Læsetid: 3 min.

Klimaminister kaldes i samråd om nye olieboringer i Nordsøen

Regeringen bør lytte til vismændenes anbefaling om at udskyde ottende udbudsrunde i Nordsøen, mener Enhedslisten og Alternativet. Venstre hilser diskussionen velkommen, men mener, at vi skal fortsætte udvindingen i Nordsøen
Klimaminister Dan Jørgensen bliver nu kaldt i samråd om planerne for at give fire olieselskaber tilladelse til ny olie- og gasefterforskning i den danske del af Nordsøen.

Klimaminister Dan Jørgensen bliver nu kaldt i samråd om planerne for at give fire olieselskaber tilladelse til ny olie- og gasefterforskning i den danske del af Nordsøen.

Niels Christian Sauer

18. september 2019

Klimaminister Dan Jørgensen (S) bliver nu kaldt i samråd om planerne for at give fire olieselskaber tilladelse til ny olie- og gasefterforskning i den danske del af Nordsøen.

Indkaldelsen sker, efter at Det Miljøøkonomiske Råd, bedre kendt som vismændene, tirsdag i Information advarede regeringen mod at give grønt lys til ny olie- og gasudvinding. Vismændene fastslog samtidig for første gang, at »der vil være en klimamæssig positiv effekt ved at reducere udbuddet fra den danske del af Nordsøen«.

»Vores råd er derfor at vente med udbud i Nordsøen, indtil regeringen har en gennemarbejdet klimaplan,« sagde miljøvismand Lars Gårn Hansen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Vismændenes anbefaling bør få klimaministeren til at bremse det såkaldte ottende udbud – hvor fire olieselskaber har søgt licens til nye olie- og gasprojekter i Nordsøen – indtil regeringen har sin klimaplan klar, mener Enhedslistens Mai Villadsen, der sammen med Alternativet har kaldt ministeren i samråd.

»Det gør vi for at foreholde ham vismændenes udtalelser og presse på for, at der selvfølgelig kommer et stop for nye olie- og gastilladelser i Nordsøen. Danmark skal selvfølgelig stoppe for ny oliejagt i Nordsøen, og det bliver ministeren nødt til at forholde sig til over for Folketinget,« siger Mai Villadsen.

En godkendelse af den ottende udbudsrunde betyder, at tilladelserne til gas- og oliejagt i den danske del af Nordsøen forlænges til 2055. Altså fem år efter, at et bredt flertal i Folketinget ønsker Danmark klimaneutral.

Ansøgningsprocessen begyndte sidste sommer, da et bredt flertal i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet gav tilladelse til at åbne for den ottende udbudsrunde.

Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra den socialdemokratiske klimaminister Dan Jørgensen. Ministeren skal ifølge undergrundloven forelægge en redegørelse for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg om, hvilke tilladelser regeringen agter at udstede.

Den redegørelse har ministeren endnu ikke afleveret, hvorfor SF og De Radikale heller ikke har besluttet, hvad de to partier mener om en forlængelse af olie- og gasjagten i den danske del af Nordsøen.

Alternativets Rasmus Nordqvist kritiserer, at der endnu ikke er truffet en afgørelse.

»Det er lige nu og her, at der skal tages beslutning om ottende udbudsrunde, og det er fuldstændig nødvendigt, at det bliver gjort på et ordentligt grundlag. Derfor har vi stillet ministeren et hav af spørgsmål gennem længere tid,« siger Rasmus Nordqvist, som tror på, at regeringen kan overtales til at droppe planerne om ny olie- og gastilladelser.

»Der kommer mere og mere frem, som peger i retning af, at det ikke bare er os, der råber op, men at der faktisk også er vidensfolk, der bakker det her op,« siger han.

V hilser diskussion velkommen

Klimaordfører for Venstre, Thomas Danielsen, »hilser diskussion om fortsat olie- og gasjagt i Nordsøen velkommen«. Han mener dog, at det er urealistisk, at verdenssamfundet i den nærmeste fremtid gør sig helt uafhængig af olie, og at det derfor er bedst at fortsætte produktionen i Danmark.

»Det er et faktum, at dansk udvinding af olie er verdens mest klimavenlige udvinding. Så hvis alternativet er at importere olie, så bliver det dels fra lande, vi helst ikke vil være afhængige af, og dels fra lande, som udvinder på en mindre klimaeffektiv måde end Danmark,« siger Thomas Danielsen.

Han afviser dog ikke, at Venstre kan ændre holdning, hvis der kommer flere oplysninger frem.

»I Venstre mener vi, at Danmark generelt skal tage de første skridt på klimadagsordenen. Men vi skal gøre det med intelligens. Lige nu ser vi divergerende udsagn. Derfor har vi heldigvis politikere, der i sidste ende skal træffe beslutningen. Vi kigger selvfølgelig på de ting, der kommer frem, og det skal vi selvfølgelig gøre med seriøse briller,« siger Thomas Danielsen.

Der vil være en klimamæssig positiv effekt ved at skrue ned for olieudvindingen i den danske del af Nordsøen, mener miljøvismand, professor Lars Gårn Hansen, Københavns Universitet.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Anker Heegaard
  • Ejvind Larsen
  • Thomas Tanghus
Morten Lind, Anker Heegaard, Ejvind Larsen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis regeringens planer for grøn omstilling skal have nogen som helst troværdighed blandt vælgerne, så skal der IKKE gives tilladelse til fortsat udvinding af olie og gas i Nordsøen.
I forvejen kniber det gevaldigt med tilliden mellem Christiansborg og det omkringliggende samfund, så det vil klæde politikerne, at sætte handling bag de fine ord, som de har spredt under valgkampen, og senere fastslået i det dokument der sikrede en regeringsdannelse.