Læsetid: 4 min.

Kritik fra Højesteret: 41 gange skulle nøgen patient sprede sine baller og løfte sin pung

Højesteret har tilkendt en patient en godtgørelse på 25.000 kr., fordi patienten under en retspsykiatrisk indlæggelse blev kropsvisiteret 41 gange i strid med loven. Højesteret fandt, at de uhjemlede visitationer var en krænkelse af menneskerettighederne
27. september 2019

I en ny dom har fem højesteretsdommere enstemmigt dømt Region Midtjylland til at betale 25.000 kroner i godtgørelse til en patient, der fra august 2013 til februar 2015 var indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Viborg efter en behandlingsdom.

Patientens advokat Claus Bonnez kalder dommen principiel:

»Mig bekendt er det første gang, at Højesteret efter en bevisvurdering har dømt en myndighed for overtrædelse af Menneskerettighedskonventionens artikel tre om blandt andet respekt for borgernes naturlige værdighed og personlige autonomi,« siger han.

Også juridisk rådgiver Elna Søndergaard fra organisationen Dignity – Dansk Institut mod Tortur mener, at dommen er vigtig.

»Vi synes desuden, at det er en rigtig dom. Det er sjældent, at Højesteret får anledning til at vurdere, hvor minimumsgrænsen går for nedværdigende behandling. Dommerne har i denne sag fundet situationen uværdig og derfor over minimumsgrænsen for, hvad vi kan tillade os.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
David Zennaro, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Højsteretsdommen er ikke oprivende, men det er chokerende at professionelt personale kan opføre sig på denne måde uden selv at sætte spørgsmålstegn over deres handling. Det minder om andre officielle procedurer, hvor den enkelte dækker sig ind under “det er noget jeg skal gøre”, uden selv at vurdere situationen. Der er noget umenneskeligt over over det.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Dennis Tomsen, Lise Lotte Rahbek, Michael Friis og David Zennaro anbefalede denne kommentar