Læsetid: 9 min.

Først da Helene Thiesen var 46, forstod hun, at hun som barn havde været del af et eksperiment

Da Helene Thiesen var seks år, blev hun sammen med 21 andre grønlandske børn deporteret til Danmark i 1951 til en plejefamilie. Ambitionen var at uddanne unge grønlændere til at blive rollemodeller for deres jævnaldrende. Først da hun var 46, fik hun sandheden at vide: De 22 grønlandske børn havde været en del af et eksperiment
Helene Thiesen var et af de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev deporteret til Danmark for at blive uddannet som rollemodeller for deres jævnaldrene.

Helene Thiesen var et af de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev deporteret til Danmark for at blive uddannet som rollemodeller for deres jævnaldrene.

Anders Rye Skjoldjensen

19. oktober 2019

»Landsrådet takker Red Barnet for planerne for grønlandske børns ophold i Danmark og giver sin tilslutning til, at statsministeriet søger disse planer virkeliggjort«.

Fredag den 28. juli 1950 vedtog det grønlandske landsråd med 19 stemmer mod fire at støtte et initiativ fra den private organisation Red Barnet, der ville udvælge omkring 20 forældreløse grønlandske børn og sende dem til Danmark, hvor de skulle bo hos private plejefamilier.

Referatet fra dette dagsordenspunkt i landsrådets mødeprotokol fylder syv sider, og dem har Information taget med til Stensved på Sydsjælland for at give dem til Helene Thiesen, som i dag er 75 år.

Hun har hørt om landsrådets beslutning, men aldrig selv set referatet, selv om hun var en af de 22 grønlandske børn, der i juni 1951 blev sejlet til København på grønlandsskibet M/S Disko.

»Jeg var seks år, da min far døde af tuberkulose i januar 1951. Et stykke tid efter fik min mor besøg af to danskere, der spurgte hende, hvem af hendes tre børn der var den kvikkeste.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
  • Ellen Jeppesen
  • Carsten Munk
  • Signe K. Stranddorf
  • Claus Bødtcher-Hansen
  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
Erik Karlsen, David Zennaro, Ellen Jeppesen, Carsten Munk, Signe K. Stranddorf, Claus Bødtcher-Hansen, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Kresten Finnemann Juhl

Herrefolksmentalitet som her beskrevet understøtter kun formodningen om, at Danmark var koloniherrer i Grønland, selv om vi ikke var blodige undertrykkere.
Repressiv tolerance er nok den pæneste eufemisme for vores fremfærd i Grønland indtil Hjemmestyrets indførelse i 1979.

Estermarie Mandelquist, Erik Karlsen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Allan Gravesen anbefalede denne kommentar