Læsetid: 9 min.

Rasmus Prehn vil prioritere klimatilpasning i fattige lande – med penge fra u-landsbistanden

Udviklingsminister Rasmus Prehn vil hæve klimabistanden og bruge udviklingsbistanden mere offensivt til at forhindre flygtningestrømme i Europa – alt sammen uden hverken at tilføre flere penge eller skade eksisterende projekter. Trods kritik fra flere ngo’er skal der, hvis det står til regeringen, tages 595 millioner fra udviklingsbistanden til øget klimabistand
Tirsdag annoncerede Rasmus Prehn, at regeringen foreslår at hæve klimabistanden med 595 millioner kroner, og at disse fortsat skal findes inden for den eksisterende ramme – altså fra udviklingsbistanden, som Socialdemokratiet ikke har planer om at hæve. Her ses ministeren i flygtningelejren Zaatari, hvor han drøfter fordelene ved solcelleanlæg med Irene Omondi, kontorchef for UNHCR, mens livvagterne ser til.

Tirsdag annoncerede Rasmus Prehn, at regeringen foreslår at hæve klimabistanden med 595 millioner kroner, og at disse fortsat skal findes inden for den eksisterende ramme – altså fra udviklingsbistanden, som Socialdemokratiet ikke har planer om at hæve. Her ses ministeren i flygtningelejren Zaatari, hvor han drøfter fordelene ved solcelleanlæg med Irene Omondi, kontorchef for UNHCR, mens livvagterne ser til.

Niels Christian Sauer

28. september 2019

Mens forgængeren Søren Pind (V) kaldte sig frihedsminister, har den nuværende minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), valgt at omdøbe sin titel til ’solidaritetsminister’. I den rolle står han i spidsen for, hvad regeringen i sit forståelsespapir kalder »en ny udviklingspolitisk strategi«, der blandt andet indebærer et større fokus på klima og på at minimere mængden af flygtninge i Europa.

Brugen af udviklingsmidler til at håndtere flygtningeproblematikken har seniorforsker i udviklingssamarbejde Lars Engberg-Pedersen her i avisen kaldt en prioritering af »kortsigtede danske interesser« frem for langsigtet fattigdomsbekæmpelse eller rettigheder. Men den analyse er »ensidig« og »har ikke alle dimensionerne med«, siger Rasmus Prehn nu.

Det samme mener Prehn om den kritik, der kom kort efter valget fra flere klima- og udviklingsorganisationer, som advarede mod at sætte klimabistanden op, hvis den fortsat skulle finansieres med udviklingsmidler. Det vil betyde færre penge til uddannelse og sundhed i de fattigste lande, sagde de.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Jens Flø
Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Ole Haagensen

Sikke en skuffelse. Det med solidaritetsminister var kun lånte fjer. Man kan ved gud ikke se vi har fået en ny regering her. Det kunne en Venstre ministre også have kommet op med. Især det med at bruge pengene to gange. De fattige i det globale syd skal betale for Danmarks internationale klima-indsats og der kommer ikke, som Danmark lovede, additionelle midler! Come on! Det må kunne gøres bedre.

Bjarne Andersen, Fam. Tejsner, Benjamin Bach, Jesper Sano Højdal, Gitte Loeyche, Erik Winberg, Thomas Tanghus, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så dumt, så dumt.
At investere i klimaet i de fattige lande for simpel profit kan ikke stå alene. Der skal en kæmpe indsats til, og her kunne Danmark vise moralsk og nødvendigt lederskab.
Klimaet respekterer sgu ingen landegrænser !!

John Andersen, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Fam. Tejsner, Jesper Sano Højdal, Gitte Loeyche og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

> Og så kan vi jo komme i den situation, at De Radikale, Enhedslisten, Alternativet eller andre siger, at de gerne vil give mere.

Hvis man stiller sig i et meget positivt hjørne, kan man se ovenstående som en opfordring.

John Andersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Jeg kan kun sige én ting: op på hesten Enhedslisten, De Radikale og Alternativet! Det kan simpelt hen ikke være rigtigt! Endnu en gang længes jeg efter Svend Auken!

Trond Meiring, Bjarne Andersen, Fam. Tejsner, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

> der blandt andet indebærer et større fokus på klima og på at minimere mængden af flygtninge i Europa

Det ville være dejligt, hvis Udviklingsministeren ville tage årsagerne til flugt og migration lidt mere seriøst.

Trond Meiring, Bjarne Andersen, Fam. Tejsner, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar