Nyhed
Læsetid: 2 min.

De Radikale vil ikke bruge penge på Socialdemokratiets pensionsreform

Selv hvis det lykkes at finde finansiering til socialdemokraternes forslag om tidlig tilbagetrækning, vil De Radikales Morten Østergaard hellere bruge pengene på grøn omstilling og daginstitutioner. Ærgerligt, mener Socialdemokratiet
De Radikale vil ikke bruge penge på pensionsreformen. »Jeg synes, det er børnenes tur, og jeg synes også, den grønne omstilling er vigtigere,« siger Morten Østergaard.

De Radikale vil ikke bruge penge på pensionsreformen. »Jeg synes, det er børnenes tur, og jeg synes også, den grønne omstilling er vigtigere,« siger Morten Østergaard.

Indland
5. september 2019

Socialdemokratiet får svært ved at overbevise De Radikale om, at der skal sættes penge af til tidligere tilbagetrækning for nedslidte. Det siger De Radikales politiske leder Morten Østergaard i et interview med Information.

Han vil i stedet fokusere på at få gennemført den aftale om seniorpension, som De Radikale og DF indgik med den tidligere regering, og så ellers investere i klima, folkeskole og daginstitutioner.

»Det er en prioriteringssag for os,« siger Morten Østergaard om De Radikales position.

Partiet har fået indført i det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne, at ny lovgivning ikke må svække arbejdsudbuddet, hvis det ikke opvejes af anden lovgivning, som øger arbejdsudbuddet tilsvarende.

Nu siger Morten Østergaard, at han tvivler på, det kan lade sig gøre at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet tilstrækkeligt til, at han vil lægge stemmer til pensionsforslaget.

Og selv hvis pengene kan findes, vil han insistere på, at de i stedet bliver brugt på klima, folkeskole og daginstitutioner.

»Jeg synes, det er børnenes tur, og jeg synes også, den grønne omstilling er vigtigere,« siger Morten Østergaard.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået at finde tre mia. kr. til forslaget om tidlig tilbagetrækning. Morten Østergaard vil ikke afvise at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet tilsvarende.

»Men hvis jeg gjorde det, så ville jeg nok betinge mig, at pengene blev brugt på noget, som jeg prioriterede højere.«

’Ikke så overraskende’

Politisk ordfører Jesper Petersen (S) ærgrer sig over, at De Radikale på forhånd »er så negative over for at hjælpe nogle af de nedslidte grupper på arbejdsmarkedet. Men det har de jo været hele vejen igennem, så det er ikke så overraskende for mig«.

»I stedet for at lukke den dør på forhånd ville jeg da ønske, at De Radikale havde et mere åbent sind,« siger Jesper Petersen.

Med De Radikales melding ser det ud til, at Socialdemokratiet må forsøge at finde flertal for forslaget med hjælp fra Dansk Folkeparti.

DF’s formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere sagt til Politiken, at han gerne vil lægge stemmer til Socialdemokratiets forslag. Men kun hvis aftalen først træder i kraft efter næste folketingsvalg.

Jesper Petersen er dog ikke bekymret for, om det kan lade sig gøre at lande en aftale om tidlig tilbagetrækning i denne valgperiode.

»Lad os nu se. Jeg har ikke lyst til at tage sorgerne på forskud,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen, vi vil ikke bruge stemmer på De Radikale.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Martin Sørensen, June Pedersen, Mads Kjærgård, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Helle Walther, Peter Knap, Steen K Petersen, Peter Hansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det ændrer sig, når arbejdsmarkedets parter har nået en aftale i forhandlinger med regeringen.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jens Holm Møller

Der er noget selvmodsigende hos de radikale. På den ene side går de ind for miljøet, på den anden side fastholder de vækstsamfundet, som giver miljøproblemer.
Hvis vi ændre pensionsalderen fra at tage udgangspunkt i dåbsattesten til at tage udgangspunkt i antal år på arbejdsmarkedet er det meste af problemet løst, og evt. mangel på arbejdskraft kan let løses ved at afskaffe det nytteløse arbejde.

Karsten Lundsby, Mads Kjærgård, Bjarne Jørgensen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Søren Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Jan Nielsen, Kim Houmøller, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Her løber vi ind i det problem, Jens Holm, at det nytteløse arbejde mest er noget, som radikale vælgere har.

Eva Schwanenflügel, Ann Thomsen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Palle Jensen, Mads Kjærgård, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, ulrik mortensen, arne tørsleff, Torben K L Jensen, Carsten Mortensen, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Jan Nielsen, Torben Skov, Christina Meyer, Lis djørup, Liselotte Paulsen, Kim Houmøller og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar

Grundlæggende får jeg fnidder af at se, hvor selvfed Morten Østergaard er, og det er mig ganske enkelt ubegribeligt, hvordan det kan være at så mange har stemt på hans parti.
Gider - orker - magter folk ikke at sætte sig ind bare en smule ind i ting? -Radikale er IKKE et rødt parti!
Og bare lige: ' for the benefit' Radkale indgik en form for pensionsaftatale med VLAK lige før valget - og hvorfor mon?

Karsten Lundsby, Anders Graae, Jan Damskier, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, June Pedersen, Carsten Svendsen, Espen Bøgh, Mads Kjærgård, Carsten Wienholtz, Peter Wulff, Susanne Kaspersen, Ole Henriksen, arne tørsleff, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Munk, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, Torben Bruhn Andersen, Helle Walther, Peter Knap, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Radikale er bare så irriterende realpolitiske, at det nærmer sig det visionsløse, men der er ikke noget nyt i positionen som bremseklods på en hvilken som helst regering. Nogle vil selvfølgelig kalde dem en vagthund. I dette tilfælde står de vagt om at ingen forlader arbejdsmarkedet før de er helt færdige.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Palle Jensen, June Pedersen, Mads Kjærgård, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, arne tørsleff, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Helle Walther, Peter Knap, Steen K Petersen, Jan Nielsen, Estermarie Mandelquist og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Liberal Alliances moder.

Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Svendsen, Mads Kjærgård, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, arne tørsleff, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Steen K Petersen, Jan Nielsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

De radikale vil hellere underminere arbejdsmarkedet ved hele tiden at lave nye kunstige arbejdsudbud om det er at hive en masse udlændinge ind og tage arbejdet, eller jage de syge ud i en limbo på arbejdsmarkedet. Samtidigt skære de gerne ned for den alm. lønmodtagers rettigheder, dagpenge, pension osv.

Kim Folke Knudsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Jan Damskier, Martin Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, June Pedersen, Torben Skov, Susanne Kaspersen, P.G. Olsen, arne tørsleff, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Radikale kan ødelægge enhver regering er der sagt, og det er så sandt , som det bliver sagt desværre fortsat.

Kim Folke Knudsen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Peter Hansen, Liselotte Paulsen, June Pedersen, Torben Skov, Susanne Kaspersen, arne tørsleff, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
patrick scholer

Måske en del af finansieringen kunne findes ved at "effektivisere" (slanke) de udgifter der er til at kontrollere og administrere de der er havnet i den ulykkelige situation at have brug for hjælp...

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Liselotte Paulsen, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Hvad skal vi dog med det store arbejdsudbud, radikale? I er lige så primitive som Trump. Vi producerer langt mere, end vi anvender. Vi kunne give et bidrag til at udjævne EU’s makroøkonomiske ubalancer ved at svække arbejdsudbuddet. Vi kunne også reducere udlandets efterspørgsel efter dansk arbejdskraft ved at revaluere. De Radikale er tilsyneladende det store pengepugerparti, der mener at danskerne skal skovle udenlandsk valuta hjem til Danmark – jævnfør fortidens merkantilisme og Trumps primitive politik. Vi har ikke brug for at vinde konkurrencen om, hvem der har de største overskud over for udlandet. Vi har brug for at stoppe den konkurrrence, så ingen lande bliver ødelagt af kæmpegæld. Skal vi give gaver til grækere og andre gældsatte? Nej. Vi skal holde op med at presse dem til at gældsætte sig ved at modtage vores overflod af eksport. Så får vi tid til pension.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Martin Sørensen, Liselotte Paulsen, June Pedersen, Mads Kjærgård, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De Radikale vil gøre hvad som helst for at overtage DF's hidtidige position som tungen på vægtskålen.
Nu skal det så ske ved at modtage Venstres bejlen med kyshånd.
Det bliver dog interessant at se, hvor stor Venstres charme bliver, såfremt Inger Støjberg indtager næstformandsposten i Venstre, og man opretter en kommission for at komme tilbunds i hendes skiftende forklaringer om den famøse forordning om adskillelse af asyl-ægtepar?
Men det bliver så ikke med de Radikales støtte, måske?

Kim Folke Knudsen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Poul Erik Riis, Torben Bruhn Andersen, Espen Bøgh og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke helt hvad jeg mener , men jeg synes nu "raseriet" mod de radikale her er i overkanten. Hvad pokker skal I så skrive om resten til højre?
Er den pensions reform,som socialdemokratiet nu så perfekt? De radikale har da nok en pointe med det grønne og børn- er der råd til det hele?

ulrik mortensen

"Radikal politik er som at sømme budding op på en væg." - Svend Auken

Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Martin Sørensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja man må sige, at Lars Løkke er uendeligt mere sympatisk end Morten Østerskov, og der skal meget til. Men I det mindste tonede Lars Løkke da rent flag. Morten Østerskov har helt klart læst for meget Milton Friedman! Vi skal reducere arbejdsudbuddet ikke øge det! Vi skal ned I forbrug og vækst. Men hans vælgere kan vel findet idet kæmpehold af konsulenter mm., der er ansat I fx. Jobcentrene!

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar

Hvis man kun skal skelne til antal år på arbejdsmarkedet ved tildeling af pension, så må man håbe, at man ikke bliver arbejdsløs i årene før retten er optjent. Til gengæld kan man så glæde sig over, at man tilsyneladende lever evigt hvis man ikke kan fastholde sig på arbejdsmarkedet.

Flemming Berger, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

De radikale er og bliver en liberal "gøgeunge" i venstrefløjens rede.

Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Liselotte Paulsen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så kender vi de radikale igen.

Man må undre sig over partiets vælgere, der skiftevis svigter dem og støtter dem, ved folketingsvalgene.

Hvordan deres vælgere kan leve på den egen fortolkning af de radikale politisk slingren, at de står på mål for deres politik, og tager tævene med oprejst pande, - den historie må være så slidt, at mange burde erkende dens bedrag.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hvis det nu er skolelærer så kommer der nok skred i tingene.
Men når det bare er en uuddannet jord og beton arbejder der har slidt sig op, så er der ingen kære mor.

Martin Sørensen

For de radikale skal velfærdsstaten dække ALLE andre end dem som faktisk har bidraget til den siden de gik i lære som 17-18 årige og knokler til de er oppe i årene.

Vi er de radikales malkeko for at levere til deres kreative klasse kernevælgere...

Jeg er lige gået igang med Bolig minister kaare Dybvads bog de lærtes tyrani.

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, ulrik mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu kommer der en undersøgelseskommision af Inger Støjberg :

“Justits­mi­ni­ster indkalder til møde om under­sø­gelse af Støjberg”

https://www.dr.dk/nyheder/politik/justitsminister-indkalder-til-moede-om...

Det er glædeligt, at der findes et parti som Radikale Venstre og en politisk leder som Morten Østergaard.

Mette Frederiksen er et populistisk tågehorn, som kommer med slatne løfter og atter slatne løfter, men som ikke holder fast i, at politik grundlæggende handler om prioritering. Morten Ø anerkender, at politik er prioritering, og han står ved sine prioriteter. Prisværdigt!

Jens Winther:
For en gangs skyld lidt enig med dig, for Morten har ret i prioritering er nødvendig, men dine bemærkninger om Mette Frederiksen synes nu let købte.
Jeg har sympati for de radikale på flere fronter,men han overspiller nok sine kort en smule ham Morten.

Kim Folke Knudsen

Det er en absurd begrundelse. Jeg vil bruge penge på klima, børn og Folkeskole, og så er der ikke råd til at kigge på de nedslidte. Jeg forstår ikke den argumentation.

Det Radikale Venstre må da se, Socialdemokraternes forslag, før de kan foretage dette valg. Hvis nu en Folkeskole i en kommune køre godt, hvorfor skal der så bruges flere penge der på børnene, medens nedslidte medarbejdere på forhånd afskrives som en del af Finansloven ? Det Radikale Venstre er da nød til at se, hvorledes en nedsat pensionsalder skal finansieres på længere sigt for nedslidte, inden de hælder hele Socialdemokratiets overvejelser ned i skraldespanden.

Det med klimaet: Her er argumentation ligeså luftig. For det må afhænge af de konkrete initiativer på klimaområdet og hvordan de finansieres. Det giver ingen mening på forhånd, at opstille en modsætning mellem initiativer til klima og initiativer, som hjælper medarbejdere, der ønsker at gå tidligere på pension.

Det Radikale Venstre har fået en fiks ide, med at ethvert forslag skal føre til en udvidelse af arbejdsudbuddet. Hvorfor ? Altså da der ikke noget parti, som endnu har foreslået, at sætte Folkepensionsalderen ned til 60 år for alle. For så kan jeg godt se, at der kan komme en udfordring med lavere indtægter i form af personskatter og højere udgifter i form af Folkepension.

Men Det Radikale Venstre er nu havnet i en fundamentalistisk overbevisning om, at kun forslag med voksende arbejdsudbud kan godkendes uanset forslagets indhold. Det er for snæversynet og for langt ude med den ensidige fokusering på kun at ville bedømme et socialt forslag på arbejdsudbud.

Jeg finder denne udmelding lige lovlig hurtig. Hvis det er så vigtigt for Formanden for Det Radikale Venstre Morten Østergaard med at arbejdsudbuddet konstant skal stige, så kan jeg han jo hæve Folkepensionsalderen for alle til 70 år eller 72 år nu. Men det hænger slet ikke sammen med at partiet sidder og skriver under på et politisk grundlag med en koalition af Centrum Venstre partier, som jeg kan garantere for vil se rødt, ved udsigten til den form for reformer. Konklusionen burde jo så være, at Det Radikale Venstre stillede sig helt udenfor de to blokke rød blok og blå blok og kørte deres eget sololøb i erkendelsen af, at udbuddet af arbejdskraft tilsyneladende er blevet et afgørende vigtigt ideologisk punkt for partiet forstå det hvem der kan, jeg gør det ikke.

Det er som om at partiet har et blindt punkt. Kan stilladsarbejdere, Sosu assistenter, murere, skraldemænd helt uden ændringer bare arbejde videre til det Radikale Venstres Folkepensionsalder, som med tiden vil nærme sig betragteligt over 70 år ja for de unge over 75 år ?

Det er for mig spørgsmålet og svaret er nej det kan de ikke holde til. Så må vi kigge på alternative løsninger for de grupper af medarbejdere. For det er ikke rimeligt at de først skal betale skat for velfærden i årevis og dernæst mødes med, at deres seniorliv det bliver 10 år kortere og dårligere, fordi ingen gav dem mulighed for at slippe ud af et fysisk nedslidende job.

Er der intet medlem af Det Radikale Venstre, som kan forstå denne synsvinkel ?

Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Omkring dette emne behovet for at gå tidligere på pension.

Hvad med at overveje en ny seniorjobsordning, hvor medarbejdere med arbejde indenfor brancher med nedslidning kan tilbydes omskoling og nyt job, hvor der ikke er den samme fysiske belastning ?

Det vil være den bedste løsning, hvis arbejdsmarkedet på egen hånd indså, at det ikke er rimeligt, at mennesker skal slides op med tunge, løft opskruede akkorder, 120% arbejdstempo og lignende.

Da nu Det Radikale Venstre går så utroligt meget op i arbejdsudbuddet og har drevet det til deres egen intellektuelle fikse ide eller skal vi sige politisk besættelse af et standpunkt tænker jeg.

Hvis nogen politiker gerne vil have, at medarbejdere, som kan arbejde ekstra tager et par ekstra år. Jamen så må man vel indføre en eller anden form for ekstra belønning for den indsats eksempelvis forhøjelse af pensionsindbetalingen ved offentligt tilskud, lavere beskatning af arbejdsindkomsten eller lignende. Gør politikerne det, så tror jeg at det vil være mange som gerne vil arbejde et par år ekstra, hvis job og helbred tillader dette. Men det med at tage et par ekstra år, det skal være en frivillig sag for borgerne ikke noget de skal påduttes af et parti.

Se det vil give et højere arbejdsudbud og ekstra skatteindtægter fra arbejdsindkomst, som så kunne finansiere en fond eller statslig opsparing, der medfinansierer en del af udgifterne til at pensionere de medarbejdere, som er over 60 år, men hvor helbredet ikke kan holde til flere år på arbejdsmarkedet.

Jeg synes den nye regering bør overveje, at afsætte penge til en udvidelse af Seniorpensionsrordningen, så adgangen til at søge om Førtidspension uden arbejdsprøvning gives til alle personer over 60 år. Afgørelsen om tildeling af Førtidspension bør træffes af et fagligt uafhængigt organ og kommunernes udgifter til førtidspension for denne gruppe bør refunderes af staten med 100%. Så fjerner vi kommunernes økonomiske interesse i at parkere borgerne på uendelig kontanthjælp eller på uendelig ikke forsørgelse, hvis de ikke er berettiget til kontanthjælp.

Det der irriterer mig ved Det Radikale Venstres holdning i denne sag er følgende: De blander pærer og æbler sammen i en pærevælling. For der er ingen begrundelse for, at en Finanslov ikke kan laves, hvor der både arbejdes med forslag til at hjælpe medarbejdere, som er nedslidte og med forslag til klimaindsats og børnenes vilkår. Det er en bevidst politisk sammenblanding, som Morten Østergaard går ud med med det tilsyneladende formål, at borgere som er for klimaindsatsen eller borgere som vægter folkeskolen højt, de skal se det som et fravalg af deres ønsker, hvis vi kommer med forslag til tidligere pensionering. Jeg er dødtræt af den form for politisk " Smarte udmeldinger " som Det Radikale Venstre afsporer denne diskussion med.

Partiet har så travlt med at fremstå som økonomisk ansvarligt underforstået, at det er især Enhedslisten og SF ikke. Jeg skal ikke kaste mig ud i en bedømmelse af om Enhedslisten og SF er økonomisk ansvarlige. Det afhænger af øjnene der ser og deres konkrete forslag.

Men Det Radikale Venstre skal ikke tro, at de har patent på økonomisk ansvarlighed, for det har de ikke. Tværtimod synes jeg, at automatpiloten med " Det højere arbejdsudbud " er udtryk for en magelig politik, hvor Det Radikale Venstre ikke vil vælge mellem, hvilke udgiftsposter, som der prioriteres i de offentlige udgifter. Det er som om, at hver gang Det Radikale Venstre peger på nye udgiftsbehov f.eks flere penge til daginstitutioner, klima med videre, så skal vi lige have en automatisk forhøjelse af pensionalderen med i købet. Men hvem har sagt at vi vælgere er enige i den nemme prioritering, hvor vælgerne især de unge betaler til alle Det Radikale Venstres lange liste af nye udgifter i det offentlige.

Det må vel på et tidspunkt gå op for Det Radikale Venstre, at hvis denne politik fortsættes uændret udi fremtiden, så kommer der en dag, hvor pensionsalderen nærmer sig 80 år og hvad er det så for arbejdsgivere, som vil holde på medarbejderne så længe. Det er næsten det samme, som at abonnere på afskaffelsen af folkepensionen.

Se at komme ud af den snævre økonomistiske vanetænkning og jeres neoklassiske model tvangstanke, at arbejdsudbuddet for enhver pris skal stige. Politik handler om andre hensyn end de rent økonomiske, selvom økonomi selvfølgelig er en vigtig faktor.

Socialdemokratiet har erkendt et vigtigt problem: Mange medarbejdere kan ikke holde til at arbejde til deres nuværende pensionstidspunkt. Den konkrete løsning er ikke helt tydelig og finansieringen af tidligere pension, det må konkretiseres. Så må vi uden fordomme se på, hvordan vi i fællesskab løser denne opgave, så der er plads til en seniortilværelse for alle danskere.