Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tidligere skattemedarbejder: Du ved, den er gal, men må ikke lukke selskabet ned

Organiserede momssvindlere får for let spil, når Skat er på kontrol. Langsommelige procedurer og svarfrister betyder, at pengene forsvinder, inden Skat er færdige med at behandle sagen, lyder det fra en tidligere skattemedarbejder
Organiserede momssvindlere får for let spil, når Skat er på kontrol. Langsommelige procedurer og svarfrister betyder, at pengene forsvinder, inden Skat er færdige med at behandle sagen, lyder det fra en tidligere skattemedarbejder

Jesse Jacob

Indland
26. september 2019

Myndighederne har alle incitamenter til at skride ind over for organiseret momssvindel, som koster den danske statskasse milliarder hvert eneste år. Men når de kommer på sporet af momssvindel, går der relativt lang tid, før de kan få stoppet svindlen.

Det forklarer Lars Kamp Eriksen, der i 15 år frem til sin pensionering i 2015 arbejdede med at bekæmpe momssvindel hos skattemyndighederne.

»Skattestyrelsen kan ikke bare gå ind og lukke ned, når man opdager, at der er noget galt. Der skal gives varsler til det ene og det andet inden. Så reaktionen fra svindlerne er meget ofte at speede hele svindlen op, når de får en henvendelse fra Skattestyrelsen. For så ved de, at de ikke har lang tid igen,« siger Lars Kamp Eriksen.

Der findes ikke præcise tal på, hvor store beløb, der svindles for i moms. Men ifølge en vurdering fra Europol er der tale om et beløb på omkring 373 milliarder kroner om året på europæisk plan.

»Dette er ganske enkelt den største svindel, der findes i EU. De her beløb er ubegribelige for de fleste europæiske borgere,« som Pedro Seixas Felicio, der er sektionschef i Europols kontor for økonomiske operationer og ejendomskriminalitet, har udtalt i Information.

Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, har i de seneste uger kortlagt et netværk af 14 forretningsmænd, der samlet har oparbejdet en gæld til den danske stat på 800 millioner kroner i ubetalt moms og skat.

Nogle af forretningsmændene er dømt, mens andre aldrig har været for en domstol for svindlen. Det gælder blandt andet to jihadister med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, der indgår i kredsen.

Explainer: Journalist Bo Elkjær giver her et overblik over netværket, der står bag formodet momssvindel for store millionbeløb.

Svær balance

Der er mange grunde til, at det er svært for myndighederne at lukke ned for svindlen. EU-Kommissionen har i flere år forsøgt at reformere det europæiske momssystem, men dens forslag er aldrig kommet videre end Ministerrådet.

Problematikken handler imidlertid også om balancen mellem hensynet til på den ene side effektiviteten i kontrollen og på den anden side et hensyn til retssikkerhed og et ønske om ikke at lægge hindringer i vejen for legitime virksomheder. Et hensyn, som dog kan betyde, at skattemyndigheder alt for ofte kommer for sent.

Som Information og Finans tidligere har beskrevet, var Skat den 23. oktober 2013 på uanmeldt kontrol på selskabet MEM Caterings adresse. Selskabet var oprettet af den ene jihadist i netværket, men var siden blevet overdraget til en formodet stråmandsdirektør.

På kontrollen konstaterede Skat, at selskabet havde adresse i en postkasse i underetagen af Benløse Centret uden for Ringsted på Midtsjælland. Skat lagde et brev i postkassen. Tre uger senere blev endnu et fristbrev afsendt om, at selskabet skulle stille sikkerhed. Og først den 4. december 2013 fik selskabet inddraget sin momsregistrering.

Information og Finans har gennemgået selskabets kontoudtog, og de viser, at der i perioden fra første besøg ved postkassen til inddragelsen blev overført 7,7 millioner kroner til selskabet. Dermed blev statskassen unddraget for yderligere 1,5 millioner kroner i moms.

»Jeg kan kende det igen. Og det piner mig,« siger Lars Kamp Eriksen.

»Det var ikke en sag, som jeg var involveret i, for jeg arbejdede i Jylland. Men jeg kan godt huske den. Og jeg har oplevet det samme mange gange, bare med andre selskaber – hvor du ved, den en gal, men du må ikke bare gå ind og lukke det ned,« siger han.

Kontoen var tømt

Da Skat et halvt år senere var kommet frem til en afgørelse i sagen om MEM Catering, var selskabets konto for længst tømt, og så vidt vides fik myndighederne aldrig fat i direktøren.

Lars Kamp Eriksen fortæller, at han i sommeren 2014 på et møde gav udtryk for sin frustration over de manglende muligheder i kontrollen.

»Jeg spurgte skatteminister Morten Østergaard (R) om muligheden for at få skrappere sanktioner for hurtigt at stoppe personer eller virksomheder, som vi kunne se kun havde til formål at snyde med skat, moms og afgifter. Ministerens svar var ’retssikkerhed, retssikkerhed, retssikkerhed’ og så måtte stop af snyderiet komme efterfølgende,« siger Lars Kamp Eriksen.

Allerede i 2013 havde den tidligere skatteminister, Holger K. Nielsen (SF), nedlagt den særlige afdeling for økonomisk kriminalitet, efter at flere enkeltsager – der involverede blandt andet erhvervsmanden Jesper Kasi Nielsen og fotomodellen Camilla Vesth – havde vist, at Skat havde brudt med retssikkerhedsmæssige principper.

Skandalerne betød, at Morten Østergaard også offentligt betonede behovet for retssikkerhed – ifølge Lars Kamp Eriksen på bekostning af fokus på kontrol.

Morten Østergaard siger i dag, at han ikke husker det pågældende møde. Han nåede kun at sidde på skatteministerposten fra februar til august 2014 og henviser til, at der ud over fokus på retssikkerhed også blev tilført ressourcer til Skats kontrol af blandt andet ejendomsområdet på finansloven.

Morten Østergaard erklærer sig dog samtidig enig i den pensionerede skattemedarbejders kritik af, at kontrollen reagerer for langsomt.

»Der er meget, der tyder på, at han har ret i, at de hensyn, der selvfølgelig skal være til, at man som virksomhed har ret til at reagere på anklager af den her type, efterlader et alt for stort rum til, at man kan fortsætte svindlen, selv efter man er opdaget,« siger Morten Østergaard.

»Hvis vi har en for svag skattekontrol, så risikerer vi at blive udnyttet til, at folk gør sig rige på vores bekostning som i udbytteskatskandalen eller finansierer deres terrorvirksomhed, som i de sager, I har afdækket. Derfor er det afgørende, at vi får styrket kontrollen, men også det internationale samarbejde, som kan være med til at afdække, hvordan pengestrømmene er til de her jihadister,« siger Morten Østergaard.

 

Serie

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her