Nyhed
Læsetid: 4 min.

Politikere vil til bunds i jihadisters involvering i formodet millionsvindel

Justitsminister Nick Hækkerup må forklare, hvordan det kunne gå til, at millioner af kroner forsvandt fra selskaber med jihadister i hovedroller, mener SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti
»Når man har koblingen af økonomisk kriminalitet og potentiel terrorfinansiering, så er det faktisk dobbelt op på, hvor alvorlig sagen er,« siger erhvervsordfører og medlem af retsudvalget for SF Lisbeth Bech Poulsen.

»Når man har koblingen af økonomisk kriminalitet og potentiel terrorfinansiering, så er det faktisk dobbelt op på, hvor alvorlig sagen er,« siger erhvervsordfører og medlem af retsudvalget for SF Lisbeth Bech Poulsen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
12. september 2019

Rystende, skræmmende og meget, meget voldsomt.

Politikere fra begge sider af Folketinget er chokerede over de oplysninger om et netværk bag formodet momssvindel med jihadister i centrale roller, som Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, kunne fremlægge onsdag.

»Når man har koblingen af økonomisk kriminalitet og potentiel terrorfinansiering, så er det faktisk dobbelt op på, hvor alvorlig sagen er,« siger erhvervsordfører og medlem af retsudvalget for SF Lisbeth Bech Poulsen.

Hun vil have fulgt op på, om der er gjort nok for at sætte ind over for problemet, og vil derfor stille spørgsmål til både erhvervsministeren, justitsministeren og skatteministeren.

Kortlægningen, som Information og Finans har foretaget, viser, at 14 forretningsmænd har spillet centrale roller i et netværk af formodede svindlere, der har oparbejdet en gæld til det offentlige på over 800 millioner kroner i ubetalt moms, skat og afgifter.

To af disse forretningsmænd er jihadister. Den ene blev i 2017 fængslet i Spanien mistænkt for terrorfinansiering, mens den anden ifølge et notat fra bagmandspolitiet med stor sandsynlighed blev dræbt i 2016 i Syrien i kamp for Islamisk Stat.

De to jihadister har ifølge Information og Finans’ kortlægning selv spillet en aktiv og organiserende rolle i selskaber, der har efterladt sig en gæld på mindst 97 millioner kroner til det offentlige samt over 66 millioner kroner til andre kreditorer.

Pengene er i vidt omfang forsvundet, og det har fået flere eksperter til at frygte, at dele af udbyttet fra den formodede svindel kan være gået til terrorfinansiering.

Ingen af de to jihadister er dog dømt. Dele af netværket er blevet efterforsket og har været for retten som selvstændige sager. Men der er også dele af netværket, som aldrig har været for retten.

’Fuld klarhed’

Dennis Flydtkjær, skatteordfører og medlem af Folketingets Retsudvalg for Dansk Folkeparti, vil nu bede om en skriftlig redegørelse for at finde ud af, hvilken viden myndighederne har haft i sagen.

»Det er jo i sig selv et problem, når nogen snyder i skat, men hvis det er gået til terrorfinansiering, hvad man i denne sag godt kunne have en formodning om, så er det penge, som man har snydt den danske statskasse for, og som så bliver brugt til at slå folk ihjel, sprænge bomber eller finansiere et modbydeligt regime i Syrien, der har skåret arme, hænder og hoveder af folk. Det er rigtigt skræmmende, og det er noget, som vi er nødt til at få undersøgt nærmere og få klarlagt,« siger han.

Dennis Flydtkjær mener, at både justitsministeren og skatteministeren må redegøre for sagen. Det er »helt oplagt«, for »de to enheder er jo nødt til at tale bedre sammen«, siger han og tilføjer:

»Jeg vil gerne signalere til ministeren, at vi stiller vores mandater til rådighed. Vi er nærmest klar til at gøre hvad som helst for at komme dette til livs.«

Enhedslistens Rune Lund vil også have en forklaring:

»Der tegner sig et billede af, at der er en kreds af personer, som er rigtig godt kendt af PET. De ved, at de har snablen dybt nede i statskassen og svindler fællesskabet for penge. Alligevel vælger PET enten ikke at gøre noget, eller også er de dybt inkompetente i forhold til at få anholdt nogle, der svindler vores statskasse for at bruge pengene blandt andet til terrorfinansiering,« siger han.

Rune Lund hæfter sig ved, at DR og Jyllands-Posten tilbage i 2016 og 2017 har skrevet om en del af det netværk, som nu viser sig at være mere omfattende end hidtil kendt.

I den forbindelse stillede Rune Lund spørgsmål til daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men de svar, han fik, stillede ham ikke tilfreds. Nu må der fuld klarhed over sagen, mener han.

»Hvorfor der ikke bliver grebet ind over for det her, er simpelthen komplet uforståeligt. Vi har ikke fået så meget som antydningen af en forklaring på, hvorfor man tilsyneladende har set igennem fingre med, at det her er foregået,« siger Rune Lund.

Justitsminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet) har i en kort skriftlig kommentar til Information og Finans’ kortlægning meddelt, at han nu vil undersøge, om der skal ske ændringer i den måde, myndighederne samarbejder på, og om de har tilstrækkeligt effektive værktøjer til at bekæmpe organiseret økonomisk kriminalitet.

»Regeringen kommer derfor til at se på, hvordan indsatsen kan styrkes på tværs af vores myndigheder. Jeg er meget åben over for at tage nye værktøjer i brug, og jeg vil gå i dialog med myndighederne om, hvilke tiltag der vil kunne styrke os i kampen mod de her kriminelle,« skriver Nick Hækkerup.

Sådan fungerer momssvindel

Hvordan kan svindlere bruge momssystemet til at snyde statskassen for store millionbeløb? Journalist Bo Elkjær giver her en kort og letforståelig forklaring på, hvordan momssvindel fungerer.

Serie

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sjovt at Dansk Folkeparti kræver en forklaring på et forhold de selv har været parlamentarisk grundlag siden 2002.

Søren Munck, Werner Gass og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Helt fint at begge fløje harcelerer over svindel med vores allesammens penge og helt fint at begge fløje er imod Jihadistyer. (Hvilket der for øvrigt ikke er noget mærkeligt i)

Jeg er sikker på at den nuværende minister også er særdeles opsat på at få afklaringer af problemet.