Læsetid: 5 min.

Klimaministeriets topchef omkalfatrer organisationen: Vi skal gøre op med silotænkningen

Som et led i den grønne omstilling omstiller Klimaministeriet nu hele sin organisation. Det er altafgørende, hvis embedsværket skal kunne efterleve regeringens mål om en reduktion i drivhusgasudslippet på 70 procent i 2030, siger departementschef Morten Bæk
»Vi har fået et meget klart politisk opdrag om at levere et klimaneutralt Danmark senest i 2050 og 70 procent drivhusgasreduktion i 2030. Det er vores marchordre,« siger Morten Bæk, departementschef i Klimaministeriet.

»Vi har fået et meget klart politisk opdrag om at levere et klimaneutralt Danmark senest i 2050 og 70 procent drivhusgasreduktion i 2030. Det er vores marchordre,« siger Morten Bæk, departementschef i Klimaministeriet.

Tine Sletting

13. september 2019

Da Dan Jørgensen (S) blev udpeget som klimaminister, varslede han som noget af det første et opgør med det, han kaldte »en træghed i statsadministrationen«.

På bundlinjen handler det om stærk politisk ledelse, forklarede den nye minister til Information.

»Hvis man sender et klart politisk signal, vil det forplante sig til embedsværket. Og så er jeg 100 procent sikker på, at de vil se med faglig stolthed på den udfordring,« sagde Dan Jørgensen.

På den baggrund bebuder Klimaministeriets departementschef, Morten Bæk, at der nu sker »gennemgribende forandringer« i ministeriets organisation. Medarbejderne på Holmens Kanal 20 er torsdag mødt ind til et på mange måder nyt og anderledes ministerium, der skal sikre, at embedsværket kan opfylde regeringens mål om en drivhusgasreduktion på 70 procent i 2030, det nye samlende mål for al ministeriets arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Niels-Simon Larsen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Thomas Tanghus og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

“ECB sænker renten til minus 0,5 procent og starter opkøb Den Europæiske Centralbank vil sætte gang i væksten med rentesænkning og opkøb for 20 milliarder om måneden.”

Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/ecb-saenker-renten-til-minus-05-procent-...

“Det vil være med til at holde hånden under det hjemlige boligmarked i en tid, hvor priserne ellers begynder at være under pres, skriver Helge J. Pedersen.”

Gældens magt og finanssektorens stor kontrol med pengemængden i samfundet.

“Finanssektoren i Danmark står i dag for 95 procent af pengeskabelsen. Eftersom det er den danske stat, som garanterer kronens værdi, tilhører pengesystemet den danske stat. Det vil sige, det tilhører borgerne. Så når skiftende regeringer har tilladt finanssektoren gratis at anvende dette system, er der tale om danmarkshistoriens største og mest oversete privatisering nogensinde.
Med fem procent af pengeskabelsen overladt til den danske stat – det vil sige Nationalbanken

I de største byer i Danmark udgør boligudgiften for hver fjerde indbygger (ejere og I de største byer i Danmark udgør boligudgiften for hver fjerde indbygger (ejere og lejere) nu 40 procent af deres indkomstlejere) nu 40 procent af deres indkomstI de største byer i Danmark udgør boligudgiften for hver fjerde indbygger (ejere og lejere) nu 40 procent af deres indkomst.

Danskerne er ifølge en OECD-undersøgelse verdens mest forgældede folk med en privat gæld, som svarer til cirka 310 procent af den disponible indkomst.”

(...) Mere end 50 procent af denne gæld består af afdragsfrie flexlån de lån, som er mest følsomme overfor en rentestigning.

“Den italienske sociolog Maurizio Lazzarato skriver i bogen The Indebted Man:

»Den form, som nutidens gæld antager, fremtræder som en tilsyneladende afregning (vi bevæger os fra en gæld til en anden), og som en uendelig udsættelse, hvor man er løbende forgældet, og gælden aldrig bliver indfriet – den skal aldrig indfris. Der udstedes ikke kredit, for at kreditten på et tidspunkt skal endegyldigt indfris. Den skal flyde i uendelighed.«

Gælden udgør en magtrelation, og i det øjeblik gælden indfris, ophæves magtrelationen.

Med så stor en kontrol over pengemængden har finanssektoren ikke blot magt over gældsmennesket, men også over staters finans- og pengepolitik.

Gældsmennesket er tvunget ind i et hamsterhjul af uendelige afdrag på gæld, og det samme er mange virksomheder – i Danmark bedst eksemplificeret med landbruget, som nu har en gæld på 312 milliarder kroner.

Gælden har naturligvis den effekt, at den skaber et opadgående pres på indkomster og produktivitet – det vil sige vækst.”
Tak til Ivan Breinholt Leth.
Link: https://www.information.dk/debat/2019/04/danmarkshistoriens-stoerste-pri...

Stof til eftertanke.

“Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.
En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.”
Link: https://www.information.dk/telegram/2019/07/nyt-studie-skyder-forhaabnin...

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret som ECB præsident, efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne.

Kvalificeret fordi Mario Draghi ikke viste, hvad der forgik i det hans eget italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

"Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning

Resultaterne spiller ind i tidens debat om det postfaktuelle samfund og betydningen af følelser over for fakta i politik. En debat, der særligt er sat på spidsen i USA, hvor Donald Trump ser bort fra klimaforskeres anbefalinger og siden sin indtrædelse har lagt grund til begrebet ’alternative fakta’.”
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

En økonomi der virker for alle tak!

Fra link:
“Samtidig har Nationalbanken erkendt, at de private banker skaber penge til sig selv ved at låne dem ud som kontopenge i stor fart og til en rente, så den samlede pengemængde i samfundet – nu mere end 1.250 mia. kr. – vokser med ca. syv procent om året.

De nye penge havner for en meget stor dels vedkommende som profit hos bankernes aktionærer og direktører. Så når politikerne nu skal planlægge den grønne omstilling via finansloven 2020, er disse penge, op mod 100 nye mia. kr., altså ikke en del af budgettet. Men det kunne de blive..”
Citat Johan Keller

Link: https://www.information.dk/debat/2019/08/pengereform-kan-finansiere-groe...

Eva Schwanenflügel og Malcolm McGugan anbefalede denne kommentar

@Philip B. Johnsen
Jeg tror at flere ville læse hvad du skriver, hvis du fattede dig lidt mere i korthed - og holdt dig til emnet.