Nyhed
Læsetid: 2 min.

Østjysk møbelfabrik skal i retten om import af teaktræ fra Myanmar

To gange siden 2015 har J. L. Møllers Møbelfabrik i Højbjerg indfortoldet teaktræ fra Myanmar uden at have etableret en lovpligtig ordning, der skal modvirke import af ulovligt fældet tropisk træ. Fabrikken står nu til en bøde, fremgår det af anklageskrift
Indland
10. september 2019

»Vi går ikke på kompromis. Vi sorterer det næstbedste fra – for kun den ypperste kvalitet er god nok. Dette princip gælder i alle led, fra udvælgelsen af råtræet, og frem til møblet står færdigt.«

Sådan kan man læse på hjemmesiden for den østjyske møbelfabrik J. L. Møller i Højbjerg. Siden 1944 har virksomheden fremstillet prisbelønnede kvalitetsmøbler, som sælges over hele verden.

Hvad hjemmesiden ikke oplyser, er, at virksomheden er blevet meldt til politiet af Miljøstyrelsen, og at der i oktober 2018 blev udarbejdet et anklageskrift, som Information har fået aktindsigt i.

Her anklages virksomheden for enten forsætligt eller groft uagtsomt at have undladt at vise fornøden omhu og i tide etablere lovpligtige procedurer, som skal sikre mod, at ulovligt fældet tropisk træ importeres til Danmark.

Procedurerne, som under ét kaldes for due diligence-ordningen, er en følge af EU’s såkaldte tømmerforordning, som blev indført i dansk lov tilbage i 2012.

Det fremgår af anklageskriftet, at J.L. Møllers Møbelfabrik i to tilfælde, nemlig i maj 2015 og igen i april 2017, har betalt told af importeret teaktræ til en samlet værdi af 716.396 kroner. I 2017 var der tale om en container med teaktræ til en importværdi på 326.694 kroner. Ifølge Informations oplysninger vil sagen komme for retten til februar og vare en enkelt retsdag. Anklagemyndigheden kræver en bøde på 374.481 kroner samt konfiskering af værdien af det importerede teaktræ fra april 2017.

Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes at få en kommentar fra J.L. Møllers Møbelfabrik.

Karsten Gasseholm fra Miljøstyrelsen siger, at store professionelle virksomheder ikke bør blive overraskede over, at de er omfattet af tømmerforordningen. Hvis de viser vilje til at efterleve reglerne, får de et påbud, og så plejer forholdene at komme i orden.

»Men det er klart, at hvis en virksomhed er ligeglad, så er vi nødt til at lave en politianmeldelse,« siger Karsten Gasseholm.

Teakimport faldet til nul

Information har tidligere beskrevet, hvordan EU’s tømmerforordning har betydet et drastisk fald i den danske træimport fra Myanmar, som er et af de lande, hvor mistanken til ulovlig træhugst er størst. I 2015-16 importerede Danmark 881 ton tilhugget og savet træ fra Myanmar til en samlet værdi af knap 37 millioner kroner. I 2017 var importen faldet til knap 30 ton til en værdi af halvanden million kroner, og siden er den stoppet helt.

På den baggrund mente Miljøstyrelsen, at der var tale om »en solstrålehistorie,« når det gjaldt importen af tropisk træ fra Myanmar – men at i lande som Peru, Brasilien, Congo, Laos og Papua Ny Guinea, var der ingen solstrålehistorier.

I alt er 3.500 danske virksomheder omfattet af forordningen, og Miljøstyrelsen aflægger tilsynsbesøg og kommer med påbud, hvis virksomhederne ikke selv tager initiativ til at etablere due diligence.

Blandt de virksomheder, der det seneste stykke tid har fået påbud om at etablere en due diligence, er Bauhaus Danmark i Mundelstrup, Direkte Import ApS i Vissenbjerg, Stea A/S i Engesvang, Woodywood ApS i Farum, mens Margurit Copenhagen ApS i Rødovre, Ole Tietze i Ringsted og Embaccollage A/S i Kvistgård har fået et varsel om påbud. Det fremgår af en aktindsigt hos Miljøstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Coninck Lucas

Bøderne skal være meget højere eller også må man finde på noget skarpere. har selv set det der næsten med sikkerhed er regnskovstræ fra Indonesien i danske "allemands parasoller" som helt uforklarligt kan sælges for 400 kr i en isenkræmmer.