Læsetid: 8 min.

Nu glæder Hans Jørgen Møller sig til en undskyldning fra statsministeren

I 1957 blev Hans Jørgen Møller anbragt sammen med mange andre handicappede unge på Geelsgård Kostskole nord for København. Med diagnosen ’dværgvækst og misdannelser i alle led’ kan han se tilbage på en barndom, hvor børnene af frygt for nye operationer var bange for det regelmæssige lægetilsyn
69-årige Hans Jørgen Møller blev født som dværg og kom i 1957 til Geelsgård Kostskole nord for København. Her måtte han indordne sig et rigidt hierarki, hvor lussinger og mobning hørte til dagens orden. Desuden blev der foretaget en masse kirurgiske indgreb i hans lille krop.

69-årige Hans Jørgen Møller blev født som dværg og kom i 1957 til Geelsgård Kostskole nord for København. Her måtte han indordne sig et rigidt hierarki, hvor lussinger og mobning hørte til dagens orden. Desuden blev der foretaget en masse kirurgiske indgreb i hans lille krop.

14. oktober 2019

»Vi skal udrede forholdene for andre mennesker, som også har lidt overlast,« sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun i august gav en undskyldning til alle tidligere børnehjemsanbragte.

En af dem, som glæder sig til den udredning, er 69-årige Hans Jørgen Møller fra Amager. Han blev født som dværg og kom i 1957 til Geelsgård Kostskole nord for København. Her tilbragte han de næste otte år. Her måtte han indordne sig under et rigidt hierarki, hvor lussinger og mobning hørte til dagens orden. Desuden blev der foretaget en masse kirurgiske indgreb i hans lille krop.

»Det er det sorte kapitel i min opvækst,« som han siger.

For ham vil en undskyldning fra officielt hold vise, at man erkender, at der blev begået fejl over for ham og andre handicappede, der som ganske unge blev anbragt på ’Geeleren’.

»Så får vi en anerkendelse af alt det, som vi har råbt og skreget om i årevis: Det ikke var os, der var langt ude.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Eva Schwanenflügel
  • Anker Heegaard
  • Oluf Husted
Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Bjerrehuus

Overtegnede har i 1971 og 1972 arbejdede på Geelsgård Kostskole hvor medicinstuderende passede et barn i respirator. Vi var derfor ikke som sådan ansat af Geelskov Kostskole.
Jeg var med i skole timerne og hverdagen. Jeg husker stedet som et i enhver henseende kompetent sted, der tog sig godt af børn, der tilhørte de svageste i samfundet. Jeg genkender intet af det i artiklen beskrevne, og nogle udsagn siger mere om journalisten og den interviewede end de anklagede. Artiklen ville gøre sig glimrende i ekstrabladet eller BT, men gør sig ikke i Information

Tommy Gundestrup Schou

Så må Hans Jørgen Møller jo se om han kan få kontakt til daværende statsminister H. C. Hansen.

Det nytter ikke noget at kræve en undskyldning af nuværende statsminister da hun på ingen måde havde noget med det at gøre og hvis den nuværende regering skal undskylde for alt hvad tidligere regeringer har udført så bliver det jo skruen uden ende.

Eva Schwanenflügel

Endnu en grusom beretning.
Det var nok så som så med systemet i de såkaldte 'gode, gamle dage'..
Ikke at det er blevet bedre i nutidens konkurrencestat..

Mengele og hans ilk har desværre ikke levet forgæves..

Ib Gram-Jensen

Hvis Hans Jørgen Møller kom til Geelsgår Kostskole i 1957 og var der i otte år, har han forladt den i 1965, seks år før Torben Bjerrehuus arbejdede der. Derfor siger Bjerrehuus' erfaringer ikke nødvendigvis noget om, hvordan forholdene var, mens Hans Jørgen Møller opholdt sig på skolen.

Et eller andet sted i DR's arkiver burde der ligge en udsendelse med en person, der berettede om erfaringer, der lignede Hans Jørgen Møllers - jeg ved ikke, om den institution, han havde været på, var Geelsgård Kostskole og jeg husker ikke, hvornår udsendelsen blev sendt, eller hvad personen hed, kun at han gik på Tårnby Gymnasium en årgang eller to over min egen, som gik der 1969-72. Formodentligt må udsendelsen være blevet sendt senere i 1970'erne. Også i den nævntes hyppige operationer og dødsfald.

Ida Hermansen, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Rent kronologisk og i og med at Hans Jørgen Møller er fra Amager, kan det ikke udelukkes, at han faktisk er identisk med den person, jeg skrev om. Jeg kan af gode grunde ikke sige det ud fra billedet af ham. Men i så fald har han altså fortalt den samme historie på et tidspunkt, der er langt tættere på oplevelserne.

Ib Gram-Jensen

Kan ikke afgøre det med sikkerhed, men efter lidt research er jeg tilbøjelig til at tro, at det faktisk var Hans Jørgen Møller, der gik på Tårnby Gymnasium.

Ib Gram-Jensen

Lidt yderligere research opklarede, at det var Hans Jørgen Møller, der gik på Tårnby Gymnasium; der er således ikke tale om to forskellige personer, der fortæller om de samme ting, men Hans Jørgen Møller har altså flere gange (også i Kristeligt Dagblad 11.2.2000) fortalt den samme historie. Det beviser naturligvis ikke i sig selv noget, men hvad han fortæller på de forskellige tidspunkter forekommer konsistent, og i hvert fald er historien ikke noget, Information eller nogen bestemt journalist lægger i munden på ham.

Else Marie Arevad

På den pæne privatskole, hvor jeg gik i 50erne, blev der jævnligt uddelt lussinger, det tog man nærmest som en selvfølge.
Hvad angår de kirurgiske indgreb, er de vel ikke blevet foretaget for at torturere børnene?

Ida Hermansen

Der er angiveligt sket en omfattende udvikling i pædagogikken gennem årene. Således kan det være meget anderledes i 70’erne. Min mor gik der, i perioden 1962-65. Hun har ikke beskrevet det som et hjertevarmt sted.