Bevismateriale kobler dronesag til formodet svindelnetværk

Opsigtsvækkende oplysninger fremlagt i Københavns Byret forbinder indkøb af udstyr i terrorsag til netværk bag formodet momssvindel for millioner
Opsigtsvækkende oplysninger fremlagt i Københavns Byret forbinder indkøb af udstyr i terrorsag til netværk bag formodet momssvindel for millioner

Jesse Jacob

Indland
2. oktober 2019

Terrorsagen, hvor tre mænd i øjeblikket står tiltalt for at have sendt bl.a. droneudstyr til Islamisk Stat, bliver nu direkte koblet til et netværk bag formodet momssvindel.

Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har de seneste uger afdækket, hvordan et netværk med to jihadister i centrale roller står bag formodet momssvindel for store millionbeløb. Og hvordan to af de tiltalte i dronesagen kan forbindes til selskaber i netværket.

Tirsdag fremlagde anklagemyndigheden så i Københavns Byret ny dokumentation, der, sammenholdt med Informations og Finans’ kortlægning viser yderligere forbindelser mellem det formodede svindelnetværk og dronesagen.

Navne og adresser, der indgår i netværket, har været anvendt i forbindelse med indkøb af udstyr, der indgår i den såkaldte dronesag, og som anklagemyndigheden mener er blevet sendt videre til terrororganisationen Islamisk Stat. Blandt andet viser en faktura, at udstyr er blevet bestilt til en netcafé med adresse på Frederiksberg, som er koblet til flere af de centrale selskaber og personer i det formodede svindelnetværk.

Samtidig forklarer en af de tiltalte i dronesagen nu, at han har arbejdet for et kriminelt netværk, der svindler med moms og skat.

»Jeg kommer ind i en verden og møder nogle mennesker. Og det er en kriminel verden, finder jeg ud af, hvor man opretter firmaer og hæver så mange penge som muligt,« forklarede den tiltalte, en 30-årig mand fra Brøndby Strand, der i offentligheden er blevet kendt som Taxachaufføren, i retten tirsdag.

»Det er et stort netværk, der laver alt med moms og skat.«

Understøtter mistanke

De nye oplysninger understøtter mistanken om, at penge fra den formodede svindel er havnet i lommen på terrorister, mener Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm, der har forsket i terrorfinansiering.

»Af samme grund kan man undre sig over, at anklagemyndigheden ikke er gået efter at rejse tiltale for terrorfinansiering for lang tid siden, når der også i andre sammenhænge er så tydelige koblinger til Islamisk Stat. Der er tale om mange penge. Og det er vel at mærke penge, som de danske skatteydere har betalt,« siger han.

Som Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har afdækket de seneste uger, har netværket med 14 forretningsmænd i centralt placerede roller oparbejdet en moms- og skattegæld til den danske statskasse på mere end 800 mio. kr.

Ud over at to af de centralt placerede forretningsmænd er jihadister, har netværket benyttet en række syrienkrigere og terrordømtes identiteter som stråmænd i den formodede svindel. Det er uvist, hvad pengene er gået til. Men eksperter, der har gennemgået Informations og Finans’ kortlægning, har udtrykt bekymring for, at en del af dem kan være gået til terrorfinansiering.

Information og Finans har tidligere beskrevet, hvordan to af de tiltalte i dronesagen, der i offentligheden er kendt som Underviseren og Cykelhandleren, kan forbindes til netværket. Samtidig med at de to tiltalte ifølge anklageskriftet var i færd med at købe dronedele, arbejdede Underviseren i et computerfirma, der var etableret af ’Kemal’ – den ene af de to centralt placerede jihadister i det formodede svindelnetværk.

Explainer: Journalist Bo Elkjær giver her et overblik over netværket, der står bag formodet momssvindel for store millionbeløb.

Og Cykelhandleren blev tidligere i år dømt for at have optaget kviklån ved hjælp af falske lønsedler, bl.a. fra et firma, der var oprettet af et familiemedlem til Kemal.

Nu viser det sig, at også den tredje tiltalte, Taxachaufføren, kan forbindes til netværket. Taxachaufføren er tiltalt for otte indkøb af udstyr i perioden 2015-2017 til en samlet værdi af 211.000 kroner. Mandag eftermiddag forklarede han i retten om ét af indkøbene, der vedrører kameraer, objektiver og kabler for lidt over 27.000 kroner. Det havde ikke noget med ham at gøre, forklarede han. Han havde bare lavet en bankoverførsel for nogle bekendte, som han havde mødt på en netcafé.

Taxachaufføren afviste at fortælle, hvem det så var, der havde bestilt udstyret – ud over at det var »nogle, der sad i netcafeen«.

250 gasmaskefiltre

En faktura, som anklager Kristian Kirk har fremlagt i retten, viser, at udstyret blev bestilt til en netcafé med adresse på Frederiksberg. Denne netcafé er koblet til flere af de selskaber og personer, der er centrale i det formodede svindelnetværk, viser den kortlægning, som Informations og Finans har foretaget.

Også et andet af de indkøb, som Taxachaufføren er tiltalt for, kan kobles til det formodede svindelnetværk. Det drejer sig om 250 gasmaskefiltre, der blev købt fra et tjekkisk firma i 2015.

Gasmaskefiltrene blev bestilt via en mailadresse og et firma tilhørende en syrienkriger. Denne mand var flere måneder forinden udrejst til Syrien og er ifølge anklagemyndigheden ikke set i Danmark siden. Anklageren mener, at Taxachaufføren brugte hans identitet og firma til at foretage en række indkøb, som blev leveret på selskabets adresse nord for København.

Taxachaufføren medgiver at have hentet nogle pakker på adressen, men siger, at han ikke vidste, hvad der var i dem. Bestillingerne var noget, det kriminelle netværk stod for, og han gjorde bare, som de sagde, forklarede han i retten tirsdag. Taxachaufføren fremhævede samtidig, at han kun havde arbejdet for det kriminelle netværk i kort tid, og at han trak sig ud af det, da det gik op for ham, at der var tale om kriminalitet.

Han afviste i retten at sætte navn på de bagmænd, der ifølge hans forklaring udstyrede ham med en falsk identitet og modtog udstyret. Udstyr som altså ifølge anklagemyndigheden skulle videre til Islamisk Stat.

»De er medlemmer af et større, kriminelt netværk. Jeg sidder stadig i fængsel. Kommer det ud, at jeg har nævnt navne, så er det ikke særlig smart for mig,« forklarede Taxachaufføren.

Firmaet, hvor syrienkrigeren var indsat som direktør efter sin udrejse, har også en forbindelse til det svindelnetværk, som Information og Finans har afdækket. Syrienkrigeren delte folkeregisteradresse med en kvinde, der ifølge anklagemyndigheden ligeledes udrejste til Islamisk Stat.

Denne kvinde har været direktør i fire selskaber og ejer af yderligere ét, der indgår i det formodede svindelnetværk, som Information og Finans har afdækket. Selskaberne efterlod sig en milliongæld til Skat og andre private kreditorer, da de efterfølgende gik konkurs. Det var et af denne kvindes selskaber, som den anden tiltalte – Cykelhandleren – blev dømt for at bruge falske lønsedler fra. Cykelhandleren har ifølge sin advokat anket dommen.

Information har kontaktet Taxachaufførens forsvarer, der ikke har nogen kommentarer. Heller ikke anklager Kristian Kirk ønsker at kommentere sagen.

Da der ikke er faldet dom i sagen, har Information valgt at anonymisere de tiltalte. De nægter sig alle skyldige.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her