Læsetid: 4 min.

Nekrolog: Informations redningsmand, Palle Fogtdal, er død

Forlæggeren Palle Fogtdal, der i 1968 reddede det lukningstruede Information, blev 87 år efter et langt og aktivt liv som eneren, der med afsæt i 1960’ernes vækstperiode skabte den moderne magasinpresse og fik succes uden at gå på kompromis med egne kvalitetskrav
Pressehistorisk kom Palle Fogtdal til at spille en – synes vi i hvert fald her på avisen – vigtig rolle. Men om det var af forfængelighed, med bagtanke eller af publicistisk idealisme er ikke til at vide, og i øvrigt ligegyldigt.

Pressehistorisk kom Palle Fogtdal til at spille en – synes vi i hvert fald her på avisen – vigtig rolle. Men om det var af forfængelighed, med bagtanke eller af publicistisk idealisme er ikke til at vide, og i øvrigt ligegyldigt.

Aage Sørensen

21. september 2019

Danmarks sidste selvlærte publicist, Palle Fogtdal, er død. Han blev 87 år, og med ham er epoken, da kommercielt vovemod, idérigdom og flid skabte imperier, afsluttet.

Fogtdals imperium blev den magasinpresse, han udviklede i ly af 1960’ernes velstandsstigning og som med flagskibene Bo Bedre, Eva, Alt om Håndarbejde samt specialmagasiner for biler, både, hobby, design og gastronomi satte en standard, der ikke blev overgået. Flere af dem udkom også i Skandinavien og Frankrig, og Fogtdal var kendt som publicisten, der prioriterede kvalitet over vulgær profit.

Eller som han selv udtrykte det, da han satsede stort på et risikabelt projekt: »Vi sætter forfængelighed over griskhed.«

Som publicist var han helt bestemt forfængelig. Opvokset som søn af en sparekassebestyrer i Nysted på Lolland stod han – som den på andre måder beslægtede iværksætter, Lars Larsen – uden for sin branches oldboysnetværk. Erhvervsorganisationer og kollegiale branchetræf interesserede ham ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Carsten Munk
  • Trond Meiring
  • Steen K Petersen
  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
  • Oluf Husted
Christian Skoubye, Carsten Munk, Trond Meiring, Steen K Petersen, David Zennaro, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Indenfor sit snævre område var Palle Fogtdal er meget stor mand fra en meget lille by et sted i provinsen.

Han skal især blive husket for, at han i 1968 købte en fallerende avis, INFORMATION, rettede den op og 2 år senere forærede den væk til personalet.
.