Et lille revisionsfirma med adresse på Vesterbro i København har haft forbindelse til en række selskaber, der formodes at være blevet brugt til storstilet momssvindel mod den danske stat.
Det viser en kortlægning, som Information har foretaget i samarbejde med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.
Kortlægningen har, som tidligere beskrevet, afdækket et netværk med 14 forretningsmænd i centrale roller, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 millioner kroner i moms og skat.
Nu viser det sig, at mindst 33 selskaber, der har indgået i det formodede svindelnetværk ifølge oplysninger indsendt til virksomhedsregisteret har været kunder ved revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard. Det svarer til knap hver fjerde af de 138 selskaber i netværket, som Information og Finans har gennemgået. Og det vækker opsigt blandt eksperter i hvidvask.
»Enten er revisoren bare meget uheldig, eller også har de kriminelle opfattet, at her er et svagt led i kontrolsystemet,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i Revisorjura.dk og tidligere faglig direktør i brancheforeningen FSR – Danske Revisorer.
Revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard er ejet af direktøren Hakan Keser, som er registreret revisor. Firmanavnet stammer fra revisionsfirmaets stifter og tidligere ejer, en statsautoriseret revisor, der forlod selskabet i 2017.
I en anden sag er revisionsfirmaet tidligere på måneden blevet politianmeldt af Erhvervsstyrelsen på baggrund af mistanke om »afgivelse af urigtige eller vildledende oplysninger« i forbindelse med stiftelse af 27 selskaber i 2018. Det fremgår af dokumenter, som Information og Finans har fået aktindsigt i ved styrelsen.
Hakan Keser ønsker ikke at udtale sig om Erhvervsstyrelsens politianmeldelse, som han dog oplyser, at han er uenig i. Alle de 27 selskaber er nu blevet forlangt tvangsopløst af styrelsen.
Generelt går en stor del af revisionsfirmaets kunder nedenom og hjem. Finans og Information har trukket en liste over de seneste 400 virksomheder, revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard har været registreret som revisor for i virksomhedsregisteret. Heraf er mere end halvdelen enten blevet tvangsopløst eller gået konkurs.
Det er »en helt usædvanlig stor andel«, vurderer chefkonsulent Lars Kiertzner fra revisorernes brancheorganisation FSR – Danske Revisorer. Han understreger, at revisorer bør være meget opmærksomme på, hvem de lader blive kunder, fordi revisorernes rolle populært sagt er at sidestille med »at være offentlighedens tillidsrepræsentanter«.
»Det kunne jo efter jeres fremstilling tyde på, at der var sluppet nogle brodne kar igennem, som aldrig skulle have været accepteret som kunder,« siger han.
Pligt til at underrette
Revisorer har – ligesom f.eks. banker og advokater – en særlig forpligtelse til at indberette mistanke om økonomisk kriminalitet, skatteunddragelse, hvidvask eller terrorfinansiering til bagmandspolitiet (SØIK). Det kræver blandt andet hvidvaskloven.
»Jeg vil håbe, at den her revisor har foretaget en del indberetninger til myndighederne,« siger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og ekspert i hvidvask.
Det er imidlertid ikke tilfældet. Direktør og revisor Hakan Keser oplyser, at revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard har foretaget én indberetning til bagmandspolitiet. Og det var i en sag, der ikke har noget at gøre med det netværk, Information og Finans har kortlagt, fortæller han.
Generelt underretter revisorer sjældent. I 2012 fik bagmandspolitiets hvidvasksekretariat 4511 underretninger om mistanke om mulig kriminalitet. Kun syv af underretningerne kom fra revisorer. Siden er antallet af underretninger steget, men i 2018 tegnede revisorer sig stadig kun for 32 af de i alt nu 35.768 underretninger.
Information har forelagt eksperterne et konkret eksempel, hvor omstændighederne ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft og Lars Krull var så mistænkelige, at revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard burde have underrettet bagmandspolitiet. Der er tale om en virksomhedsoverdragelse i 2012, hvor revisionsfirmaet blandt andet stod for at registrere en spansk mand som direktør i det pågældende selskab. Umiddelbart efter blev der svindlet med moms og skat for knap fem millioner kroner i selskabet.
Spanieren var blot en stråmand, der skulle dække over den egentlige bagmand, Chaib Mojab, der i 2017 blev dømt for at stå bag svindel for 85 millioner kroner i 13 selskaber. Seks af de selskaber, som Chaib Mojab benyttede i sin svindel, har været kunder ved revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard, og i mindst fire tilfælde er det medarbejdere ved revisionsfirmaet, der har stået for at registrere de stråmandsdirektører, Chaib Mojab gemte sig bag. Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information og Finans har fået aktindsigt i.
Afviser kritik
Direktør og revisor i Niels Ole Ellegaard, Hakan Keser, medgiver, at kortlægningen ser »uheldig« ud. Men han afviser, at revisionsfirmaet har gjort noget forkert.
»Vi har eksisteret i 25 år, og vi har på ingen måde svindlet, snydt nogen eller noget. Vi er kede af, at de her selskaber er blevet misbrugt. Hvis jeg havde kunnet stoppe det, så ville jeg have gjort det,« siger han.
Han forklarer, at mange af selskaberne i det netværk, Information og Finans har kortlagt, bare har fået hjælp til at opstille regnskab og indberette til Erhvervsstyrelsen, men ikke har fået foretaget egentlig revision.
»Så der har ikke været noget kontrol eller efterprøvning af regnskabsgrundlaget,« siger Hakan Keser.
Desuden er flere af selskaberne på et tidspunkt ophørt med at være kunder hos revisionsfirmaet, og hvad der derefter er foregået, kan han ikke vide, påpeger han.
»Jeg kan ikke udelukke, at vi måske er blevet misbrugt. Men jeg kan heller ikke se, hvordan vi skulle gøre det anderledes,« siger Hakan Keser.
Den store andel af konkurser og tvangsopløsninger forklarer han med, at revisionsfirmaets kunder primært er iværksættere. Desuden opdagede han i 2014, at revisionsfirmaet fejlagtigt stod registreret som revisor for en række selskaber, forklarer han. Nogle af selskaberne var kunder, som ikke fik foretaget revision, men blot fik hjælp til opstilling af regnskaber, mens andre slet ikke var kunder, forklarer han.
»Jeg kan ikke lige sætte tal på, men vi ryddede i hvert fald ordentligt op der,« siger Hakan Keser.
Grand Theft Europe
Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.
Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.
Seneste artikler
Netværket – en podcast om momssvindel, Islamisk Stat og slikbutikker i tre afsnit
17. april 2020Bagmænd med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard. Hør historien i en coronafri podcast i tre afsnitVenstre: Danmark er ved almindelig kontrolsjusk blevet en trofast Islamisk Stat-støtte
6. december 2019Justitsministeren bør kunne forklare mere om, hvad myndighederne – og særligt PET – har vidst i sagen om formodede momssvindlere med forbindelse til Islamisk Stat. Sådan lyder det fra flere politikere efter afdækningen af, at personer i netværket har været involveret i at sende hospitalsudstyr til SyrienIslamisk Stat havde brug for hospitalsudstyr. Momssvindlere fra Danmark hjalp til med at skaffe det
6. december 2019En insider fra et netværk af formodede momssvindlere med kobling til danske jihadister fortæller nu sin historie. Om hvordan den centrale jihadist i netværket blev indkøber for Islamisk Stat, og hvordan han selv blev forsøgt rekrutteret af PET
Efter nedsmeltningen og sammenbruddet i SKAT.
ER DANMARK VED AT UDVIKLE SIG TIL EN MAGNET FOR ØKONOMISK SVINDEL, FUP SKATTEUNDRAGELSE MED VIDERE.
Hvorfor begå bedrageri i UK, Tyskland, Sverige og Norge, når det er næsten omkostningsfrit at begå det samme i den forhenværende Velfærdsstat Kongeriget Danmark ?.
Vi frygtede at blive en magnet for flygtninge og indvandrer. Nu er vi blevet en magnet for økonomisk kriminalitet og svindel.
Årsager:
SKAT s ressourcer er utilstrækkelige og ligningen for ineffektiv overfor de store svindlere.
Politiet magter efterhånden ikke en lang række af deres myndighedsopgaver herunder opklaringsarbejde.
Husk at takke det politiske flertal på Christiansborg for denne tingenes tilstand i Danmark.
Der er noget galt i Danmark Dybbøl Mølle maler helt af helvede til.
Man kunne genindføre revisionspligten for også de små selskaber.
Deraf det historiske kendte udtryk: “Something is something rotten in the State of Denmark”.
Det kan være svært til tider at forstå, at dansk erhvervsliv stadig har tillid til, at myndighederne stopper dem, hvis de gør noget ulovligt.