Viden om syder forargelse over, at Socialdemokratiets tidligere chefindpisker Henrik Sass Larsen tager imod et job som cheflobbyist for storkapitalen.
Allerede i august lagde organisationen DVCA et stillingsopslag ud. Her præsenterer den sig som »Brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels – dækker hele økosystemet af aktive ejere, der med risikovillig kapital investerer i danske og udenlandske virksomheder.«
Opslaget efterlyser en ansøger »med veludviklet politisk sans«, evne til at finde »fællesnævnere mellem organisationens medlemmer og den politiske agenda på Christiansborg«.
Samt: »Et stærkt netværksgen og personlig gennemslagskraft.«
Jamen, så er Sass da den rette. Tilmed kender Sass alle argumenter mod kapitalfonde. Dem har Sass brugt hele sit voksne liv på at fremføre.
Hvad angår »netvæksgen«, så er kvalifikationen nok ikke så meget Sass Larsens kontakter i Køges rockermiljø som hans nære forhold til alle ministre i den socialdemokratiske regering plus øvrige magtspillere på Christiansborg.
Andre har også
Midt i forargelsen skal man huske, at talrige ministre har taget deres netværk med over til private foretagender. Tidligere S-statsminister Thorning-Schmidt gik til Red Barnet. Tidligere S-justitsminister Karen Hækkerup gik til landbrugslobbyens ’Landbrug og fødevarer’. Den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen susede i 2018 over i en stilling som direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv. Om disse skift gælder, at vurderingen af respektabiliteten må afhænge af ens personlige vurdering af politikeren og af organisationen.
Mere usynlig for offentligheden er embedsmænds vandring fra offentlig tjeneste til privat. Den er massiv og foregår dagligt.
Og her skal jeg tilstå, at den vandring har jeg selv foretaget. I 1984 var jeg fuldmægtig i Miljøministeriet og ansat i dets departement, hvor jeg var med til at rådgive ministeren. Derfra gik jeg over til en stilling i den private organisation Danmarks Naturfredningsforening.
Mine nye arbejdsgivere udtrykte deres forventning om, at jeg ville opretholde kontakter til mine tidligere kolleger i Miljøministeriet. Og det viste sig gørligt i et omfang, som jeg ikke havde forventet. Selv gamle kolleger, der havde betragtet mig med skepsis, anså mig nu for en værdifuld forbundsfælle.
Helt op i ministeriets allerøverste lag gav gode mennesker sig til at forsyne mig med beregninger og politikvurderinger, som ikke alene lettede naturfredningsforeningens arbejde, men som også kunne sives videre til natur- og miljøvenner på Christiansborg. Alt sammen i den gode sags tjeneste, selvfølgelig.
Sådan er det. Og som det fremgår af det stillingsopslag, som endte med at hverve Sass Larsen, er det noget tilsvarende, Sass forventes at bedrive i sit nye job.
Man kan ønske karensperioder, hvor indehavere af offentlige hverv ikke kan springe over til ’modparter’. Men de bør i givet fald kun indføres for ministre og de øverste topembedsmænd. Vi lever trods alt i et frit land, hvor folk kan søge de job, de har lyst til. Og medbringe de kontakter, de har.
Selvrespekten
Hvilke job man tager imod, må afhænge af, hvad ens selvrespekt tillader. Og her har Sass Larsen altså ingen anfægtelser haft. Hvad det siger om ham og hans partikultur, er det op til smag og behag at vurdere.
At jeg her udviser en sådan rummelighed over for Sass Larsen, må forsikre Sass om, at jeg ikke bærer nag. Og det endda på trods af, at Sass har givet mig en gevaldig sviner. Efter jeg i 2017 her i Information havde kritiseret hans partis skrabud for Dansk Folkeparti, svarede Sass i et læserbrev:
»Socialdemokratiet tager ansvar, sådan som vi altid har gjort. Og som altid vil der stå en Rehling og svine os til undervejs. Men for at citere en god gammel landstræner: ’Der ryger jo ikke et blad af et solidt bøgetræ, fordi der står et svin og gnubber sig op ad det.’«
Jamen altså. Tænk, hvilke gevækster Sass Larsen i sit nye job skal stå og gnubbe sig opad.
Nogle steder i erhvervslivet er der klausuler, der begrænser et frit erhvervsvalg af konkurrencehensyn.
Det burde også gælde ministre og top-embedsmænd, da de kan tilføre deres nye arbejdsplads intern viden og indsigt fra deres tidligere arbejde. I militæret ville den slags hedde "faneflugt".
Der er gode og onde, hvad Rehling gjorde, var at arbejde for de gode, hvad Sass gør, er at arbejde for de onde.
Sass Larsen til jobsamtale
...................
DVCA: Hvad er dine svagheder, Henrik?
Sass: Øhh...jeg er så super analytisk, og jeg...øhh...er så detaljeorienteret, at jeg bliver ved med at finde fejl for at gøre det perfekt...Øhh.
DVCA: Gab....
DVCA: Fortæl om en arbejdsopgave,..øhh..du synes lykkedes mindre godt for dig. Hvad gjorde du, og hvad gik skævt?
Sass: Øhhh....da jeg var Erhvervsminister var mit hængeparti altid de dér skattehuller....men jeg er bevidst omkring det og fortsat arbejder....
DVCA: Stop lige det Henrik! Sådanne svagheder kan gå hen og bliver dine plusser..dine rigtig store plusser..øhh....hængepartier, siger du...Hvilke hængepartier?
.....
.....
Hvor bliver så 'hans social(demokratisk)e selvrespekt'?
DVCA har da gjort et kup. De har købt sig direkte adgang til magtens indercirkler. Hvad kan man ellers ønske sig som interesseorganisation?
HSL er bare en opportunist, en vendekåbe, der med dette valg efterlader hele sit politiske virke i en rygende ruinhob.
Men bevares, det er da ikke op til mig, hvordan HSL vælger at forvalte sit liv.
Hvis ikke man er socialist som ung , har man intet hjerte, men hvis man stadig er det som 40-50 årrig, har man ingen hjerne.
Jeg håber virkelig ikke, at han render ind i en depression igen. Den slags er ikke at spøge med, eller bruge for egen vindings skyld.
Andre lande, som vi ellers sammenligner os med, har fundet ud af at have en forvaltningsdomstol og karensregler for (top)politikere, der skal videre i job...
Bette DK er jævnligt - selvom det modsatte besynges - ganske bagstræberisk.
Tja - det hele forekommer mig nu lidt overilet for ikke at sige panisk.
Tænk jeg har så megen tillid til Sass, som hele sit liv har brændt for S , for de svageste i samfundet. Det har han med i bagagen, han bliver nok/ måske en anderledes end man forventer direktør for den virksomhed. Men når det er sagt, synes også jeg politikere, og spindoktorer bør have karenstid på to år, men det lader sig nok ikke gøre. Andre brancher kunne man sige det samme om, så man kan ikke gøre så meget ved det.
Gad vide hvad der motiverede Sass til at melde sig ind i S i sin tid?
Nå det kan da også være ligemeget.