er dømt. Dele af netværket er blevet efterforsket og har været for retten som selvstændige sager, men der er også dele af netværket, der aldrig har været for retten.

Der er brug for, at myndighederne bliver bedre til at samarbejde for at forhindre denne type svindel, mener Tom Keatinge, der er leder af Center for Finansiel Kriminalitet og Sikkerhedsstudier i tænketanken The Royal United Services Institute (RUSI) i London. En del af problemet er, at det generelt ikke er faldet efterretningstjenesterne naturligt at involvere skattemyndighederne, når det kommer til terrorsager, mener han.

»Banditterne hænger særdeles godt sammen i deres netværk, og staten bliver nødt til at arbejde lige så godt sammen. Ellers opstår disse huller,« siger han.

Velkendte metoder

Information og Finans har forelagt Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) detaljerede oplysninger om kortlægningen af det formodede kriminelle netværk og forbindelserne til jihadisterne. Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK understreger i en skriftlig kommentar, at politiet ikke har mulighed for at kommentere spørgsmål om enkeltpersoner og enkelte selskaber.

»Men de metoder, som Finans og Information beskriver, er velkendte fra vores efterforskninger,« skriver han.

Om eksperternes bekymringer for at penge for millionsvindel i Danmark kan være gået til at finansiere terrorgrupper, svarer Thomas Anderskov Riis også generelt:

»Terrorfinansiering og omfattende momssvindel er dybt samfundsskadelige forbrydelser, som vi tager meget alvorligt og konstant forsøger at komme til livs.«

Han henviser til, at SØIK i forbindelse med efterforskninger, hvor der er mistanke om terrorfinansiering, samarbejder og videreformidler oplysninger til Politiets Efterretningstjeneste (PET). 

PET oplyser, at de ikke har nogen kommentarer.

Information og Finans har kontaktet de forretningsfolk, der indgår i netværket. De fleste har enten ikke reageret eller afviser at udtale sig, men to af forretningsmændene bekræfter på betingelse af anonymitet, at de handlede med de to jihadister, selv om de ikke selv var troende muslimer. Én forklarer, at de to jihadisters åbenlyse radikalisering gjorde ham bange for, at de ville blive opdaget af PET.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Bo Elkjær forklarer momskarrusellen ud fra 1 person med 4 selskaber -
og i sagen er der 14 personer i netværket !!

Det er 100 % uoverskueligt.
Især fordi, der ikke er bilag på noget som helst i skraldespandselskaberne -
alle bilag er for længst makuleret, når Told&Skat banker på.

Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Digitaliseringens velsignelse. En virkelig fantastisk og grænseløs sump for uanstændighed. Helt uden moral og etik. En legeplads for alverdens mørkets fyrster. Et stort sort hul.

Anders Reinholdt, Henrik Leffers, Per Torbensen, Carsten Munk og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Minder mig om at Nordkorea blev beskyldt for at bygge atom våben for milliarder de har hacket.

Alt den overvågning og kontrol af os, lader kun til at være for, at bilde os ind at der er styr på tingene.

Det undre mig hvordan så mange penge kan mangles, så længe, uden at de savnes. Og først bliver et problem når pengene bliver brugt af de "forkerte".

Kunne pengene mangles så længe, fordi ansvarlige forventede det var nogle andre der havde taget dem?

Hans Houmøller, Carsten Munk og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Rige mennesker har en velsignet evne til at misbruge vores samfund. At der går penge til terror er ikke godt, men det er ikke det store problem her. Problemet er et system, der ubesværet frarøver fællesskabet enormer værdier. Berigelse på andres bekostning er det store problem, der egentlig beskrives i artiklen.
Terror har ikke berigelse som grundlag. Terror har bekæmpelse af dybe uretfærdigheder som udgangspunkt. For at bekæmpe terror må vi forstå uligheden og uretfærdigheden rundt om i verden og det er uligheden og uretfærdigheden, vi skal bekæmpe for at undgå terror.
Vi skal ikke forarges over vores skrækkelige pengesystem, fordi nogle bruger det til terror. Det er alligevel et fåtal i forhold til dem, der bruger det til at slavegøre og misbruge andre, til at ødelægge os med sundhedsfarlig produkter. At pengesystemt så bruges til at fremme terror er en for for bitter ironi. Det er pengesystemet som sådan, der skaber det uretfærdige samfund, der er terrorens arne, og derfor er det pengesystemet, vi skal bekæmpe for at bekæmpe terror.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Poul Simonsen, Jan Fritsbøger og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

@Peter Knap
Det er vist godt, det kun er som kommentator paa information, du kommer med din store viden

Torben Bjerrehuus, Per Torbensen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Peter Knap du har fuldstændig ret,
en tanke hvad hvis vi forestiller os at enhver grådighed forsvandt totalt hos alle mennesker på jorden, hvordan ville dette ændre verden ? mirakelkur eller ødelæggende ?

Jan Fritsbøger

lige en tilføjelse for terror har et udgangspunkt mere, ønsket om personlig magt hos lederne, som sandsynligvis er udsprunget af behovet for at gøre noget ved urimelighederne

Hvilke urimeligheder og uretfærdigheder er det i kommentatorer ser, der næsten forsvare islamisk terror, jeg ser i flere kommentare en form for støtte og opbakning der til,

Jan Fritsbøger

tag ikke fejl, der findes ingen undskyldning for vold, og dermed heller ikke for voldelig modstand mod undertrykkelse, men ej heller for krig imod terror, eller krig i det hele taget, som passende kan betegnes som statsterror, desværre Jan ser jeg i dine kommentarer en helhjertet opbakning og støtte til statsterror og til krigen imod terror, og da du ikke selv ser nogen urimeligheder og uretfærdigheder bakker du vel også op om staten Israels terror imod beboerne på Vestbredden og i gaza, og mere generelt måske også den stærkes ret til at undertrykke de svage som det passer ham, og så er det jo ikke så sært at verden er så grim af og til.

@Peter Knap, jeg har læst mange besynderlige - og enkelte uanstændige - indlæg på kommentarsporet her. Dit indlæg slår alle hidtidige rekorder i uanstændighed. At forsvare terrorister, personer, der tilsidesætter alle menneskelige, etiske og moralske værdier og samtidig beskylde fredelige, arbejdsomme samfundsstøtter ("rige mennesker") for at være dem, der giver terroristerne alibi for deres uhyrligheder er absurd ud over alle grænser.

Man kan kun håbe, at dine udtalelser skyldes banal dumhed - alternativet er betydeligt værre, og ikke rart at tænke på.

Torben Bjerrehuus, Flemming Olsen og Peter Møllgaard anbefalede denne kommentar

@Jens Winther: Jeg så ikke Peter Knap forsvare terror nogen steder. Han viste højst en årsagssammenhæng.

Marianne Borgvardt, Ib Gram-Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Hvis man har mod på en illustration af 14-mands netværket med forsøg på at illustrere kontakthyppigheden imellem netværksdeltager, så check linket her:

https://jyllands-posten.dk/premium/erhverv/ECE11597846/momssvindel-jihad...

Correctic - Grand Theft Europe har også en gennemgang her:

https://correctiv.org/en/top-stories-en/2019/05/07/grand-theft-europe/

Ole Stavad kaldte selskabstømmerne "skiderikker" -
jeg kunne sagtens finde på et langt kraftigere udtryk for deltagerne i momskarrusellerne !!

Men det er bare for nemt -
det skriger på en EU myndighed, der kan efterforske rimeligt kvikt.

Det findes ikke for øjeblikket.
Politiet samarbejder på tværs af landene -
og det går som man kunne forvente, nemlig skidt.

Udenlandske efterforskningsanmodninger bliver nedprioriteret, og der er ikke noget at tage fra den ene og give til den anden.

Dansk Politi er slet ikke kvikke til at efterkomme efterforskningsanmodninger fra udenlandsk Politi - og det samme gør sig gældende, når dansk Politi ønsker efterforskning i et andet EU land.

Sagerne sander til - og alle bilag er makuleret og direktøren forsvundet, når det lokale Politi når frem til adressen, der, som Bo Elkjær forklarer det, sandsynligvis er en postkasse eller er ikke-eksisterende.

Fint med nyheder om moms-og skattesvindlere.
Men hvad har religiøst tilhørsforhold at gøre i en sådan historie?
Bliver det ikke bare til en form for hetz mod andre overbevisninger?
Hvem siger forøvrigt Jihadister har til formål styrte vores samfund?
Kunne det ikke tænkes Terrorrister skabes når lande overfaldes?
Alene her i vores del af verdenen og her i nyere tid har vi da oplevet terrorristerne (eller frihedskæmperne som vi kaldte dem under 2vk) var nogle af os selv (ETA, IRA) som kæmpede imod det helt samme Taliban idag bekæmper, udefrakommende fjendtlig indtrængen.

Vi er altså nødt til nøje at eftertænke hvad vi tænker og skriver i vores medier.
Det er jo lige præcis indlæg som i denne tråd, der holder gang i fordommene.

Måske kunne man blive enige om at betragte terrorisme som en forkert reaktion på mange forskellige forhold, hvoriblandt der også er helt reelle, og dybe, uretfærdigheder?

@ Ib Gram-Jensen.

Helt enig. Terror er uacceptabelt. Vi vil ikke have mere terror.
Så det første skridt bliver, som "civiliseret-videnssamfund", at stoppe med skabe grobund for terror.

Som skatteyder er jeg harm over vores penge blev taget. Og er især harm over at de ansvarlige politikere sad på hænderne og lod hullet stå åben.
Det ændres for så vidt ikke af hvad pengene så blev brugt til.
Hvad ændres er at vores politikere nu ikke kun er skyldige i sjusk og u ansvarlighed, men nu også inddirekte terror støtte.
Burde vi ikke kunne tvinge betalte ansvarlige til at stå til ansvar? eller er "ansvarlig" blot blevet et tomt ord?