Læsetid: 5 min.

Anden akt om Socialdemokratiets finanslov: Køb det, der allerede er betalt

S-regeringens finanslovsudspil er påfaldende defensivt: Ingen nye penge til klima og uddannelse. Men det er spil og forhandlingstaktik: Finansminister Nicolai Wammen vil tvinge støttepartierne til kun at kræve, hvad de allerede har aftalt på forhånd
Størstedelen af regeringens finanslovsudspil består af annulleringer af beslutninger, som VLAK-regeringen aldrig fik gennemført, og som derfor har et skær af fiktion. Her ankommer finansminister Nicolai Wammen til pressemødet onsdag, hvor finanslovsforslaget blev præsenteret.

Størstedelen af regeringens finanslovsudspil består af annulleringer af beslutninger, som VLAK-regeringen aldrig fik gennemført, og som derfor har et skær af fiktion. Her ankommer finansminister Nicolai Wammen til pressemødet onsdag, hvor finanslovsforslaget blev præsenteret.

Niels Christian Vilmann

5. oktober 2019

Skuffelsen har bredt sig blandt de rød-grønne støttepartier: Er en ny S-regering – igen – på vej mod at bryde sine løfter fra valgkampen og ikke mindst de vidtløftige hensigtserklæringer fra forståelsespapiret? Er der overhovedet sket et kursskifte med regeringsskiftet? Hvor er de grønne ambitioner dog blevet af?

Til stor forundring for støttepartierne har S-regeringen valgt at efterlade store ufinansierede huller i det udkast til næste års finanslov, som blev fremlagt onsdag: Ingen nye penge til klimatiltag. Ingen nye penge til uddannelse. Ingen nye penge til psykiatri. Ingen nye penge til minimumsnormeringer.

Umiddelbart kan udspillet fremstå som en bevidst nedprioritering af stort set alle de mærkesager, som har bragt Socialdemokratiet til magten. Men udspillet er langtfra forhandlet på plads, og den endelige finanslov vil med stor sandsynlighed rumme betydeligt flere penge til blandt andet klima, uddannelse, psykiatri og pædagoger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Marianne Stockmarr
  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Hanne Utoft
  • Viggo Okholm
  • Steen K Petersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg hørte detektor igå mellem en journalist og en Soc.Dem

Det: I siger at i vil bruge 300 mio mere på forskning. Medet er hvad den tidligere regering har aftalt med EU, nemlig at envis %del af BNP skal gå til forskning.
Soc.Dem: Jamen det er 300 mio ekstra.
Det. Det er kun fordi BNP stiger.
Jamen det er 300mio ekstra
Det. I giver ikke ekstra penge men viderefører den tidligere regerings aftale med EU og det der er implementaret i dansk lovgivning af denne grund.
Soc.Dem: Jamen vi giver 300 mio ekstra.

Derefter begyndte det at blive rigtigt pinligt for den stakkels Soc.Dem

Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, Ole Rasmussen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror støttepartierne for længst har gennemskuet Socialdemokratiet.

Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, Jan Weber Fritsbøger, Torben Skov og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Socialdemokratiet er lige så slemme til spin og ikke at ville svare på spørgsmål som Venstre, når først de har fået magten. Vi husker vel alle "Krasnik spurgte Bødskov om det samme 28 gange
"-affæren. Det er én af grundene til, at jeg aldrig ser nyheds-TV eller lignende. Det er så forfærdeligt deprimerende. Jeg havde måske håbet, at Mette Frederiksen ville sætte en ny kurs, men banden af gamle magtmænd i Soc. er virkelig stygge (jeg oplever dem som super arrogante). Det eneste jeg kan sætte min lid til er, at regeringens støttepartier holder magtpartiet i kort snor.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Udfordringen for alle støttepartierne bliver klart og tydeligt at kalde Soc's sædvanlige bluf, spin og arrogance, acceptere at der ikke er så voldsomt meget at gøre ved det og undgå at hidse sig op over det. Måske en overbærende, følelsesmæssigt afkoblet og ærlig indstilling ville være vejen frem.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

"Udfordringen for alle støttepartierne bliver klart og tydeligt at kalde Soc’s sædvanlige bluf, spin og arrogance,"

Det skulle man nok have gjort før man udpegede Frederiksen til præsident.