Nyhed
Læsetid: 5 min.

Erhvervsstyrelsen har ladet svindlere og terrorister bruge falske adresser i årevis

Svindlere har i årevis uhindret kunnet bruge falske adresser til firmaer og stråmandsdirektører. Det skete for eksempel med en spansk al-Qaeda-terrorist. Med en kontrolpakke vil Erhvervsministeriet nu styrke kontrollen, men indsatsen kommer sent og er utilstrækkelig, siger eksperter
På denne grund i Dragør havde et firma adresse og to direktører folkeregisteradresse. Erhvervsstyrelsen har i årevis ikke tjekket adresser i selskabsregistret.

På denne grund i Dragør havde et firma adresse og to direktører folkeregisteradresse. Erhvervsstyrelsen har i årevis ikke tjekket adresser i selskabsregistret.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
4. oktober 2019

Menilla, Manilla og Melilla. Kun et af stederne ligger i Spanien. Men det har man hidtil set stort på i Erhvervsstyrelsen.

Svindlere har frit kunnet registrere ikkeeksisterende udenlandske adresser i Erhvervsstyrelsens selskabsregister. Det skete eksempelvis, da en mand ved navn Zakaria Said Mohammed var direktør i det danske selskab King Bev.

Selskabet havde ikke leveret årsregnskab, og Erhvervsstyrelsen ville derfor sende et varsel om mulig tvangsopløsning af selskabet til selskabets spanske direktør.

Brevet blev sendt til »Zakaria Said Mohamed, Manilla, Spanien«, men kom retur fra postvæsenet. Der findes ingen by i Spanien ved navn Manilla.

»Postvæsenet har forgæves forsøgt at aflevere vedhæftede påkravsbrev til virksomhedens ledelse,« konkluderede Erhvervsstyrelsen efterfølgende.

I Erhvervsstyrelsens selskabsregister havde man altså uden problemer kunnet indsætte en direktør med en adresse uden gadenavn og med et navn på en by, der ikke ligger i Spanien.

Ifølge lækkede spanske dokumenter var Zakaria Said Mohamed en del af en aktiv al-Qaeda-celle. Han blev senere dræbt i kamp med franske specialstyrker i Mali.

I Danmark var han sandsynligvis blot en af flere stråmand med forbindelse til en al-Qaeda-celle, der blev indsat som direktører i danske selskaber fra den spanske enklave Melilla. Det har DR og Jyllands-Posten tidligere afdækket.

Kunne stoppes med en Google-søgning

I et andet selskab, med en nu dømt terrorist som direktør, var byen Menilla anført i Erhvervsstyrelsens selskabssregister, selv om en simpel Google-søgning ville vise, at den by slet ikke eksisterer.

»Man må som almindelig borger og logisk tænkende menneske gå ud fra, at myndighederne selvfølgelig tester og gennemprøver adresseoplysninger, når de kommer ind i systemet,« siger momsekspert og partner i revisionsfirmaet Deloitte Lars Loftager Jørgensen.

»Men eksemplerne her viser jo, at det slet ikke er sket, og det er sammenhængen taget i betragtning særdeles uheldigt,« siger han.

Også Søren Engers Pedersen, der er momsekspert i firmaet Baker Tilly mener, at myndighedernes har svigtet i kontrollen.

»Vi har desværre gennem mange år set en alt for lemfældig omgang med registreringer og data i Erhvervsstyrelsen. Eksemplerne, du kommer med, burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre,« siger han.

»Det starter i Erhvervsstyrelsen, hvor procedurerne simpelthen ikke fungerer, og så fortsætter det over i Skattestyrelsen, der har de samme problemer. De mangler simpelthen værktøjerne til at kunne afsløre svindlerne. De halter bagefter, og det er blevet alt, alt for let at svindle.«

Ingen kontrol af udenlandske adresser

Eksemplerne på brugen af de ikkeeksisterende udenlandske adresser har Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans fundet i forbindelse med en omfattende kortlægning af et netværk af formodede momssvindlere i Danmark. Eksemplerne på selskaberne med adresse i fiktive byer indgår i kortlægningen og stammer tilbage fra 2013.

Alligevel er det først i denne uge, at Erhvervsstyrelsen er klar med en teknisk løsning på en del af problemet, erkender vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Henning Steensig.

»Vi bliver selvfølgelig ærgerlige, når vi hører et sådant eksempel. Men indtil nu har vi ikke haft nogen kontrol af udenlandske adresser. Vi har ikke haft mulighed for at føre den kontrol. Vi har kun kunnet sende breve ud, som så kom retur,« siger Henning Steensig.

Den nye løsning forsøger i første omgang at lukke hullet ved hjælp af et nyt styringsprogram, der skal sikre validering af udenlandske adresser allerede ved registreringen af adressen.

»Hvis man i dag vil oprette et selskab i registret, og man indtaster noget åbenlyst urigtigt, skulle programmet meget gerne lukke ned for din registrering i selve registreringsøjeblikket. Det vil simpelthen smide dig af,« siger Henning Steensig.

Programmet fungerer i første omgang kun fremadrettet, men Erhvervsstyrelsen arbejder på også at sikre, at fiktive adresser, der allerede måtte være registreret i systemet, også bliver fundet.

En opgørelse, som Finans og Information foretog i maj viste, at Erhvervsstyrelsen siden 2013 har tvangsflyttet og opløst 471 firmaer, som ikke kunne kontaktes på den tilmeldte adresse.

Søren Engers Pedersen betegner det nye system som »et lille skridt i den rigtige retning«.

»Et sådant system vil jo kun kunne operere inden for et begrænset felt. Af samme grund vil svindlerne hurtigt finde ud af, hvordan de kan omgå det og dermed skabe nye huller i systemet. Derfor vil et sådant program aldrig kunne stå alene. Det er lapperi,« siger han.

Direktører boede i postkasse

Problemet med falske adresser er langt fra det eneste problem med Erhvervsstyrelsens kontrol.

Tidligere har Information og Finans afdækket, hvordan firmaer havde adresse og to direktører havde folkeregisteradresse i en postkasse, der stod på en tom grund i Dragør. Postkassen var brækket op, og det var tydeligvis umuligt at drive virksomhed fra grunden, hvor der kun fandtes ukrudt og soklen fra et hus, der forlængst var revet ned.

Dette problem kommer det nye system ikke til at kunne løse, hverken herhjemme eller i udlandet, erkender Henning Steensig.

I regeringens finanslovsforslag er der lagt op til at lave en ny kontrolpakke med flere tiltag, som skal øge kontrollen med virksomheder, man har mistanke om bruger stråmænd og er indregistreret på fiktive steder.

»Det er åbenbart, at vores kontrolindsats ikke har været stærk nok, og det står også klart, at forsvarsværkerne stadig ikke er stærke nok i dag. Det er grundlaget for, at vi nu lægger op til at bruge 25 millioner kroner på at gøre dem stærkere,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.

»Vi hæver indsatsen på hele paletten –ikke kun kontrolmæssigt, men også med nye redskaber, der skal fungere som præcisionsvåben mod svindlere, og så gør vi også, at hammeren kan falde hårdere over for dem, der forsøger at berige sig på fællesskabets bekostning,« siger Simon Kollerup.

Han kalder det »uendeligt trist«, at kontrollen hidtil ikke har været bedre.

»Jeg ønsker ikke som politiker og ansvarlig minister at pege fingre af nogen forudgående regeringer. Jeg ser det som mit ansvar at lukke portene og stille vagter op foran dem. Det er formålet med denne kontrolpakke,« siger Simon Kollerup, der kalder kontrolpakken for »et markant løft«.

Kontrolpakken skal blandt andet give Erhvervsstyrelsen mulighed for at tjekke adresser ved »udgående« kontrol og at afregistrere virksomheder, hvis der er mangelfulde oplysninger.

Samtidig vil man også sætte ind mod brugen af falske identiteter og give mulighed for at kræve yderligere dokumentation – heriblandt fysisk fremmøde – for personer, der ikke har dansk cpr-nummer.

Ifølge momsekspert Søren Engers Pedersen er det, der er lagt op til i kontrolpakken, dog langt fra tilstrækkeligt.

»25 millioner kroner er slet ikke nok. Hvis du vil skabe en effektiv kontrol, der lukker hullerne, kræver det mange flere ressourcer,« siger han.

Serie

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

"»Et sådant system vil jo kun kunne operere inden for et begrænset felt. Af samme grund vil svindlerne hurtigt finde ud af, hvordan de kan omgå det og dermed skabe nye huller i systemet. Derfor vil et sådant program aldrig kunne stå alene. Det er lapperi,« siger han."

Endnu et eksempel på, at digitaliseringen er løbet løbsk, og har åbnet for omfattende svindelnumre. De digitale systemer er indrettede på svindlernes betingelser - med overdreven tillid fra samfundets side. De digitale løsninger giver mulighed for let og elegant svindel i storskala med ganske lille arbejdsindsat. Alt for mange penge ryger ud af vinduet - alt for mange ressourcer bruges på at rydde op efter diverse digitale "huller". Løsningen er god analog sagsbehandling.

Eva Schwanenflügel, Jens Hedegaard Laursen Pind, Bent Weinreich, Werner Gass, Thomas Hauge, Carsten Munk og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krigsbøll, vil du have os tilbage til blyanter, notesblokke, skrivemaskiner og brevpost? Det ville jo være en katastrofe for alle vore fremskridt, ganske ødelæggende for vores livskvalitet, eksistentielle ånderum og farten i vore moderne tilværelser? Dén slags Morten Korch-mani er ganske enkelt sindssyg, konspirationsteoretisk og langhåret som Lars Tyndskids datter (ironi kan være på spil).

Anne-Marie Krogsbøll og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Ulla Blok Kristensen

Flyt medarbejdere fra Udbetaling Danmark over i skattestyrelsen. De er eksperter i fup adresser og postkasser, der bruges af flere. Når det drejer sig om kontrol af enkeltpersoner har regeringer og embedsværk ingen skrupler. Forskellen består i kontrol m overførselsindkomster og kontrol m finans og erhvervsfolk. De sidste har åbenbart haft og har frit spil !!!!

patrick scholer, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Arne Lund, Ebbe Overbye, Carsten Svendsen, Bent Weinreich, Werner Gass, Thomas Hauge, Ib Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Mortensen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Når man véd hvad Udbetaling Danmark kan finde ud af - er man jo ikke i tvivl om at de huller som skiftende regeringer / Erhvervsstyrelsen har efterladt, eksisterer fordi de skal!
Rystende - og tillid.......findes ikke længere!

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Carsten Svendsen, Werner Gass, Ib Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hanne Utoft:

Tak for svar.

"(ironi kan være på spil)." Jeg er ikke helt sikker på, hvor den er på spil - måske i hele kommentaren? :-)

Men under alle omstændigheder: Der er lang vej fra den nuværende elendighed, og tilbage til runestenene - det må være muligt at finde et "stop" et eller andet sted under vejs, hvor vi stadig har kontrol over digitaliseringen, i stedet for at det er den, der har kontrol over os. Verden fungerede også for 25 år siden - og den fungerede efter min opfattelse faktisk bedre.

Og mht. konspirationsteoretisk: Ja - sølvpapirshatten kan ikke blive stor og tyk nok, efter min opfattelse. F.eks. har dagens Politiken historien om Facebooks kup og konspirationer mod os (vist ikke online endnu - og desværre sikkert abonnnementsbelagt). Artig læsning - man tror ikke sine egne øjne. Og Politiken citerer Shoshana Zuboff fra hendes besøg i Danmark forleden: "Det er kup af selve mennesket", siger hun om udviklingen.

Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Jens Hedegaard Laursen Pind, Thomas Tanghus, Bent Weinreich, Werner Gass og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Jeg må gentage mit forslag: Kontakt Dansk Mælkekasseknallerist Forbund. Så finder de en pensionist, arbejdsløs eller kontanthjælpsmodtager, der bor i nærheden, og som for en beskeden betaling lige starter sin knallert og smutter forbi den oplyste adresse og kontrollerer, om den er korrekt eller fup.

Michael Edinger

glimrende ide Birger! Og sæt så et par 1. års datalogi studerende til at lave et momsindberetnings system der overvåger "usædvanlige " momsindberetninger - finde mønstre, og
med en lære funktion indbygget der kender de gamle og opdager de nye fiduser. Fx karuseller mellem et mindre antal genganger firmaer, grænse handel med ditto , usædvanlig mange og store bank transaktioner for nystartede firmaer skal registreres og rapporteres af BANKEN !!!
det kan stoppe returmoms udbetalinger og sende et krav om at en firma-ansvarlig herboende person fysisk fremviser eller indsender regnskab og bilag der underbygger returmoms kravet. Uden disse bilag, og et gyldigt regnskab , ingen udbetaling, og kun til danske bank filialer med kendt og bekræftet indehaver ID - ellers hæfter banken for tabet! - jaja , jeg ved godt at jeg drømmer...
Men : Hvor meget ville det koste at lave - og hvor mange milliarder var det nu der forsvandt ?
Bankerne skylder os alle en kolossal indsats for samfundet , og de har rigeligt råd.

Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Ulla Blok Kristensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll, jeg er generelt enig i dine betragtninger - og spørger også mig selv om der mon findes et holdbart balancepunkt, som under de kendte systembetingelser kan være gældende fremover, men desværre får jeg ikke noget fornuftigt svar. Heller ikke hvis jeg spørger andre.

Derfor tror jeg at der er helt grundlæggende systembetingelser (f.eks. ejerskabet af kapital og produktionsformer) som går forud for at almindelige mennesker har kontrol med deres egne informationer, uden at dette gælder ud fra et småborgerligt synspunkt/'behov'.

Derfor tror jeg at der er ændringer af helt grundlæggende systembetingelser, skulle der have stået.

Embedsværket gør hvad de får besked på, og når liberalistiske politikere giver besked om at vise erhvervslivet tillid, og ikke kontrollere det i hoved og røv, ja, så gør embedsværket som de skal.
Det er igenigen - VK med følepartier, der har skabt situationen, og det er dem, der skal klandres.
Hver gang der fra en socaildemokratisk regering er blevet taget initiativer til at stoppe banditter i habitter, så hyler de borgerlige inkl. den lille mands parti: DF.
Fx indførte Thorning-regeringen en ordning om, at alle vare- og lastbiler skulle påføres virksomhedens CVR-nummer. Straks skreg de borgerlige op om Nordkorea og socialistisk mistænkeliggørelse, og det vil de også gøre denne gang.

Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Henning Kjær og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Michael Edinger, Man kunne vel bare gøre det obligatorisk med postnummer, gadenavn og nummer, samt telefonnummer ved at stjernemarkere feltet? Første skridt. Næste skridt kunne så være, at der blev tændt en advarselslampe, hvis første momsindberetning viste en usædvanlig høj negativ moms. Sværere er det ikke.

Michael Edinger

Birger, en momsregistrering CVR nummer har alle data - hvis ellers de er korrekt oprettede af indehaveren. Men med al information via Eboks er der pt ikke nogen der opdager en tom byggegrund som firma adresse. Der skal også være en bankkonto med nemID til brug for moms. Men selvstændige har ofte store negative momsindberetninger i etablerings fasen, der kan vare år før virksomheden har et overskud dvs positiv moms indberetning.
MEN ved handel med EU-udlandet med moms registrerede der skal der ikke svares dansk moms mens udgifts moms stadig kan trækkes fra i DK. Samme ved handel uden for EU. Så lampen er ikke så simpel - Karuselvirksomhederne lukker længe før den reagerer.

Birger Bartholomæussen

Udgående kontrol. Hurra. Godt nyt for Dansk Mælkekasseknallerist Forbunds medlemmer. Her er chancen for en lille ekstraindtægt. Husk at oplyse den til A-kassen og Skat. Erhvervsstyrelsen kan jo nok ikke finde ud af det .Husk momsen!