Læsetid: 5 min.

Kæmpe gasfelt spøger i striden om udbud af Nordsø-licenser

Den tidligere regering har med sin 8. udbudsrunde inviteret olieselskaber til blandt andet at gå i lag med »Danmarks måske største gasfelt«, der ligger så dybt i havbunden, at Dong tidligere har meldt pas. Miljøfolk advarer mod risikoen og den øgede CO2-udledning
Udbudsrunden har rejst en heftig debat om det rimelige i både at søge udvidet dansk olie- og gasproduktion de kommende år og samtidig forlænge Nordsø-eventyret til 2055, alt imens regeringen har sat ambitiøse mål om at gøre Danmark CO2-neutralt senest i 2050. 

Udbudsrunden har rejst en heftig debat om det rimelige i både at søge udvidet dansk olie- og gasproduktion de kommende år og samtidig forlænge Nordsø-eventyret til 2055, alt imens regeringen har sat ambitiøse mål om at gøre Danmark CO2-neutralt senest i 2050. 

Magnus Holm

24. oktober 2019

Når klimaminister Dan Jørgensen (S) torsdag melder sig i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre status over den kontroversielle, såkaldt 8. udbudsrunde for olie- og gasjagt i Nordsøen, så er ministermeldingen formentlig: »Der er intet nyt at berette.«

Det er et år og fire måneder siden, Energistyrelsen indkaldte ansøgninger fra olieselskaber, der måtte være interesserede i de nye områder for efterforskning og udvinding i den danske del af Nordsøen, og det er næsten ti måneder siden, at fire selskaber afleverede sammenlagt fem ansøgninger om at få koncession til efterforskning og indvinding i områderne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Dorte Sørensen
  • Jes Enevoldsen
  • Steen K Petersen
  • Poul Erik Riis
  • Marianne Stockmarr
Johnny Christiansen, Dorte Sørensen, Jes Enevoldsen, Steen K Petersen, Poul Erik Riis og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

mit bud er, at pengene vil sejre over principperne som sædvanligt. Til helvede med miljøet, det skidt kan børn og børnebørn bekymre sig om.

Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Carsten Wienholtz og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvem talte om tillid? Den kan i hvert fald ikke gælde politikere, i og uden for Statsministeriet, hvis dette boreri fortsætter, endsige udvides!

Anker Heegaard

Det er lidt som alkoholikeren, der ved stambordet siger til servitricen: " Jeg shaal liiige ha den siidste" …. vi ved jo godt det ikke passer.
Regeringens troværdighed, ikke blot på klimapolitikken men på deres politik generelt, står for fald hvis "de lige skal have den sidste", inden der lukkes af for søgning og udvinding.
Uanset hvor mange milliarder der ligger gemt i undergrunden, så er prisen alt for høj hvis de skal hentes op. Lad dem ligge …. det har både klimaet og troværdigheden bedst af.

Klaus Lundahl Engelholt, Søren Fosberg og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Lars N. Jensen

Information og politikerne må forstå forskellen på et felt og et prospekt. Et felt er påviste hydrokarboner der kan eller bliver produceret. Et prospekt er en struktur i undergrunden som muligvis kan indeholde hydrokarboner, men det ved man først når strukturen er boret. Et prospekt har typisk en sansynlighed for fund på 10-30%, og selv om en boring bliver et fund, så er det ikke sikkert at det bliver et producerende felt. Mindre end halvdelen af fund i Nordsøen bliver til felt. Og siden det omtalte ‘felt’ ligger dypt, så er sansynligheden for at påvise et kommende felt normalt temmelig lav. Vil gætte på under 10%.

Søren Fosberg

Husk at vi alle da gerne vil redde verden. Det må bare ikke koste noget. For så vil vi ikke.

Der er vist ingen tvivl om hvordan denne regering tænker.