Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tesfaye vil afskaffe Støjbergs ’helt tossede krav’ til statsborgerskab

Fremover skal ansøgere om statsborgerskab ikke længere opliste samtlige korte udlandsbesøg de seneste 12 år. Udlændingeminister Mattias Tesfaye vil nemlig afskaffe Inger Støjbergs ’helt tossede krav’
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye lægger nu op til at droppe sin forgængers krav om, at ansøgere om statsborgerskab skal opliste samtlige korte udlandsbesøg de seneste 12 år.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye lægger nu op til at droppe sin forgængers krav om, at ansøgere om statsborgerskab skal opliste samtlige korte udlandsbesøg de seneste 12 år.

Mads Claus Rasmussen

Indland
27. september 2019

Thomas Feddersen er sydslesviger, født i Flensborg, og sognepræst i Vindinge Sogn nær Roskilde. Han er en glad mand i dag, for han har netop fået at vide, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ændre oplysningspligten for udlændinge, der søger dansk statsborgerskab.

»Det er da dejligt at høre. Nu vil jeg søge dansk statsborgerskab,« siger Thomas Feddersen til Information.

I fremtiden skal ansøgerne til dansk statsborgerskab ikke som hidtil oplyse samtlige udlandsbesøg de seneste 12 år, uanset hvor korte de har været. Det var et krav, som blev indført af den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg tilbage i efteråret 2017. Formålet var at sikre, at ansøgerne opfyldte opholdskravet om ni års uafbrudt ophold i Danmark.

Men nu har Mattias Tesfaye så bebudet et opgør med, hvad han kalder fortidens »helt tossede krav«. Fremover kan ansøgere nøjes med at oplyse bl.a. alle udlandsophold af mere end fire ugers varighed og ophold i udlandet, der sammenlagt overstiger seks uger årligt.

I en redegørelse til Folketinget forklarer ministeren, at den bebudede ændring vil sikre »en mere målrettet indsamling af oplysninger til brug for ministeriets vurdering af opholdskravet«, og at administrationen vil foregå på »en mere hensigtsmæssig og fornuftig måde«.

På borger.dk har ansøgerne kunnet læse, at de skulle »oplyse om samtlige opholdsafbrydelser, du har haft de seneste 12 år. Du skal angive alle opholdsafbrydelser«.

I et svar til Johanne Schmidt-Nielsen i januar 2018 fastholdt Inger Støjberg, at hun fandt kravet om at skulle redegøre for samtlige udlandsophold i 12 år »rimeligt«.

Nemmere i Sydslesvig

Tilbage til Thomas Feddersen. Hidtil har oplysningspligten forhindret ham i at få dansk statsborgerskab, fordi han ved med sig selv, at han ikke vil være i stand til at opregne, hvor mange gange han har besøgt sin familie syd for grænsen.

»Nej, det vil være umuligt for mig. Især i de år, hvor mine forældre var syge og døde, var jeg på besøg hos familien en hel del.«

Og da Thomas Feddersen ikke har villet lyve, har han følt sig afskåret fra at søge om dansk statsborgerskab, selv om han har opholdt sig i Danmark i 32 år og er dansk gift. Ægteparrets to børn har både dansk og tysk statsborgerskab.

Thomas Feddersen har ofte undret sig over, hvad myndighederne skulle bruge oplysninger om hver eneste gang, han de seneste 12 år havde besøgt familien lige syd for grænsen.

»Det har været den mest åndssvage regel, jeg længe har hørt om. For faktum er, at hvis jeg som sydslesviger selv boede syd for grænsen, ville det have været nemmere for mig at få dansk statsborgerskab,« siger han og henviser til de lempelige ansøgningsregler, der gælder for dansksindede sydslesvigere.

Han forestiller sig, at formålet med kravet om oplysning om samtlige udlandsophold, også de kortere, har været at finde frem til ansøgere, der har været på genopdragelsesbesøg i f.eks. Tyrkiet, Iran eller Pakistan.

»Det er min formodning. Men myndighederne har ikke kunnet spørge så direkte,« siger han og tilføjer:

»Men for mig som sydslesviger er det i bund og grund en fuldstændig unødvendig viden for myndighederne.«

Luske lempelser ind

Thomas Feddersen har tidligere været leder af den afdeling under Kirkeministeriet, som står for personregistreringen og den elektroniske kirkebog og kender derfor til regler om brug af persondata. Derfor kan han godt undre sig over, at myndighederne har kunnet forlange så detaljerede personoplysninger.

»Det følger af EU’s skærpede persondataregler GDPR, at myndighederne kun må forlange oplysninger fra borgerne, som er begrænsede og nødvendige. Og man kan spørge sig selv, om det virkelig har været nødvendigt for myndighederne at vide, hvor mange gange jeg har været i grænsehandelsbutikken Poetzsch i Padborg,« siger Thomas Feddersen.

Morten Dahlin, som er Venstres indfødsretsordfører, mener, at Mattias Tesfaye nu er ved at »luske udlændingelempelser ind ad bagdøren«.

»Det er både forkert og ufint, at ministeren ikke har drøftet det med den kreds af partier, der stod bag indfødsretsaftalen fra sidste år,« siger han.

»I stedet vil han med et fingerknips gøre det lettere for udlændinge at blive dansk statsborger.«

– Vi har talt med en sydslesviger, der er sognepræst i Danmark. Han er glad for den kommende ændring, fordi han ikke har rede på, hvor mange gange han har besøgt sin familie syd for grænsen. Hvad siger du til det?

»Vi anerkender, at der har været udfordringer. Derfor havde det været det rigtigste for ministeren først at drøfte det med de øvrige partier. Men det har han ikke gjort, og det betyder, at en ansøger kan rejse ni gange til f.eks. Islamabad om året, uden at myndighederne skal have det at vide,« siger Morten Dahlin og tilføjer, at han torsdag har kaldt Mattias Tesfaye i samråd om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Morten Dahlin , men er det ikke netop det en vedtaget ministerbeføjelse giver ministeren lov til?
Hvis Folketinget ikke finder, at en minister må tage sådanne beslutninger før han/hun har spurgt i Folketinget så må I holde op med at tillade ministerbeføjelser.

Werner Gass, Per Klüver, Anker Heegaard, Ete Forchhammer , Michael Gyes, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det følger af EU’s skærpede persondataregler GDPR, at myndighederne kun må forlange oplysninger fra borgerne, som er begrænsede og nødvendige."

Og det har VLAK hidtil blæst en hatfuld.

Skal vi også snart se et forbud mod den ulovlige sessionslogning, der især efter teleskandalen er højaktuel?
Eller hvad med den kontroversielle, algoritmiske screening af borgerne i Gladsaxe, der også udviklede sig skandaløst?
Eller ej at forglemme Udbetaling Danmarks hemmelige overvågning af folk på overførselsindkomst?

Der er masser af tossede beslutninger, som bør rulles tilbage. Ikke mindst på grund af deres alt for invasive snagen i borgernes privatliv.

Werner Gass, Per Klüver, Steen Bahnsen, Hans Larsen, Anker Heegaard og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

1) Forhørte fhv. minister Inger Støjberg sig hos "de øvrige partier", dvs. bortset fra hos DF, om alt hvad hun strammede?
2) Hvor lusket er det at bruge erfaringer om uhensigtsmæssigheder, ikke mindst i forbindelse med ren symbolpolitik der ikke opfylder sin hensigt?
3) Vil Venstre tages alvorligt?

Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Per Klüver og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Tesfaye er minister på et svært område men gør det efter min mening afsindig godt - en sjælden fornuftens stemme i en debat der alt for ofte domineres af skingre ideologiske synspunkter.

Jane Foged, Robert Ørsted-Jensen, Werner Gass, Steffen Gliese, Søren Kramer og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Bortset lige fra håndtrykssagen - der fremstår han også som (mis)bruger af symbolpolotikken.

Per Klüver, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes, han overrasker meget positivt ved netop at være gennemført fornuftig - bortset fra i håndtrykssagen, som burde landes pragmatisk. Selv synes jeg jo bare, de skal have statsborgerskabet som et dokument i e-boks.
Så kan der være en sammenkomst på Christiansborg, man kan deltage i, hvis man kan få fri fra arbejde.

Per Klüver, Werner Gass, Steen Bahnsen, Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar