Læsetid: 7 min.

Aktivismeforsker: Danmark befinder sig i demokratisk koma, som kræver chokterapi

Danmark er et af verdens bedste demokratier, men det er blevet en sovepude, som forhindrer den nødvendige demokratiske innovation og udvikling af vores samfund. Der er brug for demokratisk chokterapi i form af katastrofer, provokation, inspiration og utopier for at rive os ud af passiviteten, argumenterer aktivismeforsker Silas Harrebye i ny bog
Aktivismeforskeren Silas Harrebye fra RUC er aktuel med ny bog, hvor han skriver om det danske demokrati, der ifølge ham er blevet så succesrigt, at det kan virke som en sovepude. Derfor er der brug for chokterapi for at fortsætte en god demokratisk udvikling.

Aktivismeforskeren Silas Harrebye fra RUC er aktuel med ny bog, hvor han skriver om det danske demokrati, der ifølge ham er blevet så succesrigt, at det kan virke som en sovepude. Derfor er der brug for chokterapi for at fortsætte en god demokratisk udvikling.

8. oktober 2019

Det er en gammel nyhed, at Danmark er et af verdens bedste demokratier. År efter år befinder det danske samfund sig i toppen af diverse demokratiindekser.

Vi har verdens laveste grad af korruption. En høj stabil valgdeltagelse. Veloplyste og kritiske borgere. Alt sammen essentielle ingredienser i opskriften for at skabe et godt liberalt demokrati.

Men Danmarks demokratiske topplacering er blevet en sovepude, der forhindrer den udfordring og udvikling af vores samfundssystem, som er afgørende i en verden under hastig forandring.

Sådan lyder konklusionen fra aktivismeforsker Silas Harrebye, der i sin nye bog Sæt strøm til demokratiet – Når koma kræver chokterapi opfordrer til et opgør med den selvtilfredshed og laden stå til, som han mener præger det danske demokrati. I bogen peger han også på mulige chokterapeutiske løsninger på passiviteten.

»Sat lidt på spidsen mener jeg, at vi i Danmark befinder os i et demokratisk koma. Vores demokrati er meget stabilt. Det plejer vi at bruge som et plusord – og det er det også. Men der er en fare for, at stabiliteten bliver så konstant, at nysgerrigheden slukkes, og den demokratiske udvikling hæmmes,« siger Silas Harrebye, der er lektor på Roskilde Universitet.

»Vi risikerer, at vores demokrati bliver så konsensusorienteret, at det bliver på bekostning af den demokratiske innovation, jeg ellers synes, vi har ressourcerne til i Danmark – og som er nødvendig.«

For selv om Danmark stadig globalt set er en demokratisk duks, er udviklingen herhjemme de seneste 15 år på flere centrale områder gået den forkerte vej, påpeger Silas Harrebye.

I sin nye bog stiller han en diagnose af demokratiet, som kræver en anden måde at tale om vores fællesskab på, end den vi ellers ser i den offentlige debat:

Danskernes tryghed er faldende. Det går samme vej for tilliden til vores politikere. Og for unges demokratiske selvtillid. Imens stiger den økonomiske ulighed. Civilsamfundet indtages af en cost-benefit-kynisme. Og sociale medier isolerer os i meningsbobler og polariserer den offentlige samtale.

Han anerkender, at man også kunne finde statistikker, som tegner et mere optimistisk billede af vores demokratis tilstand. Valgdeltagelsen ved de seneste valg til Europa-Parlamentet og Folketinget var høj. Folkemødet vokser år for år. Foreningslivet trives. 

»Det er ikke, fordi jeg underkender, at det danske demokrati overordnet set fungerer. Men jeg mener også, det er nødvendigt at pege på de mere kritiske tendenser for at forstå vigtigheden af aktivt at værne om og udfordre vores demokrati,« siger Silas Harrebye, der sagtens mener, at man kan gøre begge dele samtidig.

Fire typer demokratisk chokterapi

Det kræver demokratisk chokterapi at ryste det danske samfund ud af den demokratiske koma, vi er lullet ind i, mener Silas Harrebye.

»Mit fokus er på den vækkelse og efterfølgende call to action, som et chok kan medføre. En handlingsorienteret kollektiv chokbaseret kriseterapi – iværksat af befolkningen selv – vil kunne bringe os ud på den anden side af handlingslammelsen,« skriver aktivismeforskeren i sin nye bog.

De fire former for demokratisk chokterapi, han fremhæver, er:

  1. Katastrofen. Silas Harrebye nævner flygtningekrisen i 2015 som eksempel. Da medierne pludselig fyldtes med billeder af flygtninge, som gik på de danske motorveje, tvang det os ifølge ham til at tage stilling til og handle. Græsrodsbevægelsen Venligboerne, der arbejder for en human og næstekærlig behandling af de tilkomne flygtninge, udsprang som en direkte konsekvens.
  1. Provokationen. Man kan være uenig med hensigten og virkemidlerne, men ifølge Silas Harrebye kan »opsigtsvækkende interventioner« som Rasmus Paludans koranafbrændinger eller det fløjtekor, som overdøvede Helle Thorning-Schmidts 1. maj-tale i 2014, få os til at stoppe op og sætte spørgsmålstegn ved tingenes tilstand og betingelserne for vores deltagelse.
  1. Inspirationen. Både enkeltpersoner og større initiativer kan inspirere på det individuelle og institutionelle plan på en måde, der får os til at tænke ud over de etablerede systemer, mener Silas Harrebye.
  1. Utopien. Selv om utopien pr. definition ikke kan eksistere, kan den stimulere vores demokratiske fantasi, argumenterer Silas Harrebye. Eksempelvis kan foreningen Gode Penge med sin drøm om en radikal omformning af vores økonomiske system ifølge ham godt skabe konkret forandring, selv om den overordnede vision måske er urealistisk.

Den enkelte type chokterapi kan ikke stå alene, understreger Silas Harrebye. En katastrofe skal eksempelvis helst opfølges af både inspirerende initiativer og konkrete løsningsforslag, hvis den skal føre til forandring. 

»Forskning i sociale bevægelser viser, at grundfølelserne, der skal bringes i spil for at mobilisere bredt, er indignation og en følelse af undtagelsestilstand – men helst i samspil med håb. Ellers bliver troen på forandring ikke stærk nok til at samle bredt og over tid,« siger han.

Forandring tager tid 

For godt ti år siden rystede den største finanskrise siden 1930’erne først USA og siden resten af verden. Banker krakkede, nationaløkonomier gik i stå, og mange mennesker blev tvunget fra hus og hjem.

Krisen fik tusindvis af borgere på gaden i den bevægelse, der fik tilnavnet Occupy Wall Street, og som stillede krav om en ny og mere retfærdig kapitalisme. Et eksempel på, at katastrofer skaber demokratisk forandring, mener Silas Harrebye.

Men den store omvæltning af vores økonomiske system udeblev, kan man indvende. Den globale ulighed er kun vokset siden, ligesom finansmarkederne fortsat er præget af den deregulering, som oprindeligt skabte finanskrisen.

Silas Harrebye anerkender, at finanskrisen ikke skabte nogen omfattende samfundsreformationer. Men kritikken om, at Occupy Wall Street ikke lykkedes med noget, køber han ikke.

»Selv om aktivisterne forlod de pladser, de havde besat, fortsatte arbejdet i andre organisationer og på andre platforme. Man fik måske ikke løst alle kapitalismens utilsigtede konsekvenser, men det er måske også lidt meget at forlange,« siger han.

Det er desuden vigtigt at have tålmodighed, for demokratisk forandring tager tid, understreger Silas Harrebye. Selv om chokterapien rammer hurtigt, kan effekten ikke nødvendigvis måles i samme tempo.

Derfor er det ifølge ham eksempelvis for tidligt at vurdere, om Det Arabiske Forår er et succes- eller skræmmeeksempel på chokterapi.

Det folkelige oprør og de efterfølgende væbnede sammenstød ramte en række nordafrikanske og mellemøstlige lande i 2010 og 2011 og førte til flere regimeskifte, men også to borgerkrige og nye autoritære ledere.

I dag fremhæves Tunesien ofte som det eneste land, hvor Det Arabiske Forår førte til mere demokrati. Men det kan vi ikke konkludere endnu, mener Silas Harrebye.

»Jeg tror og håber på, at Det Arabiske Forår stadig kan nå at blive en god fortælling om, hvordan chokterapi kan fremme demokratisk udvikling. Jeg kan sagtens forestille mig, at man om ti år vil konkludere, at den på mange måder problematiske udvikling var nødvendig,« siger han.

En global demokratibevægelse

En af de største katastrofer, både det danske demokrati og resten af verden står over for i dag, handler om klimaet. Klimakrisen er et godt eksempel på chokterapi, som kan tvinge os til demokratisk nytænkning, mener Silas Harrebye.

»Efterhånden er det blevet klart, at klimakrisen betyder, at rigtig mange mennesker, som ellers ikke normalt agerer politisk i deres hverdag, er nødsaget til i stigende grad at handle aktivistisk. Ikke kun i forhold til hvordan de stemmer hvert fjerde år, men også i forhold til, hvordan de køber ind, lever og rejser. Der er en stor demokratisk dannelse i klimakatastrofen,« siger han, men tilføjer, at forandringen ikke går hurtigt nok. 

Silas Harrebye spår, at den næste store globale bevægelse, der ligesom klimakrisen vil få masserne på gaden, kommer til at handle om selve demokratiet. Bevægelsen vil »føre til et opgør med det repræsentative demokrati, som vi kender det, så det bliver nødvendigt med en ændring af grundloven og en ny forståelse af, hvad det politiske medborgerskab indebærer«, som han skriver i sin nye bog.

Silas Harrebye anerkender, at det er drastisk at forestille sig grundlovsændringer. Sidst den danske grundlov blev ændret var i 1953. Han vil heller ikke selv pege på præcist, hvordan grundloven bør tilpasses for at følge med tiden.

Men man kunne ifølge ham oplagt sætte spørgsmålstegn ved kongehusets formelle rolle. Ligesom det kunne være relevant at undersøge, om andre demokratiske platforme end det politiske parti skal muliggøres og udforskes.

For i takt med at verden udvikler sig, uden at demokratiet følger med, vil afstanden mellem virkeligheden og demokratiets formelle indretning på et tidspunkt blive for stor, lyder Harrebyes ræsonnement.

Han ser »masser af spæde bevægelser« i den retning. Også i Danmark, hvor krav om mere direkte indflydelse har ført til, at borgere i dag kan stille lovforslag, hvis de samler 50.000 underskrifter.

Ligesom der rundt omkring opstår forsøg med borgerting, hvor repræsentativt udvalgte borgere kommer med løsningsforslag på politiske udfordringer om alt fra klima til fremtidens velfærdssamfund. 

»Trods min umiddelbart sortseende analyse af demokratiets tilstand i Danmark ser jeg masser af inspirerende eksempler på, at der i det små eksperimenteres med forbedringer og alternativer herhjemme,« siger Silas Harrebye. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Svennevig
  • Kurt Nielsen
  • Palle Yndal-Olsen
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Bjarne Toft Sørensen
Michael Svennevig, Kurt Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Morten Hjerl-Hansen og Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Vores globale ledere lyver for at dække over deres tidligere løgne!

Der eksistere ikke bæredygtig økonomisk global vækst, vores politikere, siger ‘ikke’ at bæredygtig vækst eksistere, fordi politikere ikke ved bedre.

Vores politikere lyver helt bevist, for at dække over en anden løgn, vores politikere har fortalt befolkningen en million gange.

Vores politikere har fortalt, om og om igen, at milliarder er kommet ud af ekstrem fattigdom af forbrugerisme og frihandel på få årtier.

Det er løgn!

Det er løgn fordi, at den sande beretning er at på olie, gas og kul afbrænding, er et par nye milliarder mennesker blevet ‘medvirkende’ til, at ‘ingen’ mennesker i fremtiden, kan komme ud af ekstrem fattigdom samt, at alle fremtidige generationer vil blive fattige.

Ikke muligvis men med 100% sikkerhed!

Der er ikke bæredygtig energi til fremtidig global økonomisk vækst, men vigtigst af alt, der er ‘ingen’ chance for, at der kommer fremtidig bæredygtig energi til global økonomisk vækst i nogen som helst tidsmæssigt fremtid, der giver mening for vores nuværende globale samfund.

Absolut ingen chance!

Der er kun nedbringelse af det globale samlede forbrug i værktøjskassen ‘INGEN’ anden løsning.

Traditionelle vækst økonomer er ‘IKKE’ en del af løsningen, men ‘selve’ problemet.

Finansministeriet og dermed regeringen har derfor ikke signifikante bidrag til løsningen, deres samarbejde kommer højest til at levere pyntegrønt.

Et træ vokser til det ikke længere betaler sig, at træet vokser yderligere.
Udgangspunktet for den uundgåelige kommende fornuft i økonomi, dog tilsyneladende ikke med denne regering.

Allan Stampe Kristiansen, Erik Winberg, Steen K Petersen, Anders Graae, Torben Skov, Kurt Nielsen, Curt Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"1. Katastrofen. Silas Harrebye nævner flygtningekrisen i 2015 som eksempel. Da medierne pludselig fyldtes med billeder af flygtninge, som gik på de danske motorveje, tvang det os ifølge ham til at tage stilling til og handle. Græsrodsbevægelsen Venligboerne, der arbejder for en human og næstekærlig behandling af de tilkomne flygtninge, udsprang som en direkte konsekvens."

Det er rigtigt, at græsrødderne voksede.
Men det modsatte skete også, med den nationalkonservative, yderste højrefløjs opblomstring.

I Danmark har vi hørt den hakkende grammofonplade med de samme udlændingepolitiske sange i rigtig mange år; efter 2015 gik det helt amok.
Nu er selv Socialdemokratiet blevet hardlinere, og Nye Borgerlige er stemt ind i Folketinget.
(Og hvis det kun var de unge mellem 18-24 der kunne stemme, var Stram Kurs også røget ind med over 4%).

I Polen og Ungarn er demokratiet de facto afskaffet, og EU kan eller vil ikke gøre noget for at genoprette det.
I Sverige, Østrig, Tyskland, Frankrig og Holland trives den hardcore højrefløj glimrende.

Spørgsmålet er om katastrofen får flertallet til at tænke og agere med empati, eller om krybdyrhjernen tager styringen?

Jan Weber Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Jens Frederiksen, Søren Bro, Ib Christensen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Curt Sørensen, David Breuer, Torben Skov, Thomas Tanghus, Hans Larsen, Rikke Nielsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Krisen fik tusindvis af borgere på gaden i den bevægelse, der fik tilnavnet Occupy Wall Street, og som stillede krav om en ny og mere retfærdig kapitalisme. Et eksempel på, at katastrofer skaber demokratisk forandring, mener Silas Harrebye."

Occupy Wall Street-bevægelsen fik tæv af politiet og gik i sig selv igen; der skabtes ingen demokratisk forandring - tværtom fik deltagerne, ligesom demonstrerende deltagere ved Cop 15, som fik siddekure af dansk politi, forringet deres tro på at aktionisme/demonstration er et respekteret, demokratisk virkemiddel.

Jan Weber Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Søren Bro, Anders Graae, Britta Hansen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, David Breuer, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Apropos demonstrationer kan man også rette kikkerten mod Hong Kong, hvor ingen demokratiske forandringer synes mulige på trods af månedlange protester.

Allan Stampe Kristiansen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, David Breuer og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Bogen kender jeg ikke, kun gennem denne foromtale. Med det forbehold undrer det mig at der kun nævnes den demokratiske og ikke den antidemokratiske chokterapi, nemlig den der initieres af stater (CIA/Chile/Pinochet, Rusland/Jeltsin osv) eller af naturkatastrofer (New Orleans/Katrina osv), og straks udnyttes af kapitalmarkedet. Her er erfaringsstof i rig mængde. Naomi Kleins "Chokdoktrinen" kan betragtes som en grundbog af den slags, der hvert år bør opdateres med stadig nye eksempler på overgreb fra politiske og økonomiske magthaveres side.
Nu bliver det spændende at se, hvor langt den demokratiske chokterapi efter Harrebyes mening kan forsvares, inden den går over i sin modsætning.

Flemming Berger, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er meget simpelt, når man forfalder til morakkeri og begærlighed, som det er sket i Danmark siden 90erne, så får man et samfund, hvor de laveste værdier hersker, og hvor alt det, der gør samfund civiliserede kommer i miskredit.
Så det er dér, oprydningen skal ske, og det kræver demokratisk aktivisme indenfor partier, fordi det nu engang er et foreningsbaseret demokrati, vi har. Kun ved at massemobilisere dér kan det lade sig gøre at sætte sig på magten over folkets valgte repræsentanter, måske endog finde andre måder at udpege dem på i en kortere periode, så de netop bliver repræsentanter, der ikke udgør en ny herskerkaste, men blot er helt almindelige mennesker, der for en tid tjener fællesskabet.

Jan Weber Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Egon Stich, Anina Weber og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Du skriver “Spørgsmålet er om katastrofen får flertallet til at tænke og agere med empati, eller om krybdyrhjernen tager styringen?”

Det tror jeg ikke er spørgsmålet, i udgangspunkt er det vores folkevalgte politikeres valg af ‘alternative’ fakta frem for fakta og der til hørende syndebuk politik, der ‘diktere’ retningen.

‘Hvis ikke befolkningen følger den udstukket politik, er borgeren modstander af demokratiet og til farer for sikkerheden i Danmark, det er den politiske syndebuk politiks fortælling om beskyttelse af danskheden.

I min første kommentar er den virkelige verden beskrevet.

Jeg har dog til, ytringsfriheden i stil med overvågningen forhindre det, tænkt mig at blive ved med at udstille vores folkevalgtes manglende logik i den førte politik.

Philip B. Johnsen

Fakta om den fortsat førte globale og lokale pseudo økonomiske vækst politik og vores børns fremtid.

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations
“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Philip B. Johnsen

Her er fakta om vores universitet uddannede traditionelle vækst økonomers ubrugelige uddanelse.

Fakta om pseudo økonomisk global ‘bæredygtig vækst, men uden bæredygtig energi til formålet og tidshorisont for de af vores folkevalgtes politiske ‘alternative’ fakta, før virkeligheden rammer dem, var den foregående komentar.

“Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

Sådan lyder konklusionen i et omfattende internationalt studie, der dermed gør op med forestillingen om grøn vækst.

I de rige lande må der søges veje til mindre produktion og forbrug.”

Fra link:
“Is it possible to enjoy both economic growth and environmental sustainability?

This question is a matter of fierce political debate between green growth and post-growth advocates.

Over the past decade, green growth clearly dominated policy making with policy agendas at the United Nations, European Union, and in numerous countries building on the assumption that decoupling environmental pressures from gross domestic product (GDP) could allow future economic growth without end.

Considering what is at stake, a careful assessment to determine whether the scientific foundations behind this “decoupling hypothesis” are robust or not is needed.

This report reviews the empirical and theoretical literature to assess the validity of this hypothesis.

The conclusion is both overwhelmingly clear and sobering:
Not only is there no empirical evidence supporting the existence of a decoupling of economic growth from environmental pressures on anywhere near the scale needed to deal with environmental breakdown, but also, and perhaps more importantly, such decoupling appears unlikely to happen in the future.”

Link: https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/De...
Information 16 juli 2019

Eva Schwanenflügel

@ Philip B. Johnsen
08. oktober, 2019 - 14:05

I så fald; de folkevalgtes krybdyrhjerne..
Tror politikere er mere udsatte for denne udvikling ;-)

Philip B. Johnsen

Det er vigtigt at forstå, finanslovforhandlingerne er kontraproduktive i forhold til befolkningens behov.

Vores politikere ved det godt, befolkningen burde spørge sig selv hvorfor?

‘Kontraproduktive i forhold til befolkningens behov’!

Forklaringen er enkelt beskrevet her.
Link: https://youtu.be/J9_Xc9wxByM

Ib Christoffersen

Katastrofer er så ikke nok. Hverken Skats forsøg på at nedsmelte Danmark, eller Politiets forsøg på at nedsmelte retssikkerheden får danskerne op af stolen.

Lillian Larsen, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

er jeg den eneste som finder det manipulerende,
når demokrati stort set altid omtales som " liberalt demokrati "
på mig virker det som underforstået at for at være et demokrati skal man bekende sig til liberalismen, men kunne man ikke forestille sig at demokrati i stedet omtaltes med udtrykket "socialt demokrati" med den forståelse bag at et ægte demokrati er betinget af et socialt retfærdigt samfund.

Lillian Larsen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Problemet er meget vel beskrevet i den magt vi har givet finans ministeriet,. ja selv om vi demokratisk ønsker en anden udvikling sider finansministerets regnedrenge, og udemokratisk med ny klassisk økonomiske doktriner og neo liberalisme. som sine dogmer, og gennemføre modsat rettede politiske indgreb.

jeg henviser til et dogme i den ny klassiske økonomi som er at udbud er lig efterspørgsel dette er hele årsagen til at man er så fundamentalistisk i at øge arbedsudbudet, mens det jo ikke skaber flere smede at piske arbejdsløse magistre til at tage et smede job man grundliggende ikke er kvalificeret til eller modsat hvis økonomien efterspørger dette den grundliggende tro på at man med arbedsudbudet kan styre marked. har skabt et forrået samfund hvor vi er mange der ikke føler at det nytter noget, ja melder man sig ind i et parti så er man grundliggende del af en klappe buuuh klub hvor man skal kappe og buuuhe på komando og gerne højt, partiernes foremål er ikke og udfordre og udvike demokratiet, ja i bedste fald lytter og glemmer man de indput der kommer nedefra mens man har sin egen dagsorden, som den magtklasse der har sat sig på magten,

lidt matematik. der er ca 150000 medlemer af et politisk parti i danmark, af dem er omkring 15% aktive dvs deltager i at sætte plakater op. kommer til møder mm mens resten er søtte medlemmer

omkring 20000 udgør den aktive del af medlemmerne af partierne. af dem er ca 6000 folkevalgte del af kommunalbestyrelser, regions råd og 175 folkevalgte i folketinget og 14 valgt til europa parlamentet, omkring 10% af de folkevalgte udgør inderkernen omkring 600 medlemmer af partierne, der er ledelsen af partierne, og her har vi kernen i inderkernen som der er der hvor den reel magt ligger. som er omkring 10% af inderkernen omkring 60. individer som reelt udgør ledelsen af partierne. det er dem der reelt sætter linjen som alle andre følger.

ud af omkring 4,2 millioner vælgere er der 60 politikere med faktuel magt, og som der også i flere tilfælde bestemmer hvem det er vi kan vælge imellem som der jo er konflikten i hong kong.pt.

derfor gider folk ikke demokrati, man ved ærligt at man ikke har en ja "kina mands chance" ( henvisning til hong kong og singapore "demokrattiet"), for at få nogen form for indflydelse,

Derfor er demokratiet i krise, og hvad er så vejen ud, af denne krise jo jeg mener at en styrkelse af borger foreslaget er den umilbare logiske løsning, lad os tage en folkeafstemning om året, på grundlovs dag hvert år og glem alt om digitale valg nej gammeldags papir folkeafstemninger med borger foreslaget, som der er stedet man nu som borger vælger hvad der skal vælges om som den digitale del, det er dyrt siger mange, mens jeg så personligt ikke ser prisen på omkring 100 millioner for en folkeafstemning som særligt dyrt, med denne løsning har vi faktisk fået en folkelig balance til oligakiets magt, reelt set er vi ikke meget mere demokratiske end singapore, vi lader bare som om at det er ok..... mens den faktuelle magt er defakto, lige så udemokratisk styret som man ser i eksembelvis singapore,

Derfor har vi givet finansministeret den magt, som der nu styre efter hvad central kernen ønsker i oligakiet som der er beskrevet i bogen magt. om de 423 som der er bag partiernes centrale kerne i kernen de 60 poliikere er alle del af magt elite, på 423 danskere, med den faktuelle magt.

. https://magtelite.dk/magteliten-hvordan-423-danskere-styrer-landet/

lad os kræve frem ting som reform af demokratiet ,

Et flere folkeafstemninger som foreslået her ved og bruge borgerforeslaget som optagelse til folkeafstemning, de foreslag som når 50,000 underskrifter de kommer til folkeafstemning,

To, en demokratisk reform hvor vi danner en magistrat regering, med deltagelse af alle partier der har fået nok pladser til at få en udvalgs post i folketinget antallet af minister afhænger af antallet af udvalgsposter, og det parti med flest stemmer sætter sig for bordenden,

hvad gør en magisat regering jo den sender alt ud i en mere åben debat, mens den samtidigt, bremser de politikere med de mest voldsomme valg løfter da man ikke kan gemme sig, når man automatisk vil få del af ansvaret.

Tre: mere kontrol med de økonomiske milder som der gives i privat søtte til partierne, lad os sænke baketel grænsen til 1000 kr, og sætte krav om at man offenligøre alle bidrag over 1000 kr, med navn på vedkommende, og by,

fire, sænk den offenlige parti støte, ved og sænke parti støtten gør vi partierne mere sulte til at gøre befolkningen del af partierne ja så enkelt, kræver vi faktisk at partierne møder folket.

fem mere politisk kontrol over embedsværket. embedsfolkende er embedsfolk og ikke politikere den måde som finansministeret har fungeret på er reelt set politisk ensporet til fordel for en politisk filosofi, neo liberalismen, som der uretmæssigt er blevet gjort til den økonomiske facit bog,

martin sørensen medlem af landsledelsen i retsforbundet

100 år i dansk politik.

KBH Film&Fotoskole KBH Film&Fotoskole

Det er rigtigt set med demokratisk koma, men det er en lam og naiv artikel. Den chokterapi, som vi kan handle på politisk og aktivistisk og som anbefales er alt andet end chokerende. Ikke mindst i lyset af hans snak om utopien, som vi bør dyrke for at få inspirationer til forbedringer af noget som han i princippet ikke mener skal eller kan laves om. Hvad med at kræve magten til at lave reelt om på det Absurdistan vi lever i, og som han selv sporadisk og panoramisk beskriver på et par linjer i interviewet. Hvad med forskere der for alvor tør at anfægte vores komademokratiske selvforståelse.

Her er et par overvejelser, som formentligt tilsammen eller i udvalgte buketter nok ville kunne hjælpe vort krænkede, klodsede og kyniske demokrati en smule på benene:

1. Gør det mindre økonomisk attraktivt at være politiker (reducér lønnen, pensionen og mulighederne for supplerende honorarer).
2. Gør det mindre karriereudviklende at være politiker (reducér magtdomænet ved bl.a. at øge den demokratiske kontrol, lettere at blive opstillet samt umuligt at påtage sig betydningsfulde hverv for interessegrupper og erhvervslivet i f.eks. minimum 5 år efter at være fratrådt som politiker.
3. Gennemfør via grundlovsrevision eller en (endnu bedre) forfatning at de tre magter skal adskilles hermetisk; lovgivere må kun lovgive, de må hverken dømme eller udøve magten. Hold vedvarende stærkt fokus på habilitet, nonkorruption af personer/interesser og fravær af lobbyisme.
4. Forbyd enhver form for aftale med den såkaldt 4. magt; pressen/medierne, således at journalistikken genoplives og en kritisk masse kan mobiliseres i de offentlige debatter.
5. Indfør en komplet nonprofit-fungerende radio og tv enhed, som har til formål at kede danskerne ihjel med saglig, bredt og dybt perspektiveret information og samfundsdebat.

Gør det seriøst og 'kedeligt' at være politiker (og dansker). Lovgivning er en krævende disciplin og et meget kompliceret fagområde, som bestemt kræver at man holder fokus på dét, man er valgt og siden ansat til. Smilende, beregnende og velfriserede politikere med skærmlede på menuen kan lege med sig selv.