Læsetid: 3 min.

Nu skal verdens ledere vise, at de har forstået situationens alvor

Der er en markant forskel mellem dette års klimatopmøde i FN og det seneste i 2014. Dengang skulle landenes ledere blot enes om en sluterklæring. Denne gang skal de bevise, de gør reelle fremskridt for at opfylde Paris-aftalen
Store klimademonstrationer verden over har lagt pres for verdens ledere, som mandag mødes FN for at præsentere, hvordan de vil leve op til Paris-aftalen

Store klimademonstrationer verden over har lagt pres for verdens ledere, som mandag mødes FN for at præsentere, hvordan de vil leve op til Paris-aftalen

Sam Simmonds

23. september 2019

»Medbring planer, ikke taler,« beordrede FN’s generalsekretær, António Guterres, da han tilbage i marts indkaldte verdens stats- og regeringschefer til det store FN-klimatopmøde, der finder sted i New York mandag.

Forskellen mellem topmødet i 2019 og det seneste i FN-regi i 2014 er til at tage og føle på. Den gang deltog 300.000 newyorkere i en klimamarch. Formålet var at lægge pres på stats- og regeringschefer fra alle FN’s medlemslande, der var blevet indkaldt af generalsekretær Ban Ki-moon til at holde taler og enes om en sluterklæring.

Demonstrationerne og topmødet skabte fremdrift i tiden op til Paris-mødet i 2015. Denne gang handler det om at få underskriverne af Parisaftalen til at forpligte sig til at opfylde de nationale reduktionsmål, de har sat for 2020.

Til dette har generalsekretær Guterres valgt at bruge en for FN-diplomatiets højst usædvanlig metode. I modsætning til sidste gang skal der ikke vedtages en sluterklæring på dette topmøde, og hvis man vil have taletid, skal mindst et af tre krav opfyldes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Olaf Tehrani
  • Alvin Jensen
Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Er der omsider et spinkelt håb for ærlighed og anstændighed blande verdens ledere i New York?
At verdens ledere omsider siger sandheden om ‘såkaldt’ frihandel og global økonomisk vækst?
Vil verdens ledere omsider indrømme, at det er ‘de laissez-faire’ liberalisme ‘såkalt frihandel’ der dræber alle vores børn på kloden?

Vil verdens ledere vil tage opgøret med olie industrien og finanssektoren?
Der kommer ingen bæredygtig omstilling uden dette opgør.

Vil verdens ledere vil tage opgøret, med den globale politiske magtelites, til dato, beskyttede lovgivning i finanssektoren, der sikre de riges skattefusk gennem, offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type, er denne politiske beskyttelse lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Vil verdens ledere vil tage opgøret med, at fattige bør betales betydeligt mere i løn, så de fattige globalt set, ikke behøver føde så mange børn, at de riges løn, bør der findes lovgivning der vil reducere markant, de riges løn der belaster klimaet fuldstændigt unødigt.

Vil verdens ledere tale ærligt om den kommende bæredygtige handel?

Der bør etableres rimelig og nyttig samhandel mellem Afrika og Europa, som mellem Nordamerika og Sydamerika, det er naturlige bæredygtige handelspartner på bæredygtig udvundet elektricitet, de menneskeskabte klimaforandringer indbyder til dette samarbejde, handel er frugtbart på længdekredsen af jorden båret af primært elektrisk energi, men i langt mindre grad rentabelt på bredekredsen af jorden på olie, gas og kul afbrænding.

Den klimakatastrofe skabende EU Mercosur ‘såkalte’ frihandels aftale, er nu tilsyneladende kasseret, men mange andre må gå samme vej, de dræber vores børn!

Fra link om Mercosur.
“MPs in Austria have dealt a blow to the EU's landmark trade deal with South America's economic bloc, by demanding a government veto on the deal.

The draft free trade agreement took 20 years to complete and the EU has described it as its biggest so far.
France and Ireland have already warned they will reject the deal if Brazil does not do more to curb fires in the Amazon rainforest.

Austrian groups say the deal must do more to tackle environment issues.
All but one of Austria's main parties rejected the deal in a parliamentary sub-committee, from the far right to the centre left.

Mercosur includes four South American economies - Brazil, Argentina, Uruguay and Paraguay. A fifth member, Venezuela, is currently suspended.

Without backing from every government in the EU, the Mercosur deal cannot go through.”
Link: https://www.bbc.com/news/world-europe-49753210

EU-Mercosur-aftalen (såkalt frihandel).
1000 nye brande i Amazon skoven startes hver dag.
EU frihandel og brandene i Amazonas, er planlagt og bevist udført.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro har efter EU-Mercosur-aftalen er indgået, fjernet de miljøbeskytnings love, der gav bøder for påsættelsen af ild til Amazonas for at kunne tjene penge på den nye eksport til EU ved at opdyrke jorden, hvor der før var skov.

Det har fået de af Jair Bolsonaro ønskede konsekvenser opblomstring af påsatte brande, med dette tiltag og mange andre lignende deregulerings tiltag i Brasilien.
Denne deregulering og opfordring til at påsætte brande, er præsidents kamp for ikke bæredygtig økonomisk vækst i samarbejde med EU understøttet af såkalt ‘frihandel’ i EU-Mercosur-aftalen.

Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar