Læsetid: 7 min.

Eksperter: Finansloven indvarsler ikke et rødt systemskifte. Tværtimod

Mette Frederiksens finanslovsudspil er kun marginalt anderledes end Løkkes og Thornings. Rammen er stadig en ansvarlig økonomisk politik, og væksten i det offentlige forbrug er slet ikke markant nok til, at man kan kalde udspillet for en rød ideologisk omvæltning, vurderer eksperter. Det er højst lyserødt eller lilla
Mette Frederiksen og Nicolai Wammens finanslovsudspil er ikke specielt rødt, mener to eksperter.

Mette Frederiksen og Nicolai Wammens finanslovsudspil er ikke specielt rødt, mener to eksperter.

Mads Claus Rasmussen

7. oktober 2019

Da Socialdemokratiet med hjælp fra støttepartierne vandt sommerens folketingsvalg og kort efter dannede regering, væltede det ind med prognoser fra iagttagere, avisledere og politiske modstandere:

Her var en regering, der kunne blive den rødeste længe.

»Vi kan meget vel stå over for et rødt systemskifte,« sagde forfatter og debattør Lars Olsen her i avisen.

Henrik Dahl, der sidder i Folketinget for Liberal Alliance, skrev alarmeret i JydskeVestkysten, at Danmark nu ville få »den rødeste regering, landet har haft i 50 år«.

Og politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding, skrev i en analyse, at »Mettes røde soldater varsler en ny tid«.

»Det skal være slut med, at finanslovsforhandlingerne starter med, at Finansministeriet fortæller politikerne, hvor mange penge de har at lege politiker for, og at det bliver det, der sætter barren for ambitionerne,« skrev han videre.

Selv understregede Mette Frederiksen, at Danmark nu havde fået den mest socialdemokratiske regering i årtier, ja, faktisk siden Anker Jørgensen i 1970’erne og 1980’erne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Ejvind Larsen
  • Marianne Stockmarr
Ervin Lazar, Ejvind Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der er åbent i alle retninger for en forandring i tiden, der kommer. Men selvfølgelig skal Inf. spørge de to mest ideologiske og indædte modstandere af en sådan udvikling, som har al interesse i at tale den ned og måske ad den vej få den lagt i graven igennem den mistillid, der allerede ytres.
Hvis man ikke tror, ikke kæmper, ikke bakker op og ikke giver sin mening til kende, sker der ikke noget. Det var det, Fogh havde held til: at lulle befolkningen i søvn, afpolitisere den og lade lige godt halvdelen have et fedt liv, så der ikke kunne skabes flertal for at vende tilbage til en mere solidarisk, fællesskabsbaseret model.
Men det holder ikke med den liberalistiske privatisme, og det har det aldrig gjort. Den bukker under gang på gang og i alle samfund, vi har kendt, til fordel for et bredt forankret demokrati.

Birte Pedersen, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helle Walther, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Ole Frank, Jens Larsen, Carsten Wienholtz, Peter Knap, Jan Jensen, Søs Jensen, Ejvind Larsen, Anders Lund, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Torben Skov og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Personlig tror jeg desværre ikke vores politikerne, har forstået, hvor vigtigt dette valg var.
De menneskeskabte klimaforandringer kommer til at ændre alt, uanset om politikere handler ansvarligt eller ej.

Udviklingen går ekstremt stærkt, de menneskeskabte klimaforandringer er i en eksponentiel acceleration, det uanset om handling, på nogen måde, står mål med udviklingen.

Denne regeringsperiode kommer, derfor ‘ikke’ til at handle om bæredygtig omstilling, den er en selvfølgelig reaktion på en helt ufattelig katestrofe, en omstilling der kommer til at blive ekstrem før eller siden, denne regeringsperiode kommer til at handle om borgernes tillid til politikerne.

Birte Pedersen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, kjeld jensen, John Hansen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Ole Frank, Armin Vauk, Carsten Wienholtz, Peter Knap, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der sker ikke meget før man ophæver budgetloven og tilslutningen til finanspagten.

Birte Pedersen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Ole Frank, Ervin Lazar, Philip B. Johnsen, Peter Knap, Jan Jensen, Hanne Utoft, Ejvind Larsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lars Trier Mogensen skrev her i Information d. 5. oktober :
"Den taktiske bagtanke er slet skjult: I de kommende uger satser finansminister Nicolai Wammen (S) på at få De Radikale, SF og Enhedslisten til at bruge deres fulde forhandlingskraft på blot at få hullerne fyldt ud. Støttepartiernes krav skal på snedig vis presses til at kæmpe for allerede aftalte initiativer: Købe, hvad de allerede har betalt."

Det er strategisk, når S på denne måde skruer ned for forventningerne ved at overlade det til støttepartierne at gennemføre den politik, de gik til valg på.
Dermed kan også upopulære afgifter tilskrives dem, og det der allerede er underskrevet i Forståelsespapiret skal genforhandles, istedet for at nye forslag skal tages op. Det håber de ihvertfald i S, men mon ikke de for længst er gennemskuet?

Hvorfor er det iøvrigt gang på gang mainstreamøkonomer der bliver interviewet om "den ansvarlige økonomi", når kritikken af deres udlægning aldrig har været større?
Det er jo den selvsamme endeløse vækst, der har skabt klimakrisen og den eskalerende ulighed !!

Torben Skov har ret; Budgetloven og Finanspagten spænder fuldstændig ben for både mere lighedsskabende tiltag og for den helt presserende grønne omstilling.

Birte Pedersen, Torben K L Jensen, Jens Kofoed, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Hansen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Torben Skov, Steffen Gliese, Ole Frank, Ervin Lazar, Philip B. Johnsen, Jens Larsen, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Peter Knap, Jan Jensen, Søs Jensen, Vivi Rindom, Hanne Utoft og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Ove Kaj Pedersen??? Er det ikke ham der førsøger at bilde os ind at det er en nødvendighed at alle lægger sig fladt på maven for kapitalismens grådige svin? :p

Birte Pedersen, Torben K L Jensen, John Hansen, Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Kurt Nielsen, Torben Skov, Steffen Gliese, Ole Frank, Mogens Holme, Jens Larsen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Jan Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

"»Det er i det hele taget vanskeligt i det danske tilfælde at sige, hvad ideologi er. Ideologi forudsætter, at der er forskel på rød og blå. Men sådan som historien har gjort os alle forvirrede, så ved vi ikke, hvad forskellen er."

Historien har gjort os alle forvirrede??? Der er sket dét at hovedparten af vore politikere/politiske partier har annekteret de neoliberale dogmer om konkurrencestaten , markedets uundværlighed og homo economicus. Der er således ikke den store forskel på rød og blå, Kaj Ove Pedersen - du dyrker af konkurrencestaten ... og din forvirring forekommer ærligt talt lidt forstilt.

Birte Pedersen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, John Hansen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Torben Skov, Steffen Gliese, Ole Frank, Mogens Holme, Jens Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Og så har mange alt det hyr med at forstå, at Enhedslistens HB vil have lidt hånd i hanke med hvad der foregå med deres folketingsgruppe, istedet for at have fri leg på Christinasborgs gange, hvor det summer af blå Bjarnes og inkrementelle Oves forestillinger og fantasier, og hele møjet i sidste ende alligevel skal igennem Ministeret for Sandhed..............

Flemming Berger, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Ole Frank og Jens Larsen anbefalede denne kommentar

Det vigtigste er at holde de radikale stangen, de radikale kan hurtigt blive skyld i, at denne her regering kommer til at leve i megt kort tid.

Birte Pedersen, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Helle Walther og Ole Frank anbefalede denne kommentar

"Rammen er stadig en ansvarlig økonomisk politik"

Det vil jeg da betegne som en god start :-)

Thomas Andersen, Niels K. Nielsen, Helle Walther og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Finansministeriet slår til igen, igen..
Netop beregningerne af de forventelige temperaturstigninger smadrer Paris-aftalen totalt :-(

Birte Pedersen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Torben Skov og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Finansministeriet er 100% forudsigeligt.
Traditionelle vækst økonomer er ‘IKKE’ en del af løsningen, men selve problemet.

Rammen er langt højere end et politisk officielt besluttet sigte mod en 3˚C. temperaturstigning.

Når traditionelle pseudo vækst økonomer fremlægger deres plan for CO2 reduktion, så er vare vi forbruger i Danmark, men ikke selv producere, udeladt af klimaregnskabet.

Mørketal.
Soya til foder der årligt kræver et landareal på størrelse med Sjælland, EU-Mercosur-aftalen frihandel har daglige konsekvenser, mere end 1000 nye brande i Amazon skoven hver eneste dag.

Nye aftaler må afløse ‘alle’ frihandels aftaler.

Mørketal (fortsat)
Flytrafik og shipping der ikke er medregnet i Paris aftalens max. 1,5˚stignings målsætning, Danmark har verdens syvende største flåde af skibe og blandt dem de største og mest forurenende.

Flytrafik globalt årligt udleder shipping 950 millioner tons CO2.

Shipping er derfor en slags skattespekulation, skattesvindel og skatteunddragelse, shipping skaber i stor stil de ekstreme menneskeskabte klimaforandringer, som samtidig forbliver et mørketal.

Globalt årligt udleder shipping 800 millioner tons CO2.

Mørketal (fortsat)
Danmark betragter stadig afbrænding af træ som en vedvarende energikilde.
47 procent af den vedvarende energi i Danmark stammer fra afbrænding af træ.

Indirect Land Use Change (ILUC), ILUC står for over halvdelen af klimapåvirkning og er et mørketal.

Opgaven er ‘reduktion’ af CO2 i atmosfæren.
Hvad optager mest CO2?

Et træ på en centimeters højde?
Et træ på en meters højde?
Et træ på 30 meters højde?

Et større skov areal er bevokset med træer på en centimeters højde?

Osv.

Afbrænding af biomasse er ikke bæredygtigt, da areal udnyttelsen til CO2 optag er forringet, når hastigheden for CO2 optag er afgørende faktor, er effektivitet af CO2 optaget vigtigt.

Træerne har i forhold til andre grønne planter en særlig betydning for lagringen af CO2, og derved for modvirkningen af klimaforandringer, da træerne kan binde kulstoffet i flere hundrede år.
Den tid har vi brug for til at finde nye bæredygtige energikilder.

Danmark er verdens ‘største’ CO2 udleder målt på hver enkelt borgers udledning i forhold til den samlede nationale udledning og det stiger.

Birte Pedersen, Rune Stilling, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Økonomien vokser, når der sættes initiativer i gang, ligesom 'penge' skabes af aktivitet - og det er altså ikke kun eksportindtægter, der indgår i BNP.
Økonomer vil have os til at tro, at ægget skabte hønen - men økonomien er altså en funktion af aktivitet, også udvikling på progressive områder såsom nedbringelse af omkostningerne for energiforbruget o.a.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Er det ikke naivt at tro at et totalt systemskifte kunne ske fra dag 1? Er vi i befolkningen klar til store forandringer og afsavn for de fattige og klimaets skyld? Jeg opfatter at mange her stadig har en ide om at andre skal betale. Jeg går bestemt ind for at vi skal blive mere "røde" og vi skal dreje skruen,men det kommer til at gøre ondt set i begærets og "hasygens" perspektiv. Derfor mener jeg at trods dommedags trusler om klodens snarlige undergang må vi erkende at det er små skridt der skal ændre vore drømme og vaner,så erkendelsen af nødvendighed bliver klar.

Steffen Gliese

Men Viggo Okholm, det gør mere ondt at forestille sig end at leve. Det tænker folk jo bare ikke - folk frygter visse forandringer, men når de er en realitet, viser det sig jo som regel, at det ikke er så slemt - medmindre det er decideret katastrofiske og eksistentielle problemer med boligløshed eller dødsfald.

Nu er 97 - 98 % af finanserne allerede fordelt før man gå i gang, så der er ikke plads til at rokke så meget med ørerne.

"Finansloven er visionsløs. Det er bare så deprimerende at politikerne ikke kan se den ny virkelighed."

Den er der for at vi kan sikr at plejehjem, hospitale, infrstruktur, skoler, gymnasier, forskning, forsvar, politi osv kører. Og alle de lange aftaler (som f.eks skole, kommunal opdeling og forbryg, forsvaret og politi) er stort set alle folketingets medlemmer bag.