Analyse
Læsetid: 4 min.

Vanskeligere valg venter for Venstre

Når dramaet mellem Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby er afgjort i næste weekend, venter et endnu mere skæbnesvangert valg for Venstre: Skal blå bloks tabte vælgere trækkes hjem via en ny højredrejning eller hen over midten?
Umiddelbart kan Venstres strategivalg se ud til at skulle blive afgjort af udfaldet af næstformandsopgøret mellem tidligere udlændingeminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Men helt så simpelt er det ikke.

Umiddelbart kan Venstres strategivalg se ud til at skulle blive afgjort af udfaldet af næstformandsopgøret mellem tidligere udlændingeminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Men helt så simpelt er det ikke.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
14. september 2019

Missionen kan skæres enkelt til i tal, men er ekstremt vanskelig at føre ud i livet: Venstres kommende formand, 45-årige Jakob Ellemann-Jensen, skal trække godt 200.000 vælgere hen over midten, væk fra de rød-grønne partier, og tilbage til den borgerlige blok, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at kunne blive Danmarks næste statsminister.

Venstre kan umuligt vikle sig ud af den løkke, som de nu er væltet snublende ind i. Uanset om Jakob Ellemann-Jensen i næste weekend på det ekstraordinære landsmøde får følgeskab af strammeren Inger Støjberg eller pragmatikeren Ellen Trane Nørby som ny næstformand, vil partiet stå tilbage med præcis det dilemma, som Lars Løkke Rasmussen satte på spidsen med sit forslag om en SV-regering.

Den kommende Venstre-ledelse skal på den ene side evne at samle en grundsprængt borgerlig blok og skabe fornyet sammenhold mellem så vidt forskellige partier som De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Og på den anden side skal Jakob Ellemann-Jensen og hans nye kvindelige højrehånd altså også få næsten 200.000 af de vælgere, der før sommerferien stemte på Socialdemokratiet, De Radikale, Alternativet eller SF, til at skifte side.

Manøvren minder om cirklens kvadratur, og selv om Ellemann-Jensen tydeligvis satser på at kunne charme sig et langt stykke hen ad vejen, og personopgør lige nu stjæler opmærksomheden, har Lars Løkke efterladt et penibelt spørgsmål, som ikke kan ignoreres: Skal S-regeringen omfavnes til døde eller konfronteres kompromisløst?

Umiddelbart kan Venstres strategivalg se ud til at skulle blive afgjort af udfaldet af næstformandsopgøret mellem tidligere udlændingeminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Men helt så simpelt er det ikke.

Højrefløjens kvadratur

I deres offentlige fremtoning tilbyder 46-årige Inger Støjberg ganske vist og oplagt en hærdet højreorienteret kurs, mens 39-årige Ellen Trane Nørby trækker mere indad mod midten. Men det grundlæggende strategiske dilemma vil stå uændret tilbage, uanset hvem af de to, der får flest stemmer blandt de delegerede på det ekstraordinære landsmøde næste lørdag i Herning.

Som paradokset ofte er i politik, vil personvalg faktisk kunne forstærke modsatrettede ideologiske træk: Støjberg vil kunne blive tvunget af omstændighederne til at rykke tættere på midtervælgere, mens Trane Nørby kan blive nødt til at demonstrere mere hårdhed og nationalkonservatisme.

Endnu har ingen turdet tage et opgør med den tidligere formands politiske linje, kun hans person. I et bizart og forbitret opslag på Facebook har Lars Løkke Rasmussen tilmed formuleret et forslag til landsmødeudtalelse, som den nye partiledelse vil få mere end svært ved at skrotte: »Selv om Venstres afsæt er centrum-højre, så må det aldrig betyde, at Venstre alene kan samarbejde med højrefløjen,« skriver Løkke og fortsætter:

»Hvis prisen for samarbejde med højrefløjen er for høj eksempelvis i form af ultimative krav om ekstreme udlændingestramninger, opgør med Danmarks internationale forpligtelser eller en urealistisk økonomisk politik, så skal Venstre også kunne afsøge muligheden for forpligtende samarbejde over midten.«

I en tid, hvor udlændingestramninger har mistet magien for højrefløjen, midten er blevet styrket i dansk politik – og Venstre gik markant frem på budskabet om at samarbejde bredt – kan Løkke meget vel vise sig at have tabt personligt, men til gengæld have vundet kampen om at formulere partiets retning.

Kynisk betragtet burde Venstre gå målrettet på strandhugst blandt radikale og højrefløjssocialdemokrater og så acceptere, at en del af deres vælgere vil skalle fra ud på højrefløjen, nøjagtig som Socialdemokratiet har gjort – blot med omvendt fortegn.

Men helt så simpelt er det bare ikke. For en ny partiledelse vil have behov for at distancere sig fra ulykkerne under Løkke og for at vinde opbakning fra de andre borgerlige partiledere.

Omvendte alliancer

Som optakt til weekendens landsmøder, hvor Dansk Folkeparti drikker gravøl i Herning, De Radikale traditionen tro mødes i Nyborg, og socialdemokraterne hylder Mette Frederiksen i Aalborg, er dilemmaet for Venstre blevet trukket skarpt op som et valg mellem to bejlere: Fra hver sin side inviterer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og den radikale leder Morten Østergaard begge til samarbejde.

Efter valgnederlaget i juni har Kristian Thulesen Dahl på den ene side erkendt, at det var en fejl ikke at træde med ind i V-regeringen i 2015, og at han derfor nu, »hvis der kommer et borgerligt flertal igen, vil være klar til at gå i regering«. Dansk Folkeparti vil kort sagt forpligte Venstre på en mere højredrejet kurs med sigte på et fælles regeringsprojekt.

På den anden side ser Morten Østergaard også »enorme perspektiver i et samarbejde med Venstre«, nu hvor Jakob Ellemann-Jensen indtager formandsposten, og De Radikale mere end flirter pludselig med tanken om at kunne gentage sit klassiske skaktræk som kongemager i dansk politik ved at skifte side – fra sosserne til Venstre.

Valget mellem Thulesen Dahl og Østergaard vil ikke blive afgjort af valget mellem Støjberg og Trane Nørby. Så simpel er politik ikke. Hvis Venstre skal gøre sig forhåbninger om at kunne gribe ud efter magten igen, vil Inger Støjberg – som den mest sandsynlige nye næstformand – snarere skulle finde sammen med den kvinde, der har ført an i forsøget på at stille hende til ansvar i skandalesagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar, nemlig De Radikales Sofie Carsten Nielsen.

Det næste store, tektoniske skift i dansk politik vil først ske den dag, hvor Inger Støjberg og Sofie Carsten Nielsen optræder sammen. Hvis nogensinde. Indtil da vil et internt splittet Venstre være ufarligt for statsminister Mette Frederiksen. Op mod 200.000 vælgere rykker sig nemlig ikke alene på grund af charme, selvtillid og lækkert hår.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Det næste store, tektoniske skift i dansk politik vil først ske den dag, hvor Inger Støjberg og Sofie Carsten Nielsen optræder sammen. Hvis nogensinde."

Paradoksalt nok må de røde partier derfor heppe på at Venstre vælger Støjberg som næstformandinde, således at de Radikale ikke får alt for megen kløe i kongemager-fingeren, og pludselig peger på Jakob Ellemann som deres næste Messias figur efter Kristian Jensen.

Politik er noget underligt, intrigant rod.

Vibeke Hansen, Anker Heegaard, Helle Walther, Katrine Damm og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Mon ikke Østergaards udtalelser mest er møntet på forsøge at presse Mette Frederiksen?
Bevares, de Radikales økonomiske politik er blå, men for alvor at forestille sig et synderligt tæt samarbejde med Venstre, når man påtænker partiets flygtninge-udlændinge politik, hvad enten det er med Støjberg som næstformand eller ej, forekommer mig alligevel usandsynligt - i fald vil der nok være en stor del af De Radikales vælgere, der bliver vældigt skuffede...

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar

V kan intet uden DF, og DF og R i samme position som grundlag for en V ledet regering en gang i fremtiden, den tror jeg ikke på. Hvis R overspiller igen som de gjorde i perioden 2011til 2015 halveres de igen. Østergård skal tænke sig rigtig godt om, før han stiller op med sine stunts.
Og Løkke lurer i baggrunden, han er ekspert i at dumme sig, få tid på TV2 til at forklare sig, det er jo ikke første gang det sker. Så er han på forsiderne i morgen med hulk og åh vi skal have så ondt af ham, der ligger som han har redt, og fokus fra de politiske landsmøder kommer i 2. række.Jo Løkkes ved hvad han gør. Han går ikke i fred og ro og overlader det til ny leder uden sværdslag.
Og vedrørende økonomi, både under Thorning og også under Mette F/ Wammen vil der og blev der ført en økonomisk ansvarlig økonomi. V har ikke patent på dette, pengene fossede ud under AFR. og der var henstilling fra EU, da Thorning overtog, så R skal samarbejde med den han støtter om økonomien også.

Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther :
"Og Løkke lurer i baggrunden, han er ekspert i at dumme sig, få tid på TV2 til at forklare sig, det er jo ikke første gang det sker. Så er han på forsiderne i morgen med hulk og åh vi skal have så ondt af ham, der ligger som han har redt, og fokus fra de politiske landsmøder kommer i 2. række.Jo Løkkes ved hvad han gør. Han går ikke i fred og ro og overlader det til ny leder uden sværdslag."

Helle Walther, det er ligefrem helt uhyggeligt, som du rammer plet..

Løkke optræder ganske rigtigt i aften på TV2, både i Nyhederne og News kl. 19.10.

Jeg skal da se, hvad den forhenværende formand disker op med; det skal mange andre sikkert også.
Så kan Socialdemokratiet få fred til at fremlægge deres finanslovsforslag, altimens Venstre kævles videre ;-)

Forhåbentlig, men jeg er så gammel i gårde, og har set så meget med den person i og udenfor politik Jeg har set hans adfærdsmønster før, derfor har jeg aldrig forstået den store beundring,visse kommentatorer og journalister kommer med. Han er et politiks talent, men har forvaltet det forkert.
Og når det gælder løber han, mens andre skal tage kuglerne.Som Søren Pind siger til morgen, pas på ikke at komme for tæt på så bliver du skoldet. Han ved det om nogen.

Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Christian Skoubye, Anker Heegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lidt mere. LLR har været på samtlige sociale medier med kommentar, OG.....skriver han glæder sig til at rejse rundt i landet nu og tale med folk ??????? Hvad har manden gang i. Han skal gå af. Og lade sit parti få fred til at blive genopbygget.

Hvem skal betale for det? Godt man ikke er Jakob Ellemann

Eva Schwanenflügel

Margrethe Vestager stolede heller ikke på Løkke, da han tilbød at gøre hende til statsminister istedet for Thorning.
"Det var ligesom at modtage et brev fra en Nigeriansk prins".

https://politiken.dk/indland/art7385794/%C2%BBSom-et-brev-fra-en-nigeria...

Magen til mikrofonholderri fra Natasja Crones( TV 2) side har jeg sidst set med Bo Reimer og en Zobel datter, han blev fyret bagefter. Løkke serverede et manipuleret interview, hvor han omskrev sandheden, som han selv i flere år har opretholdt indtil nu, hvor det pludselig ser anderledes ud. Han har fastslået Kr. Jensen ubestridt var hans efterfølger og næstformand, er det 3 mdr siden, og nu hedder det at han harudset Ellemann længe til posten som sin efterfølger, som om det er Løkke der vælger og ikke de deligerede. Jeg var ret rystet over at han ikke fik et eneste kritisk spørgsmål. Næ, Mette F skulle knækkes og V var i arbejdstøjet. Jamen manden blæste på alt og alle og tog på ferie til Færøerne. Og mødet i kælderen kom ligesom de deligerede skulle stemme, Løkke vidste han tabte, bad om/ tog en pause, gik i kælderen og vred armen om på Jensen, ved at true med Søren Gade ville stille op mod ham, så gav Jensen sig mod at de delte formandskabet, sådan blev det gengivet og er aldrig blevet modsagt af Løkke før nu.
De må godt nok undre sig i Venstre.

jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det må undre to Tv stationer i bedste sendetid laver sådanne to stunts interviews med studieværter der har spørgsmål som LLR kender, bemærk ord for ord svares det samme til de næsten samme spørgsmål. Er der virkelig ikke en eneste journalist eller kommentator der kan skære igennem her og sige hallo, det her er jo en cirkusforestilling af rang. Jensen svines jo igen igen, Løkke er så snu så man græmmes.

jørgen djørup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Før sin afgang sagde Løkke jo igen og ogen, at planen var at tage nøglerne til statsministeriet igen og blive statsminister. Nu siger han så, at planen var at få Jakob Ellemann ind som formand "om et år eller to". Sikken en omgang løgn blot fordi Løkke ikke vil fremstå som en taber.

Enig med Helle Walther. Kristian Jensen bliver i den grad svinet til. Løkke siger f.eks., at han som statsminister altid har uddelt ministerporster efter kompetencer ... bortset fra tilfældet med Kristian Jensen :-)

Eva Schwanenflügel

I Løkkes bog "Befrielsens Øjeblik", beskrev han nærmest ordret at han ikke ville gå som formand, før der kom en anden efterfølger end Kristian Jensen.
Det Løkke ville, var at detronisere KJ, mens han selv skulle vælge næste formand og gå af med de gyldne laurbær siddende godt fast om panden, klappet ud af Venstres Folk.
Gode intentioner, når man er en drømmer..
Nu skal der serveres øretæver istedet.

Per Christiansen

Hvordan får Venstre “sine stemmer” tilbage via et højre sving eller hen over midten.
Tja, via et højre sving vil jeg tro. Der har til alle tider været en mørk side i Venstre. Særligt tidligt sås det i 30 erne.
Hvor Fritz Klausen var tæt på at være skolegårdens pæne dreng.
Jeg bryder mig ikke om Venstres mørke side.

Løgnen synes at være et gen hos en del af Venstres folk, pludselig serveres en sag 180 gr. anderledes end den blev leveret i 2014 og frem eller med et pænere ord fordrejninger. Men hvem husker ikke deres hukommelsesvigt i skattesagen i sin tid. Hvor må baglandet, og hovedbestyrelsen føle sig til grin, Løkke udtaler magtfuldkomment, at han har valgt, hvem den næste formand skulle være, har forgøglet noget andet overfor vælgerne, medierne ect. og især sin næstformand. Man hører en brutalitet og kynisme, som er skræmmende.
Samtidig lukker han munden på de, der ønsker sandheden frem, for siges den, fortsætter balladen.
Og nu har han lavet rejsebureau med sin kone, et investerings ???med rejser til Færøerne, hvor man kan møde eks. statsministeren over en kop kaffe. Han skal hverken svæve over vandene eller andet i folketinget, så længe han er der, bliver der uro. Han og Hjort som klogeåger. !!!! :))))

Dorte Sørensen

Det er underligt som mange medier fortæller om LLR. På dr.dk, kan fx. læses - "Efter 10 år som formand, to omgange som statsminister, masser af politiske resultater og to valgsejre havde Lars Løkke Rasmussen den perfekte platform til et farvel til posten som V-formand og blå bloks statsministerkandidat." -

- 2 gange statsminister. Første gang blev han udpeget af Fogh Rasmussen. Andengang havde Venstre lige tabt 13 mandater og han blev kun statsminister fordi LA og DF havde haft nogle "kanon" valg.

- hans valg sejre. Var EU valget ikke mere Løkkegaards og Gades fortjeneste?
Folketings valgets resultat var vel fordi Venstre fik nogle af deres frafaldende stemmer igen fra DF og LA - Venstre fik 9 af mandaterne igen og med LLR regnebog 10 fordi han regner det en færøske mandat med.

Løkke er en eventyrfortæller, og lever i en drømmeverden, ser sig selv som et geni i politik, han er snu, manipulerende, hævngerrig og brutal bag charmen.