Læsetid: 3 min.

’Okay’ aftale giver regionerne 1,5 milliard ekstra til sygehuse

Med 1,5 mia. ekstra til sygehusområdet i 2020 er regionerne ret godt tilfredse med aftalen, der onsdag blev indgået med regeringen. Det bedste resultat i flere år, mener eksperter, omend ikke særlig visionært
Regeringen indgik onsdag en økonomiaftale for 2020 med regionerne, som får 1,5 milliarder kroner ekstra. Samtidig afskaffes det hidtidige omprioriteringsbidrag – tvungne årlige besparelser – på både sundhedsadministration og på det regionale udviklingsområde. Det havde i 2020 betydet en besparelse på samlet 84 millioner kroner, der altså ikke kommer. Fra venstre ses social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), formand i Danske Regioner Stephanie Lose (V), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S) på vej til at præsentere aftalen.

Regeringen indgik onsdag en økonomiaftale for 2020 med regionerne, som får 1,5 milliarder kroner ekstra. Samtidig afskaffes det hidtidige omprioriteringsbidrag – tvungne årlige besparelser – på både sundhedsadministration og på det regionale udviklingsområde. Det havde i 2020 betydet en besparelse på samlet 84 millioner kroner, der altså ikke kommer. Fra venstre ses social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), formand i Danske Regioner Stephanie Lose (V), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S) på vej til at præsentere aftalen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. september 2019

Meget mere kunne man ikke gøre sig håb om i disse tider og fra en regering, som lige er tiltrådt. Sådan siger to sundhedsøkonomer om den aftale, finansminister Nicolai Wammen (S) og regeringen onsdag indgik med regionerne om disses økonomi i 2020. Også Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, er efter omstændighederne tilfreds.

»Vi har kæmpet for hver krone i aftalen, og selv om vi havde håbet på noget mere, må jeg sige, at jeg er godt tilfreds,« siger regionsformanden.

Med aftalen løftes regionernes økonomi med 1,5 mia. kr. næste år, knap så meget som de to mia., regionerne havde håbet på.

»Men man har altså fået en pæn del af det, man havde bedt om og mere, end man har opnået de seneste seks-syv år,« siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved dansk center for sundhedsøkonomisk forskning, Syddansk Universitet.

Hans kollega, professor Jakob Kjellberg fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, kalder tilsvarende aftalen »fornuftig set fra et regionalt perspektiv, men ikke særlig visionær«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Anker Heegaard
Eva Schwanenflügel og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Artiklen er egentlig ret symptomatisk for det, der er gået galt i Danmark i de seneste tyve år. For at vurdere, om en sygehusaftale er i orden, spørger man først og fremmest.....økonomer?

Nu ved jeg ikke, hvordan Jørgen Steen Nielsen har det; men hvis jeg får en behandlingskrævende sygdom, render jeg altså ikke ind på Økonomisk Institut.