Læsetid: 4 min.

Agenter på nettet, grænsekontrol og overvågning: To eksperter kommenterer tryghedspakken

Vi har bedt Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia, og Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, om at vurdere udvalgte dele af regeringens tryghedspakke
Torsdag præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) og politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi på et pressemøde en række initiativer, der skal øge befolkningens tryghed i det offentlige rum.

Torsdag præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) og politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi på et pressemøde en række initiativer, der skal øge befolkningens tryghed i det offentlige rum.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

11. oktober 2019

For at øge befolkningens tryghed vil justitsminister Nick Hækkerup (S) indføre grænsekontrol fra Sverige samt en række initiativer, der blandt andet skal øge tv-overvågningen af offentlige bygninger og gader.

Vi har bedt Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia, og Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, om at vurdere dele af tryghedspakken.
 

Grænsekontrol

Fra den 12. november indføres en midlertidig, punktvis grænsekontrol fra Sverige mod Danmark af vej- og togtrafik over Øresundsforbindelsen samt færgetrafikken. Justitsminister Nick Hækkerup (S) lover, at »fokus er på de organiserede kriminelle og ikke de mange almindelige borgere, der hver dag krydser grænsen«.

Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia:

»Grænsekontrol er ikke et retssikkerhedsmæssigt problem. Det er mere et irritationsmoment. Men de terrornetværk, der stod bag de alvorligste anslag i Belgien og Frankrig, benyttede jo netop, at de kunne rejse på tværs af grænserne. Så det er fornuftigt nok.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg ved ikke hvis tryghed han taler om. Det kan næppe være borgernes tryghed men måske har politikerne brug for tryghed.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Kloge overvejelser fra to kloge mænd, selv om de ikke er enige på alle punkter - i det mindste gør de sig deres overvejelser, det er ikke automatreaktioner, populisme og tomme påstande.

Trist, at Hans Jørgen Bonnichsen ikke mere er chef for PET - det ville jeg være lidt mere tryg ved.

Jeg savner dog spørgsmål om politiets udvidede adgang for at fotografere i gadebilledet uden konkret anledning, og - som jeg læser det, kan tage fejl - anvendelse af ansigtsgenkendelse:
»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«
https://www.version2.dk/artikel/overvaagningsforslag-233-procent-flere-n...

Hvordan har man tænkt, at dette konkret skal foregå? Skal politiet gå rundt i gader og stræder og luskefotografere, eller er der tale om videoovervågningen? Hvordan vil man undgår, at helt almindelige mennesker ryger med i den pulje? Det er creepy...Er der en stopklods indlagt om, hvor grænsen går for dette? Hvor længe gemmes billederne?

I forgårs kom historien om, at politiet stort set har glemt at slette teledata de seneste 7-8 år - så hvorfor skal vi tro på, at de har mandskab til at gennemgå og slette i disse voldsomt voksende datamængder?

Og hvordan med de droner, de nu skal have flere af? Hvornår må de benyttes? Altid? Skal man til at holde øje med, hvad der hænger ude foran vinduerne og kigger ind? Hvor går grænsen for anvendelsen af disse? Og hvad vil politiet mon helst? Lege med disse droner, eller sidde derhjemme på kontoret og finde data, der skal slettes?

Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Jakobsen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg er fuldstændig enig med Hans Jørgen Bonnichsen hele vejen igennem.
Jeg kan helt tilslutte mig Anne-Marie Krogsbøll, når hun giver udtryk for tristhed ved at han ikke længere er chef for PET.

De fleste af tiltagende er i bedste fald dårlig brug af politiets ressourcer, som de i forvejen mangler.
I værste fald kan de blive en glidebane mod mistænkeliggørelse af almindelige og uskyldige borgere, samt mod et totalitært overvågningssamfund, hvor retssikkerhed, tillid og frihedsrettigheder parkeres i digitale algoritmer.
Sporene skræmmer i dén grad.

Politikernes nærmest blinde tro på AI (Artificiel Intelligence/Kunstig Intelligens) er angstprovokerende.

Det er ligeledes meget bekymrende, at befolkningen som helhed ikke vil kunne gennemskue på hvilke måder de overvåges, og fremfor alt, hvilke konsekvenser det vil få for vort samfund at Staten gerne vil kende os bedre end når vi ser os selv i spejlet.

Officielt bliver tech-giganterne kritiseret fra politisk hold for at stjæle vores allermest personlige oplysninger.
I realiteten benytter myndighederne sig i stor stil af disse oplysninger.

Nu skal vi have endnu mere af samme skuffe.

Bjarne Bisgaard Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Finn Jakobsen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Thomas Christensen, Carsten Munk, Werner Gass, Ib Gram-Jensen, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

De fleste almindelige mennesker vil sikkert opføre sig pænt med denne videoovervågning. Men det de jo alligevel. Grove kriminelle, som denne overvågning har til formål at sætte en bremse for, vil ikke blive påvirket. De person kredse er i forvejen uden for pædagogisk rækkevide, uden for samfundets normer.

Det der giver tryghed for befolkningen er et retsvæsen der er velfungerende og troværdigt.
Dertil hører en politimyndighed der er i stand til at overkomme opgaven, overholde retningslinier og lovgivning med hensyn til databehandling og sletning.

Vi har ingen af delene pt.
Befolkningen har mere grund til utrykhed på grund af dette end på grund af nogle få voldsepisoder især i Københavnsområdet.
Giv myndighederne mulighed forat passe deres opgaver på lovlig vis og bekæmp 'smart' mistolkning af regelsættet.

Carsten Munk, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tryghed er også at der ikke forskelsbehandles i retsplejeloven og i boligområderne.

Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Ib Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Politikerne havde for nogle år siden travlt med at belære os alle om, hvem de er, dem der selv viser de har noget at skjule.
Og siden har vi set det ene eksempel efter det andet på politikere der har noget at skjule. Lige fra holdninger som "agtindsigt er en sygdom i samfundet" fundet egnet på minister poster, til "privat" og hemmelig omgang med interessenter man senere handler med som ministre.
Når de uden skam og samvittighed kan stå for, at lyve hele sit land og folk i krig, hvad skulle ikke mindre kloge danskere, så kunne tillade sig at have af tillid til, hvad de kan forvente en lille smule uetisk tanker kunne føre os ud i fremadrettet?

Et gadebilledet fyldt af overvågnings kameraer, er ikke et billed på tillid. Det er ikke engang grund til tillid.
Det er et billed på mistro.

Så længe politikerne fortsætter med at vise os de har noget at skjule, så får vi heller ikke grund til tillid.

Carsten Munk, Egon Stich, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Erik Winberg, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Læs Informations serie om skatte og moms svindel og terrorister.
Slå hårdt ned på den slags svindlere.
Slå hårdt ned på alle bankfolk som hvidvasker penge.
Bandemedlemmer har ikke noget at miste og er ikke bange for straf.
Bankfolk derimod har noget at miste, så hvis der bliver slået hårdt ned på bankfolk som faciliterer kriminalitet, så vil vi se et mere trygt samfund.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Nu husker de kære politikere vel at forbyde lystsejlads mellem Danmark og Sverige, samt at indføre meldepligt for mænd, som barberer deres skæg af, med henblik på registrering af deres nye udseende.

Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Andersen, Erik Winberg, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Flere ledende bank-folk i Danske Banks Estlands-filial er jo kommet uheldigt og overraskende af dage under mistænkelige omstændigheder, så vidt jeg har forstået....
https://www.dr.dk/nyheder/penge/tidligere-chef-danske-bank-i-estland-er-...
(jeg mener at have hørt om et lignende tilfælde for et års tid eller to siden)

Så det kan måske godt tænkes, at en indsats indenfor bankområdet kunne være effektivt andre steder i samfundet?

Eva Schwanenflügel

Måske var det også på tide at lade Københavns kommune køre deres forsøg med at legalisere hash, bare for at se hvordan det går..?

Klaus Lundahl Engelholt og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Justitsminister Nick Hækkerup (S) lover, at »fokus er på de organiserede kriminelle og ikke de mange almindelige borgere, der hver dag krydser grænsen«.

Mener justitsministeren dermed at man kun vil kontrollere organiserede kriminelle? Eller er det politikerjargon for “alle en tilfældig politibetjent gennem sine egne fordomme kunne forestille var involveret i organiseret kriminalitet”? Eller det vi andre kalder mænd/drenge af anden etnisk herkomst end dansk.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar