Oksekødsrapport koster institutleder på Aarhus Universitet jobbet

Efter Informations afsløringer af landbrugets indflydelse på den omstridte oksekødsrapport trækker institutleder Erik Steen Kristensen sig og forlader Aarhus Universitet efter gensidig aftale. Centerleder får desuden kraftig kritik for utilstrækkelig kvalitetssikring
Information kunne i fredags afsløre, at forskerne bag den omstridte oksekødsrapport ikke alene har ladet Landbrug & Fødevarer påvirke en pressemeddelelse, men ligefrem ladet interesseorganisationen skrive hele afsnit i rapporten og vælge forsidefoto og titel.

Information kunne i fredags afsløre, at forskerne bag den omstridte oksekødsrapport ikke alene har ladet Landbrug & Fødevarer påvirke en pressemeddelelse, men ligefrem ladet interesseorganisationen skrive hele afsnit i rapporten og vælge forsidefoto og titel.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
4. september 2019

Sagen om den omstridte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet får nu yderligere konsekvenser. I et nyhedsbrev oplyser universitetet, at institutleder for Agroøkologi Erik Steen Kristensen »efter aftale« har valgt at trække sig fra sin post og forlader universitetet.

Det sker, efter at Information fredag kunne afsløre, at forskerne bag rapporten ikke alene har ladet Landbrug & Fødevarer påvirke en pressemeddelelse, men ligefrem ladet interesseorganisationen skrive hele afsnit i rapporten og vælge forsidefoto og titel.

»Der har ikke været den nødvendige armslængde til eksterne interessenter, hvilket sætter spørgsmålstegn ved universitetets uafhængighed og integritet. Dette er helt uacceptabelt,« udtaler Lars Henrik Andersen, som er konstitueret dekan ved Science and Technology, i nyhedsbrevet.

Oksekødsrapporten er udgivet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug , DCA, ved Aarhus Universitet. Men ifølge Lars Henrik Andersen »er det institutledelsen på Institut for Agroøkologi, der har det overordnede ansvar for forskning og samarbejde«.

»Institutledelsen har derfor skullet sikre de overordnede rammer for projektet, inden arbejdet blev påbegyndt, såvel som i udførelsen, i kvalitetssikringen og uafhængigheden af rapporten. Jeg må konstatere, at dette ansvar ikke har været løftet i tilfredsstillende grad,« udtaler dekan Lars Henrik Andersen i nyhedsbrevet.

Lars Henrik Andersen udtrykker samtidig »kraftig kritik« af centerleder ved DCA Niels Halberg for »utilstrækkelig kvalitetssikring« af rapporten.

Den kritik tager Niels Halberg ifølge nyhedsbrevet til efterretning, og han »beklager stærkt forløbet«.

»Der er ingen tvivl om, at vi har begået fejl. Vores kvalitetsprocedurer har ikke sikret uafhængigheden og armslængden i dette tilfælde. Der må ikke kunne rejses tvivl om troværdigheden af DCA’s rapporter og den forskning, som rapporterne formidler,« udtaler Niels Halberg i nyhedsbrevet.

Han udtaler endvidere, at han »straks« vil gå procedurer grundigt igennem og »rette op på forholdene, hvor det er påkrævet«.

»Ansvarsfordelingen mellem instituttet og DCA skal være fuldstændig klar, så vores rapporter lever op til universitetets retningslinjer.«

Ikke uafhængig forskning

Rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen erkendte fredag, at forløbet omkring oksekødsrapporten er så kritisabelt, at man ikke kan tale om uafhængig forskning.

Rapporten er et brud på universitetets egne retningslinjer og på god forskningsskik, sagde han i et interview med Information. I weekenden erkendte Landbrug & Fødevarer samtidig, at interesseorganisationen »var gået for langt« og ikke har overholdt »god skik for samarbejde med universiteter«.

Både Landbrug & Fødevarer og Aarhus Universitet meddelte i den forbindelse, at de vil tilbagebetale pengene til Kvægafgiftsfonden, der har finansieret projektet, indlede undersøgelser af tidligere projekter samt indføre nye retningslinjer. Mandag valgte Aarhus Universitet at trække rapporten tilbage, og uafhængige internationale forskere skal nu bedømme den i en såkaldt peer review-procedure.

Det fremgår også af nyhedsbrevet, at alle DCA-rapporter baseret på samarbejder med private virksomheder og interesseorganisationer og udgivet inden for de seneste fem år skal gennemgås »med henblik på at afklare eventuelle problematiske forhold«. Det har rektor Brian Bech Nielsen og dekan Lars Henrik Andersen besluttet som konsekvens af forløbet omkring oksekødsrapporten.

Aarhus Universitet vil desuden fremover afholde obligatoriske kurser for medarbejdere i universitetets retningslinjer for god forskningsskik, god formidlingspraksis og god praksis for samarbejde med eksterne parter.

Jørgen E. Olesen er blevet konstitueret som institutleder frem til 31. marts 2020.

Oksekødsrapporten

I en tid, hvor klimakrisen står højt på den politiske dagsorden, er landbruget og særligt oksekødsindustrien under pres. For hvilke konsekvenser vil forbrugere og beslutningstagere drage af det store klimaaftryk fra oksekød?

I en rapport finansieret af landbruget har forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med en forsker fra DTU givet deres bud på oksekøds klimaeffekt i forhold til andre fødevarer. Men rapporten er ifølge udenforstående eksperter metodisk problematisk.

I denne artikelserie undersøger Information, om der er tale om uvildig forskning. Eller om Aarhus Universitet er gået på kompromis med god forskningsskik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anstændigheden og sammenhængs kraften skal genopbygges i vores dejlige lille land Danmark. Såvel videnskabeligt og ikke mindst politisk. Ingen befolkningsgruppe skal udsættes for den hetz og stigmatisering længere som er sket gennem de seneste år. Med de udfordringer Danmark og resten af verden står over for de kommende årtier er sammenhængs kraften i et samfund meget afgørende for, hvordan disse udfordringer kan modstås.

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Torben Skov, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Godt, jeg ikke væddede, jeg var sikker på, Jørgen E Olesen røg først.

Dorte Sørensen

Men BURDE denne sag ikke fører til en kritisk gennemgang af Helge Sanders og Fogh Rasmussens omlægningen af universiteterne, deres samarbejdsformer og økonomisk afhængighed af private osv....

Palle Yndal-Olsen, Morten Wieth, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, John Andersen, Lars Løfgren, Helene Andersen, Søren Kramer, Poul Simonsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Jane Jensen, Lasse I. V. Jakobsen, Mathias Petersen, Thomas Tanghus, Jens Christensen, Steen K Petersen, Torben Skov, Karsten Lundsby, John Liebach og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Dorte - kritiserer du ideen om "fra forskning til faktura" ?

Er du imod det frie marked?

Efter min mening har "Det frie marked" intet at gøre på statens/fællesskabets universiteter. Det står erhvervslivet frit for at betale for egne forskningscentre.
Til gengæld bør de sparkes ud af universiteterne og disses bestyrelser.
For min skyld må staten gerne tredoble bevillingerne til den frie forskning og uddannelse. Aarhus universitet er vist nærmest gennemsyret af private penge. Bl.a. Lars Seier Christensens. http://cs.au.dk/news-events/pages/aabning-af-concordium-blockchain-resea...

Og så er jeg ikke en robot endnu. Jeg synes det check er malplaceret.

Karsten Lundsby, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Poul Simonsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Lasse I. V. Jakobsen, Mathias Petersen, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Jens Christensen, Søren Kramer, Steen K Petersen og Henrik Rasmussen anbefalede denne kommentar

For at blande mig så er jeg imod det frie marked, det findes ikke. Jeg syntes at I er en flok idioter, hvis i tror på at evig vækst er en mulighed.

@ Dorte Sørensen
"Men BURDE denne sag ikke fører til en kritisk gennemgang af Helge Sanders og Fogh Rasmussens omlægningen af universiteterne, deres samarbejdsformer og økonomisk afhængighed af private osv...."

Absolut!
Eksemplet viser med al tydelighed at Helge Sanders og Anders Fogh var på vildspor.
Det er vigtigt at universiteterne laver uvildig og troværdig forskning. Derfor bør der afsættes langt flere offentlige midler til universitetsforskningen.
Desuden bør det være et ufravigeligt lovkrav ved AL forskning, at oplyse præcis hvordan forskningen er finansieret og af hvem. Både når der er tale om privat og offentlig forskning.

Der er alt for mange eksempler på, at virksomheder, der finansierer forskning fordrejer forskningen til gavn for egne interesser. F.eks.: Dandy, Coca Cola, Motorola/Sonofon, samt mange flere

Universitetsforskningens adelsmærke, er netop at der ikke skal kunne rejses tvivl om at forskningen er uvildig. Her er den offentlige finansiering af forskningen meget vigtig.
Derfor er det afgørende at den nuværende model, bliver lavet om, og det er en opgave for Folketinget.

Dorte Sørensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Det kunne alligevel blive for meget med den “videnskablige” prostitution.

Men han får nok et job i Landbrug og Fødevarer inden han skal møde på jobcentret? Og sikkert også et gyldent håndtryk fra universitetet?

Nis Jørgensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Kunne vi så måske få CO2 rapporten, der dannede beslutningsgrund for Landbrugspakken, set efter i sømmene !
Korrelation mellem rapportens konklusioner og fremtidige bevillinger til universitet kunne passende analyseres igen set i lyset af oksekødsrapporten.

Karsten Lundsby, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Et klart skridt i den rigtige retning i forhold til at genoprette tilliden til Århus Universitet som en forskningsinstitution, og ikke bare et propaganda apparat, men Der er stadig lang vej endnu