Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny undersøgelse: LGBT-personer trives markant dårligere end heteroseksuelle og ciskønnede

Ensomhed, selvmordforsøg, tegn på angst og depression, behandling for psykiske problemer og dårligt selvvurderet helbred. LGBT-personer har det markant værre end heteroseksuelle og ciskønnede, viser stor dansk undersøgelse af seksualvaner og seksuel trivsel, som udkommer mandag
Flere LGBT-personer føler sig ensomme, og flere har haft tegn på angst eller depression inden for de seneste 14 dage. Det viser den hidtil største nationale undersøgelse af danskernes seksualitet, seksualvaner og seksuelle trivsel, Projekt Sexus. Arkivfoto.

Flere LGBT-personer føler sig ensomme, og flere har haft tegn på angst eller depression inden for de seneste 14 dage. Det viser den hidtil største nationale undersøgelse af danskernes seksualitet, seksualvaner og seksuelle trivsel, Projekt Sexus. Arkivfoto.

Mikkel Berg Pedersen

Indland
28. oktober 2019

Karl tog som femårig til fastelavnsfest i prinsesseudklædning og plastiksko med hæle fra Fætter BR. Den nu 22-årige studerende blev mødt med beskeden om, at drenge ikke kunne være prinsesser – og husker tydeligt følelsen af at være udelukket fra fællesskabet.

Gennem et helt ungdomsliv har Karl følt sig forkert og som følge af det oplevet tegn på angst og ensomhed. For Karl hersker der ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem de udfordringer, og at Karl identificerer sig som bøsse og nonbinær – det vil sige, hverken som mand eller kvinde.

Den hidtil største nationale undersøgelse af danskernes seksualitet, seksualvaner og seksuelle trivsel, Projekt Sexus, udkommer mandag.

Befolkningsundersøgelsen viser, at flere køns- og seksuelle minoriteter end heteroseksuelle og ciskønnede mener, at de har et dårligt helbred. Flere LGBT-personer føler sig ensomme, og flere har haft tegn på angst eller depression inden for de seneste 14 dage.

Andelen, som har forøvet selvskade, er større blandt homoseksuelle, transkønnede og nonbinære personer. Nonbinære personer er folk, som ikke identificerer sig som enten mand eller kvinde, og ciskønnede er personer, som netop identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

Op mod halvdelen af de homo- og biseksuelle mænd og kvinder har haft selvmordstanker, mens det kun er tilfældet for hver fjerde heteroseksuelle. Andelen, som har forsøgt selvmord, er på cirka 14 procent blandt homo- og biseksuelle, mens det kun er tilfældet for tre procent af de heteroseksuelle.

Skam og diskrimination er to overordnede årsager til, at LGBT-personer og nonbinære trives dårligere end heteroseksuelle og ciskønnede. Det fortæller klinisk sexolog og national chef i ngo’en Sex & Samfund, Lene Stavngaard.

»Sexus sætter en fed streg under sammenhængen mellem seksuel trivsel og generel trivsel. Den viser tydeligt at køn, krop og seksualitet ikke bare er en parentes i vores liv. Det er helt gennemgribende,« siger Lene Stavngaard.

Projekt Sexus viser, at det blot er 61 pct. af den samlede befolkning, der mener, at det i høj eller meget høj grad er moralsk acceptabelt, at to mænd har sex med hinanden. 64 pct. mener, at det er moralsk acceptabelt, at to kvinder har sex med hinanden. Samtidig mener 88 pct., at det fortsat skal være tilladt, at mennesker af samme køn kan blive gift med hinanden.

»Det er først og fremmest et udtryk for homofobi. Men samtidig tror jeg, det er udtryk for et stort tabu om sex. Vi bliver præsenteret for en masse seksuelle emner i vores samfund – der foregår en seksualisering, men samtidig er sex forbundet med skam og tabuiseret,« siger Lene Stavngaard.

Minoritetsstress

Skam har været et gennemgående tema for Karl i et helt ungdomsliv, hvor det har været svært at leve op til omverdenens forventninger.

»Gennem hele mit liv har jeg kunnet mærke, at jeg er blevet holdt uden for nogle fællesskaber, fordi jeg ikke har kunnet leve op til det, man skulle for at være en del af fællesskabet. Det har været helt fra børnehaven, hvor legen blev opdelt i køn, og op i skolen med kønsopdelt omklædning til idræt,« siger Karl.

Som voksen har diskrimination på arbejdspladser betydet, at Karl er blevet udmattet, for det kræver mange kræfter at skulle retfærdiggøre sig selv, fortæller Karl.

Statens Serum Institut og Aalborg Universitet er initiativtagerne til Projekt Sexus. Sexologiprofessor ved Aalborg Universitet Christian Graugaard, der har lavet undersøgelsen sammen med overlæge Morten Frisch, fortæller, at det er et af undersøgelsens hovedfund, hvor dårligt det står til med seksuelle og kønsminoriteters psykiske sundhed.

Han forklarer, at en del, der ikke er heteroseksuelle og ciskønnede, er udsat for minoritetsstress:

»Det er mennesker, der skal forklare og forsvare sig. Mennesker, som antages for at være noget andet, end dem de er. Og så hersker der overraskende meget homo- og transnegativitet, kan vi se.«

Fysisk helbred

Lene Stavngaard er ikke overrasket over de ovennævnte resultater fra Projekt Sexus, men mener, at undersøgelsen især er vigtig, fordi den er så omfattende. 62.675 danskere på mellem 15 og 89 år har deltaget i undersøgelsen.

»Det er ingen overdrivelse, at LGBT-personer har det markant ringere end heteroseksuelle og ciskønnede. Det bunder i den gennemgribende diskrimination og udelukkelse i vores samfund, hvor man for eksempel bruger ord for minoriteter som skældsord og ikke har lige muligheder for at blive undersøgt, når man går til lægen, bare for at nævne et par eksempler,« siger Lene Stavngaard og fortsætter:

»Her kan man se, at diskrimination og skam påvirker både psykisk og fysisk helbred.«

Karl fortæller, at det har været svært at finde både en læge og en psykolog, der kunne hjælpe med »queer problemstillinger«:

»Når jeg er kommet til lægen, er jeg blevet mødt med antagelsen om, at jeg var heteroseksuel for eksempel. Og så har jeg ikke fået den hjælp, jeg havde brug for eller kunne have ønsket mig.«

Ingen at spejle sig i

Karl synes, det har været svært som ung at spejle sig i andre, når alle ens venner var heteroseksuelle, og man eksempelvis ser heteroseksualitet repræsenteret i fjernsynsprogrammer.

»Følelsen af at være forkert betød, at jeg fik det svært ved mig selv. Jeg følte virkelig, at der var noget galt med mig, og at jeg skulle lave om på mig selv. Og så måtte jeg sande, at det kan man ikke,« siger Karl.

Karl håber, at tendensen til mistrivsel blandt LGBT-personer ændrer sig, for der er mange andre andre problemer i samfundet, som er vigtige at beskæftige sig med. Der skal ifølge Karl en mentalitetsændring til:

»Der er mange vigtige ting jeg hellere ville beskæftige mig med, end min egen identitet. Folk, der ikke har egne erfaringer med det, tænker, at vi er kommet så langt fra 80’ernes mere åbenlyse homofobi. Men jeg tror, der mangler anerkendelse af, at der er et problem.«

I en tidligere version af denne artikel, fremgik Karl med sit fulde navn. Dette er nu ændret kun til fornavn af privatlivshensyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Else Marie Arevad

Kan en ciskønnet person være homoseksuel?

@Else Marie Arevad.

Det tror jeg godt vi kan formode de kan.
Blandt homoseksuelle kan jo både være manden og "kvinden" i forholdet.
Manden i forholdet må således være ciskønnet.

Palle Raabjerg

@Else Marie Arevad
"Kan en ciskønnet person være homoseksuel?"

Joda.
Ciskønnet = Faktisk køn er det samme som det man blev tildelt ved fødslen.
Transkønnet = Faktisk køn er nogen anden end det man blev tildelt ved fødslen.
Og hetero og homoseksualitet handler så naturligvis om hvorvidt man for det meste er seksuelt tiltrukket af samme eller modsat køn.

@nils valla
"Blandt homoseksuelle kan jo både være manden og "kvinden" i forholdet.
Manden i forholdet må således være ciskønnet."

Jeg må erkende at jeg forstår simpelthen ikke hvad der menes når folk af og til snakker om "manden" og "kvinden" i et homoseksuelt forhold. Hele pointen er vel at de begge er mand eller at de begge er kvinde?

Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Christina Laugesen anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke noget nyt, at de grupper har det markant dårligere end os almindelige heteroseksuelle. Det var da, tilbage i 70´erne, en af hovedbegrundelserne for, at kæmpe for retten til at være åbne bøsser eller lesbiske.
Jeg tror ikke, at du nogensinde kan fjerne smerten fra alle livets tilskikkelser - bare forsøge at skabe en basis for, at folk føler sig OK i deres hud.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Christina Laugesen, Palle Raabjerg og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

@Palle Raabjerg skriver
Jeg må erkende at jeg forstår simpelthen ikke hvad der menes når folk af og til snakker om "manden" og "kvinden" i et homoseksuelt forhold. Hele pointen er vel at de begge er mand eller at de begge er kvinde?

Det er så spørgsmålet.
For dine øjne og for din traditionelt opdraget hjerne kan det måske se sådan ud,
men biologisk set er vi langt mere end bare mand og kvinde (i traditionel forstand)

Eva Schwanenflügel

@ nils valla
28. oktober, 2019 - 16:40

Når du taler om hvem der er 'manden' og 'kvinden' i et homoseksuelt forhold (henholdsvist lesbiske og bøsser) taler du om roller - kønsroller.
At identificere sig som såkaldt ciskønnet er noget andet; det handler om at en person identificerer sig med sit eget biologiske køn.

Før i tiden var det mere udbredt at der var kønsroller i homoseksuelle forhold, men efter frigørelsesbevægelserne i 70'erne for bøsser og lesbiske, blev det ret så umoderne at påtage sig disse roller; det blev set som reaktionært og undertrykkende, hvad det jo også var.

Ihvertfald er der tale om to forskellige begreber.

Eva Schwanenflügel

PS. Fordi så mange har svært ved at definere begreberne, kan undersøgelsen Sexus' resultater være misvisende.
Blot af kommentarerne her på tråden kan vi udlede, at der i den grad mangler oplysning og undervisning i forhold til kønsroller, kønnethed og seksuel orientering.

Eva Schwanenflügel

@ Else Marie Arevad
28. oktober, 2019 - 00:27

Godt du stillede spørgsmålet.

Palle Raabjerg

@nils valla
"For dine øjne og for din traditionelt opdraget hjerne kan det måske se sådan ud,
men biologisk set er vi langt mere end bare mand og kvinde (i traditionel forstand)"

Øh, ja? Det kan være vi bare snakker forbi hinanden? Eller måske udtrykker jeg mig dårligt?
Det kan også være jeg bare skal henvise til Eva Schwanenflügels kommentar (18:20). Jeg tror hun forstod hvad du mente lidt bedre end jeg. Jeg var godt klar over at man snakkede om kønsroller i parforhold engang, og at den (noget tvivlsomme) idé blev transplanteret over på homoseksuelle forhold, men jeg troede da vi var kommet lidt længere i diskursen i dag :P

@ Eva og Palle.
Ikke nødvendigvis "mand og kvinde" i alle homoseksuelle forhold,
men,
mænd som ligegerne tænder på kvinder som på feminine mænd uden de af den grund er til mænd.
De opfatter i seksuel forstand feminine mænd som kvinder og må derfor være Cis.

Eva Schwanenflügel

@ nils

Det er det rene vrøvl, du skriver.
Men måske er det bare for sjov?
Forhåbentligt.

Nej, det ikke bare for sjov. :-).
Men lad os se på den definitionen:
"Mand (maskulin) der identificerer sig i "overensstemmelse" med "kønnet" han er født med" (og vice-versa for kvinder).
Denne definition siger dog intet om seksuelle gradbøjninger.
F.eks er der mænd som ikke bryder sig om berøre sig selv, onani. (så vidt jeg ved vokser mange af "den type" mænd sig fra det (men ikke dem alle), og får med alderen en mere afslappet holdning til onani.
"Onani" er afvigelse fra den "prototype" du (Eva), lægger i begrebet "ciskønnet" som er, når det maskuline møder det feminine, mand møder dame.
Onani er for manden en maskulin (energi), en handling til at "lette trykket" ved hjælp af tanker eller billeder (feminine energier), og bliver således tale om sammenblanding af begreber, maskulin/maskulin/feminin i stedet for maskulin/feminin, som der jo ligger i din definering af "ciskønnet" ?

Eva Schwanenflügel

@ nils

Nu er det altså ikke mig der har opfundet betegnelsen cis-kønnet. Jeg prøver bare at forklare, hvad definitionen indebærer.
Den er ikke helt uproblematisk, efter min mening, fordi den netop er så 'firkantet'. Faktisk bryder jeg mig egentlig ikke om den.
Men du forsøger at inddrage både maskuline og feminine 'enerhier' i noget der forekommer mig at være en stor pærevælling.
For lad os få det på det rene; hvem man er tiltrukket af, hvem man tænder på, og hvad for seksuelle fantasier man har, er en helt anden historie end hvilket køn man oplever sig selv som og identificerer sig med.
Fx kan en transperson være bi- homo eller heteroseksuel, akkurat ligesom cis-kønnede kan.
Og det har ikke noget at gøre med at onanere.

Eva Schwanenflügel

* energier

Det burde ikke kun det handler om "hvem man tænder på",
men også om hvordan man tænder.

Der eksembelvis en ret så stor "nuanceforskel" fra:
Mand erigerer lem inden samleje med kvinde, til:
Mand føler ubehag med onani, mister lysten til samleje med kvinde.

Begge falder indenfor betegnelsen "Ciskønnet".
Og derfor jeg højere oppe på siden var åben for en udvidelse af begrebet.
Men måske (som du skriver) en firekantet betegnelse.