Læsetid: 4 min.

Så blev Radius alligevel solgt

Elnetselskabet Radius er solgt i lynaktion efter valget. Andelsselskabet SEAS-NVE har købt Radius for 21,3 milliarder kroner. Med i prisen følger en million københavnske og sjællandske elkunder
Efter offentliggørelsen af Ørsteds salg af Radius, afholdt køberne, SEAS-NVEs bestyrelsesformand Jens Stenbæk og adm. direktør Jesper Hjulmand, et pressemøde, hvor de uddybede rationalet bag handlen.

Efter offentliggørelsen af Ørsteds salg af Radius, afholdt køberne, SEAS-NVEs bestyrelsesformand Jens Stenbæk og adm. direktør Jesper Hjulmand, et pressemøde, hvor de uddybede rationalet bag handlen.

Claus Bech

19. september 2019

De sidste valgplakater var end ikke pillet ned fra lygtepælene og Mette Frederiksen (S) var stadig i gang med forhandlingerne om regeringsgrundlaget, da Ørsted i al diskretion i juni modtog et købstilbud.

Det var det andelsejede fibernet- og energiselskab SEAS-NVE, der sendte et uopfordret, ikkebindende tilbud på det københavnske elnetselskab Radius.

Nu er aftalen om handlen underskrevet. Medmindre himlen falder ned, så står SEAS-NVE til at være de nye ejere af Radius, når alle flueben er knipset af og myndighederne har godkendt handlen engang i løbet af første halvdel af 2020.

Det har på mange måder været et bemærkelsesværdigt forløb, salget af Radius har været igennem, siden Ørsted i sommeren 2018 meddelte, at man ønskede at frasælge Radius.

Salgsprocessen blev tilrettelagt, så alt skulle afsluttes i januar-februar i år – det vil sige potentielt midt i en valgkamp – og med flere, store kapitalfonde svirrende i luften som potentielle købere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
  • Steen K Petersen
  • Steffen Gliese
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Anker Heegaard, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Privatisering af vital infrastruktur er et dummebøde ligende trick, hvis de private aktører ikke vedligeholder nettet, udnytter deres monopol økonomisk og efterfølgende går fallit, så skal staten overtage forretningen og udbedre skaderne og det for skatteydernes regning.

Det er nøjagtig derfor, at det kaldes vital infrastruktur.

Hvorfor siger socialdemokraten ikke sandheden om den blå økonomiske politik, som den er?
Ndrangheta ville formodentlig kalde ejerskabet af Radius, ca. en million el-kunder, for en løftestang til politisk afpresning.

Spørgsmålet er: kan andelsselskabet SEAS-NVE sælge Radius til en kapitalfond?

Eva Schwanenflügel, Claus Poulsen, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Dan Ysnæs, Jens Jensen, Kim Houmøller, Benta Victoria Gunnlögsson, Jan Weber Fritsbøger, Steen K Petersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

SeaS-NVE er helt sikkert en bedre forankring for Radius i stedet for et selskab, der hele tiden ligger på vippen til at skulle forbedre Finansministeriets resultat.

Vital infrastrukltur blev taget fra os og solgt for en slik, for efter nogle år at blive solgt tilbage til os forbrugerne med en god fortjeneste. Er det sådan at forstå?

Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Spørgsmålet er: kan andelsselskabet SEAS-NVE sælge Radius til en kapitalfond?(fortsat)

“Radius kunder skal ikke regne med at blive ligestillet med Seas-NVE's egne andelshavere.
Ikke endnu i hvert fald, lyder det fra Seas-NVE bestyrelsesformand Jens Stenbæk.

- Når vi giver mere end 20 milliarder kroner for et selskab til markedspris, så kan vi altså ikke bare forære det hele til Radius kunder gratis, siger han til avisen.”
Link: https://sn.dk/Sjaelland/Seas-NVE-koeber-storebror-Derfor-bliver-Radius-k...

“SEAS-NVE vil sælge Ørsted-aktier for over 10 mia. kr. til at finansiere Radius-køb.”
Link: https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/artikel/1/387960/seas-nve_vil_sae...