Læsetid: 3 min.

Nye retningslinjer for teledata er et lille fremskridt for retssikkerheden

Fra lørdag må landets anklagere igen bruge teledata, når de går i retten for at få varetægtsfængslet eller dømt mistænkte forbrydere. Et nyt sæt retningslinjer giver tiltrængt åbenhed, men kan også resultere i nye slagsmål om behandlingen af rådata
19. oktober 2019

18. august indførte Rigsadvokaten et midlertidigt forbud mod at bruge teledata. Det skete efter sommerens drypvise afsløringer af fejl i oplysningerne, som politiet flere tusinde gange årligt bruger i straffesager for at kortlægge mistænktes færden og kontaktflader.

Efter en pause på to måneder genoptager anklagemyndigheden lørdag brugen af teledata i straffesager. Men det er ikke en tilbagevenden til status quo, nærmere en ny begyndelse. For samtidig træder nye retningslinjer for anklagerne i kraft, som, hvis de bliver overholdt, vil styrke retssikkerheden og understøtte forsvarsadvokaternes mulighed for at give de tiltalte det bedst mulige forsvar.

Der er dog hår i suppen.

Tiltrængt åbenhed

En vigtig sætning i de nye retningslinjer lyder: »Ved anvendelse af teledata i straffesager er der en række potentielle fejlkilder og usikkerheder, som straffesagens aktører bør være opmærksom på.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Så udover at vi fremover stadig ikke har sikkerhed for at teledata er korrekte, kan vi nu også se frem til længere sagsbehandling og retssager i et i forvejen overbelastet retssystem.
Heureka :-(

Carsten Wienholtz, Hanne Utoft, Anne-Marie Krogsbøll og Søren Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er ikke betryggende, at det ikke simpelthen er et krav, at eksperter skal vurdere datas lødighed, hvis de skal bruges til domfældelse.

Carsten Wienholtz, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar