Nyhed
Læsetid: 5 min.

Tre mænd anklaget for at købe dronedele for 400.000 kroner til Islamisk Stat

Dronedele fra Danmark blev brugt til angreb på syrisk militærbase. Tre mænd er tiltalt for at sende dronedele for flere hundrede tusinde kroner til terrororganisationen Islamisk Stat
Dronedele fra Danmark blev brugt til angreb på syrisk militærbase. Tre mænd er tiltalt for at sende dronedele for flere hundrede tusinde kroner til terrororganisationen Islamisk Stat

Aris Messinis

Indland
17. september 2019

Mandag startede retssagen mod en underviser, en taxachauffør og en cykelhandler, der er anklaget for at have købt droner og dronedele til Islamisk Stat for 400.000 kroner og for at have forsøgt at købe yderligere dronedele for 534.000 kroner, der også skulle sendes til terrororganisationen i Syrien og Irak.

Alle tre mænd erklærede sig uskyldige i sagen, der er centreret omkring den danske statsborger Basil Hassan, som er sigtet og efterlyst for et drabsforsøg på den islamkritiske debattør Lars Hedegaard i 2013.

Politiet mener, at Basil Hassan spillede en yderst central rolle i Islamisk Stats såkaldte luftvåben, og at dronedele fra Danmark er blevet brugt til terrorangreb i Syrien.

Politiet mener også, at Basil Hassan har medvirket til fremstilling af sprængstof i Islamisk Stat, og at der i denne sammenhæng er en direkte kobling til en af de tiltalte i dronesagen.

Centralt i politiets bevismateriale er en USB-nøgle, der under en ransagning i 2014 blev fundet hos manden, der bliver kaldt ’Underviseren’.

Politiets tekniske undersøgelser af nøglen viste, at over 2.400 filer var blevet slettet fra nøglen, men at de kunne gendannes.

Blandt filerne på USB-nøglen var billeder fra fremstilling af sprængstoffer. Ifølge politiet og Beredskabsstyrelsen kan der være tale om fremstilling af sprængstoffet RDX.

Et af disse billeder, der altså blev fundet under en ransagning i 2014 hos den tiltalte ’Underviser’, er senere blevet anvendt i en rapport, der er forfattet i Islamisk Stat.

Politiets Efterretningstjeneste PET modtog i august i år en kopi af rapporten, der blev fundet efter befrielsen af områder, der var besat af Islamisk Stat. Rapporten viser dels, hvordan Islamisk Stat anvendte droner i krigen i Syrien, dels altså også, hvordan sprængstoffer blev fremstillet.

Det er nu politiets påstand, at den mand, som man på billedet ser fremstille sprængstoffer, er den danske statsborger Basil Hassan. Det er samtidig politiets påstand, at Basil Hassan har haft en ledende rolle i en bataljon under Islamisk Stat, der stod for droneoperationer.

Sagen er efterforsket under kodenavnet ’Operation VENTI’.

Retssagen startede mandag med, at senioranklager Sidsel Klixbüll fra Københavns Politi og senioranklager Kristian Kirk fra Statsadvokaten i København fremlagde anklagerne mod de tre mænd, der alle er i 30’erne.

I det materiale, som anklagemyndigheden fremlagde, var blandt andet flere videooptagelser, der viste, hvordan flere maskerede personer i 2014 brugte en drone med et kamera købt i Danmark til at foretage spionage mod den syriske militærbase i Ain Issa.

Disse videooptagelser stammede også fra den USB-nøgle, der blev fundet under ransagningen hos ’Underviseren.’ Anklagerne fremlagde optagelser, der viste, at nøjagtigt de samme optagelser indgik i en propagandavideo offentliggjort af Islamisk Stat.

Ifølge anklagemyndigheden blev dronen på en af optagelserne styret af en dansk-egyptisk syrienkriger, der udrejste fra Danmark til Islamisk Stat, og som senere er blevet dræbt i kamp.

På videooptagelsen kan man kortvarigt se manden stå med controlleren til dronen.

Den dansk-egyptiske mand blev i april 2012 anholdt af PET, fordi han sammen med en anden dansk Syrienkriger forsøgte at købe våben. De to mænd blev dømt for forsøget på våbenhandel, inden de senere udrejste til Syrien.

Sagen har været længe undervejs. Så længe, at flere forsvarere gav udtryk for, at politiet – og især PET – havde nølet undervejs. ’Underviserens’ forsvarer Jesper Storm Thygesen fremhævede, at der stort set intet var sket i PET’s efterforskning fra 2014 frem til, at ’Underviseren’ blev anholdt i september 2018.

Hele sagen startede med attentatet i 2013 mod Lars Hedegaard.

Københavns Politi efterforskede dette attentat med Basil Hassan som hovedmistænkt. Basil Hassan blev anholdt i Tyrkiet i foråret 2014, og umiddelbart efter ransagde politiet en række adresser i Danmark, som man mente, at Basil Hassan havde haft tilknytning til.

Blandt disse adresser var en c/o-adresse i en forstad til København. Her var Basil Hassan tilmeldt hos ’Underviseren’, der nu sidder tiltalt i dronesagen.

Det var under ransagningen af ’Underviserens’ bopæl i 2014, at politiet fandt USB-nøglen, der nu i retten fremhæves som central i sagen mod de tre mænd.

Det kom frem, at ’Underviseren’ og Basil Hassan har delt folkeregisteradresse i en periode fra 2013 til 2014, og at ’Underviseren’ i en periode var ansat i Basil Hassans firma OnFoundation.

Ud over ’Underviseren’ foretog politiet også i 2014 ransagninger hos manden, der bliver kaldt ’Cykelhandleren’. Han blev udpeget som interessant for sagen, fordi han havde udgivet sig for at være Basil Hassan i forbindelse med møder i a-kassen.

Der er afsat 19 retsdage til dronesagen, og hvis tidsplanen holder, så vil der falde dom i starten af januar.

Under forelæggelsen gav Anklagemyndigheden ’smagsprøver’ på den bevisførelse, der vil blive fremlagt de næste måneder. En stor del af bevisførelsen bygger på oplysninger fra den USB-nøgle, der blev fundet hos ’Underviseren’. Her er der blandt andet lister over forskellige indkøb af dronedele, komplet med postvæsenets trackingnumre.

Disse numre har politiet brugt til at spore opkøb og afhentning af dronedelene.

I en specifik handel blev der sendt dronekomponenter til Basil Hassan på hans c/o-adresse hos ’Underviseren’.

Undervejs blev der opkrævet told på dronedelene, der var indkøbt i Kina.

Denne told blev betalt med et dankort, der ifølge bankoplysninger fra Nordea tilhører ’Cykelhandleren’, og pakken blev ifølge videooptagelser fra postudleveringen afhentet af en mand, der kan være ’Cykelhandleren’.

Ingen af de tre tiltalte har indtil nu udtalt sig hverken under afhøringer eller under retsmøder i sagen.

»Ingen af dem har endnu ønsket at tale med politiet. Derfor kan jeg ikke sige med sikkerhed, at det er ’Cykelhandleren’, der henter pakken. Jeg kan bare sige, at det ligner ham rigtig meget,« sagde senioranklager Sidsel Klixbüll.

Under fremlæggelsen viste anklagerne Sidsel Klixbüll og Kristian Kirk, hvordan sagens tredje tiltalte, manden der bliver kaldt ’Taxachaufføren’, blev overvåget af politiet og PET.

’Taxachaufføren’ blev gennem længere tid overvåget, efter at PET havde modtaget et anonymt tip mod manden. Blandt andet kom det frem, at han flere gange havde været på kortvarige rejser af to til fire dages varighed til Tyrkiet. 

I Tyrkiet befinder sig en anden yderst central person i sagen, den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur, som politiet mener har spillet en vigtig rolle i dronesagen.

Overvågningen af ’Taxachaufføren’ bestod blandt andet af en GPS-sporingsenhed, der blev anbragt på mandens bil. Under en flere uger lang rejse til Tyrkiet viste GPS-sporingsenheden, at ’Taxachaufførens’ bil havde et seks timer langt ophold i nærheden af Abdulkadir Cesurs bopæl i Tyrkiet.

I forbindelse med en rejse til Tyrkiet den 1. januar 2017 foretog politiet i Kastrup Lufthavn en hemmelig ransagning af ’Taxachaufførens’ bagage. Her var der flere komponenter til droner og en udgave af den tidligere PET-chef Jakob Scharfs bog Syv år for PET.

Anklageskriftet indeholder et betydeligt antal specificerede punkter om køb af droner og dronedele og forsøg på at købe droner og dronedele.

I alt er de tre mænd anklaget for at have købt droner til Islamisk Stat for 400.000 kroner og for at have forsøgt at købe dronedele for 534.000 kroner i perioden fra 2013 til 2017.

Der kom ikke under mandagens forelæggelse oplysninger frem om, hvor pengene til disse indkøb kom fra, og det fremgår heller ikke af anklageskriftet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

"Der kom ikke under mandagens forelæggelse oplysninger frem om, hvor pengene til disse indkøb kom fra, og det fremgår heller ikke af anklageskriftet"
citat fra artiklen

Prøv med momssvindel

Carsten Mortensen

Gud nåde & trøste den som køber en drone og efterfølgende sælger den ......tænk hvis den havner i fingrene hos en stat (Islamisk)
Hvem er forresten ham der Islamisk stat?