Myndigheder var advaret om svindel, men jihadister fik frit spil

Trods klare tegn på millionsvindel i selskaber relateret til to jihadister greb de danske myndigheder ikke ind i tide. Et klart svigt, mener eksperter
Trods klare tegn på millionsvindel i selskaber relateret til to jihadister greb de danske myndigheder ikke ind i tide. Et klart svigt, mener eksperter

Jesse Jacob

Indland
19. september 2019

De danske myndigheder fik en række klare advarselssignaler om, at der foregik momssvindel for millioner af kroner i selskaber forbundet til to danske jihadister. Alligevel greb de ikke ind, før pengene for længst var forsvundet.

Det viser en omfattende gennemgang af bl.a. retsdokumenter, efterforskningsmateriale og konkursredegørelser, som Information har foretaget i samarbejde med Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Dermed blev statskassen unddraget et stort millionbeløb i manglende momsbetaling, som eksperter frygter kan være gået til terrorfinansiering.

»Myndighederne får advarsel på advarsel, men ingen griber ind. Det er et klart svigt fra deres side,« siger professor Tom Kirchmaier, der forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS og har gennemgået dokumentationen i sagen.

Som Information og Finans tidligere har beskrevet, har de to jihadister spillet organiserende roller i en række selskaber, der har efterladt en gæld til statskassen på mindst 97 mio. kroner i ubetalt moms og skat.

Tidligere har det været fremme, at spansk politi i 2014 flere gange henvendte sig om dele af sagen. Men også svensk politi kontaktede i 2015 det danske bagmandspoliti (SØIK) for at få hjælp til efterforskningen af en millionsvindelsag med relation til de to jihadister.

Og allerede i september 2013 var SØIK og Skat på inspektion i et fødevareselskab, der havde Syrien-krigeren Kemal som bestyrelsesformand, viser Information og Finans’ gennemgang. Kemal er ikke hans rigtige navn, men Information har valgt at anonymisere ham, da han aldrig er blevet dømt for den formodede svindel.

Explainer: Journalist Bo Elkjær giver her et overblik over netværket, der står bag formodet momssvindel for store millionbeløb.

Adresse i postkasse

Inspektionen skete på baggrund af en anonym anmeldelse, og selskabet fik indefrosset midler på sin bankkonto, forklarede Kemal i en mail til sine forretningspartnere, som Information og Finans er i besiddelse af. Men fem dage senere blev kontoen åbnet igen.

På det tidspunkt handlede selskabet med en række firmaer, der også var involveret i formodet momssvindel. Det kunne kuratorer senere konstatere, da konkursboerne blev gjort op. Der var pengene for længst forsvundet.

Hvidvasksekretariatet i SØIK fik i perioden juni 2013 til juni 2014 også adskillige underretninger om tegn på momssvindel i selskaber i kredsen omkring den anden jihadist, Mohammed El Mahdaoui.

Det førte til, at der blev rettet fokus mod en række selskaber, har daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forklaret i forbindelse med et samråd i 2017, efter at DR og Jyllands-Posten havde afdækket en del af den formodede svindel.

Kort efter kontrollen af Kemals fødevarevirksomhed i 2013 konstaterede Skat, at et selskab oprettet af Mohamed El Mahdaoui havde adresse i en postkasse i et butikscenter og en formodet stråmandsdirektør, der ikke var til at komme i kontakt med.

Men først halvanden måned senere inddrog Skat selskabets momsregistrering. I mellemtiden var yderligere halvanden million kroner blevet unddraget i moms, viser Informations og Finans’ gennemgang. Da Skat et halvt år senere endelig havde gennemgået kontoudtog og traf afgørelse i sagen, var kontoen for længst tømt, stråmandsdirektøren var forsvundet, og der var ingen til at betale de 5,5 mio. kroner, som selskabet skyldte.

Dette selskab havde omfattende handel med Kemals fødevarevirksomhed, viser Informations og Finans’ gennemgang.

Risikofrit

Myndighederne reagerer alt for langsomt, mener Lars Krull, der er ekspert i hvidvask og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Det er simpelthen for dårligt,« siger han.

På et samråd i 2017 forklarede Søren Pape Poulsen ellers, at han mente, myndighederne havde reageret, som de skulle. Han fortalte, at der i 2015 gik en efterforskning i gang mod i hvert fald Mahdaoui, men at der ikke blev rejst sigtelse – ifølge den daværende justitsminister på grund af manglende beviser.

Forelagt de nye oplysninger i sagen siger han i dag:

»Jeg har givet de svar, jeg kunne, ud fra den viden, jeg havde. Hvad der ligger forud for min egen ministertid, må man spørge andre om. Det er dog uden tvivl en både bekymrende og alvorlig sag, som jeg forventer, at myndighederne vil komme til bunds i.«

Mohamed El Mahdaoui blev i 2017 anholdt i Spanien mistænkt for terrorfinansiering. Ifølge PET blev Kemal i sommeren 2016 med »stor sandsynlighed« dræbt som IS-kriger i Syrien. Hvor de mange millioner er blevet af, kan ingen svare på.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver i et svar til Information og Finans, at det »selvsagt« er »en alvorlig sag, som jeg har en forventning om, at myndighederne behandler med stor alvor«.

Skat, PET og SØIK har ingen kommentarer.

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Spansk Politi henvender sig i 2014 til SØIK for at få hjælp til en efterforskning af potentielt økonomisk kriminalitet - og svensk Politi henvender sig i 2015.

I ingen af tilfældene bliver der rejst tiltale imod nogen som helst - for slet ikke at tale om at opnå domfældelse - og pengene er pist væk.

Det er selvfølgelig ikke så godt; men vi ønsker under ingen omstændigheder et overnationalt EU Politi - Heaven forbid !!

Birte Bune Smith

Skat, PET og SØIK har ingen kommentarer, skriver Information. Forståeligt, det er aldrig rart at skulle indrømme egen inkompetence, for der er vist ansat lidt for mange inkompetente medarbejdere dér.
Men én ting er de milliarder, statskassen er blevet berøvet, en helt anden er de menneskeliv, der er gået tabt. I mine øjne er PET skyld i tre menneskets voldelige død, fordi man ikke greb ind i tide,
men åbenbart fandt det mere interessant at fortsætte med at efterforske, måske i håb om at afdække noget mere sensationelt. Det gjaldt drabet på den unge politibetjent Egtved Hansen, hvis liv kunne være sparet, hvis PET ikke havde fundet det mere interessant at efterforske udenlandske terrorister end at gribe ind i tide, og det gjaldt drabene på Finn Nørgård og Dan Uzan, hvor drabsmanden var kendt som radikaliseret islamist, som man også kunne have standset.
Fortsæt, kære Information, du blir ikke arbejdsløs lige med det samme. .