Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pædagogernes Pension skiller sig af med aktier for 300 millioner i atomvåben

Som reaktion på Informations afdækning af pensionsselskabernes kontroversielle investeringer, har Pædagogernes Pension nu sat 44 selskaber på den sorte liste på grund af involvering i atomvåben. I alt er der blevet frasolgt for 300 millioner kroner
»I kølvandet på det fokus, der har været, har vi haft anledning til at diskutere problematikken. Og det er aldrig for sent at træffe en rigtig beslutning,« Sune Schackenfeldt, der er administrerende direktør i Pædagogernes Pension.

»I kølvandet på det fokus, der har været, har vi haft anledning til at diskutere problematikken. Og det er aldrig for sent at træffe en rigtig beslutning,« Sune Schackenfeldt, der er administrerende direktør i Pædagogernes Pension.

Peter Nygaard Christensen

Indland
1. oktober 2019

44 selskaber med involvering i atomvåben bliver nu sat på den sorte liste hos Pædagogernes Pension (PBU). Samtidig har pensionsselskabet skilt sig af med alle sine aktier i firmaerne.

Det oplyser PBU’s administrerende direktør, Sune Schackenfeldt, til Information.

»I kølvandet på det fokus, der har været, har vi haft anledning til at diskutere problematikken. Og det er aldrig for sent at træffe en rigtig beslutning,« siger han.

Listen over de ekskluderede selskaber tæller bl.a. den britiske våbengigant BAE Systems, amerikanske Lockheed Martin og indiske Larsen & Toubro. Samlet set har PBU frasolgt aktier for 300 mio. kr. i firmaerne, og med sortlistningen afskærer PBU sig fra at investere i dem fremover.

Investeringerne i atomvåbenselskaber har ellers givet pensionsselskabet »et godt afkast«, fortæller Sune Schackenfeldt.

»Men vi mener alligevel ikke, at det er noget, der vil skade vores afkastforudsætninger fremadrettet, at vi gør det her,« siger han.

Sortlistningen og frasalget sker som reaktion på, at Information tidligere i år kunne afdække, at danske pensionsselskaber samlet set havde aktier for 2,5 milliarder kroner i selskaber, der er involveret i atomvåben, og som står på den sorte liste hos andre pensionsselskaber.

Særligt fire pensionsselskaber – PBU, Industriens Pension, PensionDanmark, og Lægernes Pension – skilte sig ud med relativt store investeringer. Som de eneste af de 17 største pensionsselskaber udgjorde deres investeringer i atomvåbenrelaterede virksomheder mere end én procent af deres samlede aktiebeholdninger.

Etik og kartonvin

Da Information bragte historien, svarede PBU, at de ikke så atomvåben som kontroversielle.

Men allerede en uge senere ændrede pensionsselskabet holdning. Det skete efter, at sagen var blevet diskuteret på et møde med de 35 pædagoger, der er valgt i deres lokale fagforeninger til at være medlemmernes talerør i pensionsselskabet. Her stod det klart, at medlemmerne var kritiske over for, at deres pensionsopsparinger blev investeret i atomvåben.

»Vi har en lav løn og lav pensionsindbetaling, så afkastet er vigtigt for os. Men de fleste pædagoger vil nok foretrække at drikke kartonvin til frikadellerne, frem for at deres penge ikke er investeret etisk,« forklarede Lasse Porsgaard Birkelund, der repræsenterer pædagogerne i BUPL Sydjylland, dengang til Information.

En del af de danske pensionsselskaber har en politik om ikke at investere i atomvåbenfirmaer. Men de enkelte pensionsselskaber har forskellige definitioner af, hvornår et firma regnes for at være involveret i atomvåben. Kriteriet kan f.eks. være om et selskab direkte er involveret i produktionen af våbnene eller bare indgår som leverandør til våbensystemerne.

PBU har valgt, at deres grænse skal gå ved, om et firma producerer komponenter, der enten er »målrettet a-våben« eller er »nødvendige« for at producere dem, forklarer Sune Schackenfeldt.

Da Information tidligere på året foretog sin opgørelse, var det kun Sampension, Lærernes Pension og Velliv, der ikke havde nogen investeringer i atomvåben.

Informations afdækning viste, at også MP Pension – som ellers har en ganske restriktiv politik mod atomvåben – havde for 101 millioner kroner aktier i selskaberne United Technologies og Rolls Royce.

Begge disse selskaber er efterfølgende blevet ekskluderet af MP Pension.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Larsen og Toubro lyder nu ikke særlig indisk. Jeg vil næsten gå så langt som at sige at det lyder påfaldende dansk.

Det var da vist på tide gamle kollegaer,men trist at det skulle være grundet fokus fra denne avis.t
Penge kan vist godt lugte! dobbeltmoralsk at kritisere politikere og kapital og militær og så investere i det!