Konkursryttere i hellig krig: Sådan har vi gjort

Information og Finans afdækker hidtil ukendte forbindelser i et netværk af danske direktører, der har oparbejdet en omfattende gæld til den danske stat i form af ubetalt moms, skat og afgifter. Her er gennemgangen af, hvordan vi har gjort
Indland
11. september 2019

Kortlægningen, som Information og Finans har foretaget, afdækker hidtil ukendte forbindelser i et netværk af danske direktører og forretningsmænd, der gennem en årrække har oparbejdet en omfattende gæld til statskassen i ubetalt moms, skat og afgifter. Kortlægningen bygger på sammenfaldende oplysninger fra forskellige dokumenter, herunder fra retssager og advokatredegørelser.

Kriteriet for at blive defineret som en del af netværket er:

  • Flere forbindelser til andre personer i netværket såvel som tilknytning til selskaber, der formodes at have været involveret i moms- og skattesvindel.

Tilknytning til netværket bygger på oplysninger om:

  • Pengestrømme
  • Sammenhænge mellem direktør og bagmænd
  • Adressesammenfald
  • Ansættelser i selskab brugt til svindel
  • Roller i ledelse eller som stifter af selskab brugt til svindel
  • Salg af selskaber
  • Familierelationer
  • Skjult ejerskab eller ledelse bag stråmand
  • Oplysninger, der enten er bekræftet af personen selv eller af mindst to af hinanden uafhængige kilder

Nogle af oplysningerne, f.eks. adressesammenfald og familierelationer, er ikke i sig selv bevis for tilknytning til netværket. Selskaber, hvor dette har været eneste sammenfald, er derfor ikke regnet med.

Dele af netværket er blevet efterforsket og har været for retten som selvstændige sager, men der er også dele af netværket, der aldrig har været for retten.

Finans og Information har valgt at anonymisere dele af netværket af to årsager:

For det første er nogle af de mulige bagmænd aldrig blevet hverken sigtet, tiltalt eller anholdt. For det andet udtrykker flere kilder bekymring for deres sikkerhed, fordi personer i netværket har haft tilknytning til al-Qaeda og Islamisk Stat.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her