Analyse
Læsetid: 5 min.

Bødskov er også faret vild på skattejagten

Skattevæsenet er blevet en politisk sump, der trækker skiftende skatteministre ned. Ved at udskyde de nye ejendomsvurderinger og det nye system til gældsinddrivelse satser S-regeringen på at kunne skaffe sig en ekstra livline – til efter næste folketingsvalg
Få forventer, at den nye redningsplan fra S-regeringen vil være nok til at kunne udbedre skavankerne i Skat. Men ambitionen er også blevet mindre: Skatteminister Morten Bødskov satser først og fremmest på at redde sig frem til næste folketingsvalg.

Få forventer, at den nye redningsplan fra S-regeringen vil være nok til at kunne udbedre skavankerne i Skat. Men ambitionen er også blevet mindre: Skatteminister Morten Bødskov satser først og fremmest på at redde sig frem til næste folketingsvalg.

Jonas Olufson

Indland
26. oktober 2019

Der kommer en god løsning – efter næste valg. Skatteminister Morten Bødskov (S) forsøger at vinde tid ved at udskyde såvel de nye ejendomsvurderinger som det stadig sammenbrudte system til inddrivelse af gæld. Men det kan være en stakket frist.

Jagten på den forsvundne skat – og de svimlende milliardbeløb, der stadig fosser ud af statskassen – er en seriel skandale, som er endt ulykkeligt for de seneste mange skatteministre, og foreløbigt tyder intet på, at Morten Bødskov skulle have fundet en gylden løsning. Tværtimod.

Den brutale bundlinje er, at de systematiske kollaps i Skat ikke engang synes at være på vej til at blive definitivt udbedret. S-regeringen erkender tilmed, at man i dag står lige så meget i vildrede, som tidligere regeringer. Genopretningen kan i virkelighedens verden komme til at tage meget længere tid, koste mange flere penge til nye it-systemer og derfor blive udskudt igen.

Officielt er begrundelsen, at et nyt eftersyn har påvist »akutte it-problemer i skattevæsenet«. Men der er absolut intet akut over det kroniske koks, der har præget Skat i mere end et årti. End ikke de seneste problemer med at få den komplicerede grundskyld medregnet og at få andre offentlige institutioner koblet på den nye gældsinddrivelse, PSRM, kan siges at være nye.

Rigsrevisionen har gang på gang advaret om, at både ejendomsvurderingerne og gældsinddrivelsen har været brudt sammen, dysfunktionelle og fejlbehæftede, og har sågar kritiseret de skiftende skatteministre for, at deres forsøg på at genoprette Skat hidtil har været virkningsløse.

Lemfældige data

Konkret har Morten Bødskov besluttet at udskyde de nye boligskatteregler, som for længst er blevet aftalt med et bredt flertal i Folketinget, med yderligere tre år – helt frem til 2024 og dermed om på den anden side af næste folketingsvalg. Samtidig udskydes det nye system til gældsinddrivelse med nogle ekstra år, til trods for at de samlede restancer til staten nu har rundet 123 milliarder kroner.

Økonomisk set trækker den dobbelte udskydelse paradoksalt nok i hver sin retning: På den ene side vil statskassen få ni milliarder kroner mere i kassen, fordi de nye lavere boligskatter udskydes, og særligt husejere i provinsen derfor kommer til at betale mere end planlagt. På den anden side vil det fortsatte sammenbrud i gældsinddrivelsen betyde, at en tilsvarende milliardbeløb kan gå tabt på grund af forældelse og it-bøvl.

Rent teknisk har skatteministeren dog ikke haft andre muligheder. På ejendomsfronten er hovedproblemet, at Skat endnu ikke evner at udregne en korrekt grundskyld, altså ejendomsskatterne på jordværdi.

Forklaringen er simpel: Der handles ikke ret mange boliggrunde i Danmark – uden huse forstås – og datagrundlaget er derfor sparsomt. Robotalgoritmen, der skal udregne grundskylden, bliver ganske enkelt ikke fodret med tilstrækkelig pålidelig data.

Til gengæld kan systemet efterhånden ramme boligpriserne nogenlunde præcist. Men hvis de nye ejendomsvurderinger efter planen skulle rulles ud i 2021, ville fejlmargenen med grundskylden fortsat være så stor, at systemet knap nok ville være lovligt. I hvert fald ville tusindvis af grundejere retmæssigt kunne klage, og hele processen med at opbygge et nyt system ville risikere at skulle begynde forfra.

På gældsfronten er problemerne endnu dybere: Det nye PSRM-system blev i første omgang udviklet til at erstatte det skandaleramte EFI-system, som blev stoppet tilbage i 2013. Dengang var gældsinddrivelsen så kafkask lemfældig, at Kammeradvokaten vurderede systemet til at være direkte ulovligt.

Men kortslutningen er ikke blevet repareret. Som en dæmon er defekterne flyttet med: PSRM-systemet er fortsat ikke i stand til at samkøre og håndtere data fra de hundredvis af offentlige instanser, der opkræver bl.a. bøder, rykkere og licens. Reelt er Skat stadig ikke i stand til kradse den rigtige gæld hjem, og fageksperter frygter, at PSRM vil ende med at lide samme skæbne som EFI.

Bluff på Borgen

Som ny socialdemokratisk skatteminister erkender Morten Bødskov, at man i de senere år har været alt for optimistisk på Christiansborg og samtidig har haft alt for naive forventninger til at få Skat hurtigt genoprettet.

»Det er klart, at der ikke har været styr på det. Og at de aftaler, der er lavet, ikke har holdt,« siger Bødskov.

Men han afholder sig dog fra at gå skridtet videre og ligefrem anklage sin forgænger, Venstre-manden Karsten Lauritzen, for at have vildledt Folketinget. Selv om sammenbruddene i Skat har kostet det danske samfund et større milliardbeløb – angiveligt langt mere end selv bankernes hvidvaskskandaler – er der endnu ingen toppolitikere, som tør stille tidligere ministre til direkte ansvar.

De seneste udskydelser afslører imidlertid, at det i bedste fald var ønsketænkning, da daværende skatteminister Karsten Lauritzen så sent som i februar udtalte:

»I 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet,« og fortsatte til Berlingske:

»For ny gæld, der opstår, vil borgerne opleve i 2019, at systemet vil fungere i forhold til at bede folk om at betale.«

I værste fald var det et bluffnummer. Forestillingen om, at det politiske flertal i Folketinget langt om længe har fået greb om skattevæsenet er ved at krakelere. Endegyldigt. Forsikringerne om, at nogle små og midlertidige ekstrabevillinger skulle kunne løse de kroniske problemer, er ved at gå i opløsning. Tydeligvis også for den nye skatteminister, som vægrer sig for at komme med alt for håndfaste løfter om, hvornår skattevæsenet igen evner at opkræve boligskat og gæld.

Sideløbende er en undersøgelseskommission gået i gang med at kulegrave, hvordan og hvorfor Skat har fået lov til at smelte sammen i en grad, så det ikke engang håndfast kan garanteres, at it-systemerne fungerer i 2024 – 17 år efter Rigsrevisionen første gang tændte alarmlamperne.

Men obduktionen trækker i langdrag. Undersøgelseskommissionen vil først være klar med konklusionerne om lang tid, og kun få forventer, at den endelige rapport vil føre til domfældelser.

I mellemtiden forventer lige så få, at den nye redningsplan fra S-regeringen vil være nok til at kunne udbedre skavankerne i Skat. Men ambitionen er også blevet mindre: Morten Bødskov satser først og fremmest på at redde sig frem til næste folketingsvalg.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skrot det skidt og genindfør "Åbne Årsopgørelser" som vi havde til sidst i 1950’erne.

Den gensidige, og gratis kontrol, havde en stærk præventiv virkning.

Forbyd salg af spiritus til indehaverne af de 118 mia. gæld til det offentlige.

Tilbyd gratis offentlig transport, undtagen til dem der skylder os andre.

Læs mere her: http://whistleblowers.dk/forslag-til-forsikrings-og-skattereform/

Kun denne ekstreme forenkling kan få os til at stole på vore folkevalgte.

Og alle de højtuddannede, kan bruges i eksportindustrien, de har nemlig vej-
ledt den bedst lønnede 1/3 med skatte-svindel, på alle hovedsprogene.

Carsten Wienholtz, olivier goulin og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Karsten Lauritzen havde på sin vis ret i, at PSRM var start set færdigt på daværende tidspunkt. Selve systemet var færdigt, men snitfladerne, som de forskellige offentlige instanser svjv. selv står for at skulle implementere, var og er langt fra hverken defineret eller programmeret.

> »I 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet,«
> I værste fald var det et bluffnummer.

Det var direkte løgn. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at manden ikke udmærket har vidst, hvor galt det stod og stadig står til, med mindre samtlige embedsmænd bevidst har forholdt ham sandheden, og han samtidig aldeles har undladt at åbne øjnene.

> Men han afholder sig dog fra at gå skridtet videre og ligefrem anklage sin forgænger, Venstre-manden Karsten Lauritzen, for at have vildledt Folketinget.

Selvom han udmærket ved, at det er det, der er sket. Jeg kan ikke se om det skulle være en taktisk fordel?

Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Anne-Marie Krogsbøll, Mogens Holme og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Niels Ishøj Christensen

Ved at gå op i helikopterperspektiv og se hele det ubegribelige skattemorads ovenfra, får jeg den tanke at ansvaret for skatteinddrivelsen i dette land slet ikke bør ligge i folketinget, underlagt forskellige uafladeligt skiftende skatteministres blå eller røde flertal. For hele landets ve og vel må ansvaret for det lægges et andet sted, der udvikler og arbejder politisk over et længere tidsperspektiv end blot indtil det næste valg om 3-4 år. Og som ikke mht den operationelle udformning og det it-tekninske inddrivelsessystem er underlagt forskellige regeringers sparerunder dikteret af løfter i forhold til det større eller mindre antal vælgere der har sikret deres indvalg i folketinget. Jeg vil foreslå at vi ved siden af folketinget får skabt et landsting, ikke udformet med den sociale baggrund som vores gamle landsting før 1953 havde. Derimod kunne man forstille sig at de politiske partiers og gruppers repræsentanter indvalgt i folketinget, var forpligtet til hver at anbefale et antal ikke partibundne og direkte vælgerafhængige medlemmer - eksperter, specialister, vismænd, filosoffer, kunstnere - til et landsting, hvis primære opgave som rådgiver og stiller af lovforslag til vedtagelse i folketinget var - over en længere tidsperiode end fire år - ansvaret for landet som en konkret, territorial, fysisk og folkelig helhed i samspil med det globale fællesskab af jordens nationalstater. Et sådant landsting skulle arbejde med at udvikle et på sigt holdbart og skridsikkert skattesystem for Danmark.

Anne-Marie Krogsbøll

Svaret er enkelt:

Analogiser!

Skat er tydeligvis et af de samfundsområder, som er alt for kompliceret at få til at fungere uden at køre statskassen og tilliden i det offentlige helt i sænk. Tænk, hvad det har kostet os at digitalisere uhæmmet - næsten med hovedet under armen, som tidligere erhvervsminister så begejstret kom til at sige ved præsentationen af den tidligere regerings digitale vækstplan for et par år siden.

Den amokløbne digitalisering af bærende samfundsinstitutioner er et stille kup, som vi udsættes for under radaren. "Nogen" er i ly af digitaliseringen i gang med at undergrave demokratiet. De er ved at omdanne det til en kolos på lerfødder.

Overdreven digitalisering medfører et samfund bygget på kviksand - de færreste forstår, hvad der foregår, demokratiet overlades til tech-eksperter og deres lobbyister. Det baner vejen for altomfattende svindel. Det er det modsatte af demokrati.

Analogisering er i mange tilfælde vejen frem - Analogisering er demokratisk klippegrund, som enhver kan forstå og forholde sig til. Tænk bare på vores geniale analoge valgsystem - det fås ikke bedre. Enhver kan betjene en blyant. Der findes ikke noget mere demokratisk.

www.analogist.dk

Oluf Husted, Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Per Torbensen, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Hanne Utoft, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Svendsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Før digitaliseringens overstadige tidsalder var SKAT et system, som var opbygget gennem årtier sten for sten. Så med ét ud af den blå luft skulle det hele med et gigantisk slag omstilles til digital automatisering - Store besparelser var for øje. SKAT blev taget fra de, dengang, borgernære kommunerne og langt over til startens kontrol. Og besparelsen indkasseret promte. 4.000 stillinger blev nedlagt i SKAT. Helt uden konsekvenser. Ik. Nærmest som om de 4.000 skattemedarbejder bare havde siddet og drukket kaffe år ind og år ud. Jo nedlæggelse af et kommunalt SKAT, samt digitalisering af det nye stats SKAT gav virkelig umiddelbare let købte besparelser.

Men så kom virkeligheden og indhentede de våde digitaliseringsdrømme, hvor milliarder efter milliarder af kroner blev drænet ud af et nu uoverskuelig kaotisk digital SKAT.

Hvor er det da ubegribeligt naivt og tro, man kan putte alt op i en blender, trykke på start knappen og så bagefter tro noget forsat fungere bare tilnærmelsesvis. Og det gælder jo ikke bare SKAT. Det gælder også den vilde sygehus reform, hvor gode velfungerende arbejdsmiljøer blev smidt i blenderen og bagefter forsøgt limet sammen til super sygehuse - For slet ikke at nævne digitaliseringen af arbejdsmiljøet på de der nye supersygehuse. Det gælder kommune sammenlægningen i 2007, hvor lokal demokratiet fik tæppet trukket væk under benene. Skole reformen, hvor lærere fik ødelagt deres arbejdsmiljø - I dag minder folkeskolen om en hæktisk youtube video. Daginstitutioner som har fået ødelagt deres normineringer og hvor store dele af tiden går med dokumentation af de smås liv og levne frem for omsorg. Det samme gælder hjemmeplejen, hvor omsorg er udskiftet med et parkometer.

Og sådan kan jeg blive ved.

Og formålet med det hele? Det er Venstres mål med at ødelægge et velfungerende offentlig og vise befolkningen det da ikke dur og at privatisering er den eneste udvej. Den danske befolkning er i den grad blevet manipuleret og snydt af Venstre de seneste snart 20 år. Bid for bid er salamien blevet ubemærket mindre og mindre.

Så der er mere end nok for den nyvalgte Socialdemokratiske regering at rydde op efter Venstre. Men det tager altså tid, at rydde op efter 20 års svindel og bedrag efter Venstre.

Michael Christiansen, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Per Torbensen, Per Christiansen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Peter Wulff, K Thomsen, Mogens Holme, Birte Pedersen, Kim Chang, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Så der er mere end nok for den nyvalgte Socialdemokratiske regering at rydde op efter Venstre."

Ja! Jeg er bare ikke sikker på, at viljen er til stede. Jeg har ikke indtryk af, at S er mindre digitaliseringskulrede. Var de ikke selv med til at gennemføre amokløbet mod Skat? Og tænk bare på Sundhedsplatformen. Og Intra/Aula?

Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Birte Pedersen, Tue Romanow, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Jeppe Lindholm, Carsten Svendsen, Carsten Munk og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Og mig der troede det var en beskæftigelsesprojekt der ikke måtte blive færdigt.

Flemming Berger, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men BØR "vi" ikke alle huske hvem var skyld i nedbrydningen af SKAT. Fogh Rasmussen med sin lille hjælper Kristen Jensen og med stemmer fra DF.

Oluf Husted, Torben Ethelfeld, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, patrick scholer, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Peter Wulff, Ole Henriksen, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Ib Christensen, Jeppe Lindholm, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Man kan jo også godt sige, at Socialdemokratiet har siddet på sidelinjen i alle årene uden at protestere nævneværdigt på udviklingen som de godt har set komme. Hvilket vel godt kan betragtes som stilletiende accept og dermed uværdig set i forhold til hvad Socialdemokratiet historisk set har stået for gennem årene siden WW2. Et værdiskred, som Mette Frederiksen jo har antydet hun vil rette op på - Måske. For der er jo lige De Radikales Morten Østergaard.

Det er værd at bemærke, at i Tyskland var det det tyske socialdemokrati, SPD, med Gerhard Schöter som Bundeskänsler, der maste bunden af tysklandland flad som en pandekage med HATZ lV først i 00'erne. Resultatet er i dag, at op mod 23% af de tyske borgere er at betragte som fattige uden fremtid. New Labour under Tony Blair i UK var heller ikke for børn og svage sjæle.

Oluf Husted, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll
26. oktober, 2019 - 09:54

Dine gode tanker om at tilbagebringe analogiseringen vil desværre støde imod alle de forhold Jeppe Lindholm nævner i sit ætsende 'rant'; nemlig at strukturen simpelthen ikke findes længere i kommunerne.

Regionerne er en fattig slægtning til de hedengangne Amter, og er i mange tilfælde ligeså kaotiske som SKAT er blevet, (tænk fx sundhedsplatformen og 'super'-sygehusene).

At skulle rekruttere analoge medarbejdere idag ville desuden kræve at vi tilbød analoge uddannelser, for det grå guld med kuglepennen i inderlommen er væk forlængst.

Disruption fylder godt i de hoveder, der bæres under armen.

Claus Nielsen, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Werner Gass, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvad fanden ved politikere om it-systemer ?

Slet ikke hvad der kræves her.

Men hvis der er "nogen" , som lige pludselig kan love dem
en gigantisk besparelse, så ved dem pludselig nok til at
tage vidtgående beslutninger på hele samfundets vegne.

Og så er der intet der kan stoppe dem,

Det scenarie gentar sig den ene gang efter den anden.

Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er lidt som med de der klimaforandringer. Den brede offentlighed har haft adgang til en viden, som underbygger faren siden Brundtland rapporten fra 1982 blev afleveret til FN. Men ingen har siden protestret. Nærmest tværtimod. Sådan noget venstreorienteret hippie snak. Ik. Alle har bare stået på sidelinjen og set stiltiende på. Først nu, hvor havudsigten begynder at løbe ned i kælderen er der nogen som så småt er ved at vågne op. Men som, nærmest altid, forsent. Rettidig omhu - Den største floskel nogen sinde formuleret.

Oluf Husted, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva Schwanenflügel:

Du har uden tvivl ret, og min kommentar er da også mest ment som provokation - men absolut ikke kun! Hvis man lagde lige så mange kræfter og penge i at tilbage-analogisere over en årrække, som man har lagt i at gennemdigitalisere en hel masse, som alligevel ikke er kommet til at fungere, og som har ødelagt samfundet, så lur mig, om ikke man ville kunne komme et stykke af vejen tilbage til noget, vi faktisk kan styre.

Og det er i hvert fald muligt ikke at fortsætte hovedløst ud af samme spor, men i stedet at vedtage en hensigtserklæring om ikke at digitalisere noget, som det ikke er strengt - dvs. fuldstændigt uomgåeligt - nødvendigt at digitalisere.

Det er muligt at vende skuden - bid for vid - skridt for skridt - sten for sten - men selvfølgelig vil det tage tid. Den vej forekommer mig faktisk mere realistisk end fortsat håbløs digitalisering at alt. Jeg tror personligt ikke på, at disse skattesystemer nogen side kommer til at fungere - og i så fald, hvad gør vi så? Det er selvdestruktivt at fortsætte ned ad det spor - både fordi det ikke kommer til at fungere, og fordi tech-industrien får alt for stor magt, og kupper vores samfund.

Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det eneste, som snydes sikkert er, at den vilde digitalisering bare vil fortsætte ukritisk. Vi vil jo så gerne klare hele verden fra en app. Ik. Vi skal jo være i fanden i vold "moderne". Mere "moderne" end kineserne - Koste hvad det vil. Også total tab af frihed og overblik - For overblik er der for længst ingen, som har mere i den digitale verden. Men frelsen er jo på vej. Den hellige genopretning. AI. Ik. Det næste vidunderlige skridt. Kunstig Intelligens. Så køre SKAT og resten af verden bare derudaf - Nu helt af sig selv ;-)

Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Sen digitale udvikling presses desværre langt hen ad vejen igennem af maniacs (selvfølgelig er der undtagelser, som faktisk gør noget godt for menneskeheden). Se f.eks. her: https://groups.csail.mit.edu/mac/projects/mac/arpa-info/memsisat/sld016.htm

Hvordan bliver det at leve i et samfund, der bruger den slags teknologi, hvor man aldrig aner, om man bliver overvåget?

Den slags burde forbydes! Vi databacongrise gør klogt i at vågne op meget hurtigt - ellers reduceres vi til slaver for de rigeste og magthaverne. Gennemdigitaliseringen af samfundet er et skridt på vejen.

Carsten Wienholtz, Werner Gass, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Hanne Utoft, Jeppe Lindholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Sen digitale udvikling " = "Den digitale udvikling "

Eva Schwanenflügel

Ja hvem har brug for almindelige mennesker, når blot vi får AI..?

Bjarne Andersen, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Digitaliseringen skulle forenkle, afskaffe besværlige mellemregninger, skabe transparent og overblik.
Der er brug for et enkelt skattesystem, der baserer sig på realiteter: ikke pengestrømme, men indtjening.
Årti efter årti fortæller dansk erhvervsliv os, hvad vi godt ved: det er eksportindtægterne, der er landets egentlige indkomst, alt andet er blot aktiviteter, hvor vi indbyrdes opretholder samfundet og dets institutioner ved at løse nødvendige og attraktive opgaver.
Så lad os omlægge skatten til en afgift på virksomhedsdrift, som man ikke kan undslå sig - og få det øvrige EU med.
Så kan man sende alle de penge, man vil, i skattely: hvis der ikke betales afgift, må man lukke.
Markedstankens umulighed fremgår tydeligt af det ovenstående: fordi der ikke handles jord nok, kan man ikke fastsætte en pris. Som om en pris i virkeligheden afspejler en ægte værdi for noget som helst.

Jeg tror ikke Morten Bødskov er faret vild i boligskatten. Jeg tror han helt bevidst vælger at sige, at det system, som skulle erstatte det gamle i 2020, er som S ser det, ikke forsvarligt. Derfor udskyder han hele molevitten til 2024, til efter et valg, for denne måde at spare penge, og måske fremprovokere en debat om systemets brugbarhed. Om han vil inkassere mere end de 10 millarder vi skulle have retur, det ved vi stadig ikke. Det er politisk snyd så det får tårerne til at trille i arrighed, for flere som skal have penge retur risikerer at være døde undervejs, og får aldrig glæde af dem. De rager S en høstblomst. Som Noa Reddington siger, hvis der kommer en løsning, så bliver det først i 2050.

Steffen Gliese

Jeg har svært ved at forstå det med boligskat retur - eftersom den har været sat på standby i snart 20 år.

Carsten Munk, Thomas Tanghus og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

"Den slags burde forbydes! Vi databacongrise gør klogt i at vågne op meget hurtigt - ellers reduceres vi til slaver for de rigeste og magthaverne. Gennemdigitaliseringen af samfundet er et skridt på vejen."

Der har i mange århundreder hersket en ulige fordeling af ressourcer og goder i de såkaldt civiliserede samfund, hvor almindelige mennesker bedst kan forstås som slaver og forbrugere, hvis ressourcer og behov gøres til genstand for udbytning og magtkonsolidering af ejerne af samfundsværdierne og produktionsapparatet. Men enig i at digitaliseringen forstærker disse mekanismer og svækker resterne af de bolværk, som socialdemokratismen, trods al dens korrumperende uvæsen, bidrog til at bygge op i efterkrigstidens socialstatsudvikling i bl.a Danmark.

Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Boligskat retur. Der er utallige eksempler på ejendomsvurderinger for ens boliger, som er vidt forskellige. Det skulle der rettes op på, og de som har betalt for meget som følge af en forkert vurdering skulle have pengene tilbage. Denne tilbagebetaling er beregnet til 10 milliarder. Men da S fattes penge, skal bruge måske 100 mia. til deres politik, så har de belejligt sløjfet denne tilbagebetaling eller udskudt den til efter næste Folketingsvalg. Det rammer jo selvfølgelig dem som betaler skat efter en forkert vurdering. Et ofte brugt eksempel er de nybyggede rækkehuse på Margretheholmen på 66 m2 i 3 plan. Der er helt ens, men har fået vidt forskellige vurderinger vistnok afhængig af, på hvilket tidspunkt de er taget i brug. Det er en svinestreg af ufattelige dimensioner, efter 4 år, nu at melde ud, at der går 4 år mere. Apropos bor jeg selv i et nybygget rækkehus, og da jeg spurgte SKAT om ejendomsvurderingen blev det klart at en hel række af husene bygget tilbage i 2012 slet ikke betalt nogen skat. Det har SKAT aldrig ville erkende. Det sejler i SKAT og det er vel derfor der skal ryddes op.

Per Torbensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg havde heller ikke betalt ejendomsværdiskat da jeg flyttede ind i 2015, hvis det ikke havde været fordi jeg spurgte SKAT, som aldrig er kommet med en forklaring, men efterfølgende nærmest truede med landskatteretten eller værre, hvis jeg ikke rettede ind. Det er takken for at være et ærligt menneske.

Michael Christiansen, Werner Gass og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese Ejendomsværdiskatten er 1% af ejendomsvurderingen. Tanken var, at vurderingen skulle stige til markedsprisen, og skatten falde, da den skal betales af et højere beløb. Hvis man ikke ændre på noget, vil staten stadig opkræve forkerte beløb, og lægger man stigningerne i grundskylden til skulle det blive til 3 mia. om året, som staten opkræver for meget. Spørg mig ikke om de tekniske detaljer, for jeg er ikke ekspert.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Hanne Utoft.

"Men enig i at digitaliseringen forstærker disse mekanismer og svækker resterne af de bolværk,"..

Ja - men i mine (og Zuboffs) øjne har digitaliseringen også medført, at udnyttelsen fundamentalt har ændret karakter, i det der selve vore sjæle, vort følelsesliv, vort dna og genom, som er blevet mål for udbyttelsen. Dvs. at vi som mennesker simpelthen ikke har noget frirum tilbage - ikke engang mentalt. Udbytterne er krøbet helt ind i hjernen og genomet på os.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Anne-Marie, det var også hvad jeg mente med at der sker en forstærkning af mekanismerne, herunder at vi i stigende grad kommer til at tænke lineært og mekanisk, mens der sker en intimidering (og utilitarisering) af selv vore absolutte, intrinsiske værdier (livet, kærligheden, glæden etc.).

Anne-Marie Krogsbøll

Ok, Hanne Utoft.