Læsetid: 3 min.

Ligestillingsminister ser med alvor på LGBT-personers mistrivsel. Nu skal der gøres noget

LGBT-personer har det markant dårligere især psykisk end resten af danskerne, viser den store befolkningsundersøgelse af danskernes sexliv. Ligestillingsminister Mogens Jensen ser det som et alvorligt problem, som skal håndteres via ændret lovgivning, mere viden og oplysning
Ifølge ligestillingsminister Mogens Jensen er det et alvorligt problem, som skal håndteres via ændret lovgivning, mere viden og oplysning, at LGBT-personer har det markant dårligere især psykisk end resten af danskerne.

Ifølge ligestillingsminister Mogens Jensen er det et alvorligt problem, som skal håndteres via ændret lovgivning, mere viden og oplysning, at LGBT-personer har det markant dårligere især psykisk end resten af danskerne.

Niels Christian Vilmann

1. november 2019

Seksual- og kønsminoriteterne har det langt dårligere end heteroseksuelle og ciskønnede. Det fremgår af Projekt SEXUS-undersøgelsen om danskernes seksualitet og sundhed, som Information skrev om mandag.

Blandt de homo- og biseksuelle, transkønnede og nonbinære – personer, der ikke definerer sig som hverken mand eller kvinde – er der langt flere, der har oplevet ensomhed, angst og depression.

Der er flere, der får behandling for psykiske problemer, og flere som har haft selvmordstanker eller forsøgt selvmord. At seksual- og kønsminoriteterne har det så dårligt, er et problem, som ligestillingsminister Mogens Jensen ønsker at gøre noget ved, siger han.

– Hvad tror du, den udbredte mistrivsel blandt seksuelle minoriteter skyldes?

»Når vi ser en øget grad af mistrivsel blandt seksuelle minoriteter, så handler det om – som vi også har set det i andre undersøgelser – at de ikke føler, de kan leve som hele mennesker og være åbne om deres seksualitet. Og seksualitet har stor betydning for selvværdet og livskvaliteten, så når den bliver begrænset, kan det være med til at forringe ens livskvalitet. Samtidig kan vi se, at der stadig er en femtedel, der ikke mener, det er acceptabelt, at to mænd har sex, så har vi altså stadig et stigma, og det er meget beklageligt,« siger Mogens Jensen med henvisning til SEXUS-undersøgelsen, hvor hver femte mener, at det slet ikke eller kun i ringe grad er moralsk acceptabelt, når mænd dyrker sex med andre mænd, som Information skrev mandag.

Det tal overrasker Mogens Jensen.

»Når 80 procent accepterer det, så er vi kommet et stykke vej, men ikke langt nok, for der er stadig en stor ligestillingsudfordring, som vi også politisk må ind og arbejde med,« siger ministeren.

Ikke kommet så langt

En af de ting, som Mogens Jensen har sat i gang politisk, er en lovgennemgang, så gruppen af seksual- og kønsminoriteter kan blive beskyttet bedre juridisk.

Derudover har ligestillingsministeren iværksat en undersøgelse, som skal afdække udfordringer og stigma i forhold til at springe ud og have en LGBT-identitet. Den ventes færdig i foråret 2020.

»Vi skal ind og gøre noget for dem, der er særligt ramte, men også prøve at påvirke folks holdninger. Særligt når det gælder transkønnede, så er der reelt set mange danskere, der ikke ved, hvad det vil sige. Jeg tror, mange danskere har den opfattelse, at vi er kommet rigtig langt på det her område og er lidt trætte af at høre om LGBT-rettigheder. Men det her viser jo bare, at vi ikke er kommet så langt, når du stadig ikke kan få lov at være den, du er og leve dit liv, som du har lyst til,« siger Mogens Jensen.

– Hvad mener du, at I som politikere kan gøre for at mindske den her problematik? 

»Vi har blandt andet lavet en undersøgelse, der viser, hvor meget LGBT-personer føler sig uden for på arbejde, og hvor svært det er for dem at være åbne om deres seksualitet. Den følger vi op på ved at undersøge, hvad det mere præcist er for barrierer, der er på arbejdspladserne for åbenhed. Og så har vi holdt møde med arbejdsmarkedets parter om at iværksætte en øget oplysningsindsats og få skrevet det her område ind i personalepolitikken. Vi sætter også ind på idrætsområdet, hvor mange stadig oplever en del homofobi, så det er over en bred kam, vi kan sætte ind, men meget handler om oplysning, for vi tror, vi er ret vidende på det her område, men det er vi i virkeligheden ikke,« siger Mogens Jensen.

Flere LGBT-personer føler sig ensomme, og flere har haft tegn på angst eller depression inden for de seneste 14 dage. Det viser den hidtil største nationale undersøgelse af danskernes seksualitet, seksualvaner og seksuelle trivsel, Projekt Sexus. Arkivfoto.
Læs også
En ny stor befolkningsundersøgelse af danskernes sexliv gennemhuller myten om, at danskerne er særligt seksuelt lykkelige og frisindede, mener en af forskerne bag. Hver femte dansker finder det eksempelvis ikke moralsk acceptabelt, at mænd har sex med hinanden
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Fødevarestyrelsen Mørkhøj, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Endnu engang viser de tørre tal, at vi er langt mindre progressive end vi tror i vores egen selvforståelse.
Godt der bliver sat fokus på problemerne.
Om det kommer til at rykke noget er en anden sag..

Carsten Wienholtz, Palle Raabjerg og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Nu viser undersøgelsen intet om årsagen til den dårligere trivsel.
Der er sikkert flere årsager, men lad mig bare nævne to andre
Jeg siger IKKE, at det er en psykisk sygdom at føle sig som et andet køn, ens ens biologiske. Disse menneskers ønsker skal respekteres. Der er imidlertid en række psykiske sygdomme, der bl.a viser sig ved forvrænget kropsopfattelse. Det kan ikke udelukkes, at en subgruppe måske tillige lider af en af disse sygdomme og således på forhånd har en skrøbelig psyke.
Jvfr referat fra sex-undersøgelsen i Dead-line, er f.eks overforbrug af alkohol hyppigere i denne gruppe.
En stor del af de, der psykiske problemer i voksenalderen, havde det allerede skidt i barnealderen.
Sex-studiet er ikke lavet mhp analyse af årsagen til mistrivslen og overhyppigheden af selvmord. Der er tale om en undersøgelse af danskernes sexliv. Derfor skal man være varsom med at drage forhastede konklusioner. Yderligere studier mhp at belyse dette, kunne være en god idé
Mvh
Henrik Keller

birgitte andersen

Jeg tænker mig at en del af LGBT-personers mistrivsel, kan skyldes at de måske er ensomme. Nogle LGBT-personer, har sikkert heller ikke råd til at have en kærste pga. den gensidige forsørgerpligt.....