Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flere partier vil have regeringen til at opsige kontrakt med kritiseret tolkefirma

Den seneste måned er der kommet 232 klager over tolkevirksomheden EasyTranslate. Det kom frem på et samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag, hvor flere partier opfordrede regeringen til at opsige kontrakten med virksomheden
Tirsdag var Nick Hækkerup (S) i åbent samråd om EasyTranslate.

Tirsdag var Nick Hækkerup (S) i åbent samråd om EasyTranslate.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
23. oktober 2019

Flere partier vil have regeringen til at opsige kontrakten med tolkevirksomheden EasyTranslate. Det stod klart efter et samråd tirsdag.

De seneste måneder er tolkevirksomheden, som oversætter dokumenter og tolker i forbindelse med blandt andet retssager og sager om asyl, blevet kritiseret på en række punkter. Blandt andet har virksomheden fået kritik for i strid med kontrakten ikke at kunne levere tolke til bestemte sprog, for ikke at kvalitetssikre oversættelser, for i flere tilfælde ikke at møde op til opgaver for myndighederne og for at oversætte dårligt. I nogle tilfælde direkte forkert.

Det skaber usikkerhed i blandt andet retssystemet, mener Enhedslistens retsordfører for Enhedslisten, Rosa Lund. Hun opfordrer efter samrådet tirsdag regeringen til at opsige kontrakten med EasyTranslate.

»Det har jo nogle konsekvenser, blandt andet kan det blive dyrt at opsige kontrakten, men jeg mener, at der er vi nået dertil, hvor det er nødvendigt,« siger hun.

»Vi har set eksempler på, at der er blevet oversat på en fuldstændig volapyk måde. Vores retsvæsen kan ikke holde til, at der tolkes forkert i udlændingesager, eller at retsmøder ikke kan gennemføres, fordi en tolk ikke møder op.«

Den samme holdning har Venstre og Dansk Folkeparti.

»Jeg mener, der er tale om bristede forudsætninger. Når man har lavet en kontrakt, som ikke bliver overholdt, så må man gøre boet op en gang for alle og sige: Så slutter det her,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF).

Det ultimative redskab

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at opsige kontrakten med EasyTranslate uden videre. Han sagde på samrådet, at han i stedet vil invitere medlemmerne af retsudvalget til et møde i starten af november, hvor han vil fremlægge mulighederne for en eventuel ophævelse af kontrakten med EasyTranslate i løbet af de kommende måneder.

En ophævelse af kontrakten mellem myndighederne og EasyTranslate forudsætter, at kontrakten er »væsentlig misligholdt«. Det er ikke tilfældet i dag, sagde ministeren. Men såfremt EasyTranslate på et tidspunkt vurderes at have misligholdt kontrakten væsentligt, så ønsker han at ophæve kontrakten med virksomheden.

»Når en leverandør misligholder en kontrakt, er ophævelse af kontrakten det ultimative redskab, og et redskab som vel at mærke er stærkere end opsigelse af kontrakten; det gælder både i forhold til økonomi og i forhold til tid, og det gælder i forhold til proces. Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi skal vælge det stærkest mulige redskab,« sagde Nick Hækkerup.

232 klager på en måned

Han mindede på samrådet om, at problemet med tolke ikke er nyt og derfor ikke kan løses ved at opsige en kontrakt.

I 2018 blev myndighedernes brug af tolke undersøgt af Rigsrevisionen. Den konkluderede, at hverken Justitsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet eller regionerne »i tilstrækkelig grad« sikrede en »tilfredsstillende brug« af fremmedsprogstolke.

I 2018 blev opgaven med at tolke for en række myndigheder under Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet sendt i udbud, blandt andet med det formål at højne kvaliteten. I april i år overtog EasyTranslate opgaven, men problemerne med oversættelserne er der fortsat.

Ikke nok med det. De så ud til at være blevet værre, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) under et samråd i september.

Den seneste måned er der kommet 232 klager over EasyTranslate.

Flere folketingsmedlemmer spurgte på samrådet, hvad regeringen vil gøre frem til en eventuel ophævelse af kontrakten med EasyTranslate. Ifølge Rosa Lund er situationen i dag ikke holdbar.

»Min opfattelse er, at vi er i en situation, hvor der ikke bliver tolket. Det er ikke en situation, vi kan risikere at komme i, det er en situation, vi er i. Fordi den vare, EasyTranslate leverer, er så ringe«, sagde hun.

Justitsministeren forklarede, at man har indført skærpet tilsyn med EasyTranslate på en række områder, det gælder blandt andet sagsbehandlingen af klager. Samtidig fører myndighederne tilsyn med fakturering og transportudgifter, ligesom der bliver lavet en ekstern vurdering af udvalgte oversættelser og mundtlige test af tolke.

Det er »ganske håndfaste skridt«, sagde ministeren på samrådet.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger, at han ikke på nuværende tidspunkt vil opfordre regeringen til at opsige samarbejdet med EasyTranslate. Samme melding kom fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, på samrådet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her