Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enhedslisten-profil trækker sig: Hardlinere risikerer at stå i vejen for en rød politik

Enhedslistens tidligere borgmester i Københavner Mikkel Warming trækker sig fra hovedbestyrelsen op til partiets årsmøde i weekenden på grund af dårligt samarbejde. Han frygter, at hovedbestyrelsens kontrol af folketingsgruppen kan blokere for røde resultater under den nye regering
Mikkel Warming trækker sig nu fra partiets hovedbestyrelse.

Mikkel Warming trækker sig nu fra partiets hovedbestyrelse.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. oktober 2019

En længerevarende konflikt mellem Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse og folketingsgruppen bryder nu ud i lys lue op til partiets årsmøde i weekenden.

Her vil en af partiets mangeårige profiler og borgmester i København gennem otte år Mikkel Warming meddele, at han trækker sig fra hovedbestyrelsen på grund af det dårlige samarbejde, som han frygter kommer til at stå i vejen for at få gennemført partiets politik som støtteparti for S-regeringen.

Hovedbestyrelsen i Enhedslisten skal for eksempel godkende, at partiet kan stemme for en finanslov.

»Tingene spidser til nu, hvor det kommer tæt på, at vi skal træffe nogle meget konkrete valg i forhold til regeringen, når det gælder eksempelvis finanslov og klimalov, og hvor vi ikke kan få alt, hvad vi gerne vil have. Jeg frygter, at nogle bliver bange, og jeg har oplevet, at nogle af afstemningerne om vigtige beslutninger har ligget – for mig – uforståelig tæt,« siger Mikkel Warming, der samtidig kritiserer en større gruppe i hovedbestyrelsen for at detailstyre og kontrollere folketingsgruppen.

Håbet

Kontrollen går blandt på politiske oplæg fra folketingstinggruppen og senest i forbindelse med en afstemning om et mandat til, at folketingsgruppens forhandlere kunne nikke ja til det forståelsespapir, som bragte Mette Frederiksen (S) til magten.

»Det er mig politisk helt uforståeligt, at hele ni medlemmer ikke kunne stemme for, at folketingsgruppen fik mandat til at nikke ja til forståelsespapiret,« siger Mikkel Warming.

»Folketingsvalget havde jo bragt os i en situation, hvor der var blevet tændt håb hos rigtig mange – særligt i forhold til kampen mod klimaforandringerne. Et håb, som Enhedslisten ikke skulle slukke.«

Politisk ordfører Pernille Skipper ønsker ikke at udtale sig i sagen, men henviser i stedet til gruppeformand Jakob Sølvhøj, der afviser, at samarbejdet skulle være dårligt.

»Hovedbestyrelsen stemte om, hvorvidt vi skulle have mandat til at afslutte forhandlingerne om forståelsespapiret. Det var der stort flertal for. Jeg oplever på den baggrund ikke, at der som udgangspunkt skulle komme nogen konflikter i det videre arbejde,« siger Jakob Sølvhøj.

Enhedslistens årsmøde løber af stablen i Hafnia-hallen i Valby i denne weekend.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Mikkel Warming ved alt om at Enhedslistepolitik pur aldrig vil have en chance.
Som borgmester i KBH har han aldrig kunne andet end at få så meget som muligt igennem via samarbejde, kompromisser og en forståelse for den virkelige verden.
Forhåbentlig agerer Enhedslisten på samme vis langt hen ad vejen i arbejdet på tinge.

Skulle sosserne ensidigt vælge Det Radikale Venstre og resten af højrefløjen, så forholder tingene sig selvfølgelig anderledes.

Carsten Hansen

Jeg påstår ikke at jeg er i besiddelse af de vises sten; Men jeg forstår ikke folk der forsvarer regnemodeller der åbenlyst når frem til forkerte resultater.

Kun fastlåste ideologer kan ride deres politiske kæpheste så langt ud at de ikke opdager at de er druknet under dem.

Matematik er eksakt videnskab ; Finansministeriets regnemodeller er ubegrundet tro !

Carsten Hansen

Ups; forkert tråd !

EL har altid været et rundt på gulvet parti. Ds kysser og krammer og elsker at fremstå som uskyldige ofre.

Man ved ellers at den er gal når at politikere ikke vil ses over skulderen og HBs magt forhindre noget at den højredrejning andre partier laver når de bliver for magtfuldkommede.

Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Kan anbefale Preben Wilhjelms bog: "Man kan sagtens være bagklog".
Der bliver sagt nogle kloge ord herom.

Det må da siges at være lige efter bogen, at nogle medlemmer i Enhedslistens HB har været lidt nølende over for et forståelsespapir, som her i år 1 har udmøntet sig i hele 0 kr. på finansloven til klima...

Jeg tror det er af det gode, at enhver Folketingsgruppe bliver holdt lidt i ørene af mennesker som ikke har deres arbejdsliv på Christiansborg.

Så thumbs up til Enhedslisten!

Carsten Wienholtz, Pia Thomsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, John Andersen, Troels Ken Pedersen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

I Mikkels tid som først byrådsmedlem og siden borgmester gennem otte år udviklede København sig til en mere og mere ulige by, hvor folk i bunden blev behandlet dårligere og dårligere. I dag har almindelige mennesker ikke råd til at flytte til byen, og København har landets mest nedrige behandling af syge, handicappede, arbejdsløse etc., etc. Så Mikkels vej til "røde resultater" er prøvet, og den førte kun til mere ulighed.
Er der mon bare en kritisk journalist et sted, der gider spørge Mikkel, hvordan han selv synes, det er gået, nu hvor vi sidder med facit efter hans 30 år i politik?

Erik Winberg, Morten Lind, Mogens Holme, Torben Skov og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Lasse Glavind, et sådant spørgsmål til Mikkel ville måske nok være morsomt, men kontraproduktivt for det helt nødvendige fokus på hvilke historiske erfaringer, der er gjort med kompromisserne, håbefuldheden og alliancerne med reaktionære socialdemokrater etc. Mikkels person er uinteressant, det er perspektiverne i/af hans og andres udsagn, som er væsentlige. Desuden er der fyldt med 'hovedbestyrelser' i Københavns kommune, som kan få skylden i den personbårne polemik, så fri os endelig fra en sådan.

Jeg er ikke medlem eller noget, men mangeårig lokalaktiv københavner, der gennem årene har udviklet en stigende forbløffelse over EL's mangel på strategi i en hovedstad, hvor man ellers har stået stærk gennem mange år. Det er altså et paradoks, der er til at føle på, at landets "røde" hovedstad gennem 100 år de sidste 30 år har udviklet sig til en asocial rigmandsghetto (sat lidt på spidsen). Hvordan helvede er det gået til - også på Mikkels vagt - uden at det har skabt mere larm og/eller ændringer på rådhuset? Indrømmet, der er flere cykelstier, og det opsummerer vel meget godt EL's strategiske evner - vi har fået flere cykelstier de sidste 30 år - tak EL.
Og ser man på partiets egne formuleringer omkring det seneste budgetforlig, så er man reduceret til et interesseparti for cykelstier, småprojekter og de mere velhavende bilejeren, for det er her, man bryster sig af at have gjort en forskel.

Erik Winberg, Mogens Holme, Rasmus Knus, Torben Skov, Jens Thaarup Nyberg, Ebbe Overbye og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal mene, og jeg har ikke indgående kendskab til forholdene i København.
Mht. EL's hovedbestyrelse var den vist ikke opstillet til folketingsvalget.Men hvis den bestemmer over folketingsgruppen, må det være den, som blev valgt! Som jeg ser det, burde den kun have rådgivende funktion.
Som tidligere medlem lærte jeg, at medlemsdemokratiet ikke var reelt og at resultatet af f.eks. urafstemninger ikke betød en skid. Styrken af rævekager og korridoraftaler ved landsmødet har til gengæld afgørende betydning. Det er ikke en politisk kultur jeg støtter! Men den er sikkert ikke væsensforskellig fra andre partiers.
Desværre findes der ikke et venstrefløjs alternativ,,,!

Philip B. Johnsen

Hvad er meningen?

‘Aktivitetsparate’ ledige, har 5 gange større dødelighed end de ‘jobparate’ ledige, der i forvejen lever kortere end gennemsnitsdanskeren.

Beskæftigelsesministeriets projekt ‘Flere skal med’ og ‘Flere skal med 2’ bliver det en ny fattiggørelse torturmodel til fortsættelsen af bestræbelserne på mere ‘ikke’ bæredygtig økonomisk vækst og overforbrug?

Hvad med at løse opgaven som et velfærdsproblem og droppe samarbejdet med det klimakatastrofe skabende traditionelt økonomisk vækst afhængige (S)?

Traditionelle vækst økonomer er ikke en del af løsningen, men selve problemet.

Forbruget må ned, der må indføres klima skat på ‘alle’ vare, der repræsentere det klimaaftryk varen afføder.

Planlagt forældelse og forbrugerisme har talte dage med de accelerede menneskeskabte klimaforandringer, hvor der ingen udsigt er til alternativer til fossilt brændstof i de mængder, det kræver, at opretholde den nuværende forbrugerisme globalt.

Der må indføres helt nye handelsaftaler der afløser ‘frihandel’.

Der kommer automatisk, før eller senere, focus på kortest mulig afstand til producenten, reparation, vedligehold frem for køb og smid væk, samt stigende kvalitet og garanti krav.

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.

United Nations
“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Eva Schwanenflügel

Indledning :
"En længerevarende konflikt mellem Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse og folketingsgruppen bryder nu ud i lys lue op til partiets årsmøde i weekenden."

.. Og folketingsgruppen består altså af Mikkel Warming alene ?!?
Hm.. Hvor går Mikkel hen når han går ud? Til SF, R eller S?

Eva Schwanenflügel

Men ups, han er slet ikke i folketingsgruppen, så hvor er konflikten?

I gamle dage skabtes blot en ny fraktion på frihed fra ansvar og blind troskab mod fortidigt hjernespind og nostalgisk kampliderlighed, men så formedes EL og alt blev godt og resultatorienteret til glæde for de fleste men helt åbenbart ikke de sidste.

En politisk ideologisk model, der bygger på, at de udvalgte til at repræsentere partiet i et demokratisk parlament, er afskåret fra at indgå politisk forlig med de parter det er mulighed for, - er simpelt idioti!

En simpelt idioti der bygger på den tese, at hovedbestyrelsen er enevældig bestemmende, men også samtidig så passiv politisk, at den ikke har været i stand, eller evnet at udstyre sine folketingsmedlemmer, med det nødvendige forhandlingsmandat så et forlig kunne besluttes.

Bagved liggende er der også en mistænksomhed mod egne udvalgte folketingsmedlemmer for ikke at overholde partilinjen - en ret så sygelig mistænksomhed, der er yderst uheldig, og som ikke fremmer forståelsen for partiet udenfor egne rækker.

Partiet har brug for at blive reformeret, så mistænksomheden indbyrdes erstattes med tillid i stedet for, og dertil også en tilnærmelse til dagligdagens virkelighed, som den udfolder sig, - i stedet for denne besynderlige elitære bedrevidenhed uden selv at have beskæftiget sig med virkeligheden omkring emnet.

Esben Bøgh, er det ikke netop fortolkningen af begrebet "dagligdagens virkelighed", der kæmpes om? Altså om det er Christiansborgs- eller Københavns Rådhus-dagligdags virkelighed eller en anden dagligdags virkelighed, der skal have forrang?

"En simpelt idioti der bygger på den tese, at hovedbestyrelsen er enevældig bestemmende, men også samtidig så passiv politisk, at den ikke har været i stand, eller evnet at udstyre sine folketingsmedlemmer, med det nødvendige forhandlingsmandat så et forlig kunne besluttes."

Tanken bag at visse parlamentariske beslutninger i et parti skal overvejes grundigt - og ud fra mange perspektiver, herunder græsrødders og baglands interesser, kunne vel være at folketingspolitikerne påvirkes af de kulturelle, psykologiske og interessemæssige forhold som råder i Folketinget, som det jo fremhæves af indtil flere hovedbestyrelsesmedlemmer og menige medlemmer i partiet.

"Bagved liggende er der også en mistænksomhed mod egne udvalgte folketingsmedlemmer for ikke at overholde partilinjen - en ret så sygelig mistænksomhed, der er yderst uheldig, og som ikke fremmer forståelsen for partiet udenfor egne rækker."

Ovenstående udtrykker i sig selv mistænksomhed til de, som forfægter en mekanisme til forebyggelse af at folketingspolitikeres øgede beslutningskompetencer/magtbeføjelser resulterer i skæve magtdistancer og topstyring af partiet. Det er helt galt at udlægge dette som sygelig mistænksomhed, der er tale om en banal iagttagelse af velkendte magtdynamikker, som vi i mange af vore samfundsinstitutioner og forvaltninger har kendt som armslængdeprincipper, habilitet og forebyggelse af magtkonfluens.

som vi i mange af vore samfundsinstitutioner og forvaltninger har kendt som iagttagelse af armslængdeprincipper, habilitet og forebyggelse af magtkonfluens., skulle der have stået.

Lasse Glavind, 06. oktober, 2019 - 12:30

Det er lige netop det det handler for hovedbestyrelsen("centralkomiteen") i EL, og så er alt dagligdags en ligegyldighed for dem

Karl Aage Thomsen

Selvfølgelig er Enhedslisten uenige, når det endelig gælder om at stå sammen. Der er for mange krakiler i toppen af partiet, der kører deres egen politiske holdninger som om de stadig tror på de kommunistiske ideer og revolution i stedet for demokratisk samarbejde, også der hvor de ikke er enige med deres samarbejdende partier. Jeg græmmes, for de krav de stiller for at samarbejde er helt ude i Sibirien.
Mvh. Katho