Læsetid: 4 min.

Udvalgsformand om behandlingen af psykisk syge: »Det er ikke acceptabelt«

Der er sket en stigning i antallet af psykisk syge drabsmænd, og det er ofte familiemedlemmer, der bliver ofre. Det viser nye tal. Formand for Danske Regioners Social- og sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen medgiver, at der er brug for langt bedre forhold i psykiatrien
Formand for Danske Regioners Social- og sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at der er brug for bedre forhold i psykiatrien.

Formand for Danske Regioners Social- og sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at der er brug for bedre forhold i psykiatrien.

Katinka Hustad

2. september 2019

Der er brug for flere sengepladser, flere penge og et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner om behandling og opfølgning på mennesker med psykisk sygdom.

Sådan lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Danske Regioners Social- og sundhedsudvalg, efter at Information i lørdagens avis kunne fortælle, at det primært er familiemedlemmer, der bliver ofre, når psykisk syge begår drab.

Et studie lavet af retsmediciner Asser Hedegård Thomsen, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, viser, at 44 procent af alle drab bliver begået mod familiemedlemmer, mens det gælder hele 67 procent af drabene, hvor gerningsmanden er psykisk syg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Anders Olesen
  • Eva Schwanenflügel
  • Anker Heegaard
David Zennaro, Anders Olesen, Eva Schwanenflügel og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har selv en pårørende, som har en psykisk sygdom. I den forbindelse har der været tale om indlæggelser af både kortere og længere varighed.
Den behandling, der har fundet sted i regionalt regi har været udmærket, hvorimod den opfølgende kontakt med det kommunale system har været skandaløst ringe.
I dette tilfælde, havde kommunen ikke selv de fornødne ressourcer ansat til at følge op på behandlingen, men havde hyret et privatfirma til at udføre denne opgave.
Til opfølgning på et psykiatrisk sygdomsforløb må man forvente, at det personale der … måske møder op, er både kvalificeret og interesseret i patienten. Det har ikke været tilfældet.
Skiftende kontaktpersoner med mange afbud eller udeblivelser, har derimod karakteriseret den behandling, der blev tilbudt fra kommunens side.
Klager og henvendelser har siden medført, at den opfølgende behandling og kontakt, er taget tilbage til kommunalt ansat personale.
Der bør være en form for tilsyn med kommunernes ansvar omkring de psykiatriske patienter, så løsningerne ikke sejler eller grundstøder på grund af manglende faglig viden og ……. økonomi.

Bertel Bertelsen

Seng følger patient bør implementeres og givesstørre fokus. Region Midtjylland har udarbejdet en rapport over erfaringer med et "Pilotprojekt" dækkene deres erfaringer. Fordele for patienten er at en seng er klar, et kort og disponeret forløb med fokus på denne patient Patienten aftaler med sygehuset forløbets varighed og udskrivning. Jamen, det vil alle så bare? Patienten sparer sygefravær og egen læge udgifter. Alt for mange psykisk syge uanset stilling og status mangler menneskevelfærd fra behandlersystemet. Medicin er dulmede, men låser psykisk sårbare fast. Tryghed og mere fokus på livsstil. Kosten og motion kan ændre balancen i hjernen, som psykiatere ved mere om end jeg. En canadisk psykiater, nu bosat New Zealand , Julia Rucklidge har undersøgt medicinresultater via spørgeskemaer for paranoid/skizofreni, depression og mildere former for angst. Vejen frem er ikke fiksering og overmedicinering, da ingen af de adspurgte havde fået det væsentligt bedre. Hun forsker i kost og fremviser gode resultater. Medicinalindustrien lever af syge mennesker, jo flere jo bedre (penge). En længere forklaring på, at flere penge til senge ikke giver bogstaveligt raske borgere. Hjernens kemiske funktioner ved alle er humør og livskvalitet. Nogen kan nøjes med idræt og alkohol til en fest, så er den stigende del af befolkningen, der begår overgreb på hjernen. Mere patientforståelse, jeg har mødt rigtig mange igennem livet med vanskeligheder. De er super intelligente, men ikke herre over kemien i hjernen, det giver en social afstumpethed overfor "normale" mennesker. Alle vil hjælpe og forståelsen i befolkningen stiger heldigvis, da menneskets arbejdstdelse er ved at Peeke", og ord som udbrændthed, stress,depression høres som en naturlig ting, der kan ramme alle.