Baggrund
Læsetid: 13 min.

Weekendens landsmøder: »Jo mere de jubler i Nyborg, desto mere behov er der for klare svar fra Aalborg«

Der var lagt op til politisk superweekend, da Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti i weekenden holdt deres første landsmøder siden folketingsvalget. Information var med, da valgets vindere og tabere skulle møde deres bagland
Til trods for valgnederlaget trådte Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl op på scenen til et stort bifald fra de fremmødte til DF's landsmøde i Herning.

Til trods for valgnederlaget trådte Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl op på scenen til et stort bifald fra de fremmødte til DF's landsmøde i Herning.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
16. september 2019

Et langt år i dansk politik er gået, siden Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale sidst var til det årlige træf med deres baglande.

Dengang havde daværende oppositionsleder Mette Frederiksen (S) netop erklæret, at hun ikke ville danne regering med De Radikale, og daværende gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) havde bedyret, at Socialdemokratiet har mere til fælles med Dansk Folkeparti end med De Radikale.

Flirten mellem de to partier kom så vidt, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl i sin årsmødetale gjorde klart, at måtte der opstå et rødt flertal efter valget:

»Så kender du, Mette, mit telefonnummer«.

Et folketingsvalg senere er der vendt op og ned på den parlamentariske situation i dansk politik. Information er taget til Herning, Nyborg og Aalborg for at deltage i henholdsvis Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokratiets årsmøder.

10:03, Hotel Nyborg Strand, De Radikales landsmøde

Balloner og krysantemumblomster i den genkendelige magentafarve flankerer indgangen til Nyborg Strand Hotel. Inde i auditoriet, hvor det meste af landsmødet foregår, står 700 deltagere med hæse morgenstemmer og synger Ebbe Kløvedahl Reichs »Danskerne findes i mange modeller«. Fællessangen, lokalets brune murstensvægge og grønne uldbetrukne stole minder om en højskoleaften.

Så skal politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen og formand for lokalvalg Johan Brødsgaard aflægge politisk regnskab – en redegørelse over, hvad partiet har opnået politisk gennem det seneste år. Sofie Carsten Nielsens kjole er lige så magenta som blomsterne, ballonerne og det omkring fem meter brede logo på skærmen over hendes hoved.

»Vi har arbejdet for klimamålsætningerne, nu er vi utålmodige for at få dem til at ske,« siger Sofie Carsten Nielsen fra talerstolen.

De Radikales utålmodighed viste sig, da formand Morten Østergaard fredag fremlagde en tidlig kritik af Mette Frederiksens socialdemokratiske regering: Målsætninger, som ifølge Morten Østergaard er »ret overskuelige«, bliver skubbet ud i fremtiden.

10:10, MCH Kongrescenter, Dansk Folkepartis årsmøde

Kristian Thulesen Dahl står ved indgangen til MCH Kongrescenter i Herning og byder smilende partimedlemmerne velkommen. Han er klædt i et blåt jakkesæt og udveksler krammere med gæsterne. Dannebrog flager over kongrescentret.

»Det er godt, I er her,« råber han efter et par gæster, da de passerer ham.

Man kan ikke mærke på formandens humør, at han for få måneder siden har gennemgået de to mest katastrofale valg i partiets historie.

Indenfor er merchandiseboden i fuld gang med at lange T-shirts og poloer med DF’s logo over disken. Lokalformand for DF i Rudersdal Peter von der Wehle står ved boden og er ved at prøve en polo. Han skal have en ny til at føre kampagne i, for den gamle strammer for meget.

Efter valgnederlaget tog Kristian Thulesen Dahl rundt i Danmark og snakkede med baglandet, og Peter von der Wehle håber og tror, at partiformanden har lyttet til den kritik, de har mødt ham med.

»Det første, Kristian sagde, var: ’Vær helt ærlige’. Og vi har ikke lagt fingre imellem. Han lyttede til os, og på intet tidspunkt har han været træt eller uvedkommende,« siger Peter von der Wehle.

Kritikken gik blandt andet på, at han skulle være skarpere og mere direkte.

»Når partiets top står i fjernsynet, skal de gå til den. Kristian og Peter Skaarup er for høflige,« siger lokalformanden og fortsætter: »De har givet høflige svar, men der er ingen grund til at være så høflig,« siger han.

11:05

Til trods for valgnederlaget træder Kristian Thulesen Dahl op på scenen til et stort bifald fra de fremmødte.

»Vi starter med en hyldest til fædrelandet,« siger han og indvarsler dermed nationalsangen.

Søren Espersen spiller for på klaveret, mens hele salen skråler med på »Der er et yndigt land«.

Søren Espersen spillede for på klaveret ved DF’s landsmøde i Herning Kongrescenter.

Søren Espersen spillede for på klaveret ved DF’s landsmøde i Herning Kongrescenter.

Sarah Hartvigsen Juncker

Så går manden, hele salen har ventet på, i gang med sin åbningstale. Kristian Thulesen Dahl begynder med den uundgåelige opgave at forklare det skuffende valgresultat. En del af skylden giver han Lars Løkke Rasmussen.

»Hvor stillede det lige vores parti?« siger Thulesen Dahl med henvisning til den tidligere statministers udmelding om en mulig SV-regering.

DF-formanden taler om sin rundtur i lokalforeningerne, hvor han er kommet tættere på baglandet og har lyttet til kritikken. DF skulle være gået i regering i 2015, og DF skulle ikke have arbejdet så tæt sammen med Socialdemokratiet, for det skabte uvished om forskellen på de to partier.

»Og ja, Peter Skaarup, jeg har hørt, at du og jeg skal være lidt mindre pæne og mere skarpe, selv om vores mødre har opdraget os til at være pæne og omgængelige,« siger han og høster dagens største bifald.

Partiets nye klimaudspil fylder ikke meget i talen. Kristian Thulesen Dahl bruger i stedet tiden på at beskylde Mette Frederiksen for at rende fra sin stramme udlændingepolitik.

»Jo mere jubel, der kommer fra Nyborg, desto mere behov er der for klare svar fra Aalborg,« siger han.

11:29, Nyborg, De Radikale

Medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen har fødselsdag, og landemødedeltagerne synger »Happy Birthday, dear Morten, happy birthday to you«, da han går på scenen for at aflægge beretning fra EP-gruppen.

»Tusind tak for, at I ville komme til min fødselsdag. Hvis man har fødselsdag 14. september, må man siges at være født ind i partiet,« siger Morten Helveg Petersen fra scenen.

Det udløser latter og klapsalver, men ikke så store klapsalver, som da han begynder sin tale med et tal: »10,1 procent«. Det er andelen af stemmer, som De Radikale fik ved europaparlamentsvalget.

Så går Radikal Ungdoms nyvalgte landsformand på scenen med sin beretning.

»Vi skal ende med at være en føderalstat i landet Europa,« siger Lukas Lunøe.

Et hjørne af salen klapper og hujer.

»Nåh, det var kun medlemmer af Radikal Ungdom, der ville klappe af det, hva?«

11:39, Aalborg Kongres & Kultur Center, Socialdemokratiets kongres

Justitsminister Nick Hækkerup løfter forsigtigt hammeren til lige omkring skulderhøjde og kniber det ene øje sammen, mens han sigter på sømmet i træstubben. Tre hammerslag tager det ham at slå sømmet helt til bunds i stubben.

Dermed har han den foreløbige kongresrekord.

Der er en høj summen af stemmer i den rødmalede forhal i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens de omkring 800 delegerede venter på at indtage deres pladser i salen. Blandt de fremmødte er der udelukkende store smil og bred opbakning til ledelsen at spore.

Ikke overraskende. Kongressen er den første efter partiets valgsejr, der resulterede i, at formand Mette Frederiksen kunne indtage Statsministeriet i spidsen for den første socialdemokratiske regering i næsten 40 år.

11.47, Nyborg, De Radikale

»Det er jo sjovest at være her, når vi er gået frem,« siger 41-årige Maria Lindhardt fra Gentofte, der har været medlem af De Radikale i mange år, over frokosten.

Den består af fiskefilet med remoulade, forloren hare med bønnesauté, oksekød i karrysauce, sennepssild og til vegetarerne bagt blomkål med ostesauce og nødder og en række salater.

»Det er 11 år siden, jeg var til mit sidste landsmøde, men jeg føler mig meget hjemme. Den åbne og konstruktive debat er den samme,« siger Maria Lindhardt.

12:05, Aalborg, Socialdemokratiet

Ifølge programmet skulle Mette Frederiksen egentlig være gået på scenen for at holde sin første tale til baglandet som Danmarks statsminister. Men i stedet sparkes kongressen i gang med fællessang, da Rasmus Bjerg klædt i røde seler pludselig træder frem foran de delegerede og underholder med en håndfuld John Mogensen-sange. Til stor begejstring fra kongresdeltagerne, der rytmisk rokker fra side til side ved langbordene.

Da Mette Frederiksen en lille halv time senere indtager talerstolen, er det til stående ovationer. I omkring tre minutter står statsministeren tavst på scenen og lader sig hylde.

Der var formentlig mange ømme, røde håndflader blandt de delegerede til den socialdemokratiske kongres. Alle talere på scenen blev mødt med rungende klapsalver, og det var svært at opdrive et eneste kritisk ord om formand Mette Frederiksen.

Der var formentlig mange ømme, røde håndflader blandt de delegerede til den socialdemokratiske kongres. Alle talere på scenen blev mødt med rungende klapsalver, og det var svært at opdrive et eneste kritisk ord om formand Mette Frederiksen.

Henning Bagger

Talen er som altid en politisk rundtur, hvor Mette Frederiksen både betoner vigtigheden af et bredt samarbejde over midten og kommer omkring mærkesagerne velfærd, klima og udlændingepolitik.

Særligt én person er dog i fokus: Den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl, der har lagt ansigt til kampagnen om partiets store valgløfte om tidlig tilbagetrækning, og som i dagens anledning er at finde under kongressalens røde faner. 

»Vi gik til valg på at indføre en ny ret til tidlig pension for dem, der er nedslidte. Og ja. Nu er det Arnes tur,« siger Mette Frederiksen til endnu et stort bifald.

Hvordan hun har i sinde at sørge for, at det nu rent faktisk bliver Arnes tur, må den sygemeldte bryggeriarbejder dog vente med svar på.

12:30, Herning, Dansk Folkeparti

Der er pause i MCH Kongrescenter, og der har dannet sig en kø foran de tre opstillede pølsevogne. Ude i indgangshallen står fængselsbetjent Kell Lübker og uddeler flyers imod halalslagtning. Han synes godt om Kristian Thulesen Dahls tale, især den del om at være mindre høflig.

»Han skal til at være mere klar i spyttet,« siger han.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at han skal tage ved lære af Pernille Vermund fra Nye Borgerlige.

»Jeg bryder mig ikke om retorikken i Nye Borgerlige. Og så synes jeg, det er et parti for velstående. Det er vi ikke. Men som Kristian selv sagde, skal han gå mere til kanten,« siger Kell Lübker.

Dansk Folkepartis Ungdom landskasserer, Christian Bülow, står også i indgangshallen. Han er 20 år, har lyst hår med sideskilning og blåt jakkesæt på.

»Partiet gik tilbage, fordi vi har været dårlige til at kommunikere vores politik. Nogle politiske områder fylder mere og mere, for eksempel klimaet. Det er naturligt, og derfor har vi nu lavet en klimapolitik,« siger han.

13:14, Nyborg, De Radikale

»Det er jeres fortjeneste, at Radikale Venstre er tilbage i centrum af dansk politik.«

Det er blevet tid til formand Morten Østergaards beretning. Han begynder med at hylde sit parti og fortsætter med at tale om den ifølge ham skrøbelige tillid til det politiske system og forestillingerne om De Radikale. For eksempel at partiet ikke bekymrer sig om de svageste i samfundet.

Østergaard siger, at Danmark ikke må være et land, hvor børn vokser op i fattigdom, og auditoriet bryder ud i jubel, bifald og trampen i gulvet.

»Jeg har forstået, at Kristian Thulesen Dahl oppe i Herning har sagt, at jo mere de jubler i Nyborg, desto mere har de at kæmpe imod. Jeg håber, at de hørte den her,« siger Morten Østergaard fra scenen.

13:20, Herning, Dansk Folkeparti

En af tre pølsevogne i MCH Kongrescenter estimerer nu, at den har solgt 750 pølser. Den mest populære model er de ristede brune. Der er fri debat hos DF, og Kristian Kristensen fra Herning går på podiet med en lidt utraditionel tale.

»Vi har en, der er fyldt 50 år. Og det er Kristian Thulesen Dahl. Og jeg vil gerne lykønske ham,« siger han.

Publikum rejser sig i et trefoldigt hurra. Ligesom man ikke ville kritisere værten til en fødselsdagsfest, er der trods det dårlige valg ingen af talerne, der kritiserer partiformanden. Det eneste, folk siger, er, at det er godt, han har lyttet.

Byrådsmedlem i Helsingør Marlene Harpsøe, der mistede sit folketingsmandat ved valget, går på podiet i en lyserød blazer.

»Mette Frederiksen løj vælgerne op i hovedet. Magten var vigtigere end vælgerne, og hun har vist sit sande ansigt. Nu laver regeringen udlændingelempelser på stribe,« siger hun.

Da hun igen har sat sig til rette ved sit bord, fortæller hun, at stemningen ved dette landsmøde er anderledes end normalt. 

»Efter valget i 2015 stod jeg selv på podiet på landsmødet og blev præsenteret som et af mange nye folketingsmedlemmer. Det giver altså en anden gejst. Men jeg oplever, at vi nu rykker tættere sammen og reflekterer,« siger Marlene Harpsøe, der har været til omkring femten landsmøder.

Spørger man, hvem der har ansvaret for valgnederlaget, svarer hun: partiformanden.

»Vi har alle sammen et ansvar, men det er jo altid Kristian Thulesen Dahl, der har det største ansvar,« siger hun og tilføjer, at hun dog ikke ønsker formanden erstattet.

»Han er superdygtig.«

13:47, Nyborg, De Radikale

Landsformand for Radikal Ungdom Lukas Lunøe overvejede at tage en rullekrave på, men er endt i skjorte og jakke, og det er varmt i auditoriet med de 700 deltagere. Så da det bliver pause, går vi udenfor for at få lidt frisk luft.

»Morten Østergaard har formået at positionere De Radikale rigtig godt i forhold til Socialdemokratiet. Jeg synes, det er fremragende, at vi beder om at få resultater nu,« siger Lukas Lunøe og uddyber, at han er glad for, at Morten Østergaard melder »aggressivt« ud.

Lukas Lunøe blev valgt som landsformand for Radikal Ungdom for fire uger siden, har været til tre landsmøder og oplever en betydeligt mere lettet stemning i år.

Livsstilssygdomme, deltagerbetaling på sprogskoler, offentlighedsloven, indfødsret, kommunernes budgetter, håndtryk og burkalov, Kashmir, biodiversitetskrisen, Tibet, gentrificering og datarettigheder. Emnerne er mange til den åbne debat på talerstolen, men uenighederne skal man lede længe efter. En del af indlæggene er fornøjede og forventningsfulde over De Radikales fremgang ved de seneste valg.

Dagens møde er ved at være slut, og mens der bliver pyntet op til fest, forsamler deltagerne sig i mindre grupper, såkaldte »politikværksteder.« Et festband øver ABBAs »Gimme! Gimme! Gimme!«.

15:10, Aalborg, Socialdemokratiet

Kongresdeltagerne udnytter den indlagte pause i programmet til at nyde efterårssolen over Kildeparken i Aalborg. Få meter fra kongrescentret svæver den enorme ballon af Socialdemokratiets kontroversielle stabschef Martin Rossen, som Radio24syv tidligere har sat op over Kongens Nytorv i København.

Dagen igennem hænger den i luften, selv om den friske blæst ser ud til at volde lidt problemer for de tre medrejsende, der har fået betroet ansvaret for Rossen-ballonen.

Indenfor går snakken om Socialdemokratiets store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til nedslidte. Alle de delegerede, som Information taler med, er både optimistiske og tålmodige, når det kommer til at levere svar på, hvordan regeringen vil indføre en ret til tidlig pension for visse faggrupper.

Ved et af de bageste borde i salen nyder André Ellergaard Jensen, der er kredsformand i Himmerlandkredsen, en stille kop kaffe. Han bærer runde hornbriller og en kortærmet, lyseblå skjorte.

»Det er store områder af det danske velfærdssamfund. Så det tager tid. Også at formulere ordentlige løsninger, som de kan blive enige om bredt inde på Christiansborg,« siger André Ellergaard Jensen.

»Men jeg er optimistisk omkring, at det kan lade sig gøre,« tilføjer han.

På spørgsmålet om han ville svare ærligt, hvis han ikke var optimistisk, bryder han ud i latter: »Nej.«

15:57

Der må være mange ømme, røde håndflader blandt de delegerede til den socialdemokratiske jubelkongres. Alle talere på scenen bliver mødt med rungende klapsalver, og som journalist er det svært at opdrive et eneste kritisk ord om partiformand Mette Frederiksen.

En vending, der går igen blandt deltagerne og nærmest virker indstuderet, er, at regeringen er »kommet rigtig godt fra land«.

»I gjorde det!«

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, iført lyserødt jakkesæt og røde stiletter, åbner sin tale med en mindre omskrivning af sejrstalen fra 2011. Det er første gang, Thorning står på talerstolen siden afgangen i 2015, og hun råder regeringen til at række ud over midten og »turde kompromiset«.

Et par borde til højre for scenen sidder 64-årige Jytte Jensen, der har været aktiv i partiet siden 1984. Hun er overordnet positiv, men også lidt bekymret over, at regeringen »desværre« sidder »på De Radikales nåde«. Omvendt oplever hun også, at der er sket en udvikling hos de magentafarvede venner.

»Som de har opført sig i år, virker det til, at partierne samarbejder rigtig godt. I modsætning til sidste gang. De Radikale er blevet bedre til at gå på kompromis,« siger Jytte Jensen.

De Radikales indflydelse på regeringen er et tema, der fylder meget i Aalborg. Formand for Fagbevægelses Hovedorganisation, Lizette Risgaard, advarer i sin årlige tale forsamlingen om, »hvad Morten Østergaard kan finde på, og om han er ved at krydse Limfjorden i en våddragt«.

16:50, Herning, Dansk Folkeparti

De sidste er ved at tage hjem fra kongrescentret, inden de vender tilbage til den store festmiddag lørdag aften. Uden for messecentret er et par medlemmer blevet hængende og står nu og småsnakker og ryger. Fynboen Carsten Sørensen, som sidder i regionsrådet i Region Syddanmark, erklærer sig tilfreds med Kristian Thulesen Dahl.

»Kristian kom til grisefest i Odense efter valget, og det satte vi stor pris på,« siger Carsten Sørensen.

»Han er kommet tættere på baglandet.«

Han understreger, at han ikke mener, partiformanden har været distanceret fra baglandet før.

»Han har altid været tæt på baglandet. Nu er han kommet endnu tættere på,« siger Carsten Sørensen.

17:03, Aalborg, Socialdemokratiet

Dagens program er overstået, og kongresdeltagerne strømmer ud af salen. Nogle sætter sig i baren, hvor fadølsanlægget er kommet på arbejde, mens andre trækker sig tilbage for at klæde om til aftenens gallamiddag.

DSU-formand Frederik Vad Nielsen er på vej ud, da Information fanger ham ved træstubben i forhallen, hvor ingen endnu har formået at slå justitsministerens treslagsrekord.

»Jeg vil altid synes, det er megasørgeligt, at De Radikale har så meget indflydelse. De repræsenterer et opgør med den universelle velfærdsstat og en hård kamp mod, at arbejderklassen skal have bedre forhold,« siger Frederik Vad Nielsen.

Men det er vigtigt, at Socialdemokratiet ikke lader sig kue, understreger han. For partiet har kun ét skud i bøssen.

»Hvis man tager røven på faglærte og ufaglærte igen, svigter på pension, svigter på de store arbejdsmarkeds- og velfærdsdagsordener, så er det game over for Socialdemokratiet.«

20:03, Nyborg, De Radikale

Under festmiddagen er der taler, sang og underholdning. Folketingsmedlemmerne Martin Lidegaard og Samira Nawa agerer værter, og menuen står på langtidsstegt dansk kalvetykstegsfilet, bagt letrøget laks, vegetarpandekager med sojakød, flødekartofler og salater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det velfærd at opkræve endnu flere skatter og afgifter eller at indføre endnu flere særrettigheder til bestemte og udvalgte samfundsgrupper? Hvad dækker begrebet velfærd over?

Kim Folke Knudsen

Symptomatisk med denne debattråds manglende indlæg. Jeg aner en vis træthed. Vi gider ikke høre på de endeløse skåltaler fra de politiske partier.

der ved nærmere eftersyn kunne ende som en lang række af løftebrud overfor vælgerne.

Den lavere pensionsalder til nedslidte Arne ?

Klimamålsætninger der får mig til at tro, at regeringen ender med at miste jordforbindelsen, hvem betaler for de grønne skåltaler ?

DF´s retorik om at enhver forbedring for udlændinge og flygtninge pr. automatik er en forringelse for rigtige etniske danskere med stamtavlen intakt tilbage til Harald Blåtand og Jelling Stenen.

birgitte andersen, Carsten Wienholtz, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dansk energiforbrug er ikke så meget et problem, erklærer formand for DF Kristian Thulesen Dahl til forsamlingen.
Dansk LANDBRUG er på pløjebanen, og vil udvirke bibelske mirakler

Næh, det er os andre der er og bliver klimatosser, for udviklingen viser at vi snart kommer i bundreserve hvis vi ikke opper besøget i Bilka til et par flere ugedage i året, så'n som mor sagde..

birgitte andersen, Søren Bro, Torben K L Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det her med Arne-tælleren, siger det ikke også noget om hvor utålmodige DF er med at hjælpe Arne?

Eva Schwanenflügel

@ Søren Kristensen

Det vår li'godt grovt ;-)

> Det er første gang, Thorning står på talerstolen siden afgangen i 2015, og hun råder regeringen til at række ud over midten og »turde kompromiset«.

Nu skal Thorning vist til at flette næbbet. Hun »turde kompromiset« lidt for meget, da hun havde chancen.

> Lizette Risgaard, advarer i sin årlige tale forsamlingen om, »hvad Morten Østergaard kan finde på, og om han er ved at krydse Limfjorden i en våddragt«.

+1 Lizette

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Ole Rasmussen, ja det kan sagtens være velfærd at øge skatter og afgifter, hvis pengene ikke bruges på billigere luxusbiler men på netop velfærd, og det kan også være velfærd hvis de udvalgte til at få særrettigheder har dårligt dækkede behov som andre ikke har,
som jeg ser det dækker begrebet velfærd det liv samfundet tilbyder de mindst privilegerede, og dem med størst behov for hjælp og støtte.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

De radikale har bare at glæde sig over deres mandatfremgang ved dette valg. Vanen tro, så ryger de ned på det halve ved næste valg. Sådan er der gået ved hvert eneste valg siden 2001. De svinger mellem 7-8-9 mandater og 16-18 fra valg til valg.
Er der ikke et klogt hoved i partiet, der spørger om hvad det er for en automatik - ja, måske endda naturlov - der her råder?